Μετάβαση στο περιεχόμενο

Δυνατότητα τροποποίησης απόφασης Δημοτικού Συμβουλίου


Recommended Posts

Γειά σας έχω μία μπλεγμένη υπόθεση σε δήμο του νομού Αττικής με δικιά του πολεοδομία

 

Συγκεκριμένα ανατέθηκε σε ιδιώτη δικηγόρο να εξετάσει το ιδιοκτησιακό καθεστώς περιφραγμένου οικοπέδου μέσα στα όρια του δήμου σε περιοχή υλοποιημένες τις ρυμοτομικές γραμμές και εντός σχεδίου πόλεως πάνω από 50 χρόνια.

 

Ο δικηγόρος είπε ότι με βάση τις μαρτυρίες των γειτόνων στο συγκεκριμένο οικόπεδο παίζουν τα παιδιά πάνω από 40 χρόνια δηλαδή πρίν την ισχύ του 1337/83 οπότε μπορεί να γίνει χρήση του άρθρου 28 του 1337/83 και να κυρηχθεί το οικόπεδο κοινόχρηστος χώρος χωρίς να οφείλεται από το ΟΤΑ αποζημείωση λόγω ρυμοτομίας.

 

Στην συνέχεια το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε να κάνει τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου με χαρακτηρισμό του οικοπέδου σε "χωρο παιδικής χαράς - πράσινου " και έκανε αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών στο συγκεκριμένο οικόπεδο και στην ίδια συνεδρίαση απόφάσισε να καθαρίσει το οικόπεδο και να τοποθετήσει παιχνίδια παιδικής χαράς.

 

Αυτά έγιναν στο τέλος Μαϊου και στις 15 ιουλίου άρχισαν εργασίες διαμόρφωσης του χώρου με απότέλεσμα σήμερα να υπάρχει μία παιδική χαρά στο οικόπεδο με παιχνίδια που ξυλώθηκαν από άλλες παιδικές χαρές του δήμου.

 

Την κυριακή ο ιδιοκτήτης πέρασε από το οικόπεδο και τρελάθηκε και τρέχει από την δευτέρα να προλάβει να κάνει ότι μπορεί για να γλιτώσει την περιουσια του από τα αρπαχτηκά.

 

Εκτός από τα ασφαλιστικά μέτρα και τις μυνήσεις που θα κάνει στο δήμο και τους δημοτικούς υπαλλήλους τι άλλο μπορεί να κάνει προκειμένου να ακυρωθει η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου.

 

Ξέρει κανείς εάν πρέπει να υπάρχει ελάχιστη επιφάνεια για να χαρακτηριστεί ένας χώρος σε παιδική χαρά ή χώρο πρασίνου?

Link to comment
Share on other sites

συνάδελφε δεν προκύπτει απο όσα αναφέρεις ότι ακολουθήθηκε η προβλεπόμενη απο τον Νόμο διαδικασία

ακόμη και εντοπισμένη να θεωρηθεί η επέμβαση-τροποποίηση δεν γίνεται με απόφαση του δημοτικου συμβουλίου μετά απο έρευνα ιδιώτη δικηγόρου

αυτά είναι αστεία πράγματα

ο δικηγόρος δεν μπορεί να αποφανθεί

και το δημοτικό συμβούλιο απο μόνο του δεν μπορεί να προβεί σε τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου

Link to comment
Share on other sites

1. Το να ανατεθεί σε δικηγόρο η έρευνα για το ιδιοκτησιακό καθεστώς ενός οικοπέδου είναι νόμιμο και στην περίπτωση που το ανέθεσε ο ΟΤΑ πρέπει να υπάρχει σχετική απόφαση. Εάν έγραψε αυτά που λες ο δικηγόρος, σημαίνει ότι δεν γνωρίζει τη νομολογία του ΣτΕ πάνω στο θέμα αυτό και συγκεκριμένα ότι στο άρθρο αυτό υπάγονται ΜΟΝΟΝ οι χώροι που είχαν αφεθεί ως κοινόχρηστοι από τους ιδιοκτήτες τους (πχ ιδιωτικοί δρόμοι για την κατάτμηση μεγάλης έκτασης σε αγροτεμάχια) και έχουν χαρακτηριστεί από το ΡΣ ως ΚΧ.

 

Θυμίζω ότι το χαρακτηριστικό παράδειγμα εσφαλμένης ερμηνείας του άρθρου 28 ήταν στη δεκαετία του '80 οι αυθαίρετες ενέργειες του δημάρχου Αθηναίων Μπέη, ο οποίος φύτεψε σε κάθε ελεύθερο χώρο της Αθήνας ταμπέλες με την ένδειξη ... "Ιδιοκτησία Δήμου Αθηναίων".

 

Κτηματολόγιο έχει η συγκεκριμένη περιοχή;

 

2. Όπως είπε και ο ΘΕΟΧΑΡΗΣ, το δημοτικό συμβούλιο εισηγείται προς το ΥΠΕΚΑ την τροποποίηση του ΡΣ με το χαρακτηρισμό του συγκεκριμένου χώρου ως "χώρου παιδικής χαράς - πράσινου". Το ίδιο κάνει και για την αναστολή έκδοσης ΟΑ. Φυσικά, δεν εκδίδει τις σχετικές διοικητικές πράξεις.

Η απόφαση για τον καθαρισμό του οικοπέδου μπορεί να είναι νόμιμη, σύμφωνα με τον Κώδικα, όχι όμως και η απόφαση για την τοποθέτηση "παιχνιδιών" αφού ο χώρος δεν έχει αλλάξει χρήση και δεν έχει απαλλοτριωθεί.

 

3. Οι ενέργειες που μπορεί να κάνει ο ιδιοκτήτης χωρίζονται σε δύο ενότητες α) σ' εκείνες κατά της νομιμότητας των αποφάσεων του ΔΣ ενώπιον του Περιφερειάρχη (αλλά φοβάμαι ότι έχει παρέλθει η σχετική προθεσμία) και β) σ' εκείνες με τις οποίες θα αντιδράσει προκειμένου να μην ληφθούν αποφάσεις αφενός τροποποίησης του ΡΣ αφετέρου αναστολής έκδοσης ΟΑ.

 

3. Δεν προσδιορίζεται στην πολεοδομική νομοθεσία ελάχιστη επιφάνεια για το χαρακτηρισμό μιας έκτασης ως ΠΧ ή χώρου πρασίνου.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

"σε περιφραγμένο μάλιστα οικόπεδο" όπως αρχικά αναφέρει ο συνάδελφος

ΠΟΥ να ήταν και ξέφραγο αμπέλι …. που λέει ο λόγος

Για δέστε κάτι δήμαρχοι .. πως λύνουν τα προβλήματα τους;

Link to comment
Share on other sites

Ο συγκεκριμένος ήταν προχτές στα κανάλια γιατί έκανε καταπάτηση δημοσίας έκτασης. Πάντως είναι οργανωμένος με συνεργεία κτλ.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.