Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ανακοίνωση ΥΠΕΚΑ για τον νέο τρόπο έκδοσης αδειών δόμησης και ελέγχου κατασκευών


armenopoulos

Recommended Posts

Δεν καταλαβαίνω γιατί διαμαρτύρεστε? Επειδή το επάγγελμα του μηχανικού θα γίνει απεχθέστερο του σκουπιδιάρη και για να μοιραστούμε την ευθύνη που παν να μας φορτώσουν θα πρέπει αναγκαστικά να δουλεύουμε σε τεράστιες εταιρίες και να ξεχάσουμε τα γραφειάκια μας? Ζήτω ο Bob ο Σηφουνάκης!!!

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 174
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

"δίνεται περιδώριο 1 έτους για την υποβολή όλων των μελετών" !!! τι εννοεί ο ποητής;;

 

Η έγκριση δόμησης που θα πάρεις έχει ισχύ κατ'αρχήν ένα έτος. Μέσα σε αυτό το χρόνο ξεκινάς κάνεις τις μελέτες σου και τις υποβάλεις στην πολεοδομία για να πάρεις την άδεια δόμησης. Η έγκριση δόμησης είναι κάτι σαν θεώρηση όρων δόμησης, ότι δηλαδή μπορείς να εκδόσεις άδεια στο συγκεκριμένο οικόπεδο-γήπεδο και μετά προχωράς στις μελέτες.

Link to comment
Share on other sites

Δεν καταλαβαίνω γιατί διαμαρτύρεστε? Επειδή το επάγγελμα του μηχανικού θα γίνει απεχθέστερο του σκουπιδιάρη και για να μοιραστούμε την ευθύνη που παν να μας φορτώσουν θα πρέπει αναγκαστικά να δουλεύουμε σε τεράστιες εταιρίες και να ξεχάσουμε τα γραφειάκια μας? Ζήτω ο Bob ο Σηφουνάκης!!!

 

Δεν βλέπω τί σχέση έχει αυτό που λές... Οχι ότι δεν είναι αλήθεια ότι μας σπρώχνουν στο να πάμε σε εταιρικά σχήματα, είτε ως υπάλληλοι είτε ως συνεργασίες αλλά αυτό γίνεται για άλλα θέματα...

Η ευθύνη δεν θα μοιράζεται αν με το νόμο ορίζεται κάποιος επιβλέπων ή μελετητής... δεν θα μπορείς να βάλεις εταιρία παρά μόνο για τις αμοιβές ή φορολογικά... όχι για την ευθύνη...

 

Διαμαρτύρομαι γιατί εδώ κολλάει το "Ολα τά΄χε η Μαριορί, ο φερετζές της έλειπε..." Δηλαδή, εδώ λείπουν ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ σε μελέτες και κατασκευές (π.χ. πιστοποίηση συνεργείων και υλικών, νέος ΓΟΚ, απλοποίηση νομοθεσίας κλπ) και εμείς μιλάμε για μια απλή (θα έπρεπε να είναι) διαδικασία!

Link to comment
Share on other sites

Εάν κατάλαβε καλά θα διασπαστούμε σε μηχανικούς μελετητές και μηχ. επιβλέποντες; Ένας μηχανικός δεν μπορεί να κ'ανει και τα δύο; Εαν όχι πιστεύω οτι ισως καλύτερα είναι για να μοιραστούν οι δουλείες, κάτι σας στα δημόσια έργα (μελετητές - κατασκευαστές).

Κανω λάθος;

Link to comment
Share on other sites

Aλέξανδρε και εγώ το είχα σκεφτεί αυτό που είπες αλλά αν διαβάσεις πιο κάτω στις ποινές των μηχανικών που βρεθούν να έχουν υπερβάσεις αναφέρει πως και στη περίπτωση του μελετητή αλλά και στην περίπτωση του επιβλέποντα θα υπάρχει η απαγόρευση εκπόνησης μελετών και διενέργειας επιβλέψεων. Άρα δεν αλλάζει κάτι. Εκτός αν δεν θα μπορεί κάποιος να είναι και μελετητής και επιβλέπων στο ίδιο έργο! Αυτό θα το δούμε.

 

JTB το λέω διότι φοβάμαι οτι οι περισσότεροι δεν θα αντέξουν το βάρος των αλλαγών και θα αναγκαστούν να ενταχθούν σε μεγαλύτερα σχήματα ώστε να επιβιώσουν επαγγελματικά. Σε μια εταιρία μπορεί να μην επιμερίζεται η ευθύνη αλλά μοιράζεται η δουλειά καλύτερα με πιθανότατα πια ασφαλές αποτέλεσμα. Βλέπω οτι δεν θα μπορεί πλέον να δουλέψει κανένας μόνος του. Μπορεί να είναι και για καλό απλά με ενοχλεί ο τρόπος που γίνεται.

Link to comment
Share on other sites

Εγώ καταλαβαίνω ότι θα υπάρχουν μελετητές κι επιβλέποντες όπως σήμερα,

και επιπλέον αυτών θα υπάρχουν και οι ελεγκτές μηχανικοί.

θεωρώ πως άλλο πράγμα είναι επίβεψη, κι άλλο ο τελικός έλεγχος.

Η επίβλεψη έχει να κάνει με τη συστηματική παρακολούθηση ενός έργου

καθ' όλο το διάστημα εκτελεστής του, ενώ ο έλεγχος με τη "νομιμότητα"

του αποτελέσματος.

Αν εφαρμοστεί σωστά εγώ τουλάχιστον το βρίσκω θετικό,

αρκεί όμως να αλλάξουν προς το καλύτερο μια σειρά και με άλλα

πράγματα όπως ο ΓΟΚ, πιστοποίηση συνεργείων, και πάνω απ' όλα

να γίνονται λεπτομερέστατες μελέτες εφαρμογής και ο ιδιοκτήτης

του έργου να μην μπορεί να παίζει και το ρόλο του κατασκευαστή.

Επίσης όλα τα συνεργεία υποχρεωτικά θα πρέπει να έχουν εργοδηγό,

που θα παίρνει εντολές μόνο από τον επιβλέποντα.

 

Αυτό είναι ένα "μοντέλο" που έχω στο μυαλό μου για το πως

θα ήθελα, τουλάχιστον εγώ, να δουλεύω.

Link to comment
Share on other sites

Πριν έρθω Ελλάδα μετά τις σπουδές μου στην Αγγλία, δούλεψα 3 χρόνια σε τενική εταιρεία. Εκεί όπως οι περισότεροι εδώ γνωρίζετε οι μηχανικοί χωρίζονται σε μελετητές και κατασκευαστές και το σύστημα αυτό δούλευε πολύ καλά και δεν υπήρχε το Ελληνικό φενόμενο να το παίζουν όλοι εργολάβοι και να μας πέρνουν τις δουλιές. Πρωσοπικά έμένα με ξεπερνάει μικροβιολόγος στον αριθμό κατασκευών! Γι' αυτό ελπιζω να κατάλαβα παραπάνω σωστά.

Επίσης ο κάθε κλάδος έκανε αυτό που ήξερε (τοπογράφος τοπογραφικά, πολ. μηχ. στατικα κτλ) και δεν γινόταν αυτό τομπάχαλο που γίνεται εδώ. Το ΤΕΕ τι κάνει;

Φιλικά

Link to comment
Share on other sites

Εγώ το βλέπω προς το καλύτερο , γιά τους εξής λόγους .

 

Πρώτον τελειώνουν οι πολεοδομίες με τις κλίκες , τα δωράκια , αλλά και τους ελεγκτές που το απόγευμα δουλεύανε σε γραφεία και έπαιρναν δουλειές από τους ΕΕ .

 

Δεύτερον οι αυτοψίες απαλλάσσουν τον μηχανικό από την πίεση των ιδιοκτητών γιά αυθαιρεσίες .

 

Τρίτον η επιλογή του ελεγκτή δόμησης θα γίνεται από κατάλογο , οπότε δεν θα υπάρχει θέμα ότι θα έρθει ο κακός ανταγωνιστής σου , αφού εσύ θα τον επιλέγεις .

 

Τέταρτον ανοίγει μετά τους ενεργειακούς και μιά δεύτερη κατηγορία απασχόλησης γιά τους συναδέλφους .

 

Τώρα στο θέμα της πιστοποίησης και των επαγγελματικών προσόντων , εγώ είμαι φανατικά υπέρ .

Αν νομίζετε ότι ο 23χρονος υπερμηχανικός που όλα τα σφάζει , όλα τα μαχαιρώνει , όλα τα υπογράφει , είναι η σωστή λύση , ετοιμαστείτε να δουλέψετε σε εταιρείες με 7 κατοσταρικάκια και να υπογράφετε γιά τα πάντα .

 

Αν όμως ένα σοβαρό έργο , όπως ξενοδοχεία κλπ απαιτεί υπογραφή ειδικευμένου είτε έμπειρου , είτε με σχετικό μεταπτυχιακό μηχανικού , τότε θα σπάσει το απόστημα και θα αμείβεται η αξία , η γνώση και η εμπειρία .

 

Δηλαδή όσο ήταν 25-30000 οι διπλωματούχοι και 5000 οι πτυχιούχοι , ήταν μεγάλη η πίτα .

Τώρα πρέπει να κοπεί σε κομμάτια γιά να μεγαλώσει .

Link to comment
Share on other sites

Η άποψή μου είναι πως η πιστοποίηση ΟΛΩΝ θα πρέπει να προχωρήσει, ακόμη και ημών. Δυστυχώς ή ευτυχώς αυτό είναι το όφελος της κοινωνίας, και νομίζω ότι το καταλαβαίνουμε όλοι.

 

Όλοι συμφωνούμε ότι η παντελής αναρχία στην ιδιωτική κατασκευή (όποιος θέλει γίνεται εργολάβος χωρίς καμία γνώση και προϋπόθεση, συνεργεία ανειδίκευτα, εργοτάξια χωρίς εργοδηγούς κλπ., πράγματα που όμως το Δημόσιο για τα έργα της πάρτης του φρόντισε να τα διασφαλίσει με το σύστημα των Εργοληπτικών Πτυχίων κλπ.) έχει αρνητικές συνέπειες στην κοινωνία, βλέποντας από πρώτο χέρι τί δουλειά γίνεται, τί υλικά μπαίνουν, αν μπορεί ο Αλέξανδρος Μ να συνεννοηθεί με το μικροβιολόγο εργολάβο κλπ.

 

Το ίδιο όμως θα πρέπει να συμβεί και με εμάς. Δεν είναι δυνατόν να μπορώ εγώ πολιτικός μηχανικός να σφραγίζω (όχι εκπονώ...) ηλεκτρολογικές μελέτες και μελέτες θέρμανσης για να αποφεύγω τις συναλλαγές με το μηχανολόγο όταν έρθει η ώρα του ρεύματος κλπ., επειδή έτσι παρέμεινε το σύστημα από τη δεκαετία του '30 και που δεν άλλαξε γιατί το ΤΕΕ που αποτελείται κυρίως από πολ. μηχ. σφύριζε αδιάφορα ή έθετε πάντα βέτο όταν τίθετο θέμα αναθεώρησης των επαγγελματικών δικαιωμάτων με τη μόνιμη καραμέλα της επάρκειας των συναδέλφων από ΤΕΙ.

Link to comment
Share on other sites

Tουλάχιστον βλέπω πως πολλοί συνάδελφοι είναι έτοιμοι να δεχτούν τις αλλαγές καλόπιστα! Θεωρώ πως και αυτό είναι πολύ καλό και ελπιδοφόρο διότι η αλήθεια είναι πως το παρών σύστημα έχει τελματώσει πλήρως! Οπότε τουλάχιστον ας ξεφύγουμε απο αυτό και ας αφήσουμε την αγορά να αυτορυθμιστεί χωρίς παρεμβάσεις φωτογραφικές υπέρ συγκεκριμένων ομάδων συναδέλφων (βλέπε προσωρινοί ενε. επιθ.). Και η πιστοποίηση είναι θετική για μένα γιατί όποιος είναι σίγουρος για τον εαυτό του δεν έχει λόγο να τη φοβάται. Μόνο θετικά μπορεί να βοηθήσει ξεχωρίζοντάς τον απο τον ανεπαρκή. Ας ελπίσουμε να πάνε ολα καλά αλλά θέλει το σχέδιο δουλίτσα αρκετή ακόμα.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.