Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ερώτηση για τοπογραφικό


Recommended Posts

@skyblaster

 

η χρήση μετροταινίας αποκλειστικά για καθολική αποτύπωση επιτέπεται μόνον για γηπεδομετρία (τό πώς ορίζεται η γηπεδομετρία νομίζω θα το αναζητήσεις)

 

τα παλαιότερα χρόνια όπου δεν υπήρχαν ηλεκτρονικά όργανα γίνονταν ΣΥΝΔΙΑΣΜΟΣ μετροταινίας και άλλων μεθόδων (βλ. χωροβάτης - αποκοπτόμενο κτλ -> αναζήτησέ το και αυτό)

 

αρκετές φορές τυχαίνει κατά τη διάρκεια μιας αποτύπωσης (και όντας μηχανικοί..) να χρησιμοποιούμε τη γεωμετρία β λυκείου ακόμα και αν το όργανο έχει λέιζερ και να μετράμε αποστάσεις - συνευθειακά σημεία κτλ με μετροταινία. αρκετές επίσης φορές (εγώ προσωπικά) λαμβάνω επικουρική μέτρηση στο κροκί με μετροταινία σε περίπτωση που το λέιζερ έχω αμφιβολία αν το πήρε.

 

από εκεί και πέρα αν με ρώταγες προσωπικά θα σου έλεγα πως αν έπεφτε ένα σημερινό τοπογραφικό στα χέρια μου από συνάδελφο που δεν έχει μητρώο 20000 (δηλ παππούλη...) με μετροταινία , θα το απέρριπτα ασυζητητεί. γνώμη μου, έτσι? θα μου πέις υπάρχει κρίση..δε φτάνουν τα λεφτά..ναι οκ. βρές ένα συνάδελφο - νοίκιασε κάνε κάτι. στην τελική εμέις πριν μερικά χρόνια δεν είχαμε κρίση αλλά δεν είχαμε και ΕΣΠΑ...

 

για το GPS (χειρός) έχω ήδη αναπτύξει την άποψή μου

Link to comment
Share on other sites

Να ξεκαθαρίσω αφενός πως δεν είχα πρόθεση να αμφισβητήσω το κατά πόσο οι μέθοδοι που χρησιμοποιείς είναι άρτιες επιστημονικά, απλώς απευθυνόμενος σε έναν τοπογράφο (προφανώς λοιπόν με εξοπλισμό) είναι παράδοξο να ρωτάς εάν έχει μετρήσει οικόπεδο με μετροταινία, καθώς ειλικρινά είναι πολύ πιο σύντομο να στήσει το όργανο και να πάρει κάποια σημάδια από το να παιδεύεται με την μετροταινία.

Αλλά και στο θέμα της αποτύπωσης όμως, το βρίσκω τουλάχιστον περίεργο από την στιγμή που τα όργανα μέτρησης πλέον είναι ιδιαίτερα προσιτά και από την στιγμή που όλοι οι συνάδελφοι θέλουν να κάνουν καλώς ή κακώς τοπογραφικά, να χρησιμοποιούνται ταινίες και λοιπά παρελκόμενα ενώ μπορούν έυκολα να έχουν ασφαλέστερο αποτέλεσμα.

 

Γι' αυτό και γω είπα οτι "αγόρασε gps και δεν έδωσε έστω 250 ευρώ για έναν χωροβάτη"...

μερικές φορές απαντάτε σε θέματα σαν τους Ευαγγελιστές ... πιάνεστε σε κάτι σημειακό και δεν διαβάζετε όλο το κείμενο και προσπαθώ τώρα να αποδείξω οτι δεν είμαι ελέφαντας...

και ξαναρωτάω...είναι ή δεν είναι μέθοδος αποτύπωσης το ακόντιο και η κορδέλα...; άλλο η υπόδειξη της μεθόδου και άλλο το πως θα το κάνει εκείνος. Είτε έχεις κορδέλα, είτε έχεις χωροβάτη, είτε έχεις gps, είτε έχεις το Huble από πάνω, είτε της Παναγιάς τα μάτια, άμα δεν το κατέχεις δεν θα το κάνεις.

Απάντησα σύμφωνα με τα δεδομένα του και του έδωσα και τη σωστή άμεση λύση ... να ζητήσει βοήθεια από έναν συνάδελφο ...

τι απ' όλα αυτά ήταν λάθος

Link to comment
Share on other sites

Eγώ συνάδελφοι είμαι της άποψης ότι αν είναι ιδιοκτησία με "ακαθόριστα" ή "κυλιόμενα" όρια ξέρετε από αυτά που υποδεικνύονται με βήματα , η με φράσεις "όσο πιάνει το οργωμένο" , "κάπου εδώ" , μπορεί να μετρήσει με μετροταινία κι ας είναι 10 στρέμματα.

 

Τι ακρίβεια να ψάχνεις σε κάτι που από μόνο του δεν έχει ?

 

Αρα skyblaster θα συνεκτιμήσεις και το μέγεθος της έκτασης και το είδος της.

 

Μπορείς επίσης να νοικιάσεις ένα όργανο για να κάνεις την δουλειά σου.

Link to comment
Share on other sites

Τι ακρίβεια να ψάχνεις σε κάτι που από μόνο του δεν έχει ?

 

θα αποκτήσει αν γίνει λεπτομερής αποτύπωση με προσδιορισμό όλων των χαρακτηριστικών σημείων του γηπέδου (δένδρα, αυλάκια, αλλαγή φυτικής κάλυψης, ανάγλυφο, λιθάρια, όμορες ιδικτησίες κτλ)

Link to comment
Share on other sites

Η μέθοδος αποτύπωσης που θα χρησιμοποιήσουμε έχει να κάνει σίγουρα και με την αξία γης του γηπέδου ή οικοπέδου που αποτυπώνουμε Οπως γράφει και ο συνάδελφος συντονιστής αν έχουμε να κάνουμε με έκταση σε ορεινή περιοχή μακριά από οικισμούς ή σχεδια πόλης και που ιδιοκτήτες γνωρίζουν τα όρια τους με απόκλιση 3 - 5 μέτρων τότε ακόμα και η ακρίβεια που έχει και το GPS χειρός μας καλύπτει για μια αποτύπωση σε κλίμακα 1/5000. Αν τώρα πρόκειται για αποτύπωση σε αστική περιοχή με μεγάλη αξία γης τότε όχι μόνο σύγχρονα όργανα θα χρησιμοποήσουμε αλλά πιθανώς και διαδικασίες όπως της μεθόδου των τριών τριπόδων. Για αυτό δεν θέλω να είμαι απόλυτος και να αφορίζω μεθόδους όπως την μέτρηση με μετροταινία Αυτό που έχει σημασία όπως είχε γράψει και ένας παλαιός συνάδελφος που πια δεν γράφει στο φόρουμ (paris45) , είναι η υπευθυνότητα και η ευσυνειδησία με την οποία αντιμετωπίζουμε την επιστήμη μας ακόμα και αν δεν διαθέτουμε τα υπερσύγχρονα μέσα Μην ξεχνάμε ότι ο Ερατοσθένης (276 - 195 π.χ.) μέτρησε την ακτίνα της γης με πολυ καλή ακρίβεια (απόκλιση -2% )χρησιμοποιώντας λιγότερα μέσα από αυτά που έχουμε σήμερα

Link to comment
Share on other sites

Δεν αφορίζουμε καμμία μέτρηση αποστάσεων, αλλά την αποτύπωση την κάνουμε με χρήση οργάνων και όχι με μετροταινία. Είναι και πιο εύκολη η εργασία υπαίθρου και η εργασία γραφείου αν γίνεται με όργανο, εκτός της ακρίβειας και της αξιοπιστίας.

Link to comment
Share on other sites

Και για να χαλαρώσουμε λίγο, θυμίζω ότι μία από τις κλασικές ερωτήσεις στις εξετάσεις του ΤΕΕ (στις πρώτες δεκαετίες) για την άδεια άσκησης επαγγέλματος των ΑΤΜ ήταν και ο τρόπος μέτρησης του εμβαδού ενός οικοπέδου.

 

Ο στόχος ήταν να περιγράψει ο εξεταζόμενος, στην περίπτωση της μετροταινίας, αφενός τις πλευρές των τριγώνων που θα μέτραγε, ώστε να διασφαλιστεί ότι θα δημιουργούσε και πρόσθετα τρίγωνα για εξασφάλιση αφετέρου τη χρήση του τύπου του Ήρωνα.

Link to comment
Share on other sites

συνάδελφε ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΙΧΑΗΛ

τοπογραφικό διάγραμμα 1/5000 είναι εξαιρετικά σπάνιο να συνταχθεί

η κλίμακα οριακά επιτρέπει να χαρακτηρισθεί διάγραμμα και όχι χάρτης

δεν μπορώ να διαβάζω απο συναδέλφους διπλωματούχους μηχανικούς για αποτυπώσεις ή εξάρτηση απορυπώσεων με gps χειρός, 5μ απο τον ιδιοκτήτη+5μ απο το gps χειρός =10 μ

στο ένα σημείο- όριο, στο άλλο με την ίδια λογική -10 μ άρα η πλευρά του γεωτεμαχίου 20 μ λάθος και μετά ανάλογα με την μορφή βγάλε συμπέρασμα για το εμβαδό

υπευθυνότητα και επαγγελματική ευσυνειδησία απουσιάζουν ακόμη και αν το σκεφθεί κάποιος

το gps χειρός είναι για την φάση-στάδιο της αναγνώρισης στην τοπογραφική διαδικασία και για ενημερώσεις χαρτών ή πληροφορίες σχετικές με GIS και βεβαίως για πλοήγηση

σε άλλο θεμα στο φόρουμ συζητάμε για μεθόδους και ακρίβειες με την χρήση hepos και ιδιωτικών δικτύων και εδώ αναφερόμαστε στο "προσφιλές" θέμα -μεθοδολογία του gps χειρός

ο αμητός των θλιβερών αυτών αναφορών ας σταματήσει εδώ τουλάχιστον απο Τοπογράφους Μηχανικούς

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Υπάρχουν στην περιοχή μου ιδιωτικές εκτάσεις σε βουνά με υψόμετρο ανω των 800 μ. λόγω της ιστορικής διαδρομής της περιοχής μου με την συνθήκη του Λονδίνου) όπου είναι αδύνατον να εφαρμοστούν επίγειες μεθόδοι και ακόμα και διπλής συχνότητας GPS να έχεις , πάλι είναι δύσκολο να τα μεταφέρεις εκεί που είναι Εκεί οι ιδιοκτήτες γνωρίζουν τα όρια τους με μια ακρίβεια στην καλύτερη περίπτωση 5 μ. (αλλάγή κλίσης των νερών , ρεματιές) κλπ Εκεί λοιπόν εγώ θεωρώ ότι η αξία γης , και το μέγεθος των γηπέδων είναι τέτοια που η καλύτερη κλίμακα είνια 1/5000. Εκτιμώ λοιπόν ότι το GPS χειρός καλύπτει μια τέτοια εργασία Εχω για περιέργεια αποτυπώσει γήπεδο 18 στρεμ. με τις κλασικές μεθόδους και με GPS χειρός και είχα μια διαφορά 100 τ.μ. με μια μέση απόκλιση 5 μ. Αρα θεωρώ ότι καλύπτει μια ακρίβεια 1/5000 μ.Δεν πρέπει να αφορίζουμε τα εργαλεία που χρησιμοποιούμε γιατί κάθε μηχανημα χρησιμοποιείται ανάλογα με την ακρίβεια που θέλουμε που έχει άμεση σχέση με την αξία γης Εξάλλου διαδαχτήκαμε όχι μόνο τον θεοδόλιχο ή τον σταθμό αλλά και άλλα μέσα όπως την πυξίδα , το ορθόγωνο και την μετροταινία .Αν ήταν να χρησιμοποούμε παντού τα GPS διπλής ή μονής συχνότητας ή τα θεοδόλιχα ή τους σταθμούς ,τοτε γιατί να έχουμε αναφορά για οδεύσεις με πυξίδα και τις μεθόδους διόρθωσή της.Όπως ανάφερα πιο πάνω ο Ερατοσθένης χρησιμοποίησε ένα κάρο για να μετρήσει μια βάση , ώστε να υπολογίσει την διάμετρο της Γης και το έκανε με καλή ακρίβεια.Υπάρχουν λοιπόπν τρόποι να μπορείς να ελέγξεις την ακριβεια σου , και να κάνεις όπου πρέπει τις κατάλληλες διορθώσεις ανεξάρτητα τι χρησιμοποείς Για μένα είναι απαράδεκτο να χρησιμοποιείς ένα όργανο που δίνει μια Α ακρίβεια και εσύ να εμφανίζεις σχέδια ή εργασίες με καλύτερη ακρίβεια από αυτήν που τελικά έχεις.

Link to comment
Share on other sites

Ευτυχώς υπάρχουν συνάδελφοι που δεν θεωρούν την κτηματική περιφέρεια Κορωπίου ως χαρακτηριστική ελληνική ύπαιθρο.

Αν δεν έχεις δεί το χειρότερο δεν μπορείς να εκτιμήσεις το καλό ...

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.