Μετάβαση στο περιεχόμενο

Περί αυθαιρέτων και ΓΟΚ: Ημιυπαίθριοι Χώροι και Πρόστιμα


basil

Recommended Posts

""Στον «πάγο» φαίνεται να μπαίνει η ρύθμιση για την τακτοποίηση 1,5 εκατομμυρίου παρανόμως κλειστών ημιυπαίθριων χώρων.

 

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, τρεις είναι οι βασικοί λόγοι:

 

Πρώτον, τα πιθανά προβλήματα συνταγματικότητας κάθε νέας ρύθμισης, που θα προβλέπει εξαίρεση αυθαίρετης κατασκευής από την κατεδάφιση. Δεύτερον, η απροθυμία μεγάλης μερίδας των ιδιοκτητών να πληρώσει τα πρόστιμα τακτοποίησης -υπογράμμιση δική μου- αλλά και, τρίτον, η διακοπή των εργασιών της Βουλής λόγω των ευρωεκλογών.

 

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η επιτροπή εμπειρογνωμόνων, που έχει συστήσει το ΥΠΕΧΩΔΕ, διατυπώνει σοβαρές νομικές επιφυλάξεις ως προς την υλοποίηση του μέτρου και γι' αυτό αναζητούνται νομικές λύσεις, ώστε η νέα ρύθμιση να μην προσκρούσει σε νομολογία του ΣτΕ, που είναι αρνητική στη διευθέτηση του ζητήματος.

 

Το πιθανότερο είναι οι τελικές κυβερνητικές αποφάσεις να μετατεθούν για μετά τις ευρωεκλογές, ώστε να μη συνδεθούν και με προεκλογικές σκοπιμότητες.""

 

από in.gr

Αντε βγάλε άκρη...

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
  • Απαντήσεις 62
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Καλημέρα σας,

 

ηθελα να ρωτήσω κάτι.... στο συμβόλαιο αγοράς 1ης κατοικίας που έκανα σε νεόδμητη πολυκατοικία , αναφέρεται οτι το σπίτι αποτελείται από 61 τετραγωνικα σπιτιού, 13 τετραγωνικά ημιυπαίθριου χώρου κ ταδε τετραγωνικά από γκαραζ + αποθηκη.

Ολα αυτά ελέγχθηκαν (φαντάζομαι!) από τον δικηγορο που έκανε έλεγχο των τίτλων πριν την αγορά του διαμερίσματος και της συμβολαιογράφου που συνέταξε τα συμβόλαια κτλ.

Η ερώτηση μου είναι αν με τα νέα μέτρα περί Νομιμοποίησης ή Τακτοποίησης των Ημιυπαίθριων που θα αναγγείλει η κυβέρνηση έχω κάποιο πρόβλημα.

Με απλά λόγια, θεωρούμαι "παράνομος" ?

Πληρώνω δηλαδή για να "τακτοποιήσω" τον ημιυπαίθριο αυτό χώρο ?

Link to comment
Share on other sites

Αν δεν τον έχεις "κλείσει" προφανώς και δεν επηρεάζεσαι από την ρύθμιση!

Δηλαδή αν σχέδια της οικοδομικής άδειας ταυτίζονται με τα κατασκευασμένα, και τα αναφερόμενα στο συμβόλαιο δεν έχεις απολύτως κανένα πρόβλημα.

 

Η ρύθμιση είναι για τους άτακτους :)

Link to comment
Share on other sites

θα ηθελα να μαθω αν μπορω να χτισω στην ιδιοκτητη ταρατσα μου που εχω ηδη ενα δωμα 60μ. ενω συνολικα η ιδιοκτητη ταρατσα μου ειναι στα 400μ τωρα με τα νεα μετρα που θα ανακοινωθουν και αν υπαρχει καποιος τροπος που να μπορω να χτισω και με ποιο τιμημα

ευχαριστω

Link to comment
Share on other sites

Αν έχεις υπόλοιπο ύψους κ δόμησης,τότε ναι,μπορείς υπό πολεοδομικές προυποθέσεις.Το τίμημα θα στο πει ο μηχανικός που εμπιστεύεσαι,γιατί εδώ απαγορεύεται να μιλάμε σε ευρώ.Το τίμημα της αμοιβής των απαραίτητων μελετών κ της επίβλεψης καθορίζεται από το Π.Δ. 696/74 κ της κατασκευής από το συνεργείο που θα επιλέξεις.

 

Παρακαλώ.

Link to comment
Share on other sites

οχι δεν εχω υπολοιπο δομησης τι πρεπει να κανω πως μπορω να χτισω τωρα με τα νεα μετρα για τους ημιυπαιθριους που θα ανακοινωθουν θα μπορεσω να επεκτηνω το δωμα μου με καποιο προστιμο οπως λενε η οχι?

Link to comment
Share on other sites

Όχι.Η ''τακτοποίηση'' δεν αφορά στις αυθαιρετες κατασκευές γενικά,αλλά μόνο σε κλείσιμο ημιυπαιθρίων.Αν δεν έχεις υπόλοιπο δόμησης κ ύψους,δεν μπορείς να φτιάξεις τίποτα νόμιμο.

Link to comment
Share on other sites

...ωραία...

όπως βλέπουμε το μήνυμα που έχει περάσει με τα μέτρα για τους ημιυπαίθριους είναι:

"Να κάνω την παρανομία τώρα που θα νομιμοποιηθεί"...

Link to comment
Share on other sites

Yeap, that s right Αχιλλέα, έχουν ξεσαλώσει ήδη οι ιδιοκτήτες καθώς ψάχνονται να νομιμοποιπήσουν τυχόν παρανομίες, παραβλέποντας ότι το μέτρο....τους αφήνει εκτεθειμένους και αυθαίρετο δηλώνουν και κάπως διαφορετικά μπορεί να το αντιμετωπίση μετέπειτα ρύθμιση, ως αυθαίρετο. Το πρόβλημα δεν λύνεται παρά μόνο με υποχρεωτικές αυτοψίες. Αυτή είναι και η θέση του ΤΕΕ και σε αυτήν πρέπει να εμμείνουμε.

Αν είναι δυνατόν ο μελετητής να αντιμετωπίζει τέτοιες κυρώσεις επειδή οικοπεδούχος και κατασκευαστής αποφάσισαν να πλουτίσουν. Αν είναι δυνατόν να υποβαθμίζεται έτσι το περιβάλλον μας και το μέλλον μας επειδή οι κύριοι αυτοί έτσι αποφάσισαν για τους ίδιους λόγους.

Αν είναι δυνατόν να υποβαθμίζεται έτσι η αρχιτεκτονική που και λύσεις βοιοτικές θα έπρεπε να δίνει αλλά και να σχεδιάζει για τον καταναλωτή για το μεσογειακό κλίμα.

Φτάνουν πιά τα ημίμετρα, οι κουβέντες των διαφόρων εμπειρογνωμόνων πως μόνο με το ιδεατό στερεό θα μπορούσαμ να λύσουμε το πρόβλημα.

Εμπρός για μια νέα αρχιτεκτονική, μια νέα ζωή με λυμμένα τα προβλήματα της υπερβολικής δόμησης, της εκμετάλευσης των αδυνάτων, πάντα απο τους δυνατούς.

Ναι στις αυτοψίες.

Link to comment
Share on other sites

Αν ο κόσμος δεν θέλει ημιυπαίθριο αλλά θέλει τετραγωνικά κλειστά με ντουβάρια δεν μπορείς να του αλλάξεις τα μυαλά μιλώντας του για τα οφέλη της χρήσης τους τα οποία δεν τα αμφισβητώ. Οι ανάγκες του κοσμάκη όμως είναι σε δωμάτια. Άρα αν του δώσεις "εργαλεία", ωραία στη σύλληψη αλλά αδύναμα στην εφαρμογή όπως οι ημιυπαίθριοι, τότε θα τα εκμεταλλευτεί για τους δικούς του σκοπούς όπως και έγινε.

Το κλείσιμο του ημιυπαίθριου δεν το βλέπω ως υποβάθμιση του περιβάλλοντος αλλά ως παρανομία που προκύπτει από ανάγκη. Όσο δεν καλύπτουμε την ανάγκη, αυτή θα βρίσκει μια διέξοδο εκδήλωσης είτε νόμιμη είτε παράνομη. Η λύση του ελέγχου όχι της δόμησης, ημιυπαιθρίων κ.λπ. αλλά όγκου και ιδεατού στερεού εστιάζει ακριβώς στην προστασία του περιβάλλοντος δίνοντας την ελευθερία στον Αρχιτέκτονα και τον πολίτη να επιλλέξει το είδος της κατοικίας που επιθυμεί αναλόγως των αναγκών του και των διαθέσιμων χρημάτων χωρίς την σημερινή υποκρισία του κράτους μας.

 

Οι αυτοψίες από την Πολεοδομία σε κάθε περίπτωση, συμφωνήσαμε όλοι μας, ότι είναι αναγκαίες.

--- Ο εμπειρογνώμονας --- :grin:

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.