Μετάβαση στο περιεχόμενο

Καλύτερα φθηνό πάνελ λόγω ...κρίσης;


kouman

Recommended Posts

Καλημέρα σε όλο το φόρουμ.

 

Είναι γεγονός πως η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων αποτελεί, αν μη τι άλλο, μια αρκετά ελπιδοφόρα επένδυση. Τουλάχιστον με τις προϋποθέσεις που ισχύουν σήμερα.

 

Τι γίνεται όμως όταν βάλεις ένα φωτοβολταϊκό της τάξης των 30.000 - 35.000 Ευρώ και για κάποιο λόγο η χώρα πάει σε στάση πληρωμών και για κάποιο επίσης λόγο αυτό επηρεάσει και το συμβόλαιο που έχεις με ΔΕΗ?

 

Τα σενάρια είναι πολλά και τα ερωτήματα ακόμα περισσότερα. Ανοίγω μια κουβέντα, όχι για να αναλύσουμε πράγματα που δεν γνωρίζουμε την εξέλιξή τους εκ των πραγμάτων, αλλά για να δούμε λίγο το value for money.

 

Μήπως αξίζει να βάλει κάποιος φθηνό κινέζικο πάνελ (π.χ. έχω βρει με 1,05 Ευρώ/ Watt πανελάκι κινέζικο με Γερμανικές προδιαγραφές) λόγω της ρευστής κατάστασης που επικρατεί, ώστε αν γίνει και κάποιο μπαμ, να μην έχεις χάσει και 35.000 Ευρώ;

 

Άλλωστε σε παρόμοιες συζητήσεις για τα πάνελ, δεν έχω δει μέσα στο φόρουμ ξεκάθαρες απαντήσεις για το ποιό είναι καλύτερο πάνελ σε σχέση με κάποιο άλλο. Γιατί αν ήταν τόσο ξεκάθαρα τα πράγματα, θα μπορούσε κάποιος να βγάλει μια λίστα με σειρά κατάταξης των πάνελ και να τελειώνουμε με τις όποιες αμφιβολίες. όμως νομίζω όλοι έχουμε αποδεχτεί ότι τα διάφορα τεστ είναι αμφιβόλου αντικειμενικότητας.

 

Τελικά, πέρα από το γεγονός της κοινής λογικής ότι το Γερμανικό μάλλον κατασκευάζεται με καλύτερες προδιαγραφές από το Κινέζικο, αυτό το "καλύτερες" ποσοτικοποιείται; Γιατί αν είναι να μου βγάλει 100 KWh παραπάνω στα 25 χρόνια, οκ είναι καλύτερο αλλά τελικά απλά δε με συμφέρει να το πληρώσω διπλά!

 

Αναμένω απόψεις και ακόμα καλύτερα στοιχεία ;).

 

Δημήτρης

Link to comment
Share on other sites

Για εμένα το πόσο καλό είναι ένα πάνελ και γενικότερα ένα φ/β σύτημα (πάνελ , inverter , βάσεις Κλπ) εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από την εγγύηση που δίνουν.

 

Άλλο 5 χρόνια εγγύηση στο υλικό του πάνελ και άλλο 15.

Άλλο 5 χρόνια εγγύηση στον inverter και άλλο 20.

Άλλο Πέπυ κι άλλο πρέπει :P:p:p:p

 

Αν λοιπόν υπάρχουν καλά κινέζικα ας δώσουν μεγάλες εγγυήσεις να τελειώνει η ιστορία. Μόνο έτσι μπορούμε να μιλάμε για καλό και φθηνό πάνελ ή σύστημα γενικά.

 

Τέλος αν κάποιος θεωρεί πως πάμε για στάση πληρωμών που θα επηρεάσει τα έσοδα από φ/β επενδύει στα φ/β .

Link to comment
Share on other sites

H εγγύηση είναι η μισή αλήθεια. Ποιος θα πληρώσει τον εγκαταστάτη για να στο βάλει; Αν χωρίς αυτό το πλαίσιο ένα string βγαίνει συχνά εκτός mpp; Πόσα λεφτά θα χάσεις μέχρι να το καταλάβεις; Αν δεν βγαίνει εκτός mpp απλά παράγεις λιγότερη ενέργεια πως θα το καταλάβεις; Γενικά η πρόληψη είναι η καλύτερη λύση. Όχι ότι από τις γνωστές μάρκες δεν υπάρχει περίπτωση να πάρεις ελλατωματικό πλαίσιο αλλά είναι λιγότρες οι πιθανότητες. Αν όμως η διαφορά στη τιμή από το φτηνό κινέζικο στο ευρωπαΐκό είναι αυτό που σε αποτρέπει από το να βάλεις ΦΒ, βάλε το φτηνό κινέζικο...

Link to comment
Share on other sites

-Το φτηνο κινεζικο που λετε και προφανως δεν το ειχατε ακουσει ποτε πριν στη ζωη σας,γνωριζεται αν θα υπαρχει σε 5 μηνες που μπορει να εχετε καποιο προβλημα και θα χρειαστει αντικατασταση?

-Ακομα χειροτερα,γνωριζεται αν η επενδυση σας θα αποσβεστει σε 4-5 χρονια ή θα κανει παραπανω λογω μειωμενης αποδοσης (π.χ. 7-8-) αυξανοντας την πιθανοτητα βλαβης?

-Υπαρχει εταιρεια που περνιεται για γερμανικη,συναρμολογει στην Κινα και ειναι στα δικαστηρια παγκοσμιως για τη μειωμενη αποδοση των πανελ της απο το δευτερο ετος.Βγαλε ακρη και δικαιωσου...

Επιλεξτε εταιριες που εχουν αποδεδειγμενες αποδοσεις,που θα υπαρχουν και αυριο, και ας σας στοιχισει καποια χιλιαρικα παραπανω.

Link to comment
Share on other sites

Γενικά , όπως λένε και οι απο πάνω, ψάξτο λίγο. Υπάρχουν και συγκεκριμένοι Κινέζοι που φτιάχνουν μια χαρά πάνελ (μην τους διαφημίσω, εύκολο είναι να τους βρεις).

Απο κει και πέρα, είναι θέμα εγγυήσεων, απόδοσης, σέρβις , χρόνου ανταπόκρισης κτλ.

Βάλτα κάτω να δεις τι συμφέρει καλύτερα.

Σχετικά με την τιμή , υποτίθεται ότι οι όποιες αλλαγές θα αφορούν νέες συμβάσεις και όχι υπάρχουσες, αλλά ποτέ δεν ξέρεις.

Επίσης, με τον χαμό που γίνεται στα ΦΒ, μπορεί να είναι και θέμα συγκυρίας ποιά επιλογή είναι η καλύτερη. Αυτό που σήμερα φαίνεται βέλτιστο, σε 4 μήνες μπορεί να έρχεται τρίτο ή και το αντίθετο!

Link to comment
Share on other sites

Αν παλι κινηθεις με μοναδικο κρητιριο να ξερεις την εταιρια και να εισαι σιγουρος οτι θα υπαρχει και αυριο βαλε μονο την γνωστη γερμανικη που κανει ηλεκτρικα εργαλεια συσκευες, ηλεκτρικα αυτοκινητου και αρκετα ακομη. Ειναι η μονη που δεν καταρεει. Δεν νομιζω να ειναι και πολυ λογικο αυτο. Και αν δουμε και τα συγκριτικα τους δεν ειναι καν στην κορυφη. Και στο φιναλε γιατι ποτε δεν εχει μπει στην συζητηση κανενα Ελληνικο? Δεν ειναι αξιοπιστα ή ειμαστε ολοι προκατειλλημενοι?

Link to comment
Share on other sites

Εντάξει, το ξέρω ότι στην ουσία αμφισβητώ την περπατημένη, δηλαδή πάρε μια μάρκα να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο, αλλά δεν θα τη χαρακτήριζα και την πλέον επιστημονική αντιμετώπιση..

 

Και όσο για τις εγγυήσεις σε πολλές μάρκες είναι σχεδόν ίδιες. Η αλήθεια είναι ότι μόνο η πορεία του χρόνου θα δείξει τι εστί το κάθε ένα. Πόσο θα αντέξει και πόσες βλάβες θα βγάλει. Και οπωσδήποτε παίζει ρόλο η εμπειρία, δεν το αμφισβήτησα. Όμως το ερώτημα παραμένει. Μήπως η χρονική συγκυρία ευνοεί τη φθηνή λύση; Γιατί μπορεί να κάνω απόσβεση γρήγορα και στο κάτω κάτω μετά από 8 χρόνια μπορεί να συμφέρει να πετάξω ότι έχω εγκαταστήσει και να βάλω το νέο super panel που θα έχει απόδοση 80% και θα κοστίζει και 5.000 Ευρώ...

 

@hamin: Έχεις πολύ δίκιο. Νομίζω πρέπει και για λόγους Εθνικής συνείδησης να κοιτάξουμε λίγο προσεκτικά τα Ελληνικά πάνελ. Στο κάτω κάτω δυο - τρεις μάρκες είναι όλες όλες.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.