Μετάβαση στο περιεχόμενο

Eπιλογή σχολής.


NFK

Recommended Posts

Γεια σας...

 

Μόλις τελείωσα το γυμνάσιο(πλέον μαθητής λυκείου) και θα ήθελα να με βοηθήσετε να επιλέξω την σωστή σχολή Μηχανικού που μου ταιριάζει...

Βασικά όλοι μου λεν ότι είναι νωρίς να ασχολούμαι με τον επαγγελματικό προσανατολισμό αλλά εγώ δεν μπορώ να βγάλω απ' το μυαλό μου το εξής δίλημμα "ΠΟΙΑ ΣΧΟΛΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΩ?"

 

Έχω αποφασίσει ότι μηχανικός είναι το επάγγελμα που με ενδιαφέρει αλλά δεν μπορώ να αποφασίσω την κατάλληλη σχολή. Περισσότερο μου αρέσει η Σχολή των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Η/Υ γιατί όπως είδα και σε άλλα topics της κατηγορίας καριέρα οι Ηλεκτρολόγοι ασχολούνται με ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών. Όμως δεν ξέρω αν είναι κατάλληλο για μένα...

 

Βασικά είμαι τρελαμένος με την τεχνολογία και γενικά με ότι μηχανοκίνητο πετάει , κολυμπάει ..... Αλλά η πώρωση μου είναι οι Η/Υ και το διαδίκτυο....

 

Σύμφωνα με αυτά τα λίγα που σας είπα για τον εαυτό μου , ποια σχολή θα μου προτείνατε?(Σύμφωνα με όσα σας είπα & σύμφωνα με την απορρόφηση των αποφοίτων της στην Ελλάδα & στο εξωτερικό)

 

ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΑΣ...........

Link to comment
Share on other sites

Γεια σου μελλοντικέ συνάδελφε,

 

Εσένα ή για μηχανολόγο ή για ηλεκτρολόγο σε κόβω.

 

Να ξέρεις ότι έχεις διάβασμα!!!!!!!

Link to comment
Share on other sites

Γεια σου NFK,

Προσπάθησε να κάνεις αυτό που σου αρέσει και σε ενδιαφέρει. Θα έλεγα ότι έχουν δίκιο όταν σου λένε ότι είναι ακόμη λίγο νωρίς. Θα γνωρίσεις κι άλλα πράγματα στο λύκειο και θα έχεις ευρύτερο ορίζοντα επιλογής αργότερα.

Επίσης δεν είναι αναγκαίο να συνδέσεις τις όποιες σπουδές θα κάνεις στο τέλος με τον επαγγελματικό σου προσανατολισμό και την αντίστοιχη απορρόφηση.

Αν σκεφτείς ότι ένας περιπτεράς σήμερα σε γωνιακό περίπτερο βγάζει σε χρήμα, συνήθως όσα τρεις μηχανικοί όλων των κλάδων θα καταλάβεις.

Link to comment
Share on other sites

Αν σκεφτείς ότι ένας περιπτεράς σήμερα σε γωνιακό περίπτερο βγάζει σε χρήμα, συνήθως όσα τρεις μηχανικοί όλων των κλάδων θα καταλάβεις.

Ναι αλλά μεγάλη πλήξη!!!!! :roll:

Link to comment
Share on other sites

Μου αρέσει που μου δίνεται η ευκαιρία να πω την άποψή μου σε αυτό.

 

Αρχικά ήθελα να σε ρωτήσω με ποια κριτήρια αποφάσισες ότι θέλεις να γίνεις μηχανικός? Μου κάνει εντύπωση ότι αποφάσισες να γίνεις μηχανικός

αλλά δεν έχεις καταλήξει τι ακριβώς. Να ξέρεις λοιπόν ότι ο κάθε μηχανικός διαφέρει αρκετά από τον άλλο. Π.Χ τι σχέση μπορεί να έχει ένας αρχιτέκτονας με έναν μηχανολόγο μηχανικό ή ένας τοπογράφος με έναν ηλεκτρολόγο μηχανικό. Η ,ακόμα πιο εντυπωσιακό παράδειγμα, ένας αρχιτέκτονας με έναν πολιτικό μηχανικό. Εχω την αίσθηση ότι αυτή η γενική αντίληψη που επικρατεί στην Ελλάδα όλοι οι μηχανικοί να τα μισοκάνουν όλα σε έχει επηρεάσει λίγο. Να ξέρεις ότι κάθε κλάδος μηχανικού είναι πολύ ιδιαίτερος και έχει συγκεκριμένο πεδίο εφαρμογής.,

Για αυτό καλύτερα να σκεφτείς τον κλάδο με τον οποίο θέλεις να ασχοληθείς ( π.χ . τεχνολογία και Η/Υ) και μετά να αποφανθείς για συγκεκριμένη σχολή. Μην αρχίσεις και επιλέγεις σοριδών πολυτεχνικές χωρίς να ξέρεις έστω και λίγο ποιο είναι το σντικείμενο.

Οσων αφορά την απορρόφηση που είναι το δεύτερο πράγμα που θα σκεφτείς να ξέρεις ότι είναι άλλη στην Ελλάδα και άλλη στο εξωτερικό.

Για τους πολύ καλούς φοιτητές είναι πολύ καλές οι συνθήκες. Για τους μέτριους που δεν κάνουν μεταπτυχειακό το η κατάσταση είναι άθλια .

 

Ξέχασα να σου πω ότι δεν είναι νωρίς να το σκεφτείς. Αρκεί να μην σου χαλάει το κέφι γιατί πραγματικά είσαι πολύ πολύ μικρός....

 

Παρατήρηση: Μη διαχωρίζετε την απάντησή σας σε δύο ή περισσότερες διαδοχικές δημοσιεύσεις. Χρησιμοποιείστε την "επεξεργασία" για να αλλάξετε το περιεχόμενο ή να προσθέσετε κάτι στην τελευταία σας δημοσίευση.

Παρακαλώ διαβάστε τους Κανόνες Συμμετοχής του forum.

Ευχαριστώ.

Χάρης

Link to comment
Share on other sites

Πρώτα απ' όλα να σας ευχαριστήσω για τις απαντήσεις που μου δώσατε....

Τώρα νομίζω ότι έχω μια καλύτερη εικόνα πάνω στα πράγματα.....

 

Τώρα όσο αναφορά αυτό που ρώτησε η kate07... Τα κριτήρια με τα οποία επέλεξα το επάγγελμα του μηχανικού είναι κάπως απροσδιόριστα. Δεν ξέρω... Έτσι μου βγαίνει. Είναι το μόνο επάγγελμα που μου κάνει "κλικ"... Επίσης είναι σύγχρονο επάγγελμα & απ' ότι καταλαβαίνω όσοι έχουν όρεξη για δουλειά προορίζονται για μεγάλες εταιρείες κ.τ.λ...

 

Πάντως το όλο πράγμα δεν μου χαλάει το κέφι επειδή είμαι μικρός.... Ίσα ίσα, κάνουμε όνειρα με την παρέα μου πως θα είμαστε μετά από 5 χρόνια κ.τ.λ...

Πάντως θα το ψάξω το θέμα αν και απ' όσα μου είπατε και γενικά απ' όσα ξέρω για τους μηχανικούς, μάλλον Ηλεκτρολόγο Μηχανικό με βλέπω.... Το λέω λες και είναι τίποτα εύκολο... Ξέρω ότι είναι υπερβολικά δύσκολο να βγάλω πάνω από 18.500 μόρια. ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ... Αλλά όρεξη για διάβασμα έχω και πάνω απ' όλα στόχο το ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ....

 

Τώρα, εσείς που είστε πιο έμπειροι.... Ποια σχολή θα μου προτείνατε? πχ το ΕΜΠ? Την Πολυτεχνική σχολή Πάτρας?

Ως επάγγελμα , ένας Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, σε ποιους τομείς είναι περιζήτητος και σε ποιους όχι?

Μεταπτυχιακό? Στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό?

 

Κάτι ακόμα που με απασχολεί είναι ποια πόλη έχει καλή φοιτητική ζωή? ΜΗΝ ΤΟ ΞΕΧΝΑΜΕ ΚΙ΄ ΑΥΤΟ....

Link to comment
Share on other sites

φιλε μου nfk το τι επαγγελμα θα αποφασισεις να ακολουθήσεος πίστεψέ με είναι μια από τις πιο σημαντικές επιλογές που θα κάνεις στη ζωή σου. και αυτό γιατί θα σε ακολουθεί μια ζωή θα είναι το λιγότερο ωχτό ώρες τις καθημερην.οτητάς σου παραπάνω λοιπό από το 1/2 του ενεργού χρόνου σου. είναι άδικο λοιπόν για σένα να επιλέξεισς κάτι τόσο σημαντικό σε μια ηλικία που ακόμα δεν έχεις κατασταλάξει για σένα. και σου το λέω γιατί και εγώ μεγάλωσα σε μια οικογένεια που από μικρή μου πέρασε ότι πρέπει να γίνω μηχανικός. και όταν έφτασα 18 χρονών κατάλαβα ότι δεν το ήθελα αλλά τοτε ήταν μονόδρομος για μένα. αν με ρωτήσεις αν μετάνιωσα που σπούδασα στο πολυτεχνείο θα σου πω όχι γιατι απλά για μένα μηχανικός δεν είναι επαγγελμα αλλά τρόπος σκέψης. ασκώ άλλο επαγγελμα γιατί μόνο ΄΄ετσι βρίσκω τις ισορροπίες μου. αν θες μια συμβουλή χαλάρωσε άνοιξε τους ορίζοντε΄ς σου σε όλα τα επαγγέλματα και όλους τους τομείς και προς το παρών λάμβανε εικόνες και επεξεργάσου. η απόφαση αργεί ακόμα μη τη βιάζεις.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Θεωρώ ότι δεν είναι νωρίς για να επιλέξεις επάγγελμα. Ίσα-ίσα είσαι στην κατάλληλη ηλικία. Τουλάχιστον στην ηλικία σου ήξερα ότι ήθελα να γίνω Πολιτικός Μηχανικός χωρίς να είμαι από οικογένεια μηχανικών και χωρίς να με ενδιαφέρει η επαγγελματική αποκατάσταση.

 

Αν το κριτήριό σου είναι η ευρύτητα του φάσματος εφαρμογών τότε η καλύτερη επιλογή είναι το τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και μετά η... Γεωπονική! Βέβαια το δεύτερο είναι εκτός Πολυτεχνείου αλλά ψάξε το και θα με θυμηθείς.

 

Αν είσαι τρελαμένος μ' ό,τι "πετάει" και "κολυμπάει" τότε Μηχανολόγος Μηχανικός παρακλάδι του οποίου είναι Ναυπηγός (μόνο στο ΕΜΠ) και Αεροναυπηγός (ΣΜΑ ή εξωτερικό).

 

Αν είσαι πωρωμένος με την τεχνολογία και τους Η/Υ τότε όποιο τμήμα Πολυτεχνείου και να επιλέξεις θα έχεις πέσει μέσα. Σ' όλα θα βρεις να ικανοποιήσεις την τεχνολογική σου δίψα και την ενασχόληση σου με Η/Υ. Μπορείς να γίνεις πχ Αρχιτέκτονας και να ασχολείσαι με προγραμματισμό λογισμικού για Αρχιτέκτονες.

Αν όμως θέλεις να ασχοληθείς με Hardware τότε Ηλεκτρολόγος ή ακόμα καλύτερα Μηχανικός Η/Υ στην Πάτρα.

 

Για το θέμα των σπουδών.

Αν έχεις λεφτά φύγε έξω αλλά σε καλό πανεπιστήμιο.

Αν δεν έχεις τόσα πήγαινε σε Ελληνικό αναλόγως του τμήματος που θα επιλέξεις. Πρέπει να ψάξεις, να ρωτήσεις, να μάθεις. Εξαρτάται και από το πού είσαι.

Μεταπτυχιακό είναι νωρίς να το σκέφτεσαι και εξαρτάται τι το θες. Αν φύγεις έξω απλώς δε θα κάνεις γιατί δεν έχει, πας κατευθείαν για διδακτορικό.

 

Φοιτητική ζωή με Φ κεφαλαίο θα κάνεις όπου και αν πας σε πανεπιστήμιο μακριά από το σπίτι σου. Στις μικρές σε πληθυσμό πόλεις νομίζω ότι περνάς καλύτερα.

Link to comment
Share on other sites

χαρη μου νομίζω ότι ξεχνας ότι απευθύνεσε σε ένα 15 χρονο παιδί που ακόμα δεν ξέρει τί είναι ο ίδιος καλά καλά. όταν στα παιδια δίνουμε μονόδρομους δεν έχουν τη δυνατότητα να ανακαλύψουν και οι ίδιοι όλες τις πτυχές του εαυτού τους. η πόρωση με τους υπολογιστές δεν σημαίνει ότι πρέπει να γίνεις ΗΜΥ. από τα περισσότερα επαγγέλματα και επιστήμες σήμερα μπορείς να διοοχετεύσεις αυτή την κλίση. απλά πιστεύω ότι τα παιδιά σήμερα δεν τα βοηθάμε να γίνουν ολοκληρωμένες προσωπικότητες. στην ηλικία του πρέπει να κλείσει και λίγο τον υπολογιστή να βγει έξω να γνωρίσει και πράγματα διαφορετικά να ολοκληρώσει την προσωπικότητά του προς όλεσ τις κατευθύνσεις επιστήμη τέχνη ψυχαγωγία και μετά να αποφασίσει που θα καταλήξει και ποιό θα είναι το καλύτερο επάγγελμα που θα συνδυάζει τα περισσότερα ενδιαφέροντα και κλίσεις του.

Link to comment
Share on other sites

Προφανώς μιλάς εξ ιδίας πείρας όπως μιλάω και εγώ εξ ιδίας πείρας με τη διαφορά ότι στα 15 χρόνια μας η γνώση των επιθυμιών μας αναφορικά με το επάγγελμα που θα κάνουμε ήταν εντελώς διαφορετική.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.