Μετάβαση στο περιεχόμενο

ΠΕΑ και Η/Μ συστήματα σε τριτογενή κτήρια


dib

Recommended Posts

Το ΜΟΝΟ μήπως λέω αναφέρεται στην περίπτωση που έχω ένα σύστημα θέρμανσης

πχ. δεν μπορώ να το εφαρμόσω όταν έχω και στόμια αέρα και FC. :wink:

 

 

Άλλωστε η 4η ΤΟΤΕΕ στο αντίστοιχο κεφάλαιο το γράφει με μεγάλα γράμματα: "ΜΟΝΟ".

 

Νομίζω ότι έχω ήδη αναφερθεί στο ΜΟΝΟ.

Edited by mixmentzos
Link to comment
Share on other sites

Μιχάλη (νομίζω ότι είναι το mix) το 0 στις τερματικές μονάδες συνδέονται με την κεντρική κλιματιστική μονάδα και αφορούν μόνο την περίπτωση θέρμανσης μέσω ΚΚΜ μόνο με αέρα.

 

Κάνε και την εξής δοκιμή: σε κτίριο τριτογενή με απλό εξαερισμό που έχεις κάνει, βάλε 0 στις τερματικές και δες τα αποτελέσματα. Θα δεις απότομη μείωση τις τιμής της κατανάλωσης θέρμανσης.

Πάνε μετά και τσεκάρισε στην καρτέλα του μηχανικού αερισμού το κουτάκι Τμ. Θερ. Θα δεις ότι τα νούμερα <<ξαναστανιάρουν>>.

 

Υποθέτω ότι υπάρχει κάποια υπορουτίνα στο πρόγραμμα που δεν θα αφήσει κλάσμα με 0 στον παρανομαστή και συνδέει τις καταναλώσεις με λειτουργία ΚΚΜ σε αυτή την περίπτωση.

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας. Σαν τερματικές μονάδες οπότε δεν βάζω στόμια? Και ούτε θα δηλώσω τη παροχή αέρα στη καρτέλα της ΚΚΜ?

Link to comment
Share on other sites

Όχι mixmentzos, αυτό ισχύει ΜΟΝΟ για καθαρά ΚΚΜ. Μοιάζει μεν αλλά δεν είναι ΚΚΜ. Κι εγώ την ίδια θεώρηση έκανα αλλά είναι λάθος. Άλλωστε η 4η ΤΟΤΕΕ στο αντίστοιχο κεφάλαιο το γράφει με μεγάλα γράμματα: "ΜΟΝΟ".

 

Από ερωτήσεις απαντήσεις ΤΟΤΕΕ απλά αντιγράφω

 

Στον πίνακα 4.14 "Απόδοση nem τερματικών μονάδων ψύξης" της ΤΟΤΕΕ-20701-1, η διατύπωση της πρώτης σειράς για περιγραφή των τερματικών μονάδων "τερματικά στοιχεία διανομής αέρα κ.ά." είναι λανθασμένη. Η σωστή διατύπωση είναι "τερματικά στοιχεία κυκλοφορίας αέρα κ.ά."

Όλες οι τερματικές μονάδες που καλύπτουν τις απαιτήσεις θέρμανσης ή/και ψύξης ή/και αερισμού ενός χώρου, μέσω μονάδας μηχανικού αερισμού με αεραγωγούς και στόμια προσαγωγής, όπως είναι μια Κεντρική Μονάδα Διαχείρισης Αέρα (ΚΚΜ), ένα σύστημα εξαερισμού, ένα σύστημα παροχής νωπού αέρα, ένας αερολέβητας κ.τ.λ., χαρακτηρίζεται ως ΚΚΜ κατά σύμβαση. Στην περίπτωση αυτή ως τερματική μονάδα λαμβάνετε κατά σύμβαση "ΚΚΜ" και ο βαθμός απόδοσης σύμφωνα με την ΤΟΤΕΕ-20701-1, είναι 100%.

Edited by mixmentzos
Link to comment
Share on other sites

Οπότε τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα.

Για να δούμε αν κατάλαβα καλά:

Βασική προϋπόθεση είναι να έχω ένα σύστημα που δίνει μόνο σε αεραγωγούς και σε στόμια και νωπό αέρα που προσάγεται 100% ή σε ένα ποσοστό στο χώρο μέσω αεραγωγών.

Αν έχω:

έναν αερολέβητα με ανεμιστήρα 2000 m3/h (τυχαία νούμερα) που παίρνει νωπό, τον ζεσταίνει και τον ρίχνει στον χώρο μέσω αεραγωγών και στομίων

μία καναλάτη αντλία θερμότητας που παίρνει ένα ποσό νωπού 1000 m3/h, τον ψύχει και τον ρίχνει στον χώρο μέσω αεραγωγών και στομίων

 

και οι ανάγκες σε νωπό σύμφωνα με την ΤΟΤΕΕ1 είναι 3000 m3/h τότε:

στην καρτέλα του μηχανικού αερισμού βάζω τρεις σειρές

στην πρώτη το 2000 στο Fh και με τσεκαρισμένο το Τμ. Θερ.

στη δεύτερη το 1000 στο Fc και με τσεκαρισμένο το Τμ. Ψυξ.

και στην τρίτη το 1000 στο Fh και 2000 Fc (ότι υπολείπεται ως το 3000) με ατσεκάριστα κουτάκια, ένα απλό δηλαδή σύστημα εξαερισμού.

 

Από εκεί και πέρα μπορούν να συμπληρωθούν τα R, Q κλπ ανάλογα με την περίπτωση.

Σε γενικές γραμμές νομίζω ότι αυτή είναι η εικόνα.

 

Και συμπληρώνουμε οπωσδήποτε στις τερματικές μονάδες την περιγραφή «Στόμια (ΜΟΝΟ για ΚΚΜ)» βάζοντας β.α.=0

Προσοχή! για να <<καταλάβει>> το πρόγραμμα θα πρέπει να μπει και .. Στόμια (ΜΟΝΟ για ΚΚΜ).. στην περιγραφή ΚΑΙ στον βαθμό απόδοσης 0.

Edited by hkamp
Link to comment
Share on other sites

"Στην περίπτωση αυτή ως τερματική μονάδα λαμβάνεται κατά σύμβαση "ΚΚΜ" και ο βαθμός απόδοσης σύμφωνα με την ΤΟΤΕΕ-20701-1, είναι 100%."

"Και συμπληρώνουμε οπωσδήποτε στις τερματικές μονάδες την περιγραφή «Στόμια (ΜΟΝΟ για ΚΚΜ)» βάζοντας β.α.=0

Προσοχή! για να <<καταλάβει>> το πρόγραμμα θα πρέπει να μπει και .. Στόμια (ΜΟΝΟ για ΚΚΜ).. στην περιγραφή ΚΑΙ στον βαθμό απόδοσης 0."

 

Κάτι μου ξεφεύγει: β.α.=1 ή 0; Ή μήπως βάζοντας στο πρόγραμμα "Στόμια (ΜΟΝΟ για ΚΚΜ).. στην περιγραφή ΚΑΙ στον βαθμό απόδοσης 0." αυτό καταλαβαίνει β.α=1;

Edited by emnikol
Link to comment
Share on other sites

Μανώλη, την ίδια διατύπωση έχει και η ΤΟΤΕΕ1 για τις ΚΚΜ. Θεωρούνται με απόδοση 100% (παρ. 4.4.1 σελ. 106) σαν τερματικές μονάδες, όταν έχεις μόνο αέρα δηλ. ΚΚΜ που δίνει μόνο σε αεραγωγούς και όχι σε FCU.

Σε αυτή την περίπτωση για να το καταλάβει το πρόγραμμα και να σε συνδέσει με την καρτέλα του μηχανικού αερισμού θέλει να του περιγράψεις ''Στόμια κλπ'' και να βάλεις 0 στον β.α.

Θα καταλάβει τότε ότι β.α.=1.

Edited by hkamp
Link to comment
Share on other sites

Ναι Ηλία, το είχα δει κι εγώ αυτό που λες και μάλιστα το επαναλαμβάνει και στις σελίδες 108 και 109 αντίστοιχα καθώς και την διευκρίνηση που αναφέρεται στο Help του προγράμματος ΚΕΝΑΚ: "Σε περίπτωση που υπάρχουν μόνο ΚΚΜ τότε στον τύπο των τερματικών εισάγεται η περιγραφή «Στόμια (ΜΟΝΟ για ΚΚΜ)» και σαν βαθμός απόδοσης πρέπει να εισάγεται η τιμή μηδέν (0)".

 

Απλώς δεν καταλαβαίνω την "λογική" του προγράμματος: Γιατί ας πούμε δεν το προγραμμάτισαν έτσι ώστε γράφοντας " Στόμια κλπ και βάζοντας β.α.=1" να καταλαβαίνει περί τίνος πρόκειται και να σε συνδέει με την καρτέλα του μηχανικού αερισμού οπότε και δεν θα ερχόταν σε "αντίθεση" και με το β.α.=1 που αναφέρει στις σελ. 106,108 και 109;

(Εκτός και αν υπάρχουν κι άλλες περιπτώσεις που μπορεί να έχουμε (ποιες;; ) β.α.=1, οπότε θα "μπερδευόταν" το πρόγραμμα και δεν θα ήξερε τι να κάνει.)

Edited by emnikol
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.