Μετάβαση στο περιεχόμενο

Aυξημένες εισφορές για γιατρούς, μηχανικούς, δικηγόρους


danton

Recommended Posts

Εφόσον λοιπόν είμαστε στην Ελλάδα και αδικίες υπάρχουν τώρα που γίνεται κάτι για να πλησιάσουν οι εισφορές των μισθωτών με αυτές των Ελ. Επ. Εμείς σαν κλάδος λέμε οχι.

 

Ναι καμία δουλεια δεν είναι σίγουρη αλλα με αυτα που γράφετε νομίζω ότι μιλάω με εργοδότες απο την βόρεια Κορέα στην καλύτερη. Η εργασιακή απόδοση κ οι γνώσεις πληρώνονται στον κλάδο μας μην το ξεχνάτε αυτο.

 

Θα μιλήσω με νούμερα για να καταλάβεις τι λέμε:

Είμαι μηχανολόγος μηχανικός ΕΜΠ. Εδώ και 13 χρόνια κάνω μια δουλειά πολύ ειδική που την κάνουν (και ξέρουν να την κάνουν) μόνο άλλοι 2 άνθρωποι στην Ελλάδα με πελάτες μόνο τη βιομηχανία. Είμαι μέτοχος σε Ο.Ε. μαζί με έναν ηλεκτρολόγο μηχανικό-προγραμματιστή PLC και έναν χημικό μηχανικό. Σχεδιάζουμε και εκτελούμε όλα τα έργα από το μηδέν, τα οποία είναι εντελώς tailor-made, με ελληνική προστιθέμενη αξία πάνω από 80%. Δεν πέφτουμε ποτέ πάνω από 5% έξω στους προϋπολογισμούς κόστους, δεν κλέβουμε ούτε ένα ευρώ από την εφορία (αν θέλαμε μπορούσαμε να μαζέψουμε κάμποσα εικονικά τιμολόγια εξόδων, αλλά δεν το κάναμε ποτέ), δεν έχουμε υπαλλήλους και κάνουμε όλη τη δουλειά μόνοι μας, μέχρι και τις λογιστικές εργασίες, ακόμα και τις μεταφορές του εξοπλισμού πολλές φορές. Επίσης, η εταιρία δεν έχει ούτε ένα ευρώ χρέος, αποδίδει πάντα στην ώρα του όλο το ΦΠΑ και δεν πληρώνει ενοίκιο, ας είναι καλά ο παππούς μου που έχτισε αυτά τα 74 τ.μ. που έχουμε για γραφείο.

Τα νούμερα που παραθέτω αφορούν μηδενική αύξηση του αποθέματος στο ταμείο της εταιρίας, με άλλα λόγια πλήρη διανομή κερδών. Επίσης, τα νούμερα αυτά προέρχονται κατά 50% από εξαγωγές, καθώς η επενδύσεις στην ελληνική βιομηχανία κατέρρευσαν το 2011.

 

Ατομικό μεικτό εισόδημα βάσει των παραγγελιών του 2011: 25700 ευρώ

Καθαρό ατομικό εισόδημα αν ίσχυαν για το 2011 οι νέες εισφορές για μηχανικό με 14 χρόνια ΤΕΕ και σύμφωνα με την ισχύουσα φορολογική κλίμακα και τους ισχύοντες "έκτακτους" φόρους: 12520 ευρώ. Δηλαδή σε 14μηνη βάση: 894 ευρώ το μήνα.

Να το θέσω κι αλλιώς: Ποσοστό άμεσων φόρων και εισφορών επί του ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ μου: 51,3%. Μόνο στη μεσαιωνική φεουδαρχία υπήρχαν μεγαλύτερα ποσοστά.

Το πιο τραγικό είναι το εξής: σε βεβαιώνω ότι από τους παλιούς συμφοιτητές που είναι στο ελεύθερο επάγγελμα, αυτή τη στιγμή είμαι στην καλύτερη μοίρα απ' όλους. Ούτε ένας απ' αυτούς δεν έβγαλε φέτος τόσα. Μάλιστα, ο ένας εξ αυτών και καλύτερός μου φίλος έκλεισε την εταιρία του και μπάρκαρε σε δεξαμενόπλοιο ως τρίτος. Εκείνος, βλέπεις, πλήρωνε ενοίκιο 1200 ευρώ και έκανε το έγκλημα να έχει και υπάλληλο.

Αν δεις κάποιον να είναι σε καλύτερη μοίρα, συνήθως είναι επειδή κλέβει την εφορία και έχει κάποιο πλεόνασμα χάρη σ' αυτά που έκλεψε.

 

Αυτά για να καταλάβεις τι σου λένε οι υπόλοιποι που γράφουν εδώ και γιατί αρνήθηκε κάποιος εξ αυτών να συνεχίσει τη συζήτηση μαζί σου.

 

Υ.Γ. Παρεμπιπτόντως, ένα πολιτικό σχόλιο. Με ποσοστό κρατήσεων 51,3% υπέρ δημοσίου και συνταξιούχων δεν υπάρχει περίπτωση η ελληνική οικονομία να σταθεί στα πόδια της ούτε σε ένα εκατομμύριο χρόνια.

Edited by scn
  • Upvote 4
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 273
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Asoumes:

 

Συγκρίνεις ανόμοια πράγματα γιατί σύμφωνα με το σκεπτικό σου (δηλ σύγκριση εισφορών ελ. επαγ. με μισθωτό μηχανικό) μπορώ να κάνω τις εξής αντιπαραθέσεις:

 

1. Ο ελ. επαγγελματίας εισπράττει και αποδίδει ΦΠΑ για το κράτος (χωρίς να αμοίβεται για την συγκεκριμένη υπηρεσία) ενώ υπόκειται σε περαίωση και σε κάθε είδους έλεγχο. Το κράτος εισπράττει πλέον από τον Ελ. επαγ. έχει δεν έχει δουλειά.

2. Ο ελ. επαγ. αποτελεί ατομική επιχείρηση και ως εκ τούτου είναι εργοδότης και εργαζόμενος το ιδίο και αυτό πρόσωπο: άρα θα έπρεπε να πλήρωνε είτε μονο εργοδοτικές είτε μόνο ατομικές εισφορές...

3. Ο ελ. επαγ. προσφέρει χρήματα στο ΤΣΜΕΔΕ που δεν τα προσφέρει ο μισθωτός κυρίως μέσω κρατήσεων στις μελέτες - επιβλέψεις δηλ. ένα αξιόλογο ποσό πηγαίνει πίσω στο ΤΣΜΕΔΕ...Οι μισθωτοί που εκπονούν μελέτες είναι πολύ λίγοι...(αν μπορείς απέδειξε μου το αντίθετο).

4. Ο ελ. επαγ. δεν έχει καμία προστασία από απόλυση όπως έχει ο μισθωτός.... μόνο οι μισθωτοί δικαιούνται ταμείο ανεργίας...

5. Λες οι εισφορές των ελ.επαγ. να πλησιάσουν αυτές των μισθωτών..για πές μου πόσοι είναι μισθωτοί μηχανικοί εκτός δημοσίου και πόσοι οι ελ. επαγ; Το κράτος έχει κάνει την παραδοχή ότι όταν κάποιος θέλει τις αποκλειστικές υπηρεσίες ενός μηχανικού, οφείλει να το πληρώσει αυτό μέσω εργοδοτικών εισφορών...και αυτό φαίνεται από τα συμφωνητικά που υπογράφουν οι μισθωτοί..

6.Οι εισφορές του ΤΣΜΕΔΕ που πληρώνει ο ελ. επαγ. αναλογούν σε ένα ποσό εξόδων, που με τη σειρά του υποστηρίζει το φορολογικό μηχανισμό (Ως γνωστό το ΤΣΜΔΕ είναι ΝΠΔΔ..)

7.Το κόστος του μισθωτού αποτελεί μια φορολογική ελάφρυνση της επιχείρησης γιατί ως γνωστόν η φορολόγηση των επιχειρήσεων γίνεται επί των καθαρών κερδών (δηλαδη αφού αφαιρεθούν οι μισθοί και οι αποσβέσεις πάγίων)... Δηλαδή ο μισθωτός βοηθά την επιχείρηση να πληρώσει λιγότερο εφορία σε σταθερή βάση..αντίθετα για τόν μηχανικό με μπλοκάκι οι εισφορές εκπιπτουν πλέον μόνο κατά ένα μικρό ποσοστό (νομίζω 20%) όχι ως επιχείρηση αλλά στο Ε1 ως φυσικό πρόσωπο......

 

Αυτά που μου λές δεν με ενθουσιάζουν, καθώς δούλεψα και ως μισθωτός. Θα σου πω ότι είμαστε θύματα όλοι:

-ο ελ. επαγγελματίας γιατί ζεί με την ανασφάλεια

-ο μισθωτός έχει δικαιώματα που ο ελ. επαγ. δεν τα έχει ούτε στον ύπνο του (εγκυμοσύνη, ασθένεια, εκτός έδρας κατοχυρωμένα κτλ κτλ κτλ μέχρι αύριο θα σου γράφω για αυτά)...αλλά λαμβάνει κάτι σταθερό και συχνά νιώθει παγιδευμένος σε μια κατάσταση που δεν είναι ικανοποιητική.

 

Μπορεί όλα αυτά να σου φαίνονται άσχετα.. αλλα και η σύγκριση που κάνεις είναι μεταξύ ανόμοιων πραγμάτων.

 

Το 99% θα προτιμούσε να εργάζεται ως μισθωτός και να μπορεί να κάνει και καμια μελέτη που και που.. (αφού για αυτή θα μπορούσε να την κάνει χωρίς να χρειάζεται να πληρώσει εισφορές..θα ήταν κέρδος.). Όλοι στην ζωή τους επιθυμούν δίκαιη, σταθερή και βέβαιη αμοιβή στοιχεία που λείπουν στον κόσμο του Ελ. Επαγ. όποτε σε παρακαλώ σεβάσου τα.

Το ότι ήταν χαμηλές οι εισφορές του ελ. επαγ. και ότι δεν κυνηγούσε/κυνηγά το ΤΣΜΕΔΕ τους εργοδότες που προσλαβάνουν με μπλοκάκι είναι ατόπημα και όχι καύχημα..

 

Όλα αυτά σου τα γράφω πάντοτε καλοπροαίρετα

Edited by abouts
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Κάποια πραγματάκια ακόμα, με αφορμή τη δημοσίευση αυτή:

Εφόσον λοιπόν είμαστε στην Ελλάδα και αδικίες υπάρχουν τώρα που γίνεται κάτι για να πλησιάσουν οι εισφορές των μισθωτών με αυτές των Ελ. Επ. Εμείς σαν κλάδος λέμε οχι.

Γνωρίζεις ότι το ΤΣΜΕΔΕ μόνο μέσα στο 2010 είχε πλεόνασμα 211 εκ. ευρώ; Αν ναι, γιατί σου φαίνεται φυσιολογική και θεμιτή η αύξηση εισφορών;

Επίσης, γνωρίζεις ότι το ΤΣΜΕΔΕ έχει ασφαλιστικές παροχές μόνο το 67% των συνολικών του δαπανών; Αν ναι, αντί να ζητάς αύξηση εισφορών γιατί δε ζητάς να μάθεις τι δουλειά έχει ένα ασφαλιστικό ταμείο να τρώει σε δευτερεύουσες δαπάνες το 33% των ασφαλιστικών εισφορών που πληρώνεις;

 

Ναι καμία δουλεια δεν είναι σίγουρη αλλα με αυτα που γράφετε νομίζω ότι μιλάω με εργοδότες απο την βόρεια Κορέα στην καλύτερη. Η εργασιακή απόδοση κ οι γνώσεις πληρώνονται στον κλάδο μας μην το ξεχνάτε αυτο.

Η εργασιακή απόδοση και οι γνώσεις πληρώνονται παντού στον ιδιωτικό τομέα, όχι μόνο στον κλάδο μας. Στο δημόσιο δεν παίζουν κανένα ρόλο, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα. Όμως, από το 2009 που έβγαλα μεικτά 60.000 και μου έμειναν καθαρά 40.000, ως το νέο καθεστώς που βγάζω μικτά 25700 και μένουν καθαρά 12500 ξέχασα τις γνώσεις μου ή μειώθηκε η απόδοσή μου; Εννοείς ότι, βάσει των καθαρών εσόδων μου, έχω πτώση γνώσεων και απόδοσης 70% μέσα σε δύο χρόνια; Σε παρακαλώ, δες καλύτερα αυτό που έγραψες, γιατί εκτός από έμμεσα προσβλητικό δείχνει πλήρη αδυναμία παρατήρησης της πραγματικότητας.

Edited by scn
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Παιδιά γεια σας

Ενδιαφέρομαι να γραφτώ στο ΤΣΜΕΔΕ και θα ήθελα να ξέρω, με αυτά που ισχύουν τώρα τι θα πληρώνω τα 5 πρώτα χρόνια της ασφάλισής μου.

Από αυτά που έχω διαβάσει έχω καταλάβει τα εξής:

 

Tα 3 πρώτα χρόνια της ασφάλισής μου θα πληρώνω περίπου 170 ευρώ το μήνα.

Το 4ο και 5ο έτος είναι περίπου 300 ευρώ

Link to comment
Share on other sites

Να μην γραφτεις παρα μονο αμα ειναι αναγκαιο. Ρωτα και μας τους υπολοιπους που γραφτηκαμε σαν μαλακες και πληρωνουμε τα κερατα μας, τα οποια δεν υπαρχουν κιολας

Link to comment
Share on other sites

Παιδιά γεια σας

Ενδιαφέρομαι να γραφτώ στο ΤΣΜΕΔΕ και θα ήθελα να ξέρω, με αυτά που ισχύουν τώρα τι θα πληρώνω τα 5 πρώτα χρόνια της ασφάλισής μου.

Από αυτά που έχω διαβάσει έχω καταλάβει τα εξής:

 

Tα 3 πρώτα χρόνια της ασφάλισής μου θα πληρώνω περίπου 170 ευρώ το μήνα.

Το 4ο και 5ο έτος είναι περίπου 300 ευρώ

 

Καπως ετσι. Για μετα την 5ετια να ανησυχεις.

Ενημερωσε επισης και τον μπαμπα σου ή γενικα τον χρηματοδοτη σου, για αυτην την αποφαση.

Link to comment
Share on other sites

geotexnikos:

 

Αν ψάχνεις για δουλειά προσπάθησε να βρείς μια σταθερή με ασφάλιση ΙΚΑ με καλές προοπτικές σε σχετικά κοντινό αντικείμενο.. και μετά από 2-3 χρόνια που θα έχουν ξακαθαρίσει τα πράγματα με το ΤΣΜΕΔΕ-ΤΕΕ ξανά σκέψου το για ΤΣΜΕΔΕ και το όφελος μπορεί να είναι και για σένα αρκετά μεγάλο (οικονομικό και σταθερότητα θέσης)... και μετά βλέπεις από μερικά χρόνια αν γουστάρεις ΤΣΜΕΔΕ.

 

Αν γίνεις μέλος ΤΕΕ-ΤΣΜΕΔΕ, δύσκολα ξεφεύγεις.. τώρα που έχεις δικαίωμα επιλογής καθυστέρησε το.... νομίζω θα οφεληθείς πολλαπλά..

 

Τουλάχιστον εγώ αυτό θα έκανα.. άλλωστε στις πιο πολλές ελληνικες εταιρείες δεν τους ενδιαφέρει η σφραγίδα σου αλλά ο λόγος σου... (δεν φτιάχνουν... εμπορεύνται πιο πολύ....) και από ότι νομίζω μπορείς να γραφτείς ΙΚΑ με κάποια παραπλήσια ιδιότητα με το πτυχιο σου .. π.χ σύμβουλου για να αποφύγεις ΤΣΜΕΔΟΚΟΥΦΕΤΟ. επιπλέον ο μισθωτός ΙΚΑ είναι πολυπόθητος τίτλος σε σχέση με το ελ. επαγ. ΤΣΜΕΔΕ...στους δύσκολους καιρούς μας.

 

Είσαι μηχανικός είτε γραφτείς είτε όχι.. στο ΤΕΕ και αυτό γιατί η εγγραφή μια τελείως τυπική διαδικασία (δες το σαν ένα γάμο με μια κοπέλα που είσαι μαζί της 5 χρόνια που θέλει να κάνει παιδιά μαζί σου ακόμα και αν δεν την παντρευτείς.. που όμως αν την παντρευτείς θα αρχίσει να σου φέρεται διαφορετικα και εντέλει περνούσατε καλύτερα πριν παντρευτείτε........).. Άλλωστε μελέτες μπορείς να κάνεις σε "συνεργασία" με κάποιον ταλαίπωρο συνάδελφο-θύμα ΤΣΜΕΔΕ.... Έχω κάνει εκατομύρια φασόν μελέτες.. και το δάνεισμα μιας φραγίδας συναδέλφου μου είναι πολύ οικείο,, τόσο που δεν θα μου λείψει καθόλου η δική μου σφραγίδα όταν τελικά αποχωρίσουμε (με το καλό) από το ΤΣΜΕΔΕ...

Edited by abouts
Link to comment
Share on other sites

και εγω όπως και ο Scn εχω πλεον 15 χρόνια δουλειας, ολα στην αιχμή της τεχνολογίας ως ελεύθερος επαγγελματίας . Και θα ελεγα και εγω οπως ο Scn οτι ο τζιρος μου επεσε σε απίστευτο βαθμό. Φυσικα και δεν εγινα τεμπέλης ξαφνικά. Απλά ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΓΟΡΑ πλέον.

Τα πραγματα είναι πολύ απλά. Δεν υπαρχουν λεφτα - δε θα παρουν λεφτα.

Τωρα απο κει και πέρα μακαρι να βλεπαμε κατι ΞΕΚΑΘΑΡΑ δυναμικό απο τους φορείς μας και εννοω το ΤΕΕ. Καλή η κινηση με τους μελετητές στους διαγωνισμούς. Θα πρεπει όμως να γίνει ΜΟΝΙΜΗ.

Μιλώ με νεους ανθρώπους, συνάδελφους που κανουν τζίρο 5-6 χιλίαρικα σαν ελευθεροι επαγγελματίες(και χαρουμενοι ειναι κιόλας).Μιλαμε για χειροτερα απο ανιδικευτο εργάτη.

Θα ήθελα να μην μπορουσα να καταλάβω για ποιο λόγο θα πρέπει να είμαστε η ουρα αυτών που δε θέλουν ρηξη αλλά απλα μια εκτόνωση. Καποιων που τους βολεύει ολη αυτη η κατάσταση. Κάποιων που θέλουν να δουν τον ανταγωνισμό απο τους νέους και καλύτερα μορφωμένους μηχανικούς να μηδενίζετε. Καποιων που εβγαλαν την ουρα τους εκτος (προ 93) και δε νοιάζονται ουτε καν να κομίσουν σοβαρες προτάσεις στο σύνολο των μηχανικών που ειναι επι το πλήστον μετά το '93.

Αλήθεια γιατι υπάρχουν και να μας κάνουν κουμάντο όλοι αυτοι οι τύποι?

Η απάντηση ειναι οτι η αποχη απο τα κοινά και η απαξίωση των συνδικαλιστικών φορέων απο εμας τους ίδιους μας έφερε σε αυτή την κατάσταση. Δε μπορουμε να βγαλουμε ούτε εμείς την ουρα μας απεξω. Εδω και χρόνια εξελίσσετε το παιχνίδι. Οποιος είχε μάτια το εβλεπε. Δυστιχως εμεις δεν ειχαμε προφανως.

Αυτος ηταν ενας μικρός προβληματισμος πριν ερθει ο φετινός δύσκολος Απριλης

  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

Την εβδομάδα που διανύουμε έκανε αίτηση διαγραφής συνάδελφος από το έτος μου στο ΕΜΠ. Και έπεται συνέχεια. Η άποψή μου είναι ότι ακόμα δεν έχει κορυφωθεί το κύμα διαγραφών. Επίσης, με την ενημέρωση που παρέχεται πλέον στους νέους μηχανικούς, είναι αμφίβολο αν θα συνεχιστεί ο ρυθμός εγγραφής τους που υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια.

Αν συνεχιστεί αυτό, σε λίγα χρόνια θα έχει πάψει να ισχύει κάθε αναλογιστική μελέτη για το ΤΣΜΕΔΕ. Κι αυτό γιατί πουθενά στις αναλογιστικές μελέτες δεν έχουν υπολογιστεί οι αποχωρήσεις των μηχανικών. Αν μειωθεί σημαντικά το πλήθος των ενεργών μηχανικών στο ΤΣΜΕΔΕ, κάτι που είναι βέβαιο κατά την άποψή μου, το ταμείο μετά την ουσιαστική κλοπή των αποθεμάτων του από το δημόσιο θα αντιμετωπίσει σοβαρότατα προβλήματα βιωσιμότητας, ακόμα και με αυτές τις εξωφρενικά υψηλές εισφορές.

Δεν ξέρω ποια λύση έχει κανείς όταν τον έχουν κλέψει και ο κλέφτης αρνείται ή/και δεν μπορεί να επιστρέψει τα κλεμμένα. Όμως, η λύση που βρέθηκε όχι μόνο θα εξοντώσει τους μηχανικούς σε ατομικό επίπεδο, αλλά φοβάμαι ότι εντός ολίγων ετών θα εξοντώσει και το ίδιο το ταμείο.

 

Πάντως, να συμπληρώσω κι εγώ κάτι προς το νέο συνάδελφο: Μηχανικός δε γίνεσαι επειδή γράφεσαι στο ΤΕΕ. Μηχανικός δε γίνεσαι καν επειδή βγήκες από το Πολυτεχνείο. Μηχανικός γίνεσαι από το έργο σου. Αν δεν έχεις πραγματικά μεγάλη ανάγκη να γραφτείς στο ΤΕΕ, μην το κάνεις. Σε λίγο καιρό θα πάψω να είμαι στο ΤΕΕ, όμως θα είμαι ανάμεσα στους λίγους από το έτος μου που θα ασκούν την ειδικότητα του μηχανολόγου. Αντίθετα, θα βρεις εγγεγραμμένους "μηχανολόγους μηχανικούς" στο ΤΕΕ που κάνουν κάθε λογής άσχετο επάγγελμα, όπως ελεγκτής εναέριας κυκλοφορίας, έμπορος υδρομασάζ, έμπορος ποδηλάτων, ασφαλιστής, δημοσιογράφος, συντηρητής εξοπλισμού της αρχαιολογικής υπηρεσίας, μέχρι και διοικητής νοσοκομείου (ΔΕΝ ΚΑΝΩ ΠΛΑΚΑ ΓΙΑ ΚΑΝΕΝΑ ΑΠ' ΑΥΤΑ).

  • Upvote 3
  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.