Μετάβαση στο περιεχόμενο

ΠΕΑ και Η/Μ συστήματα σε τριτογενή κτήρια


dib

Recommended Posts

Δεν είναι τόσο θέμα θερμομόνωσης, όσο θέμα θερμικών κερδών που αποτελούν και ψυκτικά φορτία από τον φωτισμό. Από ότι είδα έχεις αρκετά μεγαλύτερη εγκατεστημένη ισχύ φωτισμού από αυτή του κτηρίου αναφοράς, ίσως λόγω διαφορετικής τεχολογίας (π.χ. πυρακτώσεως ή αλογόνου), που ανεβάζει τα ψυτικά φορτία.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Πολύ σωστά, αυτό δεν το ειχα σκεφτεί με το φωτισμό!Τώρα εξηγείται λοιπόν...

Οντως ο φωτισμός είναι πυρακτώσεως και αλογόνου και επειδη τα εγκατεστημένα δεν αρκούσαν να μου καλύψουν το χώρο

έβαλα τα ελάχιστα απιτούμενα μετά από υπολογισμό

 

Ευχαριστώ πολύ

Edited by anpap
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Καλημέρα και καλή εβδομάδα! Ένα θέμα πολυσυζητημένο θα ήθελα να πιάσω:

σε χώρο γραφείου που έχει μόνο τοπικές αερόψυκτες αντλίες θερμότητας για σύστημα θέρμανσης  ---> βλέπω ότι καλύπτουν το 76% των αναγκών του γραφείου  οπότε συμπληρώνω για το υπόλοιπο 24% με θεωρητικό σύστημα, το οποίο θεωρώ λέβητα πετρελαίου (έχω δει όλες τις διαφωνίες σχετικά με αυτό, τελικά αποφάσισα να πάω με λέβητα, οπότε το αφήνουμε αυτό)

Η ερώτησή μου είναι:

- στο δίκτυο διανομής τι ισχύ θα βάλω? 76% επί (το μέσο όρο της ισχύος των αντλιών)+ 24% επί μηδεν(που είναι η ισχύο του δικτυου για θεωρητικό σύστημα) ?

- στις βοηθητικές μονάδες τι ισχύ θα βάλω? επιμερισμένο πάλι? Δηλαδή [76% επί μηδεν(για τοπική Α.Θ.) + 24% επι (5W/m2 *εμβαδόν γραφείου)]/1000 ?

Επίσης για μηδενική Μέση Κατανάλωση ΖΝΧ---> ΠΡΈΠΕΙ οπωσδήποτε να συμπληρώσουμε την καρτέλα ΖΝΧ (θεωρητικό:τοπικός ηλεκτρικός, για κατανάλωση ΖΝΧ<10lit/άτομο/ημέρα) σωστά? Δεν αφήνω κενή την καρτέλα.

Όσον αφορά στο φωτισμό: προσπαθώ να φτιάξω σενάριο: αντικατάσταση λαμπτήρων γραμμικού φθορισμού Τ8 (με 72W) με λαμπτήρες Τ8 LED (με 10W), μήπως γνωρίζει κανείς τι πυκνότητα ισχύος έχουν αυτοί με led?

Ευχαριστώ!

Edited by Roukat
Link to comment
Share on other sites

Αφού έχεις τοπικές αντλίες θερμότητας και όχι κεντρικό σύστημα (π.χ. multi split), δεν υπάρχει δίκτυο διανομής γι' αυτές. Επιπλέον, ο βαθμός απόδοσης και η ισχύς του δικτύου διανομής δεν σταθμίζονται. Εισάγεται η ισχύς και ο β.α. του κλάδου ή της μονάδας παραγωγής, με την χαμηλότερη απόδοση.

Αν είχες μόνο τις τοπικές μονάδες, τότε το πεδίο της ισχύος θα έπρεπε να μείνει κενό και σαν β.α. να συμπληρωθεί μονάδα (100%).

Αν είχες μόνο το θεωρητικό σύστημα (λέβητα) τότε θα έπρεπε να συμπληρωθεί μηδέν στο πεδίο της ισχύος και β.α=0,935.

Τώρα που συνυπάρχουν και τα δύο, θα πρέπει να καταχωρηθούν αυτά που αντιστοιχούν στον μικρότερο εκ των δύο, βαθμό απόδοσης, δηλαδή P = 0[kW] και β.α. =0,935 και για τον χώρο διέλευσης "Εσωτερικοί ή/και μέχρι 20% σε εξωτερικούς".

 

Στάθμιση θα έχεις στις τερματικές μονάδες: [((0,93/0,97)*0,76) + (0,93*0,24)] / (0,76 + 0,24) = (0,729 + 0,223) / 1,00 = 0,952.

 

Στις βοηθητικές μονάδες, τα 5 [W/m2] αφορούν την επιφάνεια εκείνη που δεν καλύπτεται από τα υπάρχοντα συστήματα, δηλαδή το 24% της επιφάνειας των γραφείων. Δεν έχεις να σταθμίσεις την ισχύ.

 

Δεν φτάνει μόνο ο λαμπτήρας, για να έχεις τιμή της πυκνότητας ισχύος ανά 100 lux. Πρέπει να γνωρίζεις τι τιμή θα έχει με το φωτιστικό σώμα. Βλέπε Dialux, παίρνοντας έναν μέσο λαμπτήρα αυτού του τύπου και ίσως τα υπάρχοντα φωτιστικά...

Edited by panos-vicious
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

panos-vicius ευχαριστώ πάαααρα πολύ που μου απάντησες!!! :grin:

Στο μόνο σημείο που διαφωνώ είναι σε σχέση με Β.Α. του δικτύου διανομής του θεωρητικού λέβητα. Νομίζω είναι 0,95 και όχι 0,935. (ΤΟΤΕΕ 1, § 4.3.1, σελ 101) Τι λες γι αυτό?

Όσο για το dialux, θα το κατεβάσω γιατί δεν το έχω και ελπίζω ότι θα βρω άκρη!

Link to comment
Share on other sites

Βασικά επειδή το γραφείο για το οποίο κάνω ΠΕΑ έχει κλασσικούς λαμπτήρες γραμμικούς φθορισμού Τ8 με ηλεκτρονικό ballast, ήθελα να προτείνω ένα εφικτό σενάριο επέμβασης στο φωτισμό. Για παράδειγμα αν πρότεινα γραμμικές φθορισμού Τ5 που έχουν μικρότερη πυκνότητα ισχύος υποθέτω ότι θα έπρεπε να αλλάξουν κι όλα τα φωτιστικά πέραν των λαμπτήρων.... Από ηλεκτρολογικό μαγαζί μου είπαν ότι μπορώ να τα αντικαταστήσω εύκολα με Λαμπτήρες Τ8 LED....τι να σου πω αυτό μου είπαν αλλά δεν ξέρω τι πυκνότητα ισχύος έχουν κι οπότε αν μπορώ να κάνω σενάριο....(μην αρχίσετε να βαράτε οι μηχανολόγοι, τα βασικά μόνο καταλαβαίνω από φωτισμό....ίσα ίσα για ένα ΠΕΑ...)

Link to comment
Share on other sites

Έχεις δίκιο Roukat!

Λάθος δικό μου. Εκ παραδρομής έγραψα 0,935 (93,5%) για τον β.α. δικτύου, ενώ τόσος είναι της μονάδας παραγωγής του (λέβητας). 5% απώλειες έχει το δίκτυο, οπότε β.αδικτύου διανομής = 95%.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.