Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ιδιοκτησιακό - πολεοδομικό ερώτημα: Πρόσβαση προς παραλία


Recommended Posts

Καλή σας ημέρα!

Έχω ένα μικρό ξενοδοχειακό συγκρότημα σε ένα παραθαλάσσιο χωριό της Μεσσηνίας.

Μεταξύ του οικοπέδου μου και της παραλίας, υπάρχουν άλλες ιδιοκτησίες, έχουν δε, κλείσει όλα τα μονοπάτια που υπήρχαν μεταξύ των ιδιοκτησιών και οδηγούσαν στην παραλία, αφήνοντας μόνο δύο δρόμους - προσβάσεις, έναν στην αρχή του χωριού και έναν στο τέλος αυτού, με απόσταση περίπου 500 μέτρα μεταξύ των.

Θα ήθελα να μάθω, παρακαλώ, ανά πόσα μέτρα ορίζεται εκ νόμου, η πρόσβαση στην παραλία με δρόμο ή μονοπάτι, ή όποια μορφή πρόσβασης, εντός οικισμού.

Ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

Δεν νομίζω οτι υφίσταται τέτοια νομοθεσία, αν κατάλαβα καλά το ερώτημα, δηλ. για πρόσβαση στην παραλία απαιτείται κάθε πχ 100μ δρόμος ....

οι παραλίες πάντως δεν δύναται να αναφέρονται ως ιδιωτικές μιας και ανήκουν στην κτηματική υπηρεσία του δημοσίου. Τα μονοπάτια που αναφέρεις οτι έχουν κλειστεί κακώς έχουν και πιθανότατα έχουν καταπατηθεί οι εκτάσεις τους από τους όμορους ιδιοκτήτες.

Στα παλιά συμβόλαια σίγουρα θα αναφέρονται ως "δημόσιοι δόμοι" κια παραμένουν δημόσιοι ακόμη και αν υπάρξει χάραξη αμαξωτού δρόμου.

Link to comment
Share on other sites

Συμπληρωματικά στα ως άνω περί πρόσβασης, υπάρχει επίσης ένα ρεματάκι μικρό ανάμεσα σε δύο ιδιοκτησίες που καταλήγει στην θάλασσα, έχω προσπαθήσει να το "καθαρίσω" ώστε να χρησιμοποιείται και ως μονοπάτι, αλλά στάθηκε αδύνατον διότι σε κάποιο τμήμα του το έχουν καταπατήσει κτίζοντας μάντρα μέσα σε αυτό.

Link to comment
Share on other sites

Απαγορεύεται κάθε περίφραξη ή περιτειχιση εντός λωρίδας 500 μέτρων από την γραμμή αιγιαλού.

Άρα έχεις κάθε δικαίωμα να αξιώσεις την κατεδάφιση όλων των μαντρων που εμποδίζουν την ελεύθερη πρόσβαση στην παραλία.

Link to comment
Share on other sites

Ναι..και θα έρθει η αστυνομία και τί θα κάνει..??

Θα γράψει αναφορά, θα την στείλει στην πολεοδομία, θα περάσουν 6 μήνες, θα κυρηχθούν οι μάντρες αυθαίρετες (οπότε ο ιδιοκτήτης θα πληρώσει πρόστιμο ανέγερσης και διατήρησης), ίσως κυρηχθούν κατεδαφιστέες, ενέργεια που πρέπει να εκτελέσει ο Δήμος (καλά κρασιά δηλαδή! σπάνια κατεδαφίζουν οι Δήμοι)..κλπ κλπ. Και πάλι υπάρχουν αρκετά "τρικ" για να νομιμοποιούνται τέτοιες μάντες.

 

Το όλο θέμα είναι γελοίο. Και ο νόμος ότι απαγορεύονται περιφράξεις σε ζώνη μικρότερη των 500μ από αιγιαλό είναι επίσης γελοίος και παράλογος. Δηλαδή έχω μία ιδιοκτησία, μία κατοικία και δεν μπορώ να την περιφράξω? Και πώς εξασφαλίζεται η ιδιωτικότητα της κατοικίας μου? Η ασφάλεια της οικογένειας και της περιουσίας? Μήπως να βάλει κάποιος και παγκάκια για τους τουρίστες?

 

Αυτά είναι γελοία πράγματα. Αν ο νομοθέτης δεν ήθελε μάντρες και φράχτες κοντά σε παραλίες τότε να απαγόρευε τις αγοραπωλησίες τέτοιων ακινήτων ή να καθίστανται αυτά μη οικοδομήσιμα. Ή να προβλέπονται δίοδοι δουλείας κάθε π.χ 200-300 μ.

Link to comment
Share on other sites

ας είμαστε λίγο επιφυλακτικοί γιατί δεν ξέρουμε ακριβώς την κατάσταση,

η Νάσσια μιλάει για "μονοπάτια" (εγώ καταλαβαίνω ότι δεν πρόκειται για κοινόχρηστους δρόμους) και "ρεματάκι" (που μπορεί να είναι και χαντάκι),

Η απαγόρευση περιφράξεων ισχύει για εκτός οικισμών (εδώ μιλάει για χωριό άρα μάλλον είναι οικισμός)

Πολλοί παραλιακοί οικισμοί έχουν αυτό το πρόβλημα, και δε θα λυθεί ποτέ αν δεν αποφασίσουν οι Δήμαρχοι να κάνουν απαλλοτριώσεις εφαρμόζοντας επιτέλους εκείνο το άρθρο 24 του 1337

 

edit : @Adrianna αρθρο 23 Ν.1337

Link to comment
Share on other sites

Πράγματι, για μονοπάτια μιλώ, ανάμεσα σε ιδιοκτησίες....όσο για το ρεματάκι είναι περίπου 1,5 μέτρα φάρδος.

Κατόπιν εγγράφου μου προς τον αρμόδιο Δήμο και κατόπιν αυτοψίας βεβαίως, μου απήντησαν ότι το ρεματάκι αυτό θα καθαριστεί άμεσα, ώστε να διευκολύνει εκτός των άλλων, την εύκολη πρόσβαση πρός την παραλία, όσο για την μάντρα που έχει κτιστεί μέσα σε ένα τμήμα του θα κατεδαφιστεί. Αυτά, πριν από έναν χρόνο. Σήμερα, η κατάσταση παραμένει η αυτή.....Τι θα μπορούσα να κάνω εγώ επιπλέον για να τελειώσει αυτό το θέμα.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.