Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ακυρώνει το ΣτΕ τα ΕΔ για 17 ειδικότητες μηχανικών ΤΕ


MScEng

Recommended Posts

Παράνομα έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας πέντε σχέδια Προεδρικών Διαταγμάτων, μπλοκάροντας την αναγνώριση των...επαγγελματικών δικαιωμάτων πτυχιούχων 17 τμημάτων της Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών των ΤΕΙ.

Τα διατάγματα αφορούν την αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των πτυχιούχων των εξής Τμημάτων της Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών των ΤΕΙ: 1) Πολιτικών Δομικών Έργων, 2) Πολιτικών Έργων Υποδομής, 3) Τοπογραφίας, 4) Γεωπληροφορικής και Τοπογραφίας, 5) Κλωστοϋφαντουργίας, 6) Οχημάτων, 7) Τεχνολογίας Αεροσκαφών, 8-) Τεχνολογίας Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου, 9) Ηλεκτρολογίας, 10) Μηχανολογίας, 11) Ενεργειακής Τεχνολογίας, 12) Αυτοματισμού, 13) Γεωτεχνολογίας και Περιβάλλοντος, 14) Τεχνολογιών Αντιρρύπανσης, 15) Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, 16) Οικολογίας και Περιβάλλοντος, 17) Μηχανικών Ναυπηγικής.

Σύμφωνα με τους συμβούλους Επικρατείας, τα διατάγματα έχουν τέσσερις μη νόμιμες διατάξεις. Συγκεκριμένα:

 

Σύμφωνα με τα Π.Δ. προϋπόθεση για την άσκηση επαγγέλματος πτυχιούχου των ΤΕΙ είναι η εγγραφή του ως μέλους του "διευρυμένου Τεχνικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος" και η χορήγηση της σχετικής άδειας. Η ισχύουσα νομοθεσία δεν προβλέπει, όμως, τη σύσταση του. Η δημιουργία, η οργάνωση, η λειτουργία και οι αρμοδιότητες του, "προς το παρόν μελετώνται και σχεδιάζονται".

Τα Π.Δ. δεν καθορίζουν με σαφήνεια τις προϋποθέσεις χορηγήσεως της σχετικής αδείας, αλλά "αναφέρουν απλώς ότι η οριοθέτηση του πεδίου ασκήσεως της επαγγελματικής δραστηριότητας των πτυχιούχων και η εξέλιξή τους γίνεται με βάση τρία επίπεδα επιστημονικής, τεχνικής και επαγγελματικής ευθύνης που αντιστοιχούν σε συνήθεις δραστηριότητες, προωθημένες δραστηριότητες και εξειδικευμένες δραστηριότητες". Ο προσδιορισμός των τριών επιπεδών ανατίθεται στο "διευρυμένο ΤΕΕ".

Ττο Συμβούλιο Ανώτατης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΣΑΤΕ) και το Συμβούλιο Ανώτατης Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΣΑΠΕ), κατά την κοινή συνεδρίασή τους που είχαν τον Ιούλιο του 2010, δεν γνωμοδότησαν επί του συνόλου των πέντε διαταγμάτων όπως προβλέπει η νομοθεσία.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία (Ν. 3794/2009) οι προϋποθέσεις ασκήσεως επαγγελματικής δραστηριότητας των πτυχιούχων ΤΕΙ., απαιτείται "να προσδιορίζεται, κατά τρόπο σαφή και συγκεκριμένο, το είδος των επαγγελματικών πράξεων, τις οποίες οι πτυχιούχοι δικαιούνται να ασκήσουν".

 

http://tro-ma-ktiko.blogspot.com/2011/09/17_07.html

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 55
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Αλλαξα τον τιτλο του αρθρου γιατι στην αναρτηση στο μπλογκ ηταν

λανθασμενη.

 

Δηλαδη το υπουργειο παιδειας που κατεθεσε τα ΠΔ δεν μπηκε στον κοπο

να ελενξει κατα ποσον ειναι συνταγματικα? Να πιστεψουμε οτι το ΤΕΕ

δεν εδρασε παρασκηνιακα στην συγκεκριμενη περιπτωση και απλα το

υπουργειο εκανε την πατατα...?

 

Επιπλεον πηγη για το θεμα :

 

http://www.esos.gr/index.php?option=com_k2&view=item&id=14139:paranoma-ta-proedrika-diatagmata-g-panaretou-gia-ta-epaggelmatika-dikaiomata-17-tmimaton-tei

Link to comment
Share on other sites

όταν φωνάζαμε ότι είναι ανεφάρμοστα κι άσχετα με το θέμα τους.......

όταν λέγαμε ότι είναι επικοινωνιακό τρικ για να παρουσιάσουν προσπάθεια....

 

τώρα ας τα πάρει ο εμπνευστής τους κι ας τα τρίψει στην μούρη του

οι πανηγυρίζοντες κομματικοί φοιτητές, ας κρυφτούν στην τρύπα τους

 

τουλάχιστον το ΣτΕ έβγαλε μια απόφαση κόλαφος για την ανικανότητα και ασχετοσύνη των δημιουργών του Υπουργείου ---καλά κρασιά ---

 

Τα έτοιμα εγκεκριμένα του ΣΑΤΕ-ΣΑΠΕ του 2008, δεν είχαν τα @@@ να τα προωθήσουν γιατί ήξεραν ότι θα έπαιρναν έγκριση από το ΣτΕ και θα ήταν εφαρμόσιμα.

Δείγμα ότι κανείς δεν θέλει να βάλει τέλος....

Link to comment
Share on other sites

Τα ΠΔ αυτά θα ήταν τρομερά αστεία αν δεν ήταν απίστευτα τραγικά. Ακροβασίες τύπου διευρυμένο ΤΕΕ που θα γινότανε όταν ο άνθρωπος πήγαινε στο Αλφα του Λαγού, 3 επιπεδα ευθύνης που για να θεσπιστούν θα έπρεπε να αλλάξει όλο το νομικό πλαίσιο από το 1920 και μετά, ΧΩΡΙΣ εγκριση από ΣΑΠΕ-ΣΑΤΕ κοκ μόνο κακό θα έκαναν.

 

Να χαίρεται ο πρώην υφυπουργός Τεεδείας τους συμβουλάτορες του. Η λύση είναι μία, να εκδοθούν τα ΠΔ όπως εγκρίθηκαν από ΣΑΠΕ-ΣΑΤΕ. Ας περιοριστεί η συντεχνία στα του οίκου της επιτέλους.

Link to comment
Share on other sites

Πράγματι, για μία ακόμη φορά αποδεικνύεται το αστείο του πράγματος...

Αν και το επιχείρημα του ΣτΕ είναι σωστό, το ότι δεν θεσπίστηκε ένας φορέας δεν είναι δυνατόν να συνεχίζει την ομηρία των αποφοίτων 17 σχολών...

Δηλαδή το ανώτατο νομικό συμβούλιο της χώρας απλώς είπε μια γνώμη... ΚΑΙ;;;;

Ποιός θα υποχρεώσει το κράτος σε χρονοδιαγράμματα για την ικανοποίηση των παραπάνω;

Ποιός θα τη πληρώσει που τόσο καιρό υπόσχονται διάφορα και τελικά ψεύδονται;

Πώς -νομικά- υποχρεώνονται οι υπεύθυνοι να προχωρήσουν άμεσα, είτε στη παράκαμψη των κωλυμάτων αυτών είτε στην επίλυσή τους;

Ολα αυτά και όλοι αυτοί είναι για τα μπάζα...

 

Στη χώρα της παντελούς έλλειψης ποιότητας στα πάντα, ψάχνουμε λεπτομέρειες σε πράγματα που δεν πρόκειται να ελεγχθούν ούτε να εφαρμοστούν.

Link to comment
Share on other sites

Δηλαδή το ανώτατο νομικό συμβούλιο της χώρας απλώς είπε μια γνώμη... ΚΑΙ;;;;

Ποιός θα υποχρεώσει το κράτος σε χρονοδιαγράμματα για την ικανοποίηση των παραπάνω;

 

Περιττό να σου πω πως όταν ακυρώθηκε πριν χρόνια το 318, υπήρχε στην απόφαση η αναφορά για ΑΜΕΣΗΣ λύση του ζητήματος. Άρα μην περιμένεις και πολλά..

Link to comment
Share on other sites

Συγγνώμη που ανακατεύομαι, αλλά το πρακτικό δια ταύτα ΣΗΜΕΡΑ ποιο θα είναι ανά ειδικότητα?

Υπάρχει?

Ή ο καθένας θα δηλώνει ότι θέλει θα κάνει ότι νομίζει θα είναι νόμιμος αλλά παίζει να είναι και παράνομος?

 

Ειλικρινά δεν το γνωρίζω και από την εδώ παρέα μαζί σας σιγά σιγά (με όλες τις γκρίνιες θετικές και αρνητικές) βλέπω καταστάσεις που μέχρι πρόσφατα τις υποτιμούσα.

 

Το λέω αυτό για να επισημάνω ότι το ερώτημα μου δεν εμπεριέχει προσπάθεια άποψης αλλά είναι αποτέλεσμα άγνοιας.

Link to comment
Share on other sites

didonis οι ερωτήσεις δεν ενοχλούν κανέναν. Μη φοβάσαι τις παρεξηγήσεις. Οι κακοπροαίρετοι ξεχωρίζουν.

 

Για να σου απαντήσω στο ερώτημα σου, η πραγματικότητα είναι πως είμαστε χωρίς ΕΔ. "Εθιμοτυπικά" χρησιμοποιούμε τα ΕΔ των υπομηχανικών του 1960, γιατί αλλιώς θα πεθαίναμε της πείνας. Βέβαια τα ΕΔ αυτά είναι ασφυκτικά περιοριστικά και αναγκαζόμαστε συχνά να τα ξεπερνάμε, χωρίς όμως αυτό να είναι αναγκαστικά παράνομο(!). Μπερδεύτηκες ε; Όπως όλοι μας.

 

Το ότι δουλεύουμε σε "γκρίζα ζώνη" φαίνεται μετά την αγωγή από το ΤΕΕ σε συνάδελφο που εκπόνησε μελέτη με αντισεισμικό, αρά ξεπέρασε τα ΕΔ των υπομηχανικών. Το δικαστήριο τον δικαίωσε, αφού η μελέτη που εκπόνησε ήταν ορθή. Τα όρια λοιπόν στα οποία ασκούμε το επάγγελμα είναι πολύ θολά.

Link to comment
Share on other sites

didonis ειναι απλο το κρατος ιδρυσε σχολες χωρις ΕΔ και εδω και 28 χρονια προσπαθουμε να το λυσουμε. Το πρακτικο ειναι οτι μενουμε οπως ειμασταν οπως λεει και ο σταυρος τη στιγμη που στο εξωτερικο εχουμε τα δικαιωματα του Beng. Ρωτησε τους pappos brikoudi και τοσους μηχανικους τε που δουλευουν εξωτερικο

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.