Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ξεκάθαρες απαντήσεις για τον υπολογισμό προστίμου


Recommended Posts

Προσοχή: Όλα τα τ.μ. που είναι "κάτω από τη στέγη" ανεξαρτήτως ύψους. Διαφορετικά τα υπόλοιπα (που δεν θα μπουν) πρέπει να "κλείσουν" περιφερειακά και να μην υπάρχει πρόσβαση σε αυτά.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 5,9k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Τα μη βατά πρέπει να είναι μη βατά. Εγώ βγάζω και φωτογραφίες εσωτερικές για το αρχείο μου.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Αν σας καταλαβαίνω καλά συνάδελφοι στην περίπτωση που έχω μετατρέψει το πατάρι πάνω από το μπάνιο σε υπνοδωμάτιο θα το υπολογίσετε σαν υπέρβαση δόμησης...

Είναι δυνατόν να μην έχει καμία σχέση το ύψος...

Link to comment
Share on other sites

Χωρίς παρεξήγηση φίλε μου:

Προσωπικά τα πατάρια πάνω από τα μπάνια δεν τα βλέπω καθόλου....

Τώρα, αν υπάρχει και κανένα "κρεβάτι" σε αυτά, πάλι δεν θα το δω.... (έχω και πρεσβυωπία λόγω ηλικίας).

Link to comment
Share on other sites

Ποια πατάρια; Αυτά τα ύψους 80εκ επάνω από τα μπάνια; Άμα έχει βάλει κρεββάτι ο άλλος εκεί θα του το βάλω στο ν4014 για να μάθει να κάνει μ@λ@κ!3ς.

Πάντως μέχρι τώρα δεν είδα κανένα πατάρι. Λες να φταίει η μυωπία;

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι έχω το εξής θέμα:

 

Στον α' όροφο νεοκλασικού κτιρίου (προϋφιστάμενου του '55) λειτουργεί φροντιστήριο ξένων γλωσσών. Ως αναμενόμενον έχουν γίνει 1-2 προσθηκούλες οι οποίες θα ρυθμιστούν με τον 4014.

 

Πέραν των προσθηκών, υφίσταται κατά τη γνώμη σας θέμα αλλαγής χρήσης του νομίμως υφιστάμενου κτιρίου;

 

Το κτίριο δεν κτίστηκε με εγκεκριμένη μελέτη για να υπάρχει προβλεπόμενη χρήση σε αυτό.

Ούτε μπορώ να αποδείξω ότι λειτουργούσε αρχικά ως κατοικία ή κάτι άλλο.

Η σύσταση οριζοντίων ιδιοκτησιών δεν διευκρινίζει πουθενά ότι η χρήση είναι κατοικία και το φροντιστήριο λειτουργεί εδώ και 30 χρόνια χωρίς να έχει τεθεί θέμα νομιμότητας της χρήσης. Επίσης οι ιδιοκτήτες έχουν βεβαίωση της πολεοδομίας για το προ του 55.

 

Κατ' επέκταση (και για να το θέσω και αλλιώς) θα δίνατε βεβαίωση για μεταβίβαση σε επαγγελματικό χώρο προϋφιστάμενο του 55 ή θα ζητούσατε να αποδειχθεί ότι ο χώρος αυτός λειτουργούσε ανέκαθεν ως επαγγελματικός;

Link to comment
Share on other sites

Αναφορικά με τη συζήτηση στα posts 5197-5205 ως προς το με ποια μεγέθη συγκρίνουμε τις υπερβάσεις μιας οριζοντίου ιδιοκτησίας (τα συνολικά επιτρεπόμενα του οικοπέδου ή αυτά που αναλογούν στην ιδιοκτησία σύμφωνα με τα χιλιοστά της), προκειμένου να προσδιορίσουμε τους συντελεστές για το πρόστιμο, σας παραθέτω την απάντηση που πήρα από τη ΔΟΚΚ μέσω e-mail (απαντά κάποια κυρία Γαρδίκη).

 

ΕΡΩΤΗΣΗ:

θα ήθελα να σας διατυπώσω την εξής ερώτηση που αφορά στον προσδιορισμό των συντελεστών για τον υπολογισμό του ειδικού προστίμου:

Σε περίπτωση οριζόντιας ιδιοκτησίας (π.χ. διαμέρισμα σε πολυκατοικία) με αυθαίρετες προσθήκες κατ' επέκταση, θα πρέπει να συγκρίνουμε τις υπερβάσεις δόμησης, κάλυψης κλπ με τα συνολικά επιτρεπόμενα μεγέθη στο οικόπεδο ή με τα μεγέθη που αντιστοιχούν στην ιδιοκτησία σύμφωνα με τα χιλιοστά αυτής, όπως αυτά καθορίζονται στη σύσταση οριζοντίων ιδιοκτησιών;

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Mε τα μεγέθη των όρων δόμησης που αντιστοιχούν στα χιλιοστά αυτής.

 

Λακωνικό μεν, σαφέστατο δε και μάλιστα εγγράφως από τη ΔΟΚΚ.

cleardot.gif

Απαντώ λίγο καθυστερημένα και παρά το ότι η συζήτηση έχει προχωρήσει, επειδή κάποια από τα ποστ 5197-5205 είναι και οι δικά μου.

 

Πραγματικά με θλίβει το γεγονός ότι η κα Γαρδίκη δίνει μια τέτοια απάντηση, τόσο άστοχη και άσχετη (για να μην πω τίποτα άλλο). Το μόνο ελαφρυντικό που δίνω είναι (μιας και μας ενημέρωσες ότι απάντησε σχεδόν αυθημερόν) να ήταν πολύ αργά, να υπήρχε κούραση, να απήντησε αψήφιστα...

 

Η παραπάνω απάντηση έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την εγκύκλιο 13 (της ΔΟΚΚ), άλλες δύο σαφέστατες (έστω και ανυπόγραφες ερ/σεις), έως και την παρ2 του αρ51 του 4030 με τις οποίες από τις πρώτες ημέρες, το ζήτημα το οποίο έφερες -είχα καταλάβει προσωπικά- θεωρείτο λήξαν.

 

Σαφέστερη και επαναλαμβανόμενη διατύπωση δεν θα μπορούσε να υπάρχει ως προς τον παρονομαστή του λόγου υπολογισμού των Υπερβάσεων. Αναφέρω: μέγιστη επιτεπόμενη δόμηση στο συγκεκριμένο οικόπεδο/γήπεδο, μέγιστο επιτρ ύψος περιοχής και ιδεατό στερεό, μέγιστη επιτρεπόμενη κάλυψη σύμφωνα με τους όρους δόμησης της περιοχής. Στις παραπάνω "επίσημες" αναφορές, πού έχει υποδειχτεί και η παραμικρή υπόνοια ότι εννοείται η φράση: που αντιστοιχούν στην ιδιοκτησία και τα χιλιοστά της ;;;

Πουθενά! Το μόνο στοιχείο που υπάρχει και είναι το πρώτο, είναι η παραπάνω απάντηση. Εμείς πρέπει να την ακολουθήσουμε; Σαφώς και όχι, διότι έρχεται σε πλήρη αντίθεση με οτιδήποτε άλλο έχει γραφεί και -το σημαντικότερο- δεν βγάζει και νόημα (λάθος: επειδή στο νόμο αυτόν πολλά δεν βγάζουν νόημα, το σημαντικότερο είναι ότι έρχεται σε πλήρη διαφωνία με το νόημα της διάταξης του αρ51 του 4030 που είναι νόμος, ούτε εγκύκλιος, ούτε εμαιλ, ούτε faq, ούτε κανένα άλλο κωλόχαρτο - ωστόσο να αναλύσω λίγο και το περί νοήματος). Και αν δεν μπορείς να πεισθείς περί του περιέργου της υιοθέτησης αυτού του τρόπου υπολογισμού στις περιπτώσεις ΥΔ και ΥΚ, σε παρακαλώ προσπάθησε να μου εξηγήσεις πώς θα υπολογισθεί η αντίστοιχη ΥΥ.

Πχ σε ένα διαμέρισμα που πήγα προχθές το οποίο είχε μόλις 30χιλιοστά επί του οικοπέδου ποιο είναι το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος της περιοχής που αντιστοιχεί στην ιδιοκτησία, όταν το μέγιστο ύψος περιοχής είναι τα 16μ ; Μήπως 30/1000 * 16 = 0,48 μ !!! Δηλ. αν μετρούσα ΥΥ=0,10μ θα υπήρχε ΥΥ > 20%. Για να μην μιλήσουμε για το ΙΣ... μήπως πρέπει να ισομοιράσουμε το 1:1,5 στα χιλιοστά κάθε διαμερίσματος.

 

Φίλε Κωνσταντίνε,

Καταλαβαίνω ότι πιθανώς και να έχεις προχωρήσει σε κάποιες ρυθμίσεις υπολογίζοντας τα ποσοστά υπέρβασης με αυτόν τον πιθανά προσαυξηντικό τρόπο. Στο μπάχαλο αυτό του 4014 ΟΛΟΙ έχουμε κάνει λάθη ή έχουμε παρανοήσει κάποια πράγματα. Γι αυτό είναι και τόσο χρήσιμη η συζήτηση που λαμβάνει χώρα εδώ, διότι με την ανταλλαγή απόψεων και απαντήσεων βρίσκουμε λύση σε ερωτήματα που αντίστοιχες απαντήσεις της ΔΟΚΚ και κάθε δοκκ έχουν καταστήσει αναπάντητα. Έκανες πολύ καλά που αναζήτησες επίσημα την απάντηση και ακόμα καλύτερα που τη μοιράστηκες μαζί μας.

Επί του συγκεκριμένου, όμως, θα σε συμβούλευα να ξεχάσεις τις παρελθούσες ρυθμίσεις σου και να αναθεωρήσεις τον τρόπο υπολογισμού σου, υιοθετώντας τον αν μη τι άλλο φθηνότερο τρόπο.

 

-----------------------------------------------------------

 

Για το φροντιστήριο > Εφόσον η χρήση είναι επιτρεπεται στην περιοχή θα έδινα βεβαίωση.

Edited by sagiasd
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Και εγώ είχα προβληματισθεί πολύ με το θέμα του οικοπέδου πανω στο οποίο υπολογίζουμε τις υπερβάσεις.Σαν πιο σημαντικό πάντως επιχείρημα ότι λαμβάνουμε το σύνολο του οικοπέδου, είναι αυτό που αναφέρει ο Sagiasd, ότι στον Νομο δεν αναφέρεται ότι η υπερβαση συγκρίνεται με τα επιτρεπόμενα στο τμήμα. Αυτό είναι πολύ σημαντικό και θα έπρεπε να αναφέρεται με σαφήνεια.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.