Μετάβαση στο περιεχόμενο

Άρτιο και ΜΗ οικοδομήσιμο που... βαπτίστηκε οικοδομήσιμο!


Recommended Posts

Συνάδελφοι υπ΄όψιν επίσης, οτι συνήθως τα υποθηκοφυλάκεια τηρούν τους τίτλους σκέτους χωρίς συνοδεύον τοπογραφικό διάγραμμα, που υπάρχει μόνο στο αρχείο του συμβολαιογράφου.

Link to comment
Share on other sites

@chrisven

Τι σημαίνει "εφικτό"; Εφόσον υπάρχει τίτλος τον ζητάμε ή τον βρίσκουμε από όποια πηγή είναι δυνατόν. Είτε είναι συμβόλαιο, ή παραχωρητήριο, ή δικαστική απόφαση το αναζητούμε είτε εμείς αν έχουμε πρόσβαση ή δικηγόρος στο κατάλληλο μέρος. Να ψάξει να τα βρει ο ιδιοκτήτης. Τυπικά αυτή είναι η αντιμετώπιση. Τώρα τα υπόλοιπα με τα "καθ'υπόδειξη του ιδιοκτήτη" ελαφρά τη καρδία, πάμε μετράμε άρπα-κόλλα ό,τι να'ναι, φτιάχνουμε το σχέδιο και παίρνουμε ...150 ευρώ, εντάσσονται στα πλαίσια της γενικότερης διάλυσης και της απαξίωσης του αντικειμένου...

Άλλο πράγμα "τοπογραφικό", άλλο "αποτύπωση". Το τοπογραφικό δεν είναι απλή υπόθεση. Μην τα πάρεις προσωπικά τα παραπάνω βέβαια, απλά μου κάνει εντύπωση να διαβάζω την παραπάνω (κακή) πρακτική ως θεωρητικό κανόνα και συμβουλή και μάλιστα από ΑΤΜ.

Link to comment
Share on other sites

μα και τίτλος να έρθει στα χέρια μας , πάλι θα πρέπει θεωρητικά σε μερικές περιπτώσεις να κάνουμε έλεγχο γιατί μπορεί να έχουμε πολλαπλές διακαιοπραξίες και να απαιτεί εμπειρία για να βρεθεί ο χρόνος δημιουργίας του ακινήτου όπου ένα μηχανικός μπορεί έυκολα να την πατήσει αν δεν συνεργαστεί με δικηγόρο.Και πιστέψτε λόγω της εμπειρίας που είχα και αναφέρω πιο πάνω , είναι πολύ εύκολο να υπάρχουν οδυνηρές συνέπειες.Εγώ πιστεύω πως αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι ένας στοιχειώδες έλεγχος τίτλων όπου θα αναφέρουμε στο τοπογραφικό τους τίτλους που συνοδεύουν το ακίνητο και από εκεί και περα να αναφέρουμε πότε πρέπει να υφίσταται το ακίνητο για την παρεκλιση και τέλως πάντων ότι αναφέρω σε προηγούμενο ποστ Δηλαδή κάποιος που παίρνει το τοπογραφικό πρέπει να έχει σαφή εικόνα τι θα πρέπει να ερευνήσει ώστε η ιδιοκτησία να καταστεί οικοδομήσιμη (Δασαρχείο , γη υψηλής παραγωγικότητας,αρχαιολογικοί χώροι, παραχώρηση εδαφικής λωρίδας αν είναι οικόπεδο κλπ) και φυσικά έλεγχο τίτλων από δικηγόρο ή συμβολαιογράφο για την δημιουργία του ακινήτου.Θα συνιστούσα όμως να μάθουμε στοιχειδώς να ερευνούμε στο υποθηκοφυλάκειο (την διαδικασία εύρεση των τίτλων απο ευρετήρια και μερίδες) ώστε να αποφύγουμε μελλοντικά προβλήματα τουλάχιστον στις κατά παρέκλιση αρτιότητες αλλά και όχι μόνο

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφε Γεωργιε, να πάμε στο υποθηκοφυλακείο να ψάξουμε τους τίτλους όμως όταν υπάρχουν ''συνάδελφοι'' που χτυπάνε τις δουλιες με 150 ευρω πως θα δουλέψεις εσύ σωστά ??

Γράφουμε εφόσον προϋφίσταται αυτοτελως.. .. αυτο ηταν, τσιμπαμε και τα 150 ευρω και τελος.

Link to comment
Share on other sites

JOHNYMAL τι θα πει "εφόσον προϋφίσταται αυτοτελώς" ; Η Δήλωση Μηχανικού πρέπει να είναι ξεκάθαρη, όσον αφορά τη δυνατότητα ανοικοδόμησης του ακινήτου, σύμφωνα με τους ισχύοντες Ο.Δ. της περιοχής. Δεν είναι χρησμός της Πυθίας "ήξεις αφήξεις ουκ εν πολέμω θνήξεις" που το κόμμα θα μπει ανάλογα με την έκβαση της μάχης !

Αν πάς για να "τσιμπήσεις τα 150ευρώ" πρόσεχε μην σου λείψουν πολλά περισσότερα στο τέλος !

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφε τοπογαβρε μα φυσικά δεν αναφέρομαι σε έμενα αλλά σε κάποιους ''συναδέλφους'' στην περιοχή μου.. Έχω συναντήσει στην δήλωση 651/77 πάρα πολες φορές. πχ Άρτιο και οικοδομήσιμο εφόσον προυφιστ. αυτοτελως της τάδε ημερομηνίας, αυτό ενοω ούτε σκέψη για έλεγχο τίτλων βέβαια.

Εμ πως να κάνεις προκοπή μετά για πες μου, τον πελάτη προφανώς τον ενδιαφέρει το φτηνό όχι τοπογραφικό και δεν εκτιμάει σε καμιά περίπτωση τον κόπο σου.

Link to comment
Share on other sites

Δεν μου λέτε ρε παιδιά κάτι. Οταν σας ζητάνε τοπογραφικό για μεταβίβαση σε γήπεδο εκτός σχεδίου αλλά βεβαίωση Δασαρχείου δεν έχουνε.

 

Πως κάνετε δήλωση του 651 ? Δεν αρχίζετε τα αν και εφ'όσον ?

 

Αν από τους προγενέστερους τίτλους δεν συνάγεται με ασφάλεια ο απαιτούμενος χρόνος δημιουργίας του γηπέδου ως έχει , τι θα κάνετε δηλαδή ?

Link to comment
Share on other sites

Κατ' αρχήν όπως έχει αναλύσει διεξοδικά ο πολύ καλός συνάδελφος ΜΑΚΑΡ η δήλωση Ν.651/77 δεν επηρεάζεται από την ύπαρξη ή μη πράξης χαρακτηρισμού Δασαρχείου παρά μόνο από τους Ο.Δ. της περιοχής. Πολλοί βέβαια συνάδελφοι συνηθίζουν να σημειώνουν ότι το γήπεδο οικοδομείται κατόπιν έγκρισης της Δασικής και Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.

Τώρα αν ο χρόνος δημιουργίας του γηπέδου δεν διαπιστώνεται από τους προγενέστερους τίτλους καλό είναι να ζητάμε τη συνδρομή και Δικηγόρου κι αν είναι δυνατό τη χορήγηση από τον ίδιο σχετικής γνωμάτευσης κατόπιν μελέτης του ιδιοκτησιακού καθεστώτος. Διαφορετικά εναπόκειται στους ιδιοκτήτες να πάρουν την ευθύνη και με υπεύθυνη δήλωση να βεβαιώσουν τον ακριβή χρόνο δημιουργίας του γηπέδου τους και ίσως και το ότι δεν προέρχεται από κατάτμηση μεγαλύτερης έκτασης.

Link to comment
Share on other sites

Σε περίπτωση οικοδομικής αδείας ας πούμε (αλλά και γενικότερα) , την προΰπαρξη του γηπέδου που δεν καθορίζεται με τους τίτλους (π.χ χρησικτησία) την πιστοποιεί ο Δήμος, ούτε δικηγόρος ούτε ο ιδιοκτήτης (μόνο). Συνεπώς για να μην γράφουμε τα "εφ'οσον" θα πρέπει να τους στέλνουμε στο Δήμο για το χαρτί αυτό και μετά να κάνουμε το τοπογραφικό? Σε περιπτώσεις αποδοχής κληρονομιάς που είναι κάμποσα τα τοπογραφικά (και πολλά αδιευκρίνιστου έτους δημιουργίας) τους στέλνουμε για μαζική παραγωγή βεβαιώσεων από το Δήμο?

Link to comment
Share on other sites

...η δήλωση Ν.651/77 δεν επηρεάζεται από την ύπαρξη ή μη πράξης χαρακτηρισμού Δασαρχείου παρά μόνο από τους Ο.Δ. της περιοχής...

 

Αν άρτιο γήπεδο στο βγάλει όλο ίδιωτική δασική έκταση , πως σου φαίνεται να έχεις γράψει στην δήλωση του 651 άρτιο και οικοδομήσιμο ?

 

Αλλο , δεν συμβαίνει κάθε μέρα , αλλά υπάρχουν αποφάσεις που από τα 5 στρέμματα σου λένε ότι τα 2 είναι δημόσια δασική έκταση.

 

Αρα προφανώς επηρεάζεται η δήλωση του 651 (υπό προυποθέσεις) .

 

Επίσης αυτό "..Δεν περνάει ούτε καν το "τα όρια υπεδείχθησαν από τον ιδιοκτήτη"... ". δεν το καταλαβαίνω.

 

Αν δεν είναι καθορισμένη από κρατικό φορέα ας πούμε η έκταση , εγώ θεωρώ ότι αποκλειστικά υπεύθυνος είναι ο ιδιοκτήτης για τα όρια. Δηλαδή θα μου λέει εδώ είμαι και θα του λέω όχι πήγαινε 5 μέτρα παραμέσα ?!

 

Γι αυτό γίνονται και διορθώσεις συμβολαίων και "σύμφωνα με νεώτερη και ακριβέστερη καταμέτρηση" κλπ , κλπ

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.