Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αυθαίρετο σε ρέμα


Recommended Posts

Ας τα δούμε ένα ένα.

Το ρέμα

Ρέμα είναι ότι έχουν οι χάρτες της ΕΥΔΑΠ (αν θυμάμαι καλά κι αν δεν το έχουν αλλάξει) και έχουν ανάλογες σχεδόν δεσμευτικές διατάξεις όπως με τον αιγιαλό και την παραλία.

Δηλαδή η ΕΥΔΑΠ όριζε γραμμή κόκκινη και μπλε.

 

Η απόκρυψη ρέματος σε έκδοση οικοδομικής άδειας επιφέρει την ακυρότητα της οικοδομικής άδειας.

 

Δεν έχει σημασία αν είναι δέκα εκατοστά ή δέκα μέτρα ούτε αν υπάρχουν τσιμέντα. Ακόμα και καλυμμένο να είναι (όπως είναι πολλά) αλλά η κάλυψη δεν έχει γίνει με φροντίδα των αρμόδιων φορέων και των ανάλογων εγκρίσεων τότε είναι παράνομη και καταπάτηση δημόσιου χώρου.

Άρα πάλι άκυρη η οικοδομική άδεια.

 

Οπότε μη το εκτιμάς ελαφρά την καρδία, έλα τότε έβγαζαν άδειες στο ποδαρι ή σιγά το ρεματάκι δεν είναι ο Αμαζόνιος.

Αν δεν υπάρχει χαρακτηρισμός ή αποχαρακτηρισμός ή αλλαγή της κοίτης με έγκριση για αυτό τότε είναι πρόβλημα.

 

Πάμε τώρα με ευκαιρία την νομιμοποίηση.

Φυσικά τώρα πιθανολογώ και δεν έχω βεβαιότητα διότι στην τελική όλο το νομικό πλαίσιο το σχετικό είναι ακόμα με πολλά κενά.

 

Αν η άδεια που είχε βγει απέκρυβε το ρέμα ακόμα κι αν δεν υπάρχει καταγγελία οπότε να έχει ακυρωθεί, πάραυτα η άδεια είναι ακυρωτέα.

Μέχρι εδώ εύκολα

Πάει ο μηχανικός με τον νέο νόμο να νομιμοποιήσει, και δεν νομιμοποιεί όλο (αν κρίνει ότι δεν έχει ακυρωθεί η άδεια) και νομιμοποιεί κάποιο τμήμα, πχ τον όροφο του παραδείγματος που λέει ο συνάδελφος.

 

Θα δηλώσει ότι υπάρχει ρέμα?

Αν ναι όλο αυθαίρετο αν όχι τότε παίρνει ο τελευταίος μηχανικός που έκανε πολεοδομική πράξη την ευθύνη για ότι συνέπειες έχει αυτό.

 

Στην τελική μια πολεοδομική πράξη (νομίζω) πως είναι και αυτή η τακτοποίηση,

 

Σε μελλοντική αντιδικία για οποιοδήποτε λόγο της ιδιοκτησίας με γείτονα για οπουδήποτε λόγο και βάλει ο κακός ο γείτονας ένα άλλο τσακάλι μηχανικό και δικηγόρο να τα ψάξει όλα με κάθε λεπτομέρεια.. Ποιος θα είναι ο τελευταίος μηχανικός που θα κυνηγούν?

Τον του αυθαίρετου νομίζω και ο ιδιοκτήτης δίκαια θα ισχυριστεί ότι ο ίδιος δεν ξέρει τα πολεοδομία και ότι είπε και έγραψε ο μηχανικός του ισχύει άρα αυτός φταίει….

 

Άρα ή αυτό το σενάριο έχει βάση (και έχει) ή ακόμα κι αν δεν έχει 100% τα ζητήματα αυτού του είδους θέλουν μεγάλη προσοχή και όχι ελαφρά την καρδιά, μη τρέχετε τα επόμενα 30 χρόνια σε δικαστήρια και με αστικές ευθύνες αποζημίωσης.

 

 

Υ.γ.

Οπότε ναι μπορεί τότε να έβγαζαν τις άδειες στο ποδαρι, άμα όμως σε πιάσει (τον τελευταίο μηχανικό που έχει βάλει υπογραφή) το δικαστήριο θα σε ξετινάξει με το γάντι και θα πρέπει να αποδείξεις ότι δεν είσαι ελέφαντας. Ειλικρινά δεν είναι πάντα τόσο εύκολο να αποδειχτεί πέραν πάσης αμφιβολίας

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

συνάδελφε georgecv

έγραψες αρχικά για αποστραγγιστικό αυλάκι

στο τελευταίο μήνυμα γράφεις για τσιμενταύλακα (διευθέτηση??)

καλύτερα να ανεβάσεις ένα σκαρίφημα και μιά φωτογραφία για να μπορέσουμε να συνδράμουμε

Link to comment
Share on other sites

Δεν είμαι και τόσο σίγουρος πως η διαδικασία του νόμου για τα αυθαίρετα είναι πολεοδομική πράξη του μηχανικού.

Υποθετικό σενάριο.

Υπάρχει οικοδομή με οικοδομική άδεια αλλά με κάποιο τρόπο κατάφεραν να οικοδομήσουν νόμιμα σε αυτή τη θέση (δηλαδή σύμφωνα με την Ο.Α), παρά το ότι είναι δασική έκταση και έχουν κάνει αυθαίρετη υπέρβαση στο ύψος.

Έχει ευθύνη ο μηχανικός που θα κάνει την τακτοποίηση για το ύψος;

Οφείλει να ελέγξει αν έχει εκδοθεί ορθώς η Ο.Α.;

Δηλαδή, τον εντέλει ο νόμος να ελέγξει την νομιμότητα της εκδοθείσης Ο.Α.

Link to comment
Share on other sites

Faethon11

Ούτε εγώ είμαι σίγουρος για αυτό τόνισα το «τώρα πιθανολογώ»

 

Σε μελλοντικά όμως δικαστήρια (και θα γίνουν χιλιάδες) ο κάθε αντίδικος για να χτυπήσει τον άλλον ξέροντας ότι από δημόσιο δύσκολα θα εισπράξει κάτι, θα βάζουν υπευθυνότητα μηχανικού και ότι κάτσει σε κενό νόμου…

 

Και υπάρχουν κενά νόμου

Σε αυτό είμαι σίγουρος

 

Και ευθύνη μηχανικού για ορθότητα πολεοδομικών πράξεων αρχίζει να υπάρχει, και με τον νέο τρόπο έκδοσης αλλά και με την δήλωση για τις αγοραπωλησίες.

Νομίζω ενυπάρχει διάχυτα και στον νόμο περί αυθαίρετων.

Link to comment
Share on other sites

Dim84, αυτό απαιτείται αν δεν υπάρχει Ο.Α. ή αν έχει αυτή έχει χαθεί και το κτίσμα είναι εκτός σχεδίου ή σε οικισμό χωρίς σχέδιο, αν διάβασα καλά αυτό που έχει κλυκλοφορήσει.

 

 

Didonis, το μόνο σίγουρο είναι πως το αποτέλεσμα ενός πιθανού δικαστηρίου είναι παντελώς άγνωστο, διότι ως γνωστόν οι δικαστές έχουν μια δική τους διαφορετική άποψη περί νομιμότητας, η οποία άποψη για να διαμορφωθεί δέχεται πολλά ερεθίσματα τα οποία ερεθίσματα είναι αδύνατο να τα προσδιορίσεις με συγκεκριμένες και πιστοποιημένες μεθόδους.

Link to comment
Share on other sites

Ερώτημα σεναρίου υποθετικού.

Πας να νομιμοποιήσεις, για οτιδήποτε, υπάρχει άδεια υπάρχει και τοπογραφικό άδειας.

Το οικόπεδο της άδειας ήταν ας πούμε 500τμ και σχήμα παραλληλόγραμμο και σωστά το αποτύπωνε το τοπογραφικό της άδειας.

Σήμερα (ας πούμε 10 χρόνια μετά) το οικόπεδο για οποιοδήποτε λόγο έχει αλλάξει (πχ από ρυμοτόμηση) κι αντί 500 τμ είναι 400 ή 600 και το σχήμα έχει αλλάξει και μερικές πλευρές έχουν αλλάξει.

Η τακτοποίηση που θέλει να κάνει ο μηχανικός σήμερα είναι κάτι απλό, πχ αλλαγή χρήσης ενός κομματιού.

Αδιάφορο δηλαδή από την αλλαγή του οικοπέδου.

Το ερώτημα είναι

Θα έχει ευθύνη αν έλαβε υπόψη του την αλλαγή (νόμιμη) του οικόπεδου ή επειδή δεν είχε υποχρέωση για νέο τοπογραφικό δεν έχει ευθύνη?

Κατάλαβες τι εννοώ?

θα είναι σαν να πέρασε η πολεοδομια πια ο μηχανικός σε οποιαδήποτε αντιδικία αν δεν υπάρχει διασαφήνιση.

Link to comment
Share on other sites

Συμφωνούμε αγαπητέ. Αυτό είπα και παραπάνω αλλά με ειρωνική σάλτσα για τους δικαστές :)

 

Dim84, αυτό απαιτείται αν δεν υπάρχει Ο.Α. ή αν έχει αυτή έχει χαθεί και το κτίσμα είναι εκτός σχεδίου ή σε οικισμό χωρίς σχέδιο, αν διάβασα καλά αυτό που έχει κλυκλοφορήσει.

 

 

Έκανα λάθος στο παραπάνω.

Εξαρτημένο τοπογραφικό θα χρειαστεί αν δεν έχει Ο.Α. ή αν τα σχέδιά της έχουν χαθεί καθώς και σε κάθε περίπτωση κτίσματος ή κατασκευής στις εκτός σχεδίου περιοχές και σε οικισμούς χωρίς σχέδιο.

 

Άρα εκτός σχεδίου και σε οικισμούς χωρίς σχέδιο θέλει εξαρτημένο τοπογραφικό άσχετα αν έχει ή αν δεν έχει Ο.Α.

 

υ.γ. Merge please :) ΟΚ!

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Θα ηθελα να ρωτησω αν μπορει να τακτοποιηθει αυθαιρετο , εκτος σχεδιου, χωρις ο.α. τμημα εξ'αδιαιρετου ενος γηπεδου 4200μ2 στο οποιο απο αεροφωτογραφια της ΓΥΣ φαινεται να "κοβει" το γηπεδο η κοιτη ρεματος .Ο πελατης μου εδωσε την αεροφωτογραφια που φαινεται το ρεμα καθως και χαρτι απο την νομαρχια που αναφερει οτι "για το ρεμα συντασσεται υδραυλικη μελετη της ευρυτερης περιοχης κατα την οποια θα αναγνωριστουν -καταγραφουν και οριοθετηθουν κατα περιπτωση τα υφισταμενα ρεματα"Μου εχει δωσει και σχεδια της οριστικης μελετης γενικη διαταξη εργων και λεκανες απορροης.Χρονολογια 2001.Χρησιμοποιωντας τα στοιχεια αυτα και με τη βοηθεια του google earth ετσι ειδα περνα το ρεμα απο το γηπεδο ,και συγκεκριμενα το εχουν μπαζωσει , αφου πλεον εκει ειναι διαμορφωμενη αυλη.Η αποσταση απο το σπιτι ειναι γυρω στα 10-11 μ.Τι γινεται σε αυτην την περιπτωση ?εγω δεν νομιζω οτι μπορει να ρυθμιστει, ποια η γνωμη σας?

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.