Μετάβαση στο περιεχόμενο

Δήλωση μηχανικού για μη ύπαρξη αυθαιρεσιών


Recommended Posts

1 βεβαιωση Ν.4014 με το 5σελιδο της δηλωσης και 1 ΥΔ ιδιοκτητη θελει ο συμβολαιογραφος, μαζι με αδεια+τοπογραφικο με δηλωση του Ν.651 και εγκεκριμενη κατοψη.

 

Ερωτηση μου

Διαμερισμα παει προς μεταβιβαση.

Η αυθαιρεσια που διαπιστωνεται αφορα εσωτερικες διαρρυθμισεις και μονο, με μια μεσοτοιχια που χωριζει χωρους των δυο διαμερισματων να μετατοπιζεται υπερ του ενος και εις βαρος του αλλου διαμερισματος αντιστοιχα.

Η πολεοδομια νιπτει τας χειρας αρνουμενη να περασει ΕΕΜΚ και μας προτρεπει να δωσουμε βαβαιωση αναφεροντας την παραβαση στα σχολια της δηλωσης και οτι αυτη δεν επηρεαζει το περιγραμμα της οικοδομης, τους κοινοχρηστους χωρους και τη στταικη επαρκεια αυτης....

Τι αποψη εχετε επ αυτου? Θα δινατε βεβαιωση η θα χαλουσε το συμβολαιο?

Τονιζω οτι η πολεοδομια Θεσσαλονικης επαψε να δινει ΕΕΜΚ για εσωτερικες διαρρυθμισεις...

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 3,6k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

@inzaghi, +1 και ευχαριστώ για την απάντηση σου.

 

Δεν έχω την εμπειρια σου αλλα για την περίπτωση σου (βεβαιωση σε διαφορετικη διαμερισματωση χωρις αλλαγη ηλεκτρολογικων) μπορω να σκεφτώ 3 λύσεις (αλλά ολες με καποια προβλήματα):

α τροπος

ΝΟΚ αρθρο 4 παρ.3

Δεν απαιτείται Άδεια Δόμησης ή έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας, για τις ακόλουθες εργασίες:

α. Μικρής έκτασης εσωτερικές επισκευές ή διασκευές που δεν μεταβάλλουν τη φέρουσα κατασκευή του κτιρίου ή τις όψεις του ....

....

...

Για τις ανωτέρω εργασίες απαιτείται, προ 48 ωρών,έγγραφη ενημέρωση για την εκτέλεσή τους της αρμόδιας Υπηρεσίας Δόμησης, που γνωστοποιείται στο οικείο αστυνομικό τμήμα.

 

Άρα αν καταθέσεις εγγραφη γνωστοποιηση ιδιοκτητη, νεα κάτοψη ορόφου (φυσικά με ιδιο περίγραμμα), ΥΔ δικη σου οτι η αλλαγη του τοιχου δεν μεταβάλει την φέρουσα κατασκευη του κτιρίου ή τις όψεις λογικά εισαι ενταξει. Ολα τα παραπάνω 2 φορές για να πάρεις για καθενα ενα αντιγραφο με σφραγιδα οτι κατατέθηκε. Το προβλημα σ αυτη την περίπτωση είναι οτι οι εργασίες εχουν ήδη γινει. 8-)

Επισης το πρόβλημα αυτό μπορεί να λυθει αν εκδοθει συμφωνα με τον ΝΟΚ το ΠΔ με τις επιπλεον περιπτωσεις που δεν χρειαζονται άδεια δόμησης και συμπεριληφθουν και οι εργασιες που ηδη έχουν γίνει (να ισχυει δηλ. αναδρομικα).

 

β τροπος

Αν εκδοθει απο υπεκα η εγκυκλιος παραλληλης ισχυος ΝΟΚ κ (ΓΟΚ+ΕΕΜΚ παλιο). Το περιμενουμε απο μερα σε μερα. Σε αυτη την περιπτωση μαλλον πας οπως παλια με ΕΕΜΚ και δεν έχεις προβλημα γιατι ισχυει κ για εργασιες που έχουν ήδη γίνει (Το τελευταιο το εμαθα απο ποστ δικο σου!).

 

γ τροπος

Ειναι δυνατον να δώσει καποιος βεβαιωση για όλο τον όροφο (π.χ. οροφος με 2 διαμερισματα) ;;;

Ξερω οτι μπορουμε για ολοκληρο κτιριο (π.χ. πολυκατοικια κατασκευαστη). Ξερω και για συγκεκριμενη οριζ. ιδιοκτησια. Δεν είμαι σιγουρος αν γίνεται με μια βεβαιωση να δωσουμε για 2 διαμερισματα στον ιδιο όροφο. Τοτε θα έδινες και για τα 2 και θα ξενοιαζες.

 

Φυσικά υπάρχει και αυτο που σου προτειναν στην πολεοδομια. Το προβλημα εδω είναι οτι δεν θα συμφωνει το περιγραμμα της οριζοντιας ιδιοκτησιας απο την εγκεκριμενη κατοψη στην οποια βασιστηκες για να δωσεις την βεβαιωση με το πραγματικο περιγραμμα. Δεν θα στηρίζεται η βεβαιωση σου σε σχεδια. Απο την άλλη βεβαια στις παλιες βεβαιωσεις που δίναμε εκτος απο τις λεξεις δομηση καλυψη ύψος υπηρχε και η λεξη επιφανεια η οποια στην συνεχεια απαλειφθηκε. 8-)

Link to comment
Share on other sites

Ερωτηση μου

Διαμερισμα παει προς μεταβιβαση.

Η αυθαιρεσια που διαπιστωνεται αφορα εσωτερικες διαρρυθμισεις και μονο, με μια μεσοτοιχια που χωριζει χωρους των δυο διαμερισματων να μετατοπιζεται υπερ του ενος και εις βαρος του αλλου διαμερισματος αντιστοιχα.

Η πολεοδομια νιπτει τας χειρας αρνουμενη να περασει ΕΕΜΚ και μας προτρεπει να δωσουμε βαβαιωση αναφεροντας την παραβαση στα σχολια της δηλωσης και οτι αυτη δεν επηρεαζει το περιγραμμα της οικοδομης, τους κοινοχρηστους χωρους και τη στταικη επαρκεια αυτης....

Τι αποψη εχετε επ αυτου? Θα δινατε βεβαιωση η θα χαλουσε το συμβολαιο?

Τονιζω οτι η πολεοδομια Θεσσαλονικης επαψε να δινει ΕΕΜΚ για εσωτερικες διαρρυθμισεις...

 

Διαφορετική διαμερισμάτωση με δήλωση 4014, έκδοση βεβαίωσης στη συνέχεια (και τροποποίηση συμβολαίων λόγω τ.μ. διαμερισμάτων).

Link to comment
Share on other sites

Pan77

Ευχαριστω για τις συμβουλες αλλα για το β. δυστυχως δε μπορουμε να περιμενουμε γιατι μπορει να κανει και κανα μηνα. Ελλαδα εισαι

Και οταν μιλαμε για πωλησεις, με προκαταβολες να εχουν πεσει κλπ, τοτε ακομα και η καθε μερα εχει τη δικη της σημασια...

Οσον αφορα το γ. Δε μπορεις να δωσεις βεβαιωση για ολο τον οροφο οταν εχει γινει ηδη η συσταση οριζοντιου και εχεις ξεχωριστες οριζοντιες στον ιδιο οροφο.

Για το α. δεν ξερω κατα ποσο μπορει να εφαρμοστει, θα το επεξεργαστω

 

Ιασονα

Γιατι διαμερισματωση ρε συ? Εχουμε αλλαγη Η/Μ? Δεν ειναι αυτη η εννοια της διαμερισματωσης.

Οπως και να χει, η διαμερισματωση απαιτει και εκδοση νεας αδειας εντος τριετιας νομιζω...

Οποτε για τι 4014 μιλαμε?

Εξαλλου δεν εχει γινει ο ελεγχος αν η συσταση οριζοντιου πριν 50 χρονια εγινε με σχεδια που συμπιπτουν με τα πολεοδομικα η με διαφορετικα που αντικατοπτριζουν την αληθινη κατασταση τωρα

Οποτε, μιας και στα συμβολαια αναγραφεται μονο η μεικτη εμβαδομετρηση, δεν ξερεις επι της ουσιας ποσα ειναι τα καθαρα στη συσταση και αν εχουν αποκλιση με τα πολεοδομικα η οχι....

 

Μπερδεμα η ιστορια...

Ευτυχως που δεν υπογραφω εγω :mrgreen:

Link to comment
Share on other sites

H διαμερισμάτωση του 4014 δεν χρειάζεται στη συνέχεια έκδοση άδειας.

Μπορείς να ισχυρισθείς ότι υπάρχει αλλαγή Η/Μ..... (πάντα υπάρχει κάτι)!

Υποθέτω ότι, έχεις τα εγκεκριμένα σχέδια, από τα οποία βλέπεις το "πως έπρεπε να είναι" και τα οποία πρέπει να συμφωνούν με τα συμβόλαια.

Κάνοντας την αυτοψία βλέπεις "το πως είναι" και το αποτυπώνεις στη νέα κάτοψη.

Εντάσσοντας και τα δύο διαμερίσματα στον 4014, "νομιμοποιείς" τη διαφορετική διαμερισμάτωση.

Στη συνέχεια με τις βεβαιώσεις που θα εκδώσεις (και για τα δύο διαμερίσματα), τη νέα κάτοψη του ορόφου κ.λπ. ο συμβολαιογράφος "διορθώνει" τα συμβόλαια.

Αν τέλος η σύσταση είχε γίνει με την "πραγματική" κατάσταση αποφεύγεις τη διαδικασία "διόρθωσης συμβολαίων", εκδίδεις τη βεβαίωση για το διαμέρισμα που σε ενδιαφέρει και μεταβιβάζεται!

Link to comment
Share on other sites

Αυτη ειναι η λυση που θα κοστισει το περισσοτερο αλλα η πιο σιγουρη απο ολες...

Γιατι οσο και να μη θελει, ενα 500αρικο ειναι η παραβαση της διαφορετικης διαμερισματωσης και εξτρα η αμοιβη του μηχανικου για αυτη τη δουλεια...

Κατι το οποιο λυνοταν με το υποτριπλασιο τουλαχιστον κοστος μιας ΕΕΜΚ

Εκει κολλαω εγω, στο οτι οι ιδιοκτητες τσινανε για τα χρηματα της τακτοποιησης

Για αλλαγη συστασης ουτε λογος βεβαια...

Οταν ενα διαμερισμα φευγει σκοτωμενο, ειδικα εδω στα βορεια, δεν εχει πολλα περιθωρια ο ιδιοκτητης να τα κανει ολα οπως "πρεπει" και να του μειουν και χρηματα στην ακρη...

Οπως και να χει, σε περιπτωση που ο Μηχανικος που εχει αναλαβει την υποθεση δεν το υπογραψει, τοτε θα δουμε τι μελλει γεννεσται...

 

Δε μου πολυεκατσε με καλο ματι η διαμερισματωση παντως...

Link to comment
Share on other sites

Ρε σεις έχω άλλη γνώμη. Αφού ο 4014 είναι ξεκάθαρος ως προς το τι δηλώνουμε. Αυθαίρετες κατασκευές που επιρρεάζουν Δόμηση, Κάλυψη, Πολεοδομικά μεγέθη. Και μόνο. Δεν μας ζητάει να συντάξουμε έκθεση αυτοψίας.

τί βεβαιώνουμε (από τον 4014):

"ότι στο ακίνητο δεν υπάρχει κτίσμα ή στη διακεκριμένη αυτοτελή οριζόντια ή κάθετη ιδιοκτησία, μη συμπεριλαμβανομένων των κοινοκτήτων ή κοινοχρήστων χώρων του ακινήτου, δεν έχουν εκτελεστεί αυθαίρετες κατασκευές που να επηρεάζουν τη δόμηση, την κάλυψη και το ύψος της ιδιοκτησίας και δεν έχουν εγκατασταθεί χρήσεις χωρίς άδεια, ή ότι οι εκτελεσμένες αυθαίρετες κατασκευές ή οι εγκατεστημένες αυθαίρετες χρήσεις, εμπίπτουν σε μία από τις εξαιρέσεις της παρ.2 και δεν υπάγονται σε καμία από τις περιπτώσεις της παρ.3"

 

Δηλαδή βεβαιώνεις 2 πράγματα:

ή "δεν έχουν εκτελεστεί αυθαίρετες κατασκευές που να επηρεάζουν τη δόμηση, την κάλυψη και το ύψος της ιδιοκτησίας και δεν έχουν εγκατασταθεί χρήσεις χωρίς άδεια"

ή "οι εκτελεσμένες αυθαίρετες κατασκευές ή οι εγκατεστημένες αυθαίρετες χρήσεις, εμπίπτουν σε μία από τις εξαιρέσεις της παρ.2 και δεν υπάγονται σε καμία από τις περιπτώσεις της παρ.3""

 

Μην τα δυσκολεύουμε τα πράγματα μόνοι μας.. Του επισημαίνεις του ανθρώπου ότι έχει παράβαση, αν θέλει την τακτοποιεί γιατί λέει πιο κάτω ο 4014 ότι θα εκδοθεί απόφαση που θα καθορίζει τυχόν διαφορετικά τη δήλωση μηχανικού του 4014. Ίσως δηλαδή μελλοντικά να του παρουσιαστεί θέμα με την ιδιοκτησία του αν δεν τακτοποιήσει τώρα..

 

Αλλά όπως ισχύει ο νόμος τώρα, μπορείς να δώσεις βεβαίωση για μόνη παράβαση τη διαφορετική διαμερισμάτωση.

Άλλο ότι αυτή θεωρείται παράβαση. Αύριο μεθαύριο μπορεί να αλλάξει η δήλωση μηχανικού και να λέει "βεβαιώνει ότι δεν έχει πολεοδομικές αυθαιρεσίες". Ε τότε τα πάντα όλα να μετράμε. τότε όμως, τώρα είμαστε καλυμένοι για τέτοιες περιπτώσεις..

Edited by babis.lou
Link to comment
Share on other sites

Ένα διαμέρισμα με βάση τα εγκεκριμένα σχέδια της άδειας είναι π.χ. 80 τ.μ.

Το ίδιο διαμέρισμα με βάση την "πραγματικότητα" είναι 90 τ.μ.

Δεν έχει "επηρεαστεί" η δόμηση της συγκεκριμένης αυτόνομης και ανεξάρτητης ιδιοκτησίας;;;;;;

 

Απάντηση: Έχει. Λύση; Δήλωση 4014

Link to comment
Share on other sites

Ναι, συμφωνώ σε αυτό που λές, αλλά ένα διαμέρισμα με βάση την άδεια 80 τμ που είναι 80 τμ, αλλά έχει άλλη εσωτερική διαρρύθμιση και μόνο, τότε θέλει 4014 προκειμένου να μεταβιβαστεί;;

Εγώ λέω ΌΧΙ, αφού δόμηση δεν έχει επιρεαστεί..

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.