Μετάβαση στο περιεχόμενο

Δόμηση εκτός σχεδίου (ύψη)


CVENG

Recommended Posts

Χαιρετω ολους τους συναδελφους !! Λογω του οτι μου εχει ανατεθει η μελετη και η κατασκευη μιας εξοχικης κατοικιας σε εκτος σχεδιου περιοχη και οπως επισης λογω του οτι δεν εχω ιδιαιτερη εμπειρια στις μελετες θα ηθελα να κανω καποιες ερωτησεις επεξηγησης μερικων προβληματισμων μου.

 

Οσο αφορα τις υπερηψωσεις κτισματων σε εκτος σχεδιου, ποιο ειναι πραγματικα αυτο το υψος ? Προς το παρον εχω μια υπερυψωση 0.80μ, ειναι καλα πιστευετε ή θα υπαρξει δυσκολια στον ελεγχο της πολεοδομιας ?? Υποψιν, δεν προκειται να κατασκευαστει υπογειο.

 

Το μεγιστο υψος που μπορουμε να εχουμε ειναι 7,50μ + 1,20μ λογω κεκλιμενης στεγης, ισχυει ??

 

Στο αρθρο 11 παρ. 2 του ΓΟΚ αναφερεται, "Εξώστες και ηµιυπαίθριοι χώροι συνολικής επιφάνειας έως 40% αυτής που επιτρέπεται να

δοµηθεί συνολικά στο οικόπεδο δεν υπολογίζονται στο συντελεστή δόµησης.

"Από το ανωτέρω ποσοστό οι ηµιυπαίθριοι χώροι δεν επιτρέπεται να υπερβαίνουν το 20% του σ.δ."

 

Απο οσο το καταλαβαινω, αν υποθεσουμε οτι δεν κατασκευαζονται ΗΧ τοτε η τελικη επιφανεια των εξωστων μπορει να φτασει και 40% ?? Με απλα λογια ισχυει,

Εεξ = 40% - Εηχ ???

 

Ευχαριστω,

 

CVENG

Link to comment
Share on other sites

CVENG τα 80 cm είναι το μέγιστο της υπερύψωσης που έχουμε δικαίωμα ασχέτως αν έχεις υπόγειο.

40% μπορούν να είναι εξώστες + Η/Χ αλλά οι Η/Χ μέχρι το 20%, άρα NAI μπορείς να έχεις 40% μόνο εξώστες

 

tip: Eφόσον δεν έχεις υπόγειο μπορείς κάποιους εξώστες να τους έχεις μπαζωμένους από κάτω, οπότε δεν μετράνε στο 40%.

Link to comment
Share on other sites

Επίσης τό μέγιστο ύψος είναι 7,50μ+1,20μ (στέγη) για κατοικία 2 ορόφων και

4,00μ+1,20μ (στέγη) για ισόγεια κατοικία

Link to comment
Share on other sites

Η υπερύψωση που μπορείς να κάνεις είναι 1,5μ., σύμφωνα με το άρθρ.17 του ΓΟΚ για τις διαμ/σεις στον ακάλυπτο και την παράγρ.10 του αρθρ.1 του ΦΕΚ 270/1985 για δόμηση εκτός σχεδίου.

Τα 0,80μ υπερύψωση είναι όταν έχεις υπόγειο σύμφωνα με το άρθρ.1 παρ.11 του ΦΕΚ270/1985.

Επίσης δεν ισχύει Εεξ=40%-Εηχ. Είναι 20% για το κάθε ένα αλλά εξαρτάται και από την πολ/μία.

Link to comment
Share on other sites

Ο erling έχει δίκιο. Η μέγιστη υπερύψωση είναι 0,80μ., Το 270/85 έχει τροποποιηθεί με το άρθρο 10 (νομίζω) του Ν. 3212/2002. Όσο για εξώστες και Η/Χ είναι ακριβώς όπως τα λέει.

Link to comment
Share on other sites

Η τροποποίηση που επέφερε 0 Ν.3212/03, ήταν μόνο τα 0,80μ της οροφής υπογείου από το διαμ/νο έδαφος στην παρ.11 του άρθρ. 1, για τα εκτός σχεδίου (πρίν ήταν 1,50μ). Δεν λέει τίποτα για το ύψος υπερύψωσης όταν δεν έχεις υπόγειο. Ισχύει το 1,50μ για ύψος και 5,00μ για το πλάτος της διαμ/σης.

Link to comment
Share on other sites

Μάλλον έχει δίκιο ο SIRADRAB, όσον αφορά την υπερύψωση του κτιρίου από το έδαφος. Ούτε το ΦΕΚ270Δ λέει τίποτα για υπερύψωση, ούτε ο Ν3213/03 όπως κάτι τέτοιο δεν αναφέρει και ο ΓΟΚ.

Διαβάζοντάς και τα 3 νομοθετήματα, συμπεραίνω πως αν δεν υπάρχει υπόγειο, δεν υπάρχει περιορισμός όσον αφορά την υπερύψωση αλλά ο μόνος περιορισμός είναι το μέγιστο ύψος.

 

Αυτό που λέει για 1,50μ έχει εφαρμογή σε κατασκευή αναληματικών τοίχων.

 

Και στα εντός σχεδίου το 1.50μ ισχύει μόνο στην περίπτωση ύπαρξης υπογείου. Αν δεν έχεις υπόγειο αλλά θέση στάθμευσης (κάτι που έχω κάνει δηλαδή) δεν υπάρχει ο περιορισμός του 1,50μ.

 

υ.γ. Αρα σε κτίριο που κατασκευαζεται σε οικόπεδο με μεγάλη κλίση, δεν απαγορεύεται το δάπεδο του ισογείου να απέχει από το έδαφος ας πούμε 1,80μ εφόσον δεν υπάρχει υπόγειο?

Link to comment
Share on other sites

1. Στα εκτός σχεδίου διαμορφώνεις το έδαφος σε επίπεδα, 1,50 ύψος Χ 5,00 πλάτος, το ύψος εννοείται από την στάθμη του Φ.Ε., για μεγαλύτερη υπερύψωση όταν χρειάζεται, πρέπει να το εγκρίνει η ΕΠΑΕ, τρέχα γύρευε δηλαδή. Πάνω σε μια τέτοια διαμόρφωση βάσεις το κτίριό σου και μετράς το ύψος του κτιρίου από το Φ.Ε. ή το διαμορφωμένο που έχεις κάνει. Αυτά όταν δεν έχεις υπόγειο κάτω από το περίγραμμα του ισογείου. Αν έχεις υπόγειο, τότε η υπερύψωση που μπορείς να κάνεις είναι 0,80μ. από Φ.Ε.

 

2. Στα εντός σχεδίου ισχύει το άρθρ. 17 του ΓΟΚ, δηλαδή κάνεις διαμόρφωση μέχρι 1,50μ ύψος πάνω από την στάθμη του Φ.Ε., χωρίς την έγκριση της ΕΠΑΕ και ασχέτως αν έχεις υπόγειο ή όχι.

Link to comment
Share on other sites

Δηλαδή το παρακάτω βάσει ποιας νομοθεσίας δεν μπορώ να το κάνω αφού δεν έχω υπόγειο.

Δεν είναι αναλληματικός τοίχος, δεν κάνω διαμόρφωση εδάφους.

Η διαμόρφωση εδάφους είναι δικαίωμα και όχι υποχρέωση.

 

Για τα εκτός σχεδίου ισχύει το «Η δε στάθμη της οροφής του υπογείου δεν επιτρέπεται να είναι υψηλότερη των 0,80 μέτρων από το διαμορφωμένο γύρω έδαφος.»

 

Για τα εντός σχεδίου ισχύει πάλι το "24. Υπόγειο είναι όροφος ή τμήμα ορόφου, του οποίου η οροφή βρίσκεται έως 1,50 μ. ψηλότερα από την οριστική στάθμη του εδάφους. "

 

Αυτό που λες για το Φ.Ε. είναι για τις περιπτώσεις διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου (είτε για την τοποθέτηση του κτιρίου είτε για άλλο λόγο), η οποία διαμόρφωση δεν μπορεί να είναι πάνω από 1.5μ χωρίς την έγκριση της ΕΠΑΕ.

 

Μήπως υπάρχει κάποια διευκρινιστική εγκύκλιος?

post-437-131887205407_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.