Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αμοιβή για εργασίες του 4014/11 (δήλωση και τακτοποίηση αυθαιρέτων)


Recommended Posts

Οι αμοιβές προβλέπεται να ορίζονται με το ΠΔ που προβλέπεται από τον 3919/2011. ΄

 

Το ΠΔ δεν έχει δημοσιευθεί οπότε προς το παρόν κάνουμε συζήτηση χωρίς να τον λάβουμε υπ'όψιν. Βέβαια και όταν δημοσιευθεί το παρόν θέμα θα είναι χρήσιμο για να πάρουμε μια ιδέα για τις εργασίες που μας περιμένουν.

 

Ανοιξα αυτό το θέμα για να καταλάβουν πολλοί ότι δεν πρέπει να οριστεί ταρίφα με το κομμάτι αλλά η κάθε δουλειά να πληρώνεται ανάλογα με τον κόπο που απαιτεί.

 

Για αρχή αναφέρω μερικές εργασίες:

- Αναζήτηση σχεδίων και φύλλου της οικοδομικής άδειας (αν δεν τα φέρει ο πελάτης).

- Αυτοψία για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν αυθαίρετοι χώροι ή όχι

- Αν υπάρχουν αυθαίρετοι χώροι χρέωση για την τακτοποίηση:

α) Αποτύπωση χώρων κολώνων, δοκαριών, κτλ.

 

β) έλεγχος στατικών

i) γεωμετρική τεκμηρίωση στοιχείων και διάταξης του φέροντα οργανισμού,

ii) αποτίμηση της ποιότητας των υλικών του φέροντα οργανισμού,

iii) μελέτη επάρκειας του κτιρίου για δεδομένη στάθμη επιτελεστικότητας (σεισμικός συντελεστής),

iv) πρόταση ενισχύσεων του υφισταμένου φορέα, εάν απαιτείται,

v) αντισεισμικό έλεγχο με το σεισμικό συντελεστή που ίσχυε στην περίοδο κατασκευής του αυθαιρέτου και τον δηλώνει ο ιδιοκτήτης

 

γ) δημόσια έγγραφα ή αεροφωτογραφίες, από τα οποία θα αποδεικνύεται ο χρόνος ολοκλήρωσης της κατασκευής ή εγκατάστασης της χρήσης.

 

δ) Τεχνική έκθεση για έλεγχος Η/Μ εγκαταστάσεων (από αρμόδιο μηχανικό)

 

ε) Χρόνος στις τράπεζες και στις υπηρεσίες για πληρωμές, ΦΕΜ, παράβολα, κτλ.

 

στ) Τοπογραφικό (αν χρειάζεται)

 

Πως θα κοστολογείτε την δουλειά σας;

 

Αν μπορείτε πείτε τι άλλο θα χρεώνατε ή πως θα αναλύατε σε επιμέρους εργασίες κάτι από τα παραπάνω, δεν χρειάζεται να πείτε ακριβή ποσά καθώς διαφέρουν ανάλογα με την περιοχή και ανά περίπτωση.

Link to comment
Share on other sites

Για ποιό λόγο να μην έχει επιπλέον χρέωση;

 

Και στην τακτοποίηση ημιυπαιθρίων χώρων που κόβανε όλοι οι περισσότεροι απόδειξη για την "ελάχιστη αμοιβή" 250+ΦΠΑ, είμαι 99% σίγουρος ότι τα υπόλοιπα τα πληρωνόντουσαν μαύρα.

 

Ας μην ξεχνάμε ότι υπάρχει ελάχιστη ωριαία αποζημίωση για τις εργασίες μηχανικών.

 

Ακόμα και για τους Η/Χ , το ΤΕΕ για τις αμοιβές είχε πει "Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι, σύμφωνα με την ανωτέρω διάταξη, η ημερήσια αποζημίωση για Μηχανικό έως 10ετούς εμπειρίας (για απασχόληση 5 τουλάχιστον ωρών και λ=0,23253), ορίζεται σε 1000.λ=232,53 ευρώ"

1000λ είναι η ελάχιστη αμοιβή για αυτές τις εργασίες.

 

Για επιπλέον εργασίες (τοπογραφικό, αποτύπωση, τρέξιμο σε υπηρεσίες, χάρτες) υπάρχει και αντίστοιχη χρέωση. Δεν νομίζω κάποιος να βγάζει τα έξοδα του γραφείου του και το ΤΣΜΕΔΕ με 250€ για την τακτοποίηση με 3 μέρες τρέξιμο (αποτύπωση, βενζίνες, χαρτιά, υπηρεσίες, δουλειά στον υπολογιστή).

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι,

Πάρακολουθώ ότι στο forum υπάρχουν 3-4 σχετικά παρόμοια θέματα. Παίρνοντας θάρρος από τον συνάδελφο που έθεσε το συγκεκριμένο post και μη θέλοντας να παρέμβω και να κόψω την συζήτηση σε ανάλογα θέματα επιτρέψτε μου να το κάνω εδώ. Μπορεί κάποιος να με (μας) πληροφορήσει για το ποιες ειδικότητες μηχανικών δικαιούνται να κάνουν τις αυτοψίες? Χρειάζεται συγκεκριμένη εμπειρία? Υπάρχει κάτι εγγράφως ή απλά λέμε οι ΠΜ,ΑΜ μόνο? Στο ΠΕΑ μπήκαν όλες οι ειδικότητες, με κρητίρια κτλ. Εδώ γιατί μόνο κάποιοι?

Δεν θέλω να θείξω κανέναν συνάδελφο και συγνώμη αν κάποιοι κοιτάξουν στραβά το post μου και πουν "καλά τι θέλει τώρα ο μηχανολόγος ?". Απαντήσεις ψάχνω σε ερωτήματα που θα έπρεπε οι αρμόδιοι που θεσπίζουν αυτά, να είναι πιο προσεκτικοί και δίκαιοι και όχι με "συμφέροντα"

Καλή συνέχεια σε όλους

Link to comment
Share on other sites

Για την υπεύθυνη δήλωση, αν δεν υπάρχει αυθαιρεσία, δεν λέει ο νόμος "ο αρμόδιος μηχανικός" αλλά "ο μηχανικός", οπότε μάλλον θα είναι σαν την τακτοποίηση Η/Χ, θα υπογράφουν όλοι.

 

Αν χρειάζεται τακτοποίηση, τότε αν είναι κατοικία χρειάζεται μόνο Π/Μ ενώ σε όλες τις άλλες περιπτώσεις χρειάζεται και Π/Μ και Μηχανολόγος/ηλεκτρολόγος.

Link to comment
Share on other sites

Θα υπάρχει ελάχιστη αμοιβή όπως υπήρχε στους ημιυπαίθριους την οποία θα στέλνουμε στο ΤΕΕ ή δεν ισχύουν πλέον αυτά σύμφωνα με το 3919/2011 περί αμοιβών? Δεν έχω ενημερωθεί περί αυτού του ΠΔ..

Link to comment
Share on other sites

Σύμφωνα με το παρακάτω άρθρο

http://www.protothema.gr/environment/article/?aid=147382

 

"...Για το πιστοποιητικό που θα πρέπει στο εξής να συνοδεύει κάθε μεταβίβαση και θα βεβαιώνει ότι δεν υπάρχουν αυθαιρεσίες, οι μηχανικοί θα κληθούν για αυτοψία (έλεγχο σχεδίων, αδείας, ακινήτου), για την οποία οι πολίτες θα καταβάλλουν περίπου 300 ευρώ..."

 

...Το μεγάλο «κοστούμι» αφορά πάντως τις σύνθετες πολεοδομικές παραβάσεις που απαιτούν τεχνική έκθεση, αποτύπωση του κτίσματος και τοπογραφικό. Στην περίπτωση αυτή μηχανικοί του ΤΕΕ εκτιμούν ότι το κόστος ξεκινά από 500 ευρώ και μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 150.000 ευρώ (!) για μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες που απαιτούν πλήρη στατική μελέτη...

Link to comment
Share on other sites

Για να καταλάβω δηλαδή, ο τύπος ανακοίνωσε την αμοιβή μας για την έκδοση πιστοποιητικού νομιμότητας και η οποία είναι περίπου 300Ευρώ! (+- τι δηλ;)

Σε αυτή την αμοιβή συμπεριλαμβάνεται και η αποτύπωση της οικοδομής/ακινήτου και σύγκρισή της με τα σχέδια της ή των Ο.Α., ανεξαρτήτου μεγέθους οικοδομής;

Link to comment
Share on other sites

Ta 300euro που αναφερει το αρθρο ειναι για την εκδοση πιστοποιητικων σε περιπτωση μεταβιβασεων. Για τη διαδικασια τακτοποιησης με το νεο νομο η αμοιβη ξεκιναει απο τα 500 ευρω?Και κάτι αλλη η εφαρμογη του τεε για την ηλεκτρονικη υποβολη των δικαιολογητικων εχει δημιουργηθει η ακομα την περιμενουμε?

Link to comment
Share on other sites

Όσον αφορά το τοπογραφικό πρέπει να βγεί οποσδήποτε εγκύκλιος που να διευκρινίζει τί χρειάζεται να φαίνεται στο τοπογραφικό, το αν θα γίνεται εφαρμογή των ορίων της ιδιοκτησίας, αν θα αποτυπωνονται και οι όμορες ιδιοκτησίες, κλπ. Μέχρι τότε οποιαδήποτε συζήτηση για αμοιβή σχετικά με το τοπογραφικό είναι πρόωρη.

Link to comment
Share on other sites

Guest
Αυτό το θέμα πλέον έχει κλείσει για περαιτέρω απαντήσεις.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.