Μετάβαση στο περιεχόμενο

Σύσταση καθέτων ιδιοκτησιών επί αγροτεμαχίου.


Recommended Posts

Άποψή μου είναι να ζητηθεί έκθεση τίτλων από δικηγόρο στην οποία

να αναφέρεται και στην εγκυρότητα ή όχι των τίτλων.

Γιατί να ευθύνεται ο μηχανικός και για θέματα που είναι καθαρά νομικής

φύσεως και να έχει όλη την ευθύνη πάνω του.

 

 

Οι δικηγόροι δεν υπογράφουν ποτέ έλεγχο τίτλων.Απλά λένε στον πελάτη "ειναι καθαρό" εισπράτουν το χρήμα και αν προκύψει πρόβλημα δεν εχουν καμία εθύνη διότι δεν εχουν υπογράψει τίποτα.

Οσο για τους συμβολαιογράφους συμφωνώ με τον GRTOPO και επι πλέον πολλές φορές αναφέρουν " .... κατά δήλωση του πωλητή.... κατά δήλωση του αγοραστή... κ.λ.π." , και αποποιούνται κάθε ευθύνης λές και οι αγοραστές και οι πωλητές γνωρίζουν νομοθεσία και τι επιπτώσεις εχουν οταν δηλώνουν ή βεβαιώνουν κάτι. Τελικά το θέμα ειναι οτι ο πολίτης νομίζει οτι ειναι κατοχυρωμένος απο τον συμβολαιογράφο ενω δεν ειναι.

Και μην ξεχνάμε και την λεγόμενη "παράσταση Δικηγόρου" οπου οι δικηγόροι πηγαίνουν στο γραφείο του συμβολαιογράφου μιά φορά στις δέκα μέρες και υπογράφουν την " παράσταση " ενώ ο ταλαίπωρος πολίτης πιστεύει οτι αφού πλήρωσε για δικηγόρο θα ειναι το συμβόλαιό του ελεγμένο και έγκυρο.

Καλό ειναι λοιπόν να ενημερώνουμε τους πελάτες μας ειδικά οταν αγοράζουν ώστε να λαμβάνουν τα μέτρα τους.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Αγαπητοί συνάδελφοι συμφωνώ και επαυξάνω γι'αυτά που λέτε για το θέμα των δικηγόρων και συμβολαιογράφων.

Μήπως όμως θα πρέπει να αλλάξει κάτι στο θέμα αυτό ?

Και ο ένας κλάδος (συμβολαιογράφων) και ο άλλος (δικηγόρων) έχει φροντίσει αφ'ενός να εισπράττει αξιοπρεπείς αμοιβές και αφ'ετέρου χωρίς καμμία ευθύνη, σε κάθε συμβολαιογραφική πράξη που συντάσσεται, και μάλιστα με τη δική μας δουλειά και περισσότερο με τη δική μας υπογραφή και ευθύνη.

Γι'αυτό το λόγο και ειδικά σε περιπτώσεις που είναι "μπερδεμένες" και για τη δική μας κατοχύρωση θα πρέπει να είναι απαίτησή μας να υπάρχει έκθεση τίτλων από δικηγόρο.

Διαφορετικά υπάρχει και η άρνηση σύνταξης του τοπογραφικού με ό,τι αυτό συνεπάγεται για μας τους ίδιους.

Θα μπορούσα να αναφέρω πολλά στο συγκεκριμένο θέμα και θα είναι καλό να ανοίξει μια ξεχωριστή ενότητα για το ζήτημα αυτό.

Επίσης ένα άλλο μεγάλο ξεχωριστό ζήτημα που μπαίνει ειδικά στις περιπτώσεις που συντάσσονται συμβολαιογραφικές πράξεις είναι η κατοχύρωση της αμοιβής του τοπογραφικού διαγράμματος (τι κάνουν οι σύλλογοί μας στο θέμα αυτό ?), θυμηθείτε τι κάνουν οι αντίστοιχοι κλάδοι συμβολαιογράφων και δικηγόρων. !!!

Link to comment
Share on other sites

Φίλε yiman,

ρώτησες τι κάνουν οι σύλλογοί μας για το θέμα των αμοιβών??

Πρακτικά τίποτα.!!!! Αυτό που κάνουν τα τελευταία χρόνια είναι να στρέφονται στοχευμένα προς το ΥΠΕΧΩΔΕ και στη ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ για τις μελέτες του Κτηματολογίου.

Μόνο τις προσπάθειες του εκλεκτού συναδέλφου Ν. Ζαχαρια (όμως... φωνή βοώντως εν ερήμω) έχω υπόψη μου προς αυτή γενικά τη κατεύθυνση.

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι κατι είχε ακουστεί για κατοχύρωση των αμοιβών για τα τοπογραφικά και στα συμβόλαια (δηλαδή να παίρνουμε την ελάχιστη αμοιβή) και με την προϋπόθεση η διαδικασία να περνάει μεσω ΤΕΕ όπως γίνεται με τις οικ. άδειες.

Παρόλα αυτά δεν βλέπω να γίνεται κάτι.Βέβαια φταίμε και εμείς οι ίδιοι που κάνουμε εκπτώσεις και κόλπα στις νόμιμες αμοιβές αλλά είναι στο χέρι μας (ειδικά εμείς που είμαστε νέοι) να αλλάξει αυτό.

Εδω στον τοπικό σύλλογο στο ηράκλειο γινονται συζητησεις για το θεμα των αμοιβων και απασχολεί όλους το θεμα.Στα κεντρικά το μονο που τους απασχολεί είναι το Κτηματολόγιο...

Link to comment
Share on other sites

Στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού του συλλόγου το κάνανε γαργάρα...

 

Ούτε αναφορά για την πρόοδο του εγχειρήματος. Που από την υπόθεση αυτή κρίνεται η βιωσιμότητα τόσων συναδέλφων.

 

Από την άλλη ο Καραμαλέγκο θέλει να καταλύσει κάθε ελάχιστη αμοιβή στο "κλειστό" επάγγελμα του μηχανικού ( καλό ανέκδοτο και αυτό ) .

Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...

Καλησπέρα σε όλους,

 

Θα ήθελα να διαφωνήσω σχετικά με την άποψη οτι οι συστάσεις καθέτου ιδιοκτησίας προ της 5-6-92 είναι έγκυρες για τα εκτός σχεδίου τεμάχια. Στο ΦΕΚ του 1971 υπάρχει στο αρθ. 1 παρ. 2:

Η προηγούμενη παράγραφος δέν εφαρμόζεται επί οικοπέδων κειμένων εκτός εγκεκριμένων σχεδίων πόλεων, ειμή μόνον εφ'όσον τα επ' αυτών, κατά την παρ. 1 οικοδομήματα, ανεγείρονται κατά το υπό του Α.Ν. 395 /1968 προβλεπόμενον σύστημα της ελευθέρα δομήσεως ή πρόκειται περί περιοχής εκτός εγκεκριμένου σχεδίου, δι ' ην καθωρισθήσαν όροι δομήσεως κατά την παρ. 2 του άρθρου 9 του από 17.7)16.8.1923 Ν.Δ/τος “περί σχεδίων πόλεων κλπ” ως αντικατεστάθη διά του άρθρου 1 του Α.Ν. 625/1968 επιφυλλασσόμεων και των διατάξεων του Ν.Δ.1003/1971 “περί ενεργού πολεοδομίας”.

Με βάση τα παραπάνω θεωρώ οτι και πρό του 1992 είναι άκυρες οι όποιες πράξεις.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.