Μετάβαση στο περιεχόμενο

Γωνία προσανατολισμού, τρέχουσα ή μηδέν;


Recommended Posts

Γεια σε όλους, έχω ένα topcon total station και μέχρι τώρα προσανατολιζόμουν σε προηγούμενο γνωστο σημείο με γωνία προσανατολισμού την τρέχουσα κάθε φορα, αλλά πρόσφατα μίλησα με έναν συνάδελφο που είπε οτι οι μετρήσεις ειναι πιο ακριβείς εάν κατα τον προσανατολισμό ορίζεις τη γωνία ως μηδέν. Δεν είμαι σίγουρος αν εννοούσε να το κάνεις σε κάθε στάση ή μόνο για την αρχή της όδευσης.

 

Γνωρίζει κάποιος αν αυτό ισχύει γιατί αν ισχύει τότε μάλλον έχω πάρει πολλές μη ακριβείς μετρησεις!!

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Οταν αλλαζεις σταση με το Topcon δε πρεπει να μηδενιζεις στην προηγουμενη, απλα να περνεις μετρηση γιατι αν μηδενισεις θα εχεις στροφη σε αυτα που θα μετρησεις απο την καινουργια σταση.

Link to comment
Share on other sites

Το πως δουλεύει ο καθένας στο πεδίο μπορεί να διαφέρει, το θέμα είναι πως δεν τίθεται θέμα ακρίβειας αναλόγως το ποια γωνία προσανατολισμού ορίζεις. Είτε βάλεις μηδέν είτε βάλεις μια γωνία Α , η ακρίβεια της μέτρησης είναι προφανώς η ίδια!

Link to comment
Share on other sites

ΕΕΕΕ παίδες.....

ανοίγουμε και κανένα βιβλίο τοπογραφίας (έτσι για να θυμηθούμε τα νεανικά μας χρόνια).

Για όσους έχουν ξεχάσει: η Όδευση λύνεται με τις γωνίες θλάσεις!! άν η αρχική τιμή της γωνίας οπισθοσκόπευσης είναι "0" ή η "Αz" ή μια τυχαία δεν έχει σημασία αν δουλεύεις στο πεδίο με σκοπό να κάνεις επίλυση στο γραφείο. Αν εργάζεσαι με συντεταγμένες και απαιτείται να χαράξεις on site κάποια σημεία τότε δουλεύεις με "Az" ώστε το όργανο να κάνει τις επιλύσεις στο πεδίο.

 

ΓΩΝΙΑ ΘΛΑΣΗΣ: η δεξιόστροφη γωνία μεταξύ τριών στάσεων, ορίζεται ώς η διαφορά μεταξύ της τιμής εμπροσθοσκόπευσης και οπισθοσκόπευσης.

 

 

ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ.....!!!!!!!!!!!!

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Συμφωνώ με τον GR_TOPO

Έχω και εγώ TOPCON. Όταν κάνω επίλυση στο γραφείο με μετρήσεις γωνιών και αποστάσεων, τότε βάζψ μηδέν στην γωνία (δεν είναι απαραίτητο). Απαραίτητο είναι όταν δουλεύεις με συντεταγμένες, οπότε πρέπει να κρατάς το Αz στο πεδίο αλλιώς θα έχουν στροφή τα σημεία. Πολλοί συνάδελφοι δουλεύουν όμως με μετρήσεις συντεταγμένων στο πεδίο (δηλ δεν κάνουν επίλυση στο γραφείο). όταν βάζεις 0 στην γωνία μηδενισμού, τότε οι συντεταγμένες που θα κατεβάσεις από το όργανό θα είναι λάθος. Γενικά για πάνω από 2 στάσεις καλό είναι να μετράς με γωνίες και αποστάσεις

Link to comment
Share on other sites

Σε περίπτωση που κατά την λήψη μετρήσεων κουνηθεί το όργανο διορθώνεις το σταθμό και προσανατολίζεσαι στην προηγούμενη στάση με τη γωνία 0 που είναι πρακτικότερο από το να τοποθετείς μια γωνία χ .Ο μηδενισμός είναι απλώς μια καλή συνήθεια νομίζω .

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 8 months later...

επειδη ειμαι νεος στο επαγγελμα κ ηδη εκανα το πρωτο μου λαθος θελω αν μπορει καποιος να με βοηθησει..

σε ανεξαρτητη αποτυπωση οικοπεδου εκανα λαθος στον προσανατολισμο!!

κατα συνεπεια μου γυρισε κ ολα τα σημαδια..

εχω 2 στασεις κ θα ηθελα να μαθω αν υπαρχει τροπος να το διορθωσω η πρεπει να ξαναμετρησω..

σκεφτηκα πως αν βγαλω την γωνια διευθυνσης των 2 στασεων μηπως μπορω αλλαξω τις συντεταγμένες της μιας κανοντας την 0. αν ισχυει αυτο ποια η συνεχεια του??

δεν πρεπει να ξερω κ απο ποια σταση πηρα το καθε σημαδι?

 

αν μπορει μου απαντησει καποιος αμεσα...

ευχαριστω κ συγχωρεστε την απειρια μου..διαβαζουμε κ ψαχνομαστε!!

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.