Μετάβαση στο περιεχόμενο

Απόσταση Δ μεσαίου οικοπέδου


Recommended Posts

Έχω ένα μεσαίο οικόπεδο, σε πρώην συνεχές σύστημα δόμησης και θέλω να κολλήσω το κτίριό μου στο πίσω όριο του οικοπέδου (Δ=0). Στο όμορο οικόπεδο υπάρχει κτίσμα που έχει ανεγερθεί το 1978 (με διατάξεις προγενέστερες του ΓΟΚ του 1985) το οποίο βρίσκεται σε απόσταση 7,0μ. από το κοινό μας όριο, ενώ το Δ της περιοχής είναι 4,5 μ.

Μπορώ εγώ να κολλήσω στο όριο ή πρέπει να αφήσω κι εγώ απόσταση Δ ή όση απαιτείται για να εξασφαλιστεί κατοικία 9,0 μ. ;

Εγώ θεωρώ πώς μπορώ βάσει και της εγκυκλίου 38769/6719/113/26.5.86 (ΕΓΚ. 113/86), άρθρο 9, παρ. 3

Υπάρχει κάποια άλλη τεκμηριωμένη άποψη επ' αυτού;

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 20
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Το οικόπεδό μου βλέπει στον Νότο. Από την Δύση, συνορεύει με γωνιακό οικόπεδο όπου το κτίριο έχει κολλήσει στο όριο,άρα μπορώ να κολλήσω κι εγώ. Το ίδιο συμβαίνει και με το γωνιακό οικόπεδο από την Ανατολή.

Τα γωνιακά πάλι οικόπεδα που βρίσκονται στον Νότο με τα όμορά τους στον Βορρά, είναι και αυτά κολλημένα. Δηλ. δεν ισχύει η έννοια της συνέχειας του ακάλυπτου χώρου.

Το θέμα είναι ότι εγώ, μπορώ να κολλήσω στο πίσω όριο;

Έχω δει αποφάσεις στο ΣΤΕ που αναφέρουν ότι αν το κτίσμα στο πίσω όμορο οικόπεδο, που έχει ανεγερθεί με τις διατάξεις προ του ΓΟΚ του '85, είναι σε απόσταση μικρότερη από την τότε απαιτούμενη, τότε εγώ μπορώ να διατάξω ελεύθερα το κτίριό μου σε σχέση με το πίσω όριο.

Τι γίνεται όμως όταν αυτός είναι σε απόσταση μεγαλύτερη από Δ;

Δεν είναι λογικό ότι αν κολλήσω εγώ πίσω, δεν του κρύβω την θέα και την έννοια του συνεχούς ακαλύπτου χώρου, αφού έχει απόσταση 7μ από την απαιτούμενη που είναι περίπου 4,0 μ;

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Έχω ένα οικόπεδο διαστάσεων 22x50 m στο οποίο με βάση τους όρους της περιοχής μπορώ να κατασκευάσω "χαμηλό" κτήριο , οπότε μου επιτρέπεται να κρατήσω αποστάσεις Δ=2,5 m.

Το πρόβλημα είναι το εξής: στη μέση περίπου των 50 m το οικόπεδο μαζεύει κατά 2 m περίπου και σε εκείνο το σημείο από 22 m πλάτος γίνεται 20 m.

Το ερώτημα είναι το εξής: το κτήριο μου σε όλο το οικόπεδο, διατηρώντας απόσταση Δ=2,5 m, τοποθετείται χωρίς προβλήματα, αλλά σε εκείνο το σημείο που στενεύει το οικόπεδο, δεν χωράει. Για να είμαι λοιπόν εντάξει με τα όρια, αυτά πρέπει να τηρούνται σε όλο το μέγεθος του οικοπέδου ή μόνο σε εκείνο το σημείο που θα αποφασίσουμε να το τοποθετήσουμε? Γιατί αν πρέπει μετακινώντας το κτήριο να έχουμε παντού 2,5 m, δεν είμαι ok, αλλιώς αν επιλέξω εγώ σημείο είμαι. Παραθέτω ένα πρόχειρο σκαρίφημα του τι εννοώ:

 

1968190b.gif

Link to comment
Share on other sites

paolo26_

 

Αρθρο 9

Τρόπος Δόμησης - Θέση Κτιρίου

3.α. Αν υπάρχει σε όμορο οικόπεδο κτίριο με χρήση κατοικίας, προσωρινής διαμονής, υγείας και κοινωνικής πρόνοιας και εκπαίδευσης, το οποίο έχει ανεγερθεί μετά την ένταξη της περιοχής σε σχέδιο και με τις διατάξεις που ίσχυαν πριν από την ισχύ του ν. 1577/1985 ή κτίριο που έχει χαρακτηρισθεί διατηρητέο σε περιοχή που ίσχυε το πανταχόθεν ελεύθερο ή το ασυνεχές σύστημα δόμησης και σε απόσταση από το κοινό όριο ίση ή μεγαλύτερη του 1,0 μ. το υπό ανέγερση κτίριο τοποθετείται υποχρεωτικά σε απόσταση τουλάχιστον Δ από το κοινό όριο, όπως αυτή ορίζεται στην παρ.1. Εάν στο οικοδομήσιμο τμήμα του οικοπέδου δεν εξασφαλίζεται εξαιτίας της υποχρέωσης αυτής διάσταση κτιρίου 9,0 μ. το κτίριο τοποθετείται σε απόσταση από το κοινό όριο τουλάχιστον ίση με αυτή του κτιρίου που προϋπάρχει στο όμορο οικόπεδο, εφόσον η απόσταση αυτή είναι μικρότερη από Δ, προκειμένου να εξασφαλισθεί η παραπάνω διάσταση κτιρίου. Εάν και στην περίπτωση αυτή δεν εξασφαλίζεται ελάχιστη διάσταση κτιρίου 9,0 μ. η απόσταση από το όριο μειώνεται τόσο, όσο απαιτείται για την εξασφάλιση της διάστασης των 9,0 μ. στο οικοδομήσιμο τμήμα του οικοπέδου. Εάν για την εξασφάλιση της ελάχιστης αυτής διάστασης, η απόσταση από το κοινό όριο καθίσταται μικρότερη του 1,0 μ., το κτίριο κατασκευάζεται ή σε επαφή με το όριο του οικοπέδου κατά το τμήμα τούτο ή σε απόσταση τουλάχιστον 1,0 μ.

 

όπως το διαβάζω αφήνεις Δ γράφει κάτι διαφορετικό στο:

38769/6719/113/26.5.86 (ΕΓΚ. 113/86), άρθρο 9, παρ. 3 :?:

 

ilia

το Δ ισχύει για όλο το οικόπεδο

για να μην κάνεις δοκιμές κάνε offset τα όρια του οικοπέδου κατά 2,5 μ

και βρες το νοητό περίγραμμα μέσα στο οποίο πρέπει να βρίσκεσαι

 

εκτός αν δεν κατάλαβα την ερώτησή σου

Link to comment
Share on other sites

Ναι offset έχω κάνει.

Δηλαδή θα πρέπει όπου τοποθετήσω το κτήριο να έχω Δ=2,5 m??

Για το σημείο της επιθυμητής χωροθέτησης ισχύει αλλά με τη νοητή μετακίνησή του προς τα πάνω δεν ισχύει. Άρα είμαι foul???? :( :( :(

Link to comment
Share on other sites

Αν δεις το σχεδιάκι που ανέβασα, στη θέση που έχει γίνει η χωροθέτηση ικανοποιείται τόσο από αριστερά όσο και από δεξιά το Δ=2,5 m. Αν το πάω έτσι στην Πολεοδομία είμαι οκ ή θα μου πουν ότι:

"κύριε στο σημείο που το έχεις ναι είσαι οκ, αλλά αν το ανέβαζες π.χ. 12 m πιο πάνω προς το πίσω όριο, δεν θα είσαι οκ, γιατί εκεί το οικόπεδό σου στενεύει και πλέον δεν θα τηρούνταν το Δ=2,5 δεξιά-αριστερά".

Link to comment
Share on other sites

Βασικά είναι σχεδόν ίδια περίπτωση.

Αν και εσύ με σταθερές και δεδομένες τις διαστάσεις του κτηρίου το κατέβαζες πιο κάτω θα είχες πρόβλημα γιατί η μία σου δεξιά γωνία θα ήταν εκτός γραμμής offset.

Άρα ουσιαστικά μας ενδιαφέρει να τηρούνατι τα όρια στο σημείο που οριστικά θα χωροθετήσουμε το κτήριο!

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.