Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πρόβλημα εξόδων κινδύνου σε cafe-bar


mc00101

Recommended Posts

Καλησπέρα συνάδελφοι.

 

Μελετάω ένα cafe-bar και στην πυρασφάλεια προέκυψε το εξής ζήτημα:

 

Το cafe-bar είναι 90τ.μ. άρα ο θεωρητικό πληθυσμός είναι 90τ.μ./0.5=180 άτομα. Απαιτούνται λοιπόν δύο έξοδοι κινδύνου με μίνιμουμ πλάτος 0,9μ. Το μαγαζί όμως είναι μακρόστενο ορθογώνιο και οι οδεύσεις διαφυγής σχηματίζουν γωνία μικρότερη των 45 μοιρών (συγκεκριμένα 25 μοίρες). Επομένως έχω πρόβλημα σύμφωνα με το άρθρο 2.2.1. σελ 8 του 71/88. Έχετε καμία ιδέα πώς το ξεπερνάμε; Για αλλαγή του πού δείχνω τις εξόδους διαφυγής ούτε λόγος. Μόνο μια πλευρά έχει το μαγαζί που μπορούν να εγκατασταθούν οι έξοδοι.

Link to comment
Share on other sites

Δες την 2.1.3 του άρθου 10 του κανονισμού πυροστασίας:

 

Από κάθε σηµείο χώρου συνάθροισης κοινού πρέπει να εξασφαλίζεται διαφυγή προς δύο τουλάχιστον εξόδους µε διαφορετική όδευση προς κάθε µία. Οι οδεύσεις αυτές επιτρέπεται να έχουν τα πρώτα 30 µέτρα µήκους κοινά.

 

Από αυτό προκύπτει, ότι μπορείς πχ να έχεις δύο εξόδους στα δύο άκρα της πρόσοψης του καταστήματος.

Link to comment
Share on other sites

Μίλτο νομίζω ότι έδωσες την απάντηση. Δείχνω τα πρώτα 6-7 μέτρα κοινά και μετά τις σπάω στα δύο, μια για κάθε έξοδο κινδύνου.

 

Didonis 90τμ είναι το σύνολο της επιφάνειας του καταστήματος, από αυτά αφαίρεσαι 6τμ για wc. Δηλαδή 84τμ. Το bar όμως είναι κάπως περιέργο χωροταξικά και το υπολογίζω μέσα στη συνολική επιφάνεια.

 

Τώρα παιδιά για να το λήξω και εφόσον γνωρίζετε. Το μπαρ θα έχει και sprinklers (!), υπάρχει σωλήνα για όλο το κτίριο και θα την χρησιμοποιήσει ο ιδιοκτήτης για να βάλει αυτόματο σύστημα πυρόσβεσης. Στην παράγραφο 4.5 του άρθρου 10 λέει ότι χρειαζόμαστε πυροσβεστικό ερμάριο με σωλήνα 19χιλ (λάστιχο βρύσης μπαλκονιού) συνδεδεμένο με το σύστημα ύδρευσης. Λέτε να το καταργήσω αυτό αφού θα έχω sprinklers; Ή να το βάλω για να μην έχω προβλήματα;

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφε, όσο αφορά τους χώρους συνάθροισης κοινού:

1. Δεν έχεις να κάνεις με καλυπτόμενη επιφάνεια κτιρίου αλλά με το ωφέλιμο

2. Τώρα από το ωφέλιμο αφαιρείς : τουαλέτες, μπαρ και κουζίνα-λάντζα

3. ο συντελεστής είναι 1,4μ2 για κάθε άτομο και όχι 0,5 όπως έβαλες

Άρα: άμα έχεις 90μ2 καλυπτόμενη πρώτα αφαιρείς τους τοίχους, μετά αφαιρείς όλα wc, bar και λάντζα. Αν τα κάνεις όλα αυτά δεν νομίζω να σου βγαίνει πάνω από 70μ2. Άρα αν το διαιρέσεις με το 1,4 θα πρέπει να σου προκύψει κάτω από 50 (αναφέρεται στην νομοθεσία ότι μέχρι 50 άτομα δεν χρειάζεται 2η έξοδο κινδύνου)

Link to comment
Share on other sites

3. ο συντελεστής είναι 1,4μ2 για κάθε άτομο και όχι 0,5 όπως έβαλες

 

από που προκύπτει το 1,4 γιατί από το άρθρο 10

 

«Κοινό σε αμφιθέατρο, σε χώρο συναυλιών - διαλέξεων - διδασκαλίας, συνεδρίασης δικαστηρίου, σε θέατρο, κινηματογράφο, θεατές σε χώρους αθλητικών εκδηλώσεων, κοινό σε ναούς, σε κέντρα διασκεδάσεων, BAR και σε συναφείς με τα προηγούμενα συναθροίσεις, υπολογίζεται 1 άτομο / 0,50 τ. μ. εμβαδού δαπέδου».

Link to comment
Share on other sites

Είναι περασμένη η ώρα και δεν έχω την δυνατότητα να δω κανονισμούς κλπ. Μια μόνο βασική μου παρατήρηση από καθαρά αρχιτεκτονική σκοπιά.

Σε ένα μαγαζί μεικτής επιφάνειας 90 με καθίσματα και τραπέζια ΔΕΝ ΧΩΡΑΝΕ 180 άτομα ακόμα και αν τους μαστιγώσεις.

 

Αφαίρεσε τοίχους, αφαίρεσε τουαλέτες, προθαλάμους, πάνγκο - μπαρ, ψυγεία, ερμάρια κλπ και ο καθαρός χώρος αυτός είναι που χρησιμοποιείς για υπολογισμό για τον όποιο κανονισμό.

 

Αλλά το μεικτή επιφάνεια 90τ.μ κατάστημα = 180 άτομα δεν μπορεί να στέκει. Μόνο σε υποβρύχιο θα μπορούσαν να χωρέσουν.

Link to comment
Share on other sites

Αν είναι καφετέρια ο συντελεστής είναι 1,4 τμ ανά άτομο για Υφιστάμενα και 1,10 τμ ανά άτομο για τα Νέα κτίρια ΠΔ 71/88. Ο συντελεστής 0,5 τμ ανά άτομο είναι για κέντρα διασκέδασης κλαμπ που ο κόσμος είναι αρκετά συνωστισμένος.

Και όπως είπαν και οι προηγούμενοι, υπολογίζεις μόνο τον ωφέλιμο χώρο αφαιρουμένου τουαλέτας μπάρ κλπ

Link to comment
Share on other sites

Ραλλού το εμβαδό/1,4τμ ισχύει για υφιστάμενα κτίρια και όχι για νέα. Επομένως ισχύει αυτό που λέει ο deathlok και φυσικά δικό μου το λάθος που δεν το ανέγραψα.

 

Didonis έχουμε και λέμε 90τ.μ.-7τ.μ.(μίνιμουμ για λάτζα)-7τ.μ.(2 wc μαζί με προθάλαμο)=76τ.μ. Από αυτά πρέπει να αφαιρέσουμε 10τ.μ. που είναι το μπαρ, άρα 66τ.μ. Επομένως 66/0,5=132 άτομα.

Link to comment
Share on other sites

Σωστός φίλε… τα 130 άτομα έχει λογική

(αν έχει μόνιμα ερμάρια περιμετρικά των τοίχων τα αφαιρείς κι αυτά ;)

..υποθέτω αφαίρεσες τους τοίχους)

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.