Μετάβαση στο περιεχόμενο

Εμφανή μπετά - διάβρωση οπλισμού


M_litsa

Recommended Posts

Θέλω να ρωτήσω σε εμφανή μπετά σε μπαλκονι ο οπλισμός διαβρώθηκε επιφανειακά με αποτέλεσμα να φουσκώσει το μπετό .

Πώς μπορουμε να σταματήσουμε την διαβρωση και πως επισκευάζεται αυτο ωστε να στοκαριστει και να βαφτει μετα

 

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Υστερα απο αρκετή μελέτη γύρω απο την διάβρωση οπλισμού και την ενανθράκωση σκυροδέματος (παρακαλουθώ καθημερινώς τα σχετικά post του forum ) , απο τα τεχνικά φυλάδια εταιριών (sika,cerecit,sintecno)των επισκευαστικών που διαθέτουν και απο σχετικές αναζητήσεις στο internet κατέληξα να βρώ λυση σχετικά με την επισκευή του σκυροδέματος.

Ομως πρίν ξεκινήσω την απισκευή αυτό που με προβληματίζει ειναι η αιτία.

Γαιτί δημιουργηθηκε διάβρωση του οπλισμού και "φούσκωμα;

Επισυνάπτω φωτογραφίες , για να πάρετε μια πρώτη εικόνα,είναι χαμηλής ποιοτητας απο το κινητο αν χρειαστεί θα ανεβάσω καλύτερης ανάλυσης.

 

Πρόκειται για εμφανή οροφή μπαλκονιού 1ος Οροφος με στέγη απο πάνω

(εμεινε 2 χρονια χωρίς στέγη) ετος κατασκευής 2003 ,παρα πολύ υγρασία το χειμώνα - ιμιβαλτώδης περιοχή , χαμηλες θερμοκρασίες ,100 χιλιομετρα απο θάλασσα.

 

 

Αυτή η βλάβη εμφανιστηκε ελάχιστα πέρσι (δεν εδωσα σημασια- δεν γνωριζα και πολλά) και φετος το φαινόμαινο εξαπλώθηκε .

 

 

Απο που μπορεί να οφειλεται αυτό το φαινόμαινο;

Υπάρχει πρόβλημα με την στατικότητα και την ασφάλεια του κτιρίου;

 

Η μόνη εξηγηση που δίνω εγώ είναι πάχος επικάλυψης < 2cm υψηλή σχετική υγρασία και θερμοκρασίες μερικές φορές το χειμώνα -10

 

Περιμένω απαντήσεις σας.

Link to comment
Share on other sites

Γιατί δημιουργήθηκε διάβρωση του οπλισμού και "φούσκωμα;
Η διάβρωση του οπλισμού δημιουργείται εξαιτίας της μη προστασίας του. Οι λόγοι μπορεί να είναι πολλοί όπως υγρασία, μικρή επικάλυψη,χαμηλή ποιότητα επικάλυψης και σκυροδέματος ,ενανθράκωση, χλωριόντα (πχ χρησιμοποίηση άμμου θαλάσσης στο σκυρόδεμα ή στο επίχρισμα) ή συνδυασμός των παραπάνω και άλλων αιτιών.

Το φούσκωμα δημιουργείται επειδή τα προϊόντα διάβρωσης του ωπλισμού έχουν μεγαλύτερο όγκο από τον αρχικό με αποτέλεσμα να προκαλούν βλάβες στο σκυρόδεμα και τα επιχρίσματα με μορφή ρωγμών και φουσκωμάτων.

Σας παραθέτω φωτογραφίες από διάβρωση ωπλισμού σε οροφή εξωστών (όπως στη δική σας περίπτωση) για να κάνετε σύγκριση.

 

1000411l.th.jpg

1000372e.th.jpg

1000416.th.jpg

 

Οι φωτογραφίες έχουν μεγάλη ανάλυση. Κάντε μεγέθυνση αν θέλετε. Παρόλο που η διάβρωση φαίνεται πολύ μικρή μετά την αφαίρεση του χρώματος, ο ωπλισμός βρέθηκε σε προχωρημένο στάδιο διάβρωσης όπως φαίνεται παρακάτω.

 

cimg6251.th.jpg

Ενώ δεν φαίνεται η διάβρωση να έχει προχωρήσει, μετά από προσεκτική καθαίρεση σκυροδέματος φάνηκε τελικά ότι θα υπήρχε πρόβλημα στα επόμενα 2-3 χρόνια.

cimg6256f.th.jpg

 

cimg6226.th.jpg

http://img291.imageshack.us/i/cimg6235.jpg/

 

Αυτή η βλάβη εμφανιστηκε ελάχιστα πέρσι (δεν εδωσα σημασια- δεν γνωριζα και πολλά) και φετος το φαινόμαινο εξαπλώθηκε .
Η διάβρωση είναι ένα φαινόμενο το οποίο εξελίσσεται συνεχώς, απλά μεταβάλλεται ο ρυθμός της ανάλογα την "τροφή" που του παρέχεται από το περιβάλλον και τις τοπικές συνθήκες. Καλό θα ήταν να προχωρήσετε σε επιθεώρηση και αντιμετώπιση του φαινομένου.

 

Υπάρχει πρόβλημα με την στατικότητα και την ασφάλεια του κτιρίου;
Βάση του ΚΑΝΕΠΕ (κανονισμός επεμβάσεων) "μείωση 5% στη διατομή του ωπλισμού επιφέρει επέμβαση". Συνδυάστε και αυτό που σας είπα παραπάνω, ότι η διάβρωση εξελίσσεται και βγάζετε το συμπέρασμα μόνος σας.
Link to comment
Share on other sites

Σε όλες τις περιπτώσεις θα πρέπει να βρεθούν τα αίτια. Αυτό γίνεται εξετάζοντας την παθολογία του σκυροδέματος και μερικές φορές του οπλισμού. Ιδιαίτερη προσοχή στα πλάστιμα στοιχεία αφου υπάρχει πιθανότητα να έχουμε πτώση ολκιμότητας. Στα ψαθυρά στοιχεία υπάρχει συνήθως περίσσεια διατομής αλλα χρειάζονται έλεγχο και συντήρηση. Εαν και τα παραπάνω προδιαθέτουν για διαφορά κόστους θα έλεγα οτι τελικά είναι αντίθετα με τα ψαθυρά να χρειάζονται περισσότερα χρήματα αφου οι εσωτερικές επεμβάσεις είναι αρκετά πιο δύσκολες. Ο ρυθμός διάβρωσης ακολουθεί μια εκθετική μορφή αύξησης που ξεπερνάει κατά πολύ τον πληθωρισμό.Εαν βέβαια το αφήσουμε ή είμαστε αρκετά άτυχοι και όταν γίνει ο έλεγχος βρισκόμαστε σε εδραιωμένη κατάσταση (ο αριθμός των ανόδων να έχει προχωρήσει σε σημείο που καλύπτουν μεγάλες επιφάνειες ή ακόμα έχει προχωρήσει και σε επιπλέον στοιχεία) τότε το κόστος επέμβασης αυξάνει). Το σίγουρο είναι οτι χρειάζεται έναν έλεγχο ο οποίος θα λειτουργεί με γνώμονα την ασφάλεια/διαχρονικότητα και όχι το κόστος/κέρδος/ευκολία του εργολάβου. Το λέω αυτό διότι πολλές φορές προδιαγράφεται ένα υλικό και μια συγκεκριμένη εφαρμογή και επειδή είναι είτε ακριβό είτε δύσκολο μπαίνει κάποιο άλλο το οποίο δεν έχει την ίδια αποτελεσματικότητα. Ενα άλλο είναι ο τρόπος επέμβασης. Στο 95% η επέμβαση γίνεται στην ορατή περιοχή της αποφλοίωσης. Στις περιπτώσεις αυτές σίγουρα έως πολύ σίγουρα θα επανεμφανιστεί σε άλλο σημείο και τώρα με πολύ χειρότερα αποτελέσματα. Βάζω ενδεικτική φωτό απο αστοχία επισκευής μέσα σε λιγότερο απο 2 χρόνια.

post-25492-131887264388_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Πρός κ. Ροδόπουλο

 

 

Πέραν των επισκευαστικών πχ(SikaTop -Armatec 110 Epocem+Sika MonoTop Dynamic) στα σημεία που ειναι ορατή η διαβρωση και με δεδομένο το υψηλό κοστος για εμποτισμό με επιφανειακής εφαρμογής αναστολέας διάβρωσης (Sika Ferrogard 903) , θα βοηθησει πραγματικά ενας "προληπτικός" εμποτισμός ολης της επιφάνειας με επιφανειακής εφαρμογής αναστολέας διάβρωσης η είναι χαμένα χρήματα.

 

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Αγαπητή M_litsa

 

μου ζητάτε να προτείνω λύση ενω δεν έχω τις απαραίτητες πληροφορίες. Τα παραπάνω υλικά ή εαν θέλετε κανένα υλικό δεν αποτελεί λύση εαν πρώτα δεν ξέρουμε τα αίτια. Η επισκευή είναι απόρροια μετρήσεων και μελέτης και διαφοροποιείται ανάλογα. Το βασικό δεν είναι το ορατό αλλα το μη και ειδικά σε στοιχεία που είναι κρίσιμα. Τα εμφανή μπετά δεν είναι όλα ίδια. Εχω πολλές περιπτώσεις με άμμο θαλάσσης, με αλάτια που μπήκαν απο τον εργολάβο, κλπ. θα ήταν τουλάχιστον οχι για μένα αλλά για κάθε μηχανικό που σέβεται το κοινωνικό σύνολο να προτείνω επισκευή στα τυφλά. Βεβαίως υπάρχουν πάρα πολλοί εργολάβοι που πραγματικά θα σας πείσουν για τα πάντα αρκεί να πάρουν την δουλειά που και βέβαια θα σας πούν οτι για 100 χρόνια το κάνουν χωρίς πρόβλημα και ξέρουν. Προφανώς εγώ τέτοιες μαγικές ικανότητες δεν έχω. Ξέρω πάντως πάνω απο 200 περιπτώσεις που μετά απο ελάχιστα χρόνια απο την επισκευή βρέθηκαν να έχουν πολύ χειρότερα προβλήματα. Σκοπός της επιθεώρησης/συντήρησης είναι η πρόληψη όπου είναι δυνατή και η σωστή λύση με βάση προδιαγραφών. Σαφώς και οταν το πρόβλημα κρίνεται οτι μπορεί να δημιουργήσει περαιτέρω προβλήματα επάρκειας αυτό αναφέρεται και θα πρέπει να δείτε δομοστατικό. Ο κάθε εμποτισμός έχει μία λογική καθώς και πεπερασμένη ζωή η διάρκεια της οποίας αποτελεί αποτέλεσμα μελέτης (που θα υπολογίσει και τους -10 βαθμούς, την υγρασία και πολλά άλλα). Ακόμα και τα συνεργεία συντήρησης θα πρέπει να είναι πιστοποιημένα και να ακολουθήσουν πιστά της οδηγίες. Σε γενικές γραμμές τα υλικά επισκευής για θερμοκρασίες τόσο χαμηλές θέλουν ιδιαίτερη προσοχή αφου η συνεργασία με το υπάρχον σκυρόδεμα θα είναι αρκετά δύσκολη.

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ Κ. Ροδόπουλε για την άμεση απαντησή σας.

Το καταλαβαίνω οτι δεν εχετε "μαντικές" ικανότητες για να δείτε το πρόβλημα απο μακριά.

Επίσης καταλαβαίνω οτι πρέπει να το δεί κάποιος "ειδικός" από κοντά και να αποφανθεί για το πρόβλημα την αιτία και την λύση του.

Σε συνενόηση με τον μηχανικό μου αναζητουμε κάποιον να το επιθεωρήσει

Εγώ απλά προσπαθώ να ενημερώθω "εγκυκλοπαιδικά" μιας και μου ετυχε αυτό το πρόβλημα.

Αλήθεια πως το εξηγητε εσείς αυτό το πρόβλημα;

Δικαιολογείτε αυτή η βλάβη σε κτίριο 7 ετών;

Ευχαριστώ και πάλι

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.