Μετάβαση στο περιεχόμενο

Τριχοειδείς ρωγμές


 

Recommended Posts

Μετά την σκυροδέτηση υποστυλωμάτων ισογείου σε διώροφη οικοδομή (δεν έχει σκυροδετηθεί η πλάκα οροφής ισογείου) εμφανίστηκε στην κορυφή μίας κολώνας:

α) μια επιφανειακή ρωγμή στο μέσον περίπου του στύλου με πολύ μικρό πάχος (χιλλιοστών εννοώ, που δεν μπορούσα να μετρήσω χωρίς το κατάλληλο όργανο) και μήκος περίπου 5-6 cm. Υποψιάζομαι ότι προήλθε από το λιμνάζον κατά το πότισμα νερό που δημιουργεί αυτές τις εφελκυστικές ρωγμές.

β) μια δεύτερη επιφανειακή ρωγμή με χαρακτηριστικά και διαστάσεις όμοια με της πρώτης, στο άκρο αυτή τη φορά του στύλου, που όμως έχει και μια κατακόρυφη "πορεία" 5 περίπου εκατοστών όπως δείχνω στα επισυναπτόμενα dwg. πιστεύεται ότι οφείλεται σε αυτό που αναφέρω παραπάνω (πότισμα)? επισυνάπτω ένα dgw με όπλιση-διαστάσεις στύλου (40*80) και ρωγμών.

να αναφέρω απλά για την ιστορία ότι η σκυροδέτηση όλων των κολώνων δεν παρουσίασε κανένα απολύτως πρόβλημα (ανεπαρκείς δονήσεις-σπηλαιώσεις κλπ), το αποτέλεσμα ήταν ικανοποιητικότατο (με εξαίρεση αυτά που αναφέρω παραπάνω) και πως δεν κατάφερα να βάλω φωτος σήμερα λόγω καιρού (βρέχει).

Link to comment
Share on other sites

Κακή δόνηση στην κορυφή του υποστυλώματος , έστω τοπικά. Επίσης μήπως οι αναμονές δεν ήταν δεμένες καλά και υπήρξε κίνηση και παρουσιάστηκε η ρωγμή κοντά στο γωνιακό σίδερο;

Για εμένα, μην ανησυχείς δεν έγινε τίποτα σοβαρό, απλά κοίτα να κλείσεις τη ρωγμή που φαίνεται στη κατακόρυφη τομή του υποστυλώματος με επισκευαστικό.

Link to comment
Share on other sites

Στις πόσες μέρες παρουσιάστηκε η ρωγμή;

Νομίζω κι εγώ ότι προέρχεται από κακή δόνηση (ίσως έγινε απόμειξη από υπερβολική δόνηση και μετά εξατμίστηκε το νερό...)

Κλείσε την ρωγμή και προχώρα...Δεν νομίζω ότι είναι λόγος ανησυχίας...

Link to comment
Share on other sites

Κλασσικές ρωγμές λόγω συστολής πήξης και οι οι δύο. Η πρώτη σπανιότερη, η δεύτερη πολύ συνηθισμένη, ειδικά σε υποστυλώματα μικρής διατομής. Αμφότερες ανάξιες λόγου και μη υποδηλούσες κακή συμπύκνωση.

Link to comment
Share on other sites

Ποια είναι τα σχόλια σας για τις 2 παρακάτω ρωγμές; Πρόκειται για πρόβολο σε πολυκατοικία 25 ετών. Οι ρωγμές παρουσιάστηκαν τα τελευταία 7 χρόνια.

Στην πρώτη η στήριξη είναι στα δεξιά και το εύρος της ρωγμής είναι περίπου 3,00mm. Στατικά δεν έχει πρόβλημα καθώς η ρωγμή είναι κάθετα στη στήριξη. Με κόκκινο φαίνεται η τροχιά της ρωγμής. (και η στήριξη σαν να την έχει ζωγραφισει παιδι δημοτικού, :) )

40362759.th.jpg

 

Στη δεύτερη φωτογραφία έχουμε τον ίδιο πρόβολο αλλά στη γωνία λόγω τοιχώματος μετατρέπεται σε διέρειστη πλάκα.

42703031.th.jpg

Link to comment
Share on other sites

επειδή μιλάμε για κολώνες ισογείου δεν υπάρχει μάτιση.τα σίδερα είναι μονοκόμματα από την θεμελίωση έως την πλάκα οροφής ισογείου όπου και ματίζονται.όντως (ο κώστας το επισήμανε) η ρωγμή - αυτή που έχει και μικρή κάθετη πορεία- είναι δίπλα στο ακραίο κολωνοσίδερο (γι' αυτό και το επισήμανα στο dwg), όμως το κολωνοσίδερο ούτε άδετο είναι, ούτε μοιάζει να έχει ξεσύρει, ούτε η ράβδος δείχνει να έχει απωλέσει τα μηχανικά της χαρακτηριστικά (τοπικό στρίψημο και θλίψη της άντυγας). σας ευχαριστώ πολύ όλους για τις απαντήσεις σας, θα επισημάνω στον εργολάβο και τον ιδιοκτήτη να την καθαρίσουν τοπικά με ένα σκεπαράκι και να χρησιμοποιηθεί κάποιο ελαστομερές επισκευαστικό αν και θα με θεωρήσουν υπερβολικό... έχει κάποιος να προτείνει κάποιο επισκευαστικό?αν φυσικά δεν θεωρείται δαφήμιση.

κώστα, στο μπαλκόνι που ανέβασες βλέπουμε ταβάνι? τι επικάλυψη υπάρχει από πάνω?η ρωγμή μήπως είναι διαμπερής?σε τί βάθος πάει?

σας ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις!!

υγ: για τον συνάδερφο που ρώτησε, οι κολώνες σκυροδετήθηκαν την προηγούμενη παρασκευή (όχι χτες), ξεκαλοπώθηκαν δευτέρα και είδα την ρωγμή τρίτη.

Link to comment
Share on other sites

Συν. noutsaki,συνήθως τέτοιες πρώιμες μικρορηγματώσεις οφείλονται στην εξίδρωση του μπετόν,στην απότομη απόψυξη της επιφανειακής στρώσης,στην συστολή ξήρανσης και τυχαία άλλα συμβάντα που συνδυάζονται.Δεν προκαλούν ανησυχία.

Επισκευαστικά μπορείς να χρησιμοποιήσεις διάφορα τσιμεντοειδή που κυκλοφορούν στην αγορά.Επίσης υπάρχουν και κόλλες για σύνδεση παλαιού και νέου μπετόν πριν την σκυροδέτηση.

Πιό ενδιαφέρουσες είναι ρωγμές του άλλου συν.

Link to comment
Share on other sites

Οι ρωγμές που έχω βάλει φωτογραφίες βρίσκονται στη κάτω ίνα προβόλου ο οποίος ,τοπικά λόγω τοιχώματος, γίνεται διέρειστη πλάκα. Πάνω στο πρόβολο έχει μάρμαρα, το βάθος της ρωγμής δεν φαίνεται, αλλά δεν νομίζω να είναι διαμπερής.

Link to comment
Share on other sites

σ' ευχαριστώ για την απάντηση. ήδη κανονίστηκε να γίνει αυτό που ανέφερα- υποτυπώδης διεύρυνση των χειλιών της ρωγμής (υποτυπώδης γιατί ούτως ή άλλως είναι μικρή) με το σκεπάρνι και επάλειψη με επισκευαστικό τσιμεντοειδές.

αν στους άλλους κόμβους κοιτάζω μια φορά να είμαι προσεκτικός, στον εν λόγω θα βεβαιωθώ x1000 ότι το σιδέρωμα είναι υποδειγματικό και ότι το κολωνοτσέρκι θα "φιλήσει" στον πάτο της κολώνας..., για να επιτευχθεί η βέλτιστη συνάφεια.

σήμερα πάντως ο ιδιοκτήτης, που έκανε και τα ποτίσματα, μου είπε το εξής κουλό:στην προσπάθεια του και μες στο άγχος να βεβαιωθεί ότι ποτίζει καλά, σκαρφάλωνε πάνω στους πύργους και για να βαστηχθεί κρατιώταν από το εν λόγω ακραίο κολωνοσίδερο..αν υπολογίσει κανείς το βάρος του (!!!) μπορεί και να μας έκανε την "ζημιά" όσο ακόμη το μπετόν ήταν νωπό..

υγ: προς κώστα, νομίζω πως αν τους ενδιαφέρει (ιδιοκτήτες) θα πρέπει πρώτιστα να αφαιρέσουν μάρμαρα, χρώμα, τυχόν σοβά και μετά να δουν την σοβαρότητα της ρωγμής. σε παρόμοια περίπτωση σε σπίτι φίλου μου, ο μηχανικός έκοψε με αδιατάραχη τη ζαρντινιέρα για να ελαφρύνει το μπαλκόνι. Δευτερευόντως αφαίρεσε το υπάρχον μάρμαρο και διαπίστωσε ότι η ρωγμη δεν υπήρχε στο μπετόν παρά μόνο στο μάρμαρο...παρόμοια περίπτωση με δική σου, οικοδομή εικοσαετίας, πρόβολος δίμετρος, ρωγμή μεγάλη σε μήκος, τριχοειδής σε πάχος, κάθετα στην στήριξη.

edit: σορυ εσύ είσαι κάτω ίνα, αυτός ήταν άνω.

Link to comment
Share on other sites

Παρατήρησα στο ποστ 1 στο σχέδιο του υποστυλώματος ότι υπαρχουν και 2 κεντρικά σιδερα στο μέσο της κολόνας???Πρώτη φορά το βλέπω χρησιμεύουν σε κάτι???

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.