Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κυκλώματα ρευματοδοτών και φωτισμού


drik

Recommended Posts

Καλησπέρα σας,

 

Ψαχνοντας στο ιντερνετ αλλά και σε ένα βιβλίο βλέπω πολλους συναδέλφους να προτείνουν ξεχωριστές γραμμές για πριζες και φωτισμό, οι μεν 2,5, οι δε 1,5.

Δε λεω καλό ακουγεται, αλλά: 1. η διατομή 2,5 δε προκύπτει απο τους υπολογισμούς των φορτίων,τα οποία καλυπτονται συνήθως απο την 1,5( και 400 W να υπολογισεις για κάθε πριζα ανετα σηκώνεις 4 πριζες) 2. Ο ελοτ 384 δεν αναφέρει πουθενά καποια παρόμοια οδηγια και 3. Ενας εγκαταστάτης μου είπε οτι αντιμετωπίζει πρόβλημα να περνάει τα 2,5 από ταβάνια γωνίες κτλ.

 

Οπότε 2 είναι οι απορίες μου:1. Γιατί να είναι ξεχωριστές οι γραμμές? και 2. Αν τις θέλουμε ξεχωριστές γιατί δε βάζουμε 2 από 1,5 εκτός απο εκεί που όντως χρειαζόμαστε ενισχυμένες..

 

Αν εχει κάποιος μια τεκμηριωμένη απάντηση θα με βοηθούσε παρα πολύ

 

Ευχαριστω

Link to comment
Share on other sites

Οπότε 2 είναι οι απορίες μου:1. Γιατί να είναι ξεχωριστές οι γραμμές? και 2. Αν τις θέλουμε ξεχωριστές γιατί δε βάζουμε 2 από 1,5 εκτός απο εκεί που όντως χρειαζόμαστε ενισχυμένες.. Ευχαριστω

 

 

1 Κανείς δεν είπε ποτέ ότι οι γραμμές φωτισμού / πριζών πρέπει να είναι διαφορετικές , είναι θέμα πελάτη το τη κατασκευή θελει να πληρώσει

 

2 Κάλλιστα μπορείς να βάλεις 2 των 1,5, υπόψην όμως ότι κάποιες συσκευές είναι αρκετά μεγάλες, όπως ένας υπολογιστής, ακουμπά το 1,3 kw αν βάλεις και μια ηλεκτρική σκούπα 1,6kw τη θα γίνει? εννοείτε ότι θα βάλεις και την ανάλογη ασφάλεια για 1,5 καλώδιο

Ο ΕΛΟΤ δεν σου λέει πως θα κάνεις ένα χώρο λειτουργικό, αλλά πως θα το κάνεις ασφαλή

Link to comment
Share on other sites

εγώ πάντως σε νέα κατασκευή δεν έχω δει ρευματοδότες και φώτα μαζί ούτε ρευματοδότες σε 1,5mm

Link to comment
Share on other sites

ΝΙΚΟΣΤΡΙ, Η/Υ με μόνιμα απορροφούμενη ισχύ 1,3 kW, είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει σε οικιακούς καταναλωτές. Καταλαβαίνω βέβαια το πνεύμα σου.

 

Προσωπικά, σε σχετικά μεγάλους χώρους οικιακής χρήσης (αλλά και μη), θεωρώ ότι καλό είναι να υπάρχουν ξεχωριστές γραμμές φωτισμού-μπριζών, ώστε σε πιθανό βραχυκύκλωμα από συσκευή, να μην διακόπτεται ο φωτισμός του χώρου, για λόγους διευκόλυνσης, ασφάλειας και συναφείς.

Link to comment
Share on other sites

Αν το κάθε χώρο / δωμάτιο το κάνεις ανεξάρτητο κύκλωμα?

Αν σε κάθε δωμάτιο/ χώρο βάλεις από μια 2,5αρα?

Εκτός από της κουζίνας (πρίζες μπάγκου)

Αν και δεν διαφωνώ με τα λεγόμενα σας, nikmmech & deathlok

Link to comment
Share on other sites

Εγω μεχρι στιγμης εκτος των τυπικων ενσιχυμενων πριζών, προσπαθω να χωριζω καθε χώρο σε ανεξαρτητη γραμμη 1,5/10Α. Το να εχω ανεξαρτητες γραμμες πριζων και φωτισμου μπορει να γίνει, αν επωμιστει το επιπλεον κόστος ο πελατης, αν και αν το κανει καποιος αυτό τα κυκλωματα θα ειναι για περισοτερους, του ενος, χώρου.

Link to comment
Share on other sites

@drik φωτισμος 1,5mm² πριζες 2,5 mm². Αυτός ήταν ο παλιός καλός ΚΕΗΕ που μπορεί πλέον να μην ισχύει, αλλά είναι καλή συνήθεια να τον ακολουθείς, στις οικίες τουλάχιστον.

Link to comment
Share on other sites

Οσο πιο πολλές ανεξάρτητες γραμμές ( κυκλώματα ) έχεις τοσο το καλύτερο .Απλά ανεβαίνει το κόστος και δεν το πληρώνει κανείς .Οι γραμμές φωτισμού καλό θα ηταν να είναι ανά χώρο με ΝΥΑ 3*1,5 και οι πρίζες ανα τέσσερις με ΝΥΑ 3*2,5 .

Πρακτικά θα μπορούσες να βάλεις παντού ΝΥΑ των 1,5 αλλα δεν ξέρεις τι κατανάλωση θα βάλει κάποιος στην πρίζα .

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.