Μετάβαση στο περιεχόμενο

Οικοδομησιμότητα δασωθέντος αγρού


Recommended Posts

Τμήμα εμβαδού 5 στρ. από οικόπεδο συνολικού εμβαδού 8 στρ. εντός οικισμού < 2000 κατοίκων χαρακτηρίσθηκε το 1990 με απόφαση της Δ/νσης Δασών και του Νομάρχη ως Δασωθείς Αγρός του άρθρου 14 του Ν.1734/87. Στη συνέχεια το 1994 με απόφαση Νομάρχη εξαιρέθηκε το τμήμα αυτό των ορίων του οικισμού ως Δασική έκταση.

Το 2006 εκδίδεται Πράξη Χαρακτηρισμού για ολόκληρο το οικόπεδο στην οποία αναφέρεται ότι το τμήμα αυτό δεν είναι δασική έκταση αλλά συνεχίζει να θεωρείται ως Δασωθείς Αγρός βάσει της παλιάς απόφασης Νομάρχη. Το υπόλοιπο τμήμα του οικοπέδου χαρακτηρίζεται κι αυτό ως μη δασική έκταση.

Ερωτήματα που προκύπτουν :

1. Μπορεί να οικοδομηθεί σήμερα ο Δασωθείς Αγρός ;

2. Αν ναι, θα ισχύουν οι Πολεοδομικές διατάξεις για την εκτός σχεδίου δόμηση μέχρι να εκδοθεί απόφαση Περιφερειάρχη (?) για την επανένταξή του στον οικισμό ;

Link to comment
Share on other sites

δυστηχώς οι δασωθείς αγροί υπόκεινται στις διατάξεις Δασικού Κώδικα όπως όλες οι εκτάσεις οιασδήποτε μορφής με τον χαρακτηρισμό "δασική" ... αν κάνεις ένα serfάρισμα θα βρείς μέχρι και επερωτήσεις σχετικές στη βουλή χωρίς όμως αποτέλεσμα ... δυστυχώς το Δασαρχείο είναι κράτος εν κράτει !

Link to comment
Share on other sites

συνάδελφε ΤΟΠΟΓΑΒΡΟΣ

οι αποφάσεις Νομαρχών για εξαίρεση γεωτεμαχίων απο τα όρια οικισμών έρχεται σε αντίθεση με όσα αναφέρονται στον 998/1979 (ΦΕΚ α 289/29-12-1979)

ότι δηλ. δεν υπάγονται στις διατάξεις του νόμου αυτού μεταξύ άλλων

οι περιοχές για τις οποίες υφίστανται εγκεκεριμένα σχέδια πόλης ή καταλαμβάνονται απο οικισμούς προυφισταμένων του 1923 ή πρόκειται για οικοδομήσιμες εκτάσεις των οικιστικών περιοχών τιυ Ν.947/1979

Επίσης σύμφωνα με την παρ. 5 του τροποποιημένου άρθρου 3 Ν 998/1979 , στη δασική προστασία υπάγονται και τα εντός των πόλεων και οικιστικών περιοχών πάρκα και άλση, όχι όμως και «οι οπουδήποτε δημιουργούμενες δενδροστοιχίες και οι δασικές φυτείες», επιπρόσθετες κατηγορίες που εμπεριέχονται στο προϊσχύσαν άρθρο 3 παρ. 5 Ν 998/1979 . Παραμένουν επομένως και οι περιπτώσεις αυτές εκτός της δασικής νομοθεσίας και προστασίας

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφε ΘΕΟΧΑΡΗΣ,

Από αυτά που γράφεις συμπεραίνω ότι τέτοιες αποφάσεις Νομαρχών είναι άκυρες και μπορούν να προσβληθούν, όπως και οι σχετικές Πράξεις Χαρακτηρισμού.

Τι γίνεται όμως μέχρι τότε ;

Μπορούν να οικοδομηθούν τέτοια τμήματα εντός οικισμών ;

Link to comment
Share on other sites

Φίλε ΤΟΠΟΓΑΒΡΕ

καλημέρα

σε αυτή την ιστοσελίδα

http://sdappe-kimis.pblogs.gr/2009/10/pr.html

θα βρεις στο πρώτο αρχείο doc ενημερωμένη (αν δεν κάνω λάθος) όλη την σχετική νομοθεσία περί δασικών εκτάσεων

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφε ΤΟΠΟΓΑΒΡΟΣ

παραθέτω τα παρακάτω με βάση τα οποία θεωρώ ότι τέτοιες αποφάσεις Νομαρχών είναι άκυρες και μπορούν να προσβληθούν.

Eίναι σαφές ότι σύμφωνα με το άρθρο 84 του ΚΒΠΝ (Π.Δ 14-07/27-07-1999) εντός των ορίων των οικισμών δεν περιλαμβάνονται δάση, δασικές εκτάσεις και αναδασωτέες περιοχές, η απόφαση Νομάρχη για τον καθορισμό ορίων οικισμού βασίζεται μεταξύ άλλων και σε σχετικές γνωμοδοτήσεις των δασικών υπηρεσιών, άρα δεν μπορεί μεταγενέστερα να αλλάξουν γνώμη. Σύμφωνα δε με το άρθρο 89 του ΚΒΠΝ όλες οι περιοχές του αρθρου 84, μέσα στα όρια των οικισμών, πολεοδομούνται, επομένως θα μπορούσε η περιοχή να έχει σχέδιο δεν ευθύνεται ο ιδιοκτήτης για την καθυστέρηση

Ο ΓΟΚ άρθρο 2 κάνει λόγο για ιδιωτικές δασικές εκτάσεις πλήν όμως αναφέρεται σε γήπεδα (γεωτεμάχια εκτός σχεδίου) δεν αναφέρει πουθενά για δασικά οικόπεδα και μάλιστα ιδιωτικά

Αναφέρεται στον Ν.998/1979 (ΦΕΚ α 289/29-12-1979) ρητά

ότι δεν υπάγονται στις διατάξεις του νόμου αυτού μεταξύ άλλων

οι περιοχές για τις οποίες υφίστανται εγκεκεριμένα σχέδια πόλης ή καταλαμβάνονται απο οικισμούς προυφισταμένων του 1923 ή πρόκειται για οικοδομήσιμες εκτάσεις των οικιστικών περιοχών τιυ Ν.947/1979

Επίσης σύμφωνα με την παρ. 5 του τροποποιημένου άρθρου 3 Ν 998/1979 , στη δασική προστασία υπάγονται και τα εντός των πόλεων και οικιστικών περιοχών πάρκα και άλση, όχι όμως και «οι οπουδήποτε δημιουργούμενες δενδροστοιχίες και οι δασικές φυτείες», επιπρόσθετες κατηγορίες που εμπεριέχονται στο προϊσχύσαν άρθρο 3 παρ. 5 Ν 998/1979 . Παραμένουν επομένως και οι περιπτώσεις αυτές εκτός της δασικής νομοθεσίας και προστασίας

Όπως σωστά διατυπώνει ο Δικηγόρος Νικόλαος Κ. Λιναράς

Όπως καταδεικνύεται από τον ορισμό των δασών και των δασικών εν γένει εκτάσεων, οι εκτάσεις αυτές, εκ της φύσεώς, τους οριοθετούνται σε περιοχές εκτός πολεοδομικού σχεδιασμού, καθώς ο προορισμός τους είναι εντελώς αντίθετος με αυτόν των σχεδίων πόλεως.

Τούτο δε ορίζεται αδιάστικτα και στο νόμο (αρ. 3 παρ. 6 περ. ε΄ ν. 998/1979), όπου ορίζεται ότι, εκτάσεις που χαρακτηρίζονται ως δάση ή δασικές εκτάσεις, στις οποίες και εφαρμόζεται η δασική νομοθεσία, οριοθετούνται αποκλειστικά εκτός των σχεδίων πόλεων.

Όμως, όλοι μας καλά γνωρίζουμε ότι εντός πολεοδομημένων περιοχών, υπάρχουν πλείστες εκτάσεις οι οποίες παρουσιάζουν συγκροτημένη βλάστηση, η φύση της οποίας, υπό άλλες συνθήκες, αν η περιοχή ήταν εκτός σχεδίου πόλεως, θα δικαιολογούσε τον χαρακτηρισμό τους ως δάσος ή δασική έκταση.

Μέχρι και τη ψήφιση του ν. 998/1979, το καθεστώς προστασίας των εν λόγω περιοχών ήταν σαθρό και υπό αμφισβήτηση. Με το νόμο 998/1979 (άρθρα 3,4,5 και 49), για πρώτη φορά θεσπίστηκαν σχετικές σαφείς ρυθμίσεις για την προστασία των περιοχών, που παρουσιάζουν συγκροτημένη βλάστηση και βρίσκονται σε κοινόχρηστους χώρους εντός σχεδίων πόλεων.

Οι εκτάσεις αυτές δασικού χαρακτήρα, διακρίνονται σε άλση, εφόσον η επʼ αυτών βλάστηση είναι φυσικά προερχόμενη και σε πάρκα, εφόσον η επʼ αυτών βλάστηση είναι τεχνητή.

Οι εκτάσεις αυτές εξομοιώνονται με τα δάση ή/και δασικές εκτάσεις, υπάγονται στη δασική νομοθεσία και απολαμβάνουν της ιδιαίτερης συνταγματικής προστασίας, σε αρμονία με τις προστατευτικές του περιβάλλοντος διατάξεις του άρθρου 24 του Συντάγματος (βλ. ενδεικτικά και ΣτΕ 281/1990, Ολ ΣτΕ. 55/1993).

Στο περιεχόμενο σχεδίου πόλεως μπορεί να εμπεριέχεται έκταση δασικού χαρακτήρα (δάσος ή δασική έκταση), μόνο με τη μορφή άλσους ή πάρκου.

Από τα ανωτέρω, συνάγεται το συμπέρασμα ότι, κατʼ αρχήν, οι αναδασωτέες εκτάσεις, όπως και οι δασικές εκτάσεις, είναι ασυμβίβαστες με τις εντός σχεδίου πόλεως εκτάσεις

Επι πλέον στην παρακάτω απόφαση φαίνεται ξεκάθαρα ότι άλλες διαδικασίες υπάρχουν για οικόπεδα που "δασώθηκαν" ή απέκτησαν "δασική μορφή" και όχι η εξαίρεσή τους απο τα όρια οικισμού

ΣτΕ 4384/2009

[Νομιμότητα οικοδομικής άδειας και άδειας κοπής δένδρων

για ακίνητο σε οικοδομικό τετράγωνο με πλούσια βλάστηση]

Οι συνταγματικές και νομοθετικές διατάξεις που προστατεύουν τα δάση και τις δασικές εκτάσεις δεν καταλαμβάνουν χώρους, οι οποίοι χαρακτηρίζονται στο οικείο ρυμοτομικό σχέδιο ως οικοδομήσιμοι, έστω και αν έχουν βλάστηση που θα δικαιολογούσε, ενδεχομένως, την εισαγωγή ρυμοτομικής ρύθμισης περί χαρακτηρισμού των ως κοινοχρήστων χώρων πρασίνου.

Οι επίδικες άδειες εκδόθηκαν νόμιμα, μετά από έλεγχο των απαιτούμενων δικαιολογητικών, τα οποία αιτιολογούν επαρκώς την αναγκαιότητα κοπής δένδρων με βάση τα κατά νόμο κριτήρια για την αρμονική ένταξη των οικοδομών στο φυσικό περιβάλλον και για την ελάχιστη δυνατή επέμβαση στα υπάρχοντα δένδρα, χωρίς να αναιρείται το δικαίωμα του ιδιοκτήτη για οικοδόμηση

Δυστυχώς οι δασικές υπηρεσίες στην χώρα μας ενεργούν ενίοτε και ως πολεοδομικές υπηρεσίες

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Αγαπητέ συνάδελφε ΘΕΟΧΑΡΗΣ,

ότι και να γράψω θα είναι λίγο και σου χρωστάω πολλά συναδελφικά ευχαριστώ για τον κόπο σου, την ενασχόληση με το θέμα μου και την κατατοπιστικότατη και μακροσκελέστατη απάντηση που έδωσες.

 

Στην Εγκ. 1099/04 αναφέρεται :

"Σύμφωνα με το άρθρο 21, παρ.8 οι εκτάσεις που αναφέρονται στην παρ.1 του άρθρου 12 και δεν εμπίπτουν στην παρ.3 του ίδιου άρθρου, αλλά και αυτές της παρ.2, δεν υπάγονται στις διατάξεις του δασικού νόμου, εφόσον εμφανίζονται στην Α/Φ 1945 ή 1960 ή και προγενέστερα με αγροτική μορφή"

Θεωρώ ότι αυτό καλύπτει την περίπτωσή μου κι έτσι μέχρι την ανάκληση της απόφασης του Νομάρχη μπορεί να οικοδομηθεί το δασωθέν τμήμα της ιδιοκτησίας έστω και με τις εκτός σχεδίου διατάξεις.

Link to comment
Share on other sites

Αγαπητέ συνάδελφε proteas,

όταν γράφεις κάτι πρέπει να το τεκμηριώνεις και να είσαι σίγουρος, διαφορετικά μπορεί να δημιουργηθούν εντυπώσεις χωρίς λόγο.

Η εγκύκλιος αυτή περιέχει οδηγίες για την εφαρμογή του Ν.3208/03 και ουδέποτε ανακλήθηκε.

Link to comment
Share on other sites

Φίλε ΤΟΠΟΓΑΒΡΕ, παρέθεσα αυτό όπως ανέφερα "έχω την εντύπωση" ... αν κάνεις ένα gogglάρισμα θα βρείς σχετικές αναφορές ... στο κάτω κάτω σε μηχανικό απάντησα δεν απάντησα σε πολίτη να το "δέσει κόμπο" ... τσέκαρέ το!

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.