Μετάβαση στο περιεχόμενο

[ΚΕΝΑΚ] Υφιστάμενο πετρόχτιστο


petsagouris

Recommended Posts

Έχω μια περίπτωση που πρέπει να κατεθεί μελέτη Εν. Απόδοσης μαζί με τον φάκελο για οικοδομική άδεια επισκευής υφιστάμενου και αντικατάσταση στέγης για ένα υφιστάμενο πετρόχτιστο κτίριο.

 

Υπάρχει μηδενική απόκριση από το τοπικό τμήμα Πολεοδομίας για το τι πρέπει να καταθέσω καθώς όπως λένε δεν έχουν ενημερωθεί. Μου είπαν ότι μπορώ να πρωτοκολλήσω χωρίς αυτήν την μελέτη, αλλά λόγω του ότι έχει επιπτώσεις στην Αρχιτεκτονική μελέτη δεν μπορώ να προχωρήσω.

 

Μήπως κάποιος ξέρει τι μπορεί να απαιτείται ή κάποιον τρόπο να αντιμετωπίσω το θέμα αυτό;

Link to comment
Share on other sites

Αν μας περιέγραφες, για να καταλάβουμε, ποιές είναι οι εργασίες που πρέπει να γινουν για οικοδομική άδεια επισκευής υφιστάμενου και αντικατάσταση στέγης, πιθανόν να πάρεις και απαντήσεις !!!!!!!!!!

Link to comment
Share on other sites

Σωστά, οι εργασίες είναι οι αντικατάσταση στέγης και κάποιες καθαιρέσεις λιθοδομών, όχι πάρα πολλές. Συνολικά είμαι πάνω από το 25% της επιφάνειας του κελύφους.

(Σημείωση η στέγη είναι ξύλινη αυτοφερόμενη το κτήριο είναι διώροφο).

 

Είναι και εσωτερικές εργασίες αλλά δεν αφορούν στα της μελέτης Εν. Απόδοσης.

Link to comment
Share on other sites

Η πρώτη εγκύκλιος του ΚΕνΑΚ (άρθρα 4,6,8 ) λέει ότι προσπαθείς να εφαρμόσεις πλήρως το κανονισμό, εάν δεν μπορείς να συμμορφωθείς 100%, κάνεις όποια βελτίωση μπορείς και εξηγείς ότι η σχέση κόστους-οφέλους για ότι δεν έκανες, δεν συνέφερε.

Τώρα, ποιο είναι το οικονομικό κόστος πάνω από το οποίο λες δεν συμφέρει και δεν παρεμβαίνω άλλο, μην με ρωτήσεις γιατί δεν ξέρω και δεν νομίζω και κανείς άλλος να ξέρει να σου πεί.

Η εγκύκλιος εδώ

Η δεύτερη εγκύκλιος λέει ότι ο έλεγχος εάν είναι ριζική η όχι ή ανακαίνιση γίνεται πρό τελικής.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ πάρα πολύ για της πληροφορίες jkar, αν και τελικά θα το προσπαθήσω να αποφύγω την απαίτηση για Εν. Απόδοση λόγω χαρακτηρισμού της ανακαίνισης ως μη ριζικής (για την μια από τις δυο προϋποθέσεις που περιγράφονται στην εγκύκλιο)

Link to comment
Share on other sites

Γεια σας …

Έχω ακριβώς την ίδια περίπτωση (σε κτίριο προ ΄55 αντικατάσταση στέγης και υπερύψωση)… και ακόμα δεν ξέρουν να μου απαντήσουν το τι χρειάζεται να γίνει..

Πάντως στις αμοιβές (αντικατάσταση στέγης ‘αν δεν κάνω λάθος’ μετράει σαν ποσοστό 30% στον προϋπολογισμό του έργου).

Στο ΚΕΝΑΚ λέει για ανακαίνιση πάνω από 25% χρειάζεται μελέτη, οπότε αν το δουν έτσι μάλλον θα χρειαστεί και σε αυτήν την περίπτωση…

Έστω όμως ότι δεν αναγνωρίζεται σαν ανακαίνιση της τάξης άνω του 25%...σε αυτήν την περίπτωση πάλι δεν θα μας ζητήσουν μελέτη θερμομονωτικής ικανότητας ???..γιατί εγώ κάπως έτσι τα αντιλαμβάνομαι στους εγκύκλιους που έριξα μια ματιά..

Με επιφύλαξη..

Χαιρετώ..

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
[...]...σε αυτήν την περίπτωση πάλι δεν θα μας ζητήσουν μελέτη θερμομονωτικής ικανότητας ???

 

Στα υφιστάμενα πετρόχτιστα δεν μου είχε ζητηθεί ποτέ πυρασφάλεια και θερμομόνωση.

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα,

παρομοιο θέμα εχω και εγω, αλλαγη χρησης σε προσεισμικο απο αποθηκη σε κατοικια και προσθηκη σε επεκταση με ενιαια χρηση με το πρωτο και λειτουργια.

στην Πολεοδομία μου είπαν οτι ο πετρινος τοιχος δε φτανει για μονωση.

απο τις υπολοιπες μελετες η/μ δεν ξερω ποιες απαιτουνται περα απο τον κενακ. Μηπως μπορειται να με βοηθησετε?

ευχαριστω

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Συνάδελφοι καλησπέρα

Η δική μου περίπτωση έχει ως εξής:

Σε διώροφο κτίριο προ του '55 ζητάει ο πελάτης μου να γίνει ριζική ανακαίνιση. Θα καταθέσω φάκελο στην πολεοδομία για πιστοποίηση περιγράμματος κτλ (ό,τι εργασίες απαιτηθούν).

Το εμβαδό μαζί με τη λιθοδομή (πάχους 60 εκ.) είναι 60 τμ, ενώ χωρίς τη λιθοδομή 43 τμ.

 

Απαιτείται ή όχι ΜΕΑ? (Είμαι δηλαδή πάνω ή κάτω από το όριο των 50 τμ?)

 

Εαν απαιτείται:

Λέει η διαυκρινιστική (???) εγκύκλιος του ΥΠΕΚΑ: "Σε κάθε περίπτωση ριζικής ανακαίνισης, του σημείου 6, η ενεργειακή απόδοση του κτιρίου αναβαθμίζεται στο βαθμό που αυτό είναι τεχνικά, λειτουργικά και οικονομικά εφικτό".

 

- Πώς καθορίζεται η "αναβάθμιση"? Απαιτείται πιστοποιητικό πριν και μετά? 2 ΜΕΑ στην πολεοδομία για πριν και μετά? Πιστοποιητικό πριν, ΜΕΑ στην πολεοδομία για μετά?...

 

- Πώς καθορίζεται το "εφικτό"? Εμένα πχ ο πελάτης μου θέλει να προβεί μόνο στην αλλαγή των κουφωμάτων, και στην τοποθέτηση ξυλολέβητα. Δε θέλει θερμομόνωση. Εφικτό ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ για τον πελάτη μου είναι αυτό. Για την πολεοδομία εφικτό ΤΕΧΝΙΚΑ ίσως είναι και η τοποθέτηση εξωτερικής θερμομόνωσης.

 

Μήπως τελικά να αποφύγει και αυτός τα έξοδα και εγώ την ταλαιπωρία και να βγάλουμε μία άδεια μικρής κλίμακας για αντικατάσταση κουφωμάτων???

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.