Μετάβαση στο περιεχόμενο

Γωνία προσανατολισμού, τρέχουσα ή μηδέν;


Recommended Posts

Ο εύκολος τρόπος στα TOPCON:

(αν δουλεύεις αποκλειστικά με συντεταγμενες)

 

Στήνεις στην σταση 1 (Σ1). Ορίζεις (X,Y,Z=1000,1000,1000). Σημαδεύεις σε ένα σημείο προς βορρά [πχ μια πρόκα σε μια κολώνα ΔΕΗ], ΜΗΔΕΝΙΖΕΙΣ την γωνία και μετράς το σημείο προσανατολισμού.

 

Ξεκινάς αποτύπωση. Όταν είναι να αλλάξεις και να πας σε νέα στάση, την μετράς και την αποθηκεύεις (Σ2).

 

Στήνεσαι στην Σ2. Ξανανοίγεις το αρχείο σου και δίνεις στο μηχάνημα ότι είσαι στην Σ2. Στο BS δίνεις την Σ1. Την σημαδεύεις, ΔΕΝ ΜΗΔΕΝΙΖΕΙΣ την γωνία και μετράς την Σ1. Λογικά θα σου βγάλει (1000,1000,1000) ή έστω με σφάλμα (999.999,999,998,999.986) (το Ζ μάλλον περισσότερο, μιας κι εξαρτάται από το ύψος οργάνου).

Μόλις δεις ότι έχεις μετρήσει σωστά, πατάς REC, το αποθηκεύεις, γυρνάς στην αποτύπωση και συνεχίζεις κανονικά από το σημείο που είχες μείνει.

 

Γυρνάς στο γραφείο, τα περνάς στο pc και τα μετατρέπεις με το TECS σε αρχείο dxf.

 

Αρχίζεις και παίζεις με τα σημεία στον χώρο.

 

Τέλος.

 

Αυτά για απλή, μη εξαρτημένη αποτύπωση.

 

Υγ: Πάντα μετράμε ένα σημείο κι από τις δύο στάσεις, ώστε αν γίνει καμιά στραβή, να μπορούμε να τα "φέρουμε" με rotate.

Δηλαδή σε μια λίστα σημείων είναι: S1,B,1,2,3,4,5,6,S2,7,8,9,10..... ώπου S1και S2 οι στάσεις, Β το σημείο προσανατολισμού αρχικά και 6 και 7 αφορούν το ίδιο σημείο [ασφάλεια].

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 5 years later...

Καλημέρα,

 

Χθες μέτρησα πρώτη φορά χωρίς κάποιον ποιο έμπειρο να με καθοδηγεί και έκανα νομίζω το πρώτο μου λάθος. Αφού έστησα το όργανο (Topcon) στην S1 διάλεξα ένα τυχαίο σημείο για μηδενισμό και το "χτύπησα" με το όργανο χωρίς να μηδενίσω την γωνία. Απλώς τις συντεταγμένες που μέτρησε το όργανο τις καταχώρησα στο BS της στάσης. Στη συνέχεια χτύπησα από τη θέση αυτή όλα τα χαρακτηριστικά σημεία. Δε χρειάστηκε 2η στάση. Να σημειώσω ότι το όργανο είναι ρυθμισμένο στο να καταγράφει κατ'ευθείαν τις συντεγμένες των σημείων.

 

Απ' ότι διάβασα παραπάνω χρειάζεται μηδενισμός σε περίπτωση που μετράς με συντεταγμένες αλλά θα ήθελα να ρωτήσω αν σώνεται η κατάσταση λόγω του ότι όλα τα σημεία τα πήρα από μία στάση.

Μπορώ να το σώσω χωρίς να ξαναπάω ?

 

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Από την στιγμή που έχεις αποτυπώσει μόνο από μία στάση δεν έχεις κάποιο πρόβλημα, δεν παίζει ρόλο το που μηδένισες και με τι γωνία. 

Αλλα ούτως ή άλλως από την στιγμή που αποτύπωσες και το όποιο σημείο μηδενισμού, είσαι καλυμμένος και στην περίπτωση που χρειαζόσουν τα σημεία αυτά για ένταξη στο ΕΓΣΑ87 π.χ. Οπότε δεν έχει πρόβλημα.

Link to comment
Share on other sites

Ή εγώ, ή ο Δημήτρης παραπάνω, δεν κατάλαβα το θέμα. Εγώ ξέρω πως για να αποτυπώσουμε πατάμε σε στάση με γνωστές σ/νες αλλά και σκοπεύουμε ‘οπωσδήποτε και ένα σταθερό σημείο επίσης γνωστών σ/νων ώστε  να προκύψει και η γωνία δι/σεως. Άρα πρέπει να έχεις «σκόπευση» και σε ένα σταθερό (δεν είναι απαραίτητο η σκόπευση αυτή να είναι στο μηδέν). Με προσθαφαιρέσεις αυτό γίνεται. Έχω την εντύπωση, εφόσον έχεις ρυθμίσει το όργανο να σου δίνει σ/νες, πως το σχέδιό θα έχει μια τυχαία στροφή. Μακάρι να μη κατάλαβα καλά το «πρόβλημα». Διαφορετικά πρέπει να ξαναπάς. 

Link to comment
Share on other sites

Νομίζω καταλάβαμε σωστά και οι δύο, σωστά επισήμανες nbr πως θα υπάρχει στροφή, απλά εγώ ανέφερα πως τα μεγέθη της αποτύπωση ως απόλυτες τιμές ( μήκη, σχετική θέση των σημείων κλπ.) θα είναι σωστά.

Τώρα, αν η στάση σου και ο μηδενισμός σου, είχαν συν/νες τις οποίες θα χρησιμοποιούσες για εξάρτηση ( είτε ΕΓΣΑ, είτε κάποια διανομή/ πράξη εφαρμογής κλπ. ) μπορείς και εκ των υστέρων να προσανατολίσεις/ εντάξεις το διάγραμμά σου στον υπολογιστή, κάτι που θα είχες αποφύγει εάν είχες τροφοδοτήσει το όργανο με συν/νες στάσης και προσανατολισμού. 

Οπως και να έχει, πρέπει να αυτοματοποιήσεις μερικές ενέργειες κατά την αποτύπωση σου, ώστε να μην ξεχνάς πράγματα ( π.χ. κάποια γωνιομέτρηση στην όδευση σου που για να προχωρήσεις θα πρέπει να ξαναβγείς πεδίο.. και αν είναι διπλά στο σπίτι σου πάει στο καλό, αν είναι 200 χλμ μακριά? ;) )

Link to comment
Share on other sites

Το φαντάστηκα ότι θα έχει στροφή έχετε δίκιο. Αυτό που με ενδιέφερε είναι να είναι σωστή η σχέση των σημείων μεταξύ τους σε ένα τοπικό σύστημα. Σε αυτό όπως φανταζόμουν και όπως μου το επιβεβαιώνει ο φίλος DIMITRIS80 δε θα έχω πρόβλημα με αποτέλεσμα να μην είναι ανάγκη να ξαναμετρήσω. Έχουμε κάποια  σημεία μετρημένα με GPS, οπότε ο σωστός προσανατολισμός θα γίνει στο σχέδιο ευτυχώς από το γραφείο.

Link to comment
Share on other sites

σωστός προσανατολισμός από το γραφείο..... κομμάτι δύσκολο!!!

Θα είναι .... περίπου σωστός!!!

Κοίτα πλέον δεν έχει σημασία τι σόι γωνία θα βάλεις για προσανατολισμό!! Από τη στιγμή που θα κάνεις επίλυση όδευσης και εξάρτηση με GPS δεν έχει σημασία αν η γωνία θα είναι 0 ή 352,1145g

Καλό είναι βέβαια αν ξεκινάς να βάζεις το 0 στο βορρά..... εγώ προ της υποχρεωτικής αποτύπωσης σε ΕΓΣΑ έβαζα τη πυξίδα πάνω στο όργανο (μεταξύ τηλεσκοπίου και οθόνης) και προσανατόλιζα στο βορρά (μαγνητικό) ώστε η αποτύπωσή μου να ήταν σωστά προσανατολισμένη.

Πλέον με το GPS δε μ ενδιαφέρει τι νούμερο θα είναι η "γωνία διεύθυνσης". 

αυτά.........

Link to comment
Share on other sites

Συγχωρήστε μου την παρέμβαση όντας πολιτικός αλλά έχοντας κάποια χιλιάδες χιλιόμετρα οδέυσεων στην πλάτη μου: Αν πρόκειται για ανεξάρτητο σύστημα δεν υπάρχει κάνένα θέμα στροφής-μηδενισμού κλπ. Μηδενίζεις "όπου γουστάρεις" και αν θέλεις στο γραφείο στρίβεις όλο το σχέδιο προς βορρά. (προσοχή στην στροφή να μην πιάσεις στοιχεία διαφορετικού υψομέτρου μόνο γιατί θα γίνει αχταρμάς).

Από εκεί και πέρα όταν θέλεις εξάρτηση, θέλεις γνωστό χ,ψ και μηδενισμό σε συγκεκριμένη γωνία (γνωστού) και έχεις προσανατολιστεί πλήρως. Αν στο πεδίο θέσεις αυή την γωνία 0 ή την θέσεις 500 ή την θέσεις 132,123456 δεν έχει σημασία γιατί μπορείς να το διορθώσεις στο γραφείο δίνοντας τις συντεταγμένες των δύο γνωστών σημείων.

Αυτά από έναν "εμπειροτέχνη" τοπογράφο... 

Link to comment
Share on other sites

Σίγουρα η αποτύπωση σαν αποτύπωση είναι σωστή (lokales System) σε τοπικό σύστημα. Δεν είναι όμως εξαρτημένο.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.