Μετάβαση στο περιεχόμενο

Εξώστες και μισοκλεισμένες κεραμοσκεπές;


Recommended Posts

Έχω 2 περιπτώσεις.

 

1.) Λοιπόν, σε έναν όροφο μιας νορμάλ 5-όροφης οικοδομής, εντός σχεδίου, ο 2ος όροφος, με νόμιμα τετραγωνικά 55,45, στην άδεια έχει 23τμ εξώστες, αλλά στην πραγματικότητα έχει 41, δηλαδή 18τμ αυθαίρετα.

 

Είναι μικρότερο από 20τμ, αλλά επειδή υπερβαίνει το 20% της επιτρεπόμενης επιφάνειας, πάω κανονικά με τα κουτάκια, και ειδικά αν οι εξώστες θεωρούνται βοηθητικοί χώροι, το πρόστιμο θα είναι 970 ευρώ.

 

Η πρώτη ερώτηση μου είναι κυρίως ακαδημαϊκή. Δηλαδή αν τα αιθαίρετα τετραγωνικά ήταν 10 αντί για 18, θα πήγαινε με το κατ' αποκοπή πρόστιμο των 2.000€; Δηλαδή θα τιμωρούνταν επειδή η αυθαιρεσία του ήταν υπερβολικά μικρή; Ή δεν έχω καταλάβει κάτι καλά;

 

Συνεχίζουμε. Σε αυτούς τους αυθαίρετους εξώστες έχει στήσει και 2 διαφορετικές κεραμοσκεπές με ξύλινο σκελετό.

 

Η μία, 12τμ, είναι σε τμήμα του εξώστη που εξέχει της οικοδομικής γραμμής, και βρίσκεται πάνω από το πεζοδρόμιο της κεντρικής οδού. Μπορεί να περάσει σαν αυθαίρετο, ή το πίανει η παράγραφος του νόμου που λέει ό,τι δε περαιώνονται

 

"αυθαίρετη κατασκευή ή αλλαγή χρήσης που έχει εκτελεστεί ή εγκατασταθεί στο εντός του εύρους του εξώστη τμήμα πάνω από κοινόχρηστο χώρο της πόλης".

 

Η άλλη, 10τμ, δεν είναι εκτός Ο.Γ., αν και η μισή τουλάχιστόν είναι εκτός ιδεατού στερεού. Μιας και ο νόμος δεν λέει τίποτα σχετικό με ιδεατά στερεά (ή δε το πρόσεξα), θεωρώ ότι μπορεί να τακτοποιηθεί.

 

Εδώ όμως τίθεται θέμα. Η κεραμοσκεπή, λοιπόν, μπορεί να θεωρηθεί μη νόμιμη κατασκευή που υπάγεται στο άρθρο 24, παράγραφος 6β (Τετραγωνικά λιγότερα από 20, υπέρβαση κάλυψης μικρότερη από 20%), οπότε επίσης έχει εφάπαξ πρόστιμο 2.000 €, ή μπορώ να υπολογίσω το πρόστιμό της με βάσει τον "αναλυτικό προϋπολογισμό" και μόνο, οπότε το πρόστιμο είναι σαφώς μικρότερο;

 

2.) Έχω και μια άλλη περίπτωση κεραμοσκεπής. Ρετιρέ 38τμ, με βεράντα 12 τμ, η οποία και καλύφθηκε όλη με κεραμοσκεπή, και η μισή, 6τμ, κλείστηκε και έγινε επέκταση δωματίου.

 

Η επέκταση του δωματίου είναι μόλις 6τμ και κάτω του 20% της επιτρεπόμενης. Και εδώ γίνεται πρακτική η ακαδημαϊκή ερώτηση που έθεσα πριν, αφού με τα κουτάκια το πρόστιμο είναι αστείο, 530 ευρώ, ενώ με την παράγραφο 6β, 2.000.

 

Τι γίνεται σε αυτήν την περίπτωση, ξέρει κανείς;

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 36
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Ακριβως την ίδια περίπτωση κι απορία έχω κι εγώ...Υπάρχει τιμωρία επειδή η παράβαση είναι πολυ μικρή?

Που μπορούμε να έχουμε μια επίσημη απάντηση γι αυτα τα θέματα?

Θα κάνει κάποιο σεμινάριο το ΤΕΕ?

Link to comment
Share on other sites

Κι εγώ έχω την ίδια απορία όπως επίσης και την εξής: αν η κεραμοσκεπή δε τακτοποιείται, ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να την αποξηλώσει εάν θελήσει να νοικιάσει ή πουλήσει το σπίτι του; Γιατί αλλιώς δε μπορεί να πάρει τη βεβαίωση πως δεν υπάρχει αυθαίρετη κατασκευή (πλην της τακτοποιημένης).

Link to comment
Share on other sites

Λοιπόν, για να πας με κατ'αποκοπή πρόστιμο <20μ2 πρέπει να έχεις μία κ μοναδική μη νόμιμη κατασκευή σε μια ιδιοκτησία αλλιώς θα πας με τα τετραγωνάκια...

Link to comment
Share on other sites

Λοιπόν, για να πας με κατ'αποκοπή πρόστιμο <20μ2 πρέπει να έχεις μία κ μοναδική μη νόμιμη κατασκευή σε μια ιδιοκτησία αλλιώς θα πας με τα τετραγωνάκια...

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για την διευκρίνιση, αλλά ακόμα χειρότερα τότε. Κάποιος με μια μικρή και μοναδική παράβαση μπορεί να πληρώσει δηλαδή εφάπαξ 2.000, όταν με τα τετραγωνάκια θα ήταν 500... Να πω στον άνθρωπο να στήσει κάνα έξτρα BBQ στη βεράντα του όσο προλαβαίνει, να του έρθει πιο φθηνό...

Link to comment
Share on other sites

  • 5 weeks later...

"2.) Έχω και μια άλλη περίπτωση κεραμοσκεπής. Ρετιρέ 38τμ, με βεράντα 12 τμ, η οποία και καλύφθηκε όλη με κεραμοσκεπή, και η μισή, 6τμ, κλείστηκε και έγινε επέκταση δωματίου."

 

N1kolaos, έχω κι εγώ μία περίπτωση του '75, Ρετιρέ που έγινε επέκταση με κεραμοσκεπή. πρέπει να γίνει έλεγχος, ανάλογα πότε βγήκε η άδεια και σε ποιό ΓΟΚ υπάγεται, αν έχει γίνει παράβαση πλαγίων αποστάσεων του Ρετιρέ, απότε βάζεις και την αντιστοιχη παράβαση στο κουτάκι.

Link to comment
Share on other sites

Με βάση την 4η σειρα ερωτοαπαντησεων του Υπουργείου για το κατ' αποκοπη προστιμο, το επιλεγεις μονο εαν συμφερει οικονομικα.

 

"8. Η διάταξη της παρ. 6β, του άρθρου 24 για τις παραβάσεις μέχρι 20 τμ είναι υποχρεωτική;

Όχι, εάν υπάρχουν περισσότεροι του ενός τρόποι υπολογισμού του προστίμου τότε ο ενδιαφερόμενος επιλέγει τον πλέον συμφέροντα."

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα! Έχω κι εγώ μία παρόμοια περίπτωση με κλείσιμο μισής βεράντας με πρόχειρη αλουμινοκατασκευή και ελενίτ 9.5τ.μ., και όσον αφορά το παραπάνω για τα 2000 ευρώ ισχύει αυτό που λέει ο connieiossif. Όμως θέλω να ρωτήσω τα εξής:

α. μπορώ να πάω με αναλυτικό;

β. αν πάω με τετραγωνάκια έχω μόνο υπέρβαση συντελεστή δόμησης και ύψους, χωρίς αλλαγή χρήσης;

 

ευχαριστώ προκαταβολικά!

Link to comment
Share on other sites

ΤΕΛΙΚΑ για να καταλαβω, αν μπορει καποιοσ να μου πει, ο εξωστης πιανεται σαν βοηθητικος χωρος η οχι? Και οταν κανουμε επεκταση του δωματιου στο μπαλκονι κλικαρουμε και την αλλαγη χρησης η οχι? ΣΙγουρα ειναι και υπερβαση καλυψης?

Εχω μια αυθαιρετη κατασκευη 6τμ και προσπαθω να δω πως θα τους μειωσω το προστιμο κατω απο τις 2000 ευρω.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.