Μετάβαση στο περιεχόμενο

XYTA - Κερατέα


Recommended Posts

Αντί να στέλνουν τα σκουπίδια στην Κερατέα γιατί δεν κάνουν μικρότερους ΧΥΤΑ στο κέντρο του κάθε Δήμου; Πώς θα σας φαίνονταν κάτι τέτοιο; Να πηγαίνετε για καφέ στην πλατεία και να είναι στα 100 μέτρα ο ΧΥΤΑ.

 

Ωραία ιδέα. Άλλωστε δικά μας σκουπίδια θα είναι, όχι των Γερμανών.

 

Ένα άλλο παράδειγμα είναι η κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου: έχει πολλαπλά οφέλη στην οικονομία μιας χώρας αλλά δεν νομίζω να δέχονταν κανείς την κατασκευή του στα 2 χιλιόμετρα από το σπίτι του, έτσι δεν είναι;

 

Μπερδεύεις 2 διαφορετικές καταστάσεις. Τρόποι παραγωγής ενέργειας υπάρχουν πολλοί, τρόποι επεξεργασίας απορρυμάντων πόσοι?

Τι προτείνεις λοιπόν, αυτό που γίνεται στην Καστοριά που είναι τουλάχιστον εγκληματικό?

Δε θα πρέπε να δημιουργηθούν χώροι όπου τα σκουπίδια να επεξεργάζονται?

 

Επίσης μετά από τόση κουβέντα συνεχίζουμε να μην μπορούμε να καταλάβουμε την διαφορά του να δημιουργείται μια πόλη γύρω από ένα εργοστάσιο (Ελευσίνα) με το να δημιουργείται ένα εργοστάσιο δίπλα σε μια πόλη (Κερατέα).

 

Δλδ, τι προτείνεις? Πες μου μια λύση, γτ εγώ τουλάχιστον λέω ότι δεν την έχω την λύση.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 36
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

μια βιώσιμη λύση για τα σκουπίδια, είναι ο κάθε δήμος να διαχειρίζεται τα σκουπίδια του μόνος του....πάντα όμως μέσα και ένα πλάισιο προδιαγραφών και αυστηρών κανονισμών....όποιος δήμος δεν μπορεί να διαχειριστεί τα δικά του ,είτε γιατί δεν έχει υποδομές , είτε δεν θέλουν οι δημότες του....τότε θα πληρώνει αδρά κάποιον άλλο να τα πάει....αδρά όμως...αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να βρεί ο καθένας τρόπο να τα μειώσει γιατί θα αφορούν το σπίτι του και την τσέπη του.....

 

κάλλιστα θα μπορούσαν να φτιάξουν ένα εργοστάσιο επεξεργασίας στον ελαιώνα , ένα εργοστάσιο στο ελληνικό και άλλο ένα κάπου αλλού και να καλύψουν την υπόλοιπη αθήνα .....να επεξεργάζεται τα σκουπίδια και να μεταφέρεται το υπόλειμμα στην κερατέα και όλα μιά χαρά...να βάλουν και πολύ τσουχτερη τιμή για την επεξεργασία του εργοστασίου και την υποδοχή στον ΧΥΤΥ και να δέις μετά κάθε δήμος πώς από μόνος του θα κάνει πολύ σωστή και αποδοτική ανακύκλωση των αποριμματων της περιχής του ώστε όχι μόνο να μήν πληρώσει πολλά για να πετάξει τα σκουπίδια του χύμα αλλά να βγάλει και κάτι απο την σωστή ανακύκλωση.....

ας σκεφτεί ο καθένας ότι έχει ένα οικόπεδο 2 στρέματα ας πούμε και ότι τα σκουπίδια που ο ίδιος παράγει δεν επιτρέπεται να φύγουν από το οικόπεδο του ,είτε για να φύγουν θα πρέπει να πληρώσει πολλά χρήματα....τι θα κάνει ο καθένας...???...οικονομία στο χαρτί του ...οικονομία στο νερό που σπαταλάει, θα διαλέγει τα σιδερένια και τα αλουμινένια σε μιά μεριά ...τα χαρτιά πάλι από την άλλη....θα πετάει τις φλούδες του στον κήπο για να γίνουν λίπασμα..έτσι ώστε να μήν πληρώσει να τα πετάξει αλλά αντιθέτως κάτι να βγάλει από αυτα......και άλλα πολλά...σά λαός ο έλληνας είναι τρομερός εφευρέτης....γιατί αντί να πάμε μπροστα να πάμε πίσω....?????..γιατί να σνεχίζουμε να σκάβουμε τρύπες σα την γάτα στον κήπο και μετά να τα σκεπάζουμε για να μην φαίνονται...???....νέοι άνθρωποι είμαστε, ας απαιτήσουμε να γίνει κάτι νεο........

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Μπερδεύεις 2 διαφορετικές καταστάσεις. Τρόποι παραγωγής ενέργειας υπάρχουν πολλοί, τρόποι επεξεργασίας απορρυμάντων πόσοι?

Τι προτείνεις λοιπόν, αυτό που γίνεται στην Καστοριά που είναι τουλάχιστον εγκληματικό?

Δε θα πρέπε να δημιουργηθούν χώροι όπου τα σκουπίδια να επεξεργάζονται?

 

1) Υπάρχουν επίσης αρκετοί τρόποι επεξεργασίας απορριμάτων. Αν το ψάξουμε ενδελεχώς το θέμα θα βρούμε αρκετούς. Το ότι η Ολλανδία έχει 2% ΧΥΤΑ ενώ η Ελλάδα 98%, όπως παρέθεσε κάποιος συνάδελφος νωρίτερα, πάει να πει ότι οι ΧΥΤΑ δεν είναι το αποκλειστικά καλύτερο σύστημα διαχείρισης.

 

2) Δεν καταλαβαίνω τί θέλεις να πεις για την Καστοριά. Εδώ και 4-5 χρόνια λειτουργεί σταθμός μετακομιδής των σκουπιδιών στην Πτολεμαΐδα όπου χρησιμοποιούνται για την πλήρωση των παλιών ορυχείων λιγνίτη της ΔΕΗ. Δεν ξέρω βέβαια αν λειτουγεί σταθμός διαχωρισμού εκεί. Πάντως υπάρχει πλέον μια και μοναδική (νόμιμη) χωματερή σε όλο το νομό, η οποία είναι ο παλιός σκουπιδότοπος της πόλης της Καστοριάς, στην οποία καταλήγουν τα αδρανή υλικά από τις κατεδαφίσεις, εκσκαφές κλπ. Όλο αυτό βέβαια στο πλαίσιο μελέτης αποκατάστασης της περιοχής.

 

3) Την λύση την ανέφερε ο vag_pap και είναι ο ΧΥΤΥ. Άλλο η "Υγειονομική Ταφή Απορριμάτων" και άλλο η "Υγειονομική Ταφή Υπολλειμμάτων". Αλλά βέβαια το κοντόφθαλμο κράτος κοιτά να καλύψει πρόχειρα τις όποιες ανάγκες και αποφεύγει όπως ο διάολος το λιβάνι μεγαλόπνοους σχεδιασμούς. Μια ζωή "φάγωμεν, πίωμεν, αύριον γαρ αποθνήσκομεν" είμαστε ούτως ή άλλως.

Link to comment
Share on other sites

Ο ΚΑΘΕ Δήμος δεν είναι πάντα εφικτό να διαχειρίζεται τα απορρίματά του. Και δεν είναι και δίκαιο.

 

Ας πάρουμε για παράδειγμα τον Δήμο Θεσσαλονίκης (ανάλογα με τον Αθηνών).

Ο Δ.Θ. είναι όλος δομημένος. Συνεπώς στα διοικητικά του όρια δεν υπάρχει διαθέσιμος χώρος για ενταφιασμό υπολειμμάτων ή απορριμάτων, αλλά ούτε και για την δημιουργία μονάδας διαλογής, καύσης ή μεταφόρτωσης, λόγω χρήσεων γης. Συνεπώς δεν είναι εφικτό.

 

Σε ότι αφορά στο δίκαιο του πράμματος. Στα όρια του Δήμου Θεσσαλονίκης, υπάρχει η πλειοψηφία των κρατικών υπηρεσιών καθώς και των εμπορικών δραστηριοτήτων της ευρύτερης περιοχής του πολεοδομικού συγκροτήματος που ονομάζουμε Θεσσαλονίκη.

Κατά συνέπεια τόσο οι κάτοικοι, όσο και Δήμος, δέχονται περιβαλλοντική και οικονομική επιβάρυνση, από κατοίκους περιοχών που ΔΕΝ διαμένουν σε αυτόν και όμως πρέπει να την ανεκτούν αλλά και να την διαχειριστούν.

Δηλ. οι κάτοικοι μιας μεγάλης περιοχής επιβαρύνονται δραματικά, περιβαλλοντικά, από σκουπίδια, καυσαέρια, ηχορύπανση και ότι άλλο μπορεί να θεωρήσει κάποιος ότι υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής τους, χωρίς να είναι σε θέση να κάνουν ουσιαστικά τπτ για αυτό.

 

Σε μια κοινωνία, αναγκαστικά τα βάρη σταθμίζονται και κατανέμονται όχι πάντα δίκαια και αυτό όχι για λόγους μικροσυμφερόντων αναγκαστικά.

 

Ανάλογο παράδειγμα αποτελεί και η περιοχή Πτολεμαϊδας στην περίπτωση της ηλ. ενέργειας. Διότι σύμφωνα με το σκεπτικό που αναπτύσσεται, ο Νομός Κοζάνης θα έπρεπε να απαιτεί λειτουργία μονάδων που να καλύπτουν μόνο την απαιτούμενη κατανάλωση ηλ. ενέργειας του Νομού και η υπόλοιπη Ελλάδα ας ζει με το καντήλι.

Link to comment
Share on other sites

Το σύνδρομο NIMBY (Not In My Back Yard) υπάρχει σε όλες τις χώρες που προτείνονται εγκαταστάσεις επεξεργασίας απορριμάτων, παραγωγής ενέργειας κλπ. Η ένταση διαφέρει και πάντα οφείλεται στην άποψη των κατοίκων για ενδεχόμενους κινδύνους υγείας και υποβαθμιση περιοχής.

 

Οι ΧΥΤΑ - ΧΥΤΥ κλπ. θα πρέπει να εγκαθίστανται κοντά στα αστικά κέντρα γιατί εκεί είναι η πηγή παραγωγής. Τη μελέτη για την Κερατέα δεν την έχω δει για να έχω άποψη περι αρχαιολογικού χώρου και άλλων απαγορευτικών αποστάσεων που αποκλείουν το έργο σύμφωνα με τους κατοίκους.

 

Σαφώς και δεν αποτελεί τη βέλτιστη λύση επεξεργασίας απορριμάτων/υπολλειμάτων αλλά είναι ένα από τα βήματα που πρέπει να γίνει (όχι όμως το μοναδικό σε αυτόν τον τομέα). Είναι μια αρχή και τπτ παραπάνω, αφού έτσι κι αλλιώς έχει ημερομηνία λήξης.

 

Το θέμα είναι ότι στο Ελλαδιστάν με την προχειρότητα - ανοχή - ατιμωρησία = κανόνας, περιμένουμε να λειτουργήσει άψογα μια εγκατάσταση ώστε να αποφευχθούν όλες οι αρνητικές επιπτώσεις που θα προκύψουν???

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Λοιπόν, ζήτησα από τον AlexisPap να ξανανοίξει το θέμα, γιατί την Παρασκευή πήγα στην ημερίδα της ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ για την διαχείριση των αστικών αποβλήτων και εκεί έγιναν κάποια ενδιαφέροντα πράγματα:

 

Εισηγητές ηταν διακεκριμένοι καθηγητές πανεπιστημίου (εκ των πλείστων χημικοί μηχανικοί). Εγώ σαν Ηλ. Μηχανικός, έμαθα πράγματα που δεν ήξερα. Περισσότερο επικεντρωθήκαν με την θερμική επεξεργασία των αποβλήτων και την ενεργειακή αξιοποιησή τους για ηλεκτροπαραγωγή.

 

Ουσιαστικά όμως το συμπέρασμα ήταν ένα: ο περιφερειακός σχεδιασμός για την διαχείριση των αποβλήτων πρέπει να υλοποιηθεί, γι αυτό και η δημιουργία ΧΥΤΑ στην Κερατέα είναι αναγκαία.

 

Το ενδιαφέρον όμως στοιχείο ήταν ότι στην ημερίδα υπήρξαν και εκπρόσωποι των κατοίκων στην Κερατέα και άκουγαν όλα τα λεγόμενα από τους καθηγητές. Στο τέλος της ημερίδας, το λόγο πήρε ένας από αυτούς, που ουσιαστικά αμφισβήτησε ότι η εταιρεία κατασκευής θα φτιάξει το ΧΥΤΑ βάσει των μελετών και των σχεδίων και στο τέλος υπονόησε ότι οι εισηγητές της ημερίδας κρύβουν την αλήθεια. Υπήρχε βέβαια και μια μικρή διένεξη του εκπροσώπου με την εκπρόσωπο του περιφερειάρχη Αττικής, όσο αφορά την ειλικρίνεια των προθέσεων της Περιφέρειας.

 

Εγώ ουσιαστικά αυτό που αποκόμισα είναι ότι οι κάτοικοι της Κερατέας παραμένουν στην στάση τους γτ ουσιαστικα αμφισβητούν τις προθέσεις της Περιφέρειας και της κατασκευάστριας εταιρείας, χωρίς όμως να μπορούν να σεβαστούν επίσημες αποφάσεις του ΣτΕ αλλά και της πολιτείας.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Στην ημερίδα έλεγαν για καύση αλλά με ποιό τρόπο? σύμμεικτα απόβλητα? με μηχανικό διαχωρισμό πριν την καύση? ή καύση του ποσοστού που μένει μετά από διαχωρισμό στην πηγή?

 

Δεν έχω καταλάβει ποιός είναι ο περιφερειακός σχεδιασμός για την διαχείριση των αστικών αποβλήτων και αν έχει γίνει τελικά σωστά. Γιατί δε γίνεται να προτείνουμε λύσεις με μεθόδους 10ετίας από τη στιγμή που η κοινοτική νομοθεσία θα μας υποχρεώσει να πληρώσουμε πρόστιμα.

Link to comment
Share on other sites

Στην ημερίδα έλεγαν για καύση αλλά με ποιό τρόπο? σύμμεικτα απόβλητα? με μηχανικό διαχωρισμό πριν την καύση? ή καύση του ποσοστού που μένει μετά από διαχωρισμό στην πηγή?

 

Γίνεται αρχικά μηχανικός διαχωρισμός και μετά, με τα υπολλείματα γίνεται ελεγχόμενη καύση για ηλεκτροπαραγωγή.

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι για όποιον ενδιαφέρεται έχω ανεβάσει εδώ και καιρό μια μελέτη στο http://www.michanikos.gr/downloads.php?do=file&id=1038

κατά την γνώμη μου αποτελεί μια καλή προσέγγιση στο πρόβλημα

(δηλαδή σύνολο μόλις τριων ολοκληρωμένων εγκαταστάσεων διαχείρισης απορριμάτων (ΟΕΔΑ) στην ηπειρωτική Ελλάδα εκ των οποίων οι δύο πιθανότατα στα ορυχεία Μεγαλόπολης & Πτολεμαίδας συν την υφιστάμενη μονάδα στα Λιόσια

Link to comment
Share on other sites

ZaXoYs, δεν ξέρω αν ειναι δικιά σου η εργασία ή όχι, αλλά εγώ σα ηλεκτρολόγος διάβασα μόνο τα συμπεράσματα όπου ουσιαστικά η εργασία υποστηρίζει ότι ο περιφερειακός σχεδιασμός είναι λάθος.

Σα πιο ειδικός λοιπόν, θα ήθελα να μου πεις τι μπορεί να κάνει μια Περιφέρεια όταν τα περιθώρια στενεύουν και λύση δε βρίσκεται. Δλδ όσο δε γίνονται εγκαταστάσεις, τα αστικά απόβλητα που θα πάνε? Σε παράνομες χωματερες?

Η Κερατέα επιλέχτηκε σα τόπο και από το ΣτΕ. Είναι λάθος η απόφαση ή όχι?

 

Σαν Μηχ. Περιβάλλοντος, θα ήθελα να μας πεις τι γνώμη σου για αυτό το θεμα, μιας και είσαι πιο ειδικός...

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.