Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ένταξη αυθαιρέτων σε παραδοσιακούς οικισμούς


venezia

Recommended Posts

Ένταξη αυθαιρέτων σε παραδοσιακούς οικισμούς

 

ΝΟΜΟΣ 4014/2011 ΦΕΚ 209/21-9-2011, τακτοποιηση - ρυθμιση - νομιμοποιηση αυθαιρετων κατασκευων, το τελικό κείμενο από τον ιστότοπο της Βουλής.

 

ΠΟΙΑ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ ΥΠΑΓΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ

 

ΒΑΣΕΙ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 24 παρ.1α, υπάγονται:

 

στ) σε παραδοσιακό οικισμό και σε οικιστικό σύνολο που έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο,

 

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΥ ΟΙΚΙΣΜΟΥΣ: Από τις παραπάνω περιπτώσεις εξαίρεσης γίνεται διαχωρισμός των περιπτώσεων σε οικισμούς έχουν χαρακτηρισθεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο και σε οικισμούς που έχουν χαρακτηρισθεί ως ιστορικός διατηρητέος οικισμός όπου και επιτρέπεται η τακτοποίηση αν δεν απαγορευόταν η δόμηση το χρόνο εκτέλεσης της αυθαίρετης κατασκευής ή χρήσης.

 

Η εγκύκλιος 13 από 13-10-2011 του ΥΠΕΚΑ δίνει την εξής διευκρίνηση :"... Βάσει της περίπτωσης στστ) της παρ. 3 του άρθρου 23 του νόµου, όλες οι αυθαίρετες κατασκευές ή αυθαίρετες χρήσεις που βρίσκονται σε παραδοσιακό οικισµό ή παραδοσιακό τµήµα πόλης εξαιρούνται της δυνατότητας υποβολής αίτησης για την αναστολή των κυρώσεων που προβλέπει ο νόµος. Η ίδια εξαίρεση ισχύει και για αυθαίρετες κατασκευές ή αυθαίρετες χρήσεις που βρίσκονται σε οικιστικά σύνολα που έχουν χαρακτηριστεί ως «Ιστορικά διατηρητέα µνηµεία», καθώς επίσης και στις περιπτώσεις «διπλοχαρακτηρισµένων» περιοχών (π.χ. παραδοσιακός οικισµός και ιστορικός τόπος)."

 

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: με τροπολογία που ψηφίστηκε από τη βουλή (9-11-11) δίνεται η δυνατότητα τακτοποίησης αυθαιρέτων σε παραδοσιακούς οικισμούς κλπ , υποχρεωτικά με έγκριση αρχιτεκτονικής επιτροπής.

  • Upvote 4
  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφε VENEZIA αυτό που λές λύνει πολλά προβήματα και σ' ευχαριστούμε πολύ. Μήπως γνωρίζεις αν μπορούμε να τη βρούμε κάπου αυτήν την τροπολογία που συμπεριλαμβάνει και τους παραδοσιακούς οικισμούς στον 4014;

Link to comment
Share on other sites

11. Μετά την παρ. 23 του άρθρου 24 του ν. 4014/2011 προστίθεται παράγραφος 24 ως εξής:

«24.α. Στις διατάξεις του παρόντος υπάγονται αυθαίρετες κατασκευές σε παραδοσιακό οικισμό ή τμήμα πόλης, εφόσον αυτές έχουν ολοκληρωθεί πριν τη δημοσίευση της διοικητικής πράξης χαρακτηρισμού του οικισμού ή τμήματος πόλης ως παραδοσιακού.

β. Στις διατάξεις του παρόντος υπάγονται αυθαίρετες κατασκευές που βρίσκονται σε παραδοσιακό οικισμό ή τμήμα πόλης και έχουν ολοκληρωθεί μετά τη δημοσίευση της διοικητικής πράξης χαρακτηρισμού του οικισμού ή τμήματος πόλης ως παραδοσιακού, σύμφωνα με τα ακόλουθα:

βα) Μετά την υποβολή των δικαιολογητικών του πρώτου εδαφίου της παρ. 3 του άρθρου 24 απαιτείται η υποβολή αίτησης στην επιτροπή της παρ. 9 του άρθρου 24 η οποία δέχεται ή απορρίπτει την αίτηση, με βάση την αισθητική ένταξη της αυθαίρετης κατασκευής ως προς το σύνολο του τυχόν νομίμως υφιστάμενου κτιρίου, το ευρύτερο δομημένο περιβάλλον, καθώς και την αρχιτεκτονική και μορφολογική τυπολογία του παραδοσιακού οικισμού ή τμήματος πόλης.

ββ) Η επιτροπή της παρ. 9 του άρθρου 24 μπορεί να επιβάλει την εκτέλεση εργασιών προσαρμογής του αυθαίρετου κτίσματος στους ισχύοντες μορφολογικούς όρους και περιορισμούς του παραδοσιακού οικισμού ή τμήματος πόλης κατά τα οριζόμενα στην παρ. 17 του άρθρου 24. Στην περίπτωση αυτή οι εργασίες εκτελούνται μετά την κοινοποίηση της θετικής κρίσης του συλλογικού οργάνου στον ιδιοκτήτη. Η προθεσμία εξόφλησης του ειδικού προστίμου αρχίζει από την κοινοποίηση της θετικής κρίσης στον ιδιοκτήτη ή μετά την ολοκλήρωση των εργασιών προσαρμογής της αυθαίρετης Κατασκευής που επιβλήθηκαν(δηλ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΓΕΙ ΟΙΚ ΑΔΕΙΑ), η οποία δεν μπορεί να υπερβαίνει τους τέσσερις (4) μήνες και πιστοποιείται από την αρμόδια πολεοδομική υπηρεσία.

βγ) Ειδικά για παραδοσιακούς οικισμούς μικρότερουςτων 2.000 κατοίκων, η επιτροπή της παρ. 9 του άρθρου αποφαίνεται μετά τη συγκέντρωση όλων των αιτημάτων υπαγωγής σε κάθε οικισμό και συνολική αξιολόγηση της διαμορφωμένης κατάστασης σε σχέση με τα μορφολογικά στοιχεία και το χαρακτήρα του παραδοσιακού οικισμού, ο οποίος δεν πρέπει να αλλοιώνεται με την εν λόγω υπαγωγή.

βδ) Η τήρηση της ανωτέρω διαδικασίας δεν είναι απαραίτητη για αυθαίρετα κτίσματα που βρίσκονται σε παραδοσιακούς οικισμούς και πόλεις άνω των 5.000 κατοίκων και δεν υπερβαίνουν ποσοστό 50% των επιτρεπόμενων όρων δόμησης.(τι είναι τούτο πάλι-θα μας τρελάνουν ;)

γ. Η μεταβίβαση ή η σύσταση εμπραγμάτων δικαιωμάτων σε ακίνητα με αυθαίρετες κατασκευές, για τα οποία απαιτείται έγκριση της επιτροπής της παρ. 9 του άρθρου, μπορεί να πραγματοποιηθεί μετά την υποβολή των δικαιολογητικών του πρώτου εδαφίου της παρ. 3 του άρθρου 24. Τη δε υποχρέωση ολοκλήρωσης της διαδικασίας αναλαμβάνει ο νέος κύριος με ειδική μνεία στο σχετικό συμβολαιογραφικό έγγραφο. (και γιατί να μην ισχύει αυτό για όλα τα αυθαίρετα ;)

δ. Σε παραδοσιακούς οικισμούς μικρότερους των 2.000 κατοίκων δεν επιτρέπεται η υπαγωγή στις διατάξεις του παρόντος αυτοτελών νέων κατασκευών, μετά την κήρυξη του οικισμού ως παραδοσιακού, οι οποίες έχουν υπέρβαση ύψους μεγαλύτερη του 5% του επιτρεπόμενου, μετρούμενου από κάθε σημείο του διαμορφωμένου εδάφους, ή υπέρβαση μεγαλύτερη του 5% οποιουδήποτε όρου δόμησης.

ε. Σε παραδοσιακούς οικισμούς και παραδοσιακά τμήματα πόλεων δεν επιτρέπεται η υπαγωγή στις διατάξεις του παρόντος των πρόχειρων κατασκευών της παρ. 9του άρθρου 24.»

Edited by ΚΑΝΑ
Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι , από τη συζήτηση στη βουλή ....πως το 5% της υπέρβασης ύψους επεκτάθηκε σε όλους τους όρους δόμησης !!!!!!

 

.........ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΦΑΡΜΑΚΗ – ΓΚΕΚΗ …Δίνεται η δυνατότητα στους παραδοσιακούς οικισμούς να ρυθμιστούν και σε αυτά τα ακίνητα που ήταν πριν από την έγκριση του παραδοσιακού οικισμού, αλλά και μετά.

Θέλω να πω, όμως, κύριε Υπουργέ, εδώ ότι το 5%, το οποίο επιτρέπουμε σε παραδοσιακούς οικισμούς μικρότερους των δύο χιλιάδων κατοίκων είναι πάρα πολύ μικρό. Θεωρώ ότι το 5% είναι στο όριο μιας μικροπαράβασης. Έχουμε 2% και μπορούμε να έχουμε ήδη μικροπαράβαση. Νομίζω ότι μπορούμε να το πάμε 15%.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΗΦΟΥΝΑΚΗΣ: Μπορώ να έχω το λόγο;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Ορίστε, κύριε Υπουργέ.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΗΦΟΥΝΑΚΗΣ: Ίσως υπάρχει μια παρεξήγηση. Πράγματι από τον προηγούμενο νόμο ρύθμισης περί αυθαιρέτων κατασκευών εξαιρέθηκαν οι παραδοσιακοί οικισμοί. Έχουν κηρυχθεί πάρα πολλοί παραδοσιακοί οικισμοί. Υπήρξε ένα θέμα όσον αφορά στις μεταβιβάσεις που δεν μπορούσαν να γίνονται δηλαδή τις δικαιοπραξίες. Έπρεπε να βρεθεί μια λύση.

Νομίζω ότι το είδαμε πολλαπλώς νομικά. Και αυτό το 5% είναι ουσιαστικά πέραν του επιτρεπόμενου, σύμφωνα με τους όρους και περιορισμούς δόμησης που ισχύουν στον οικισμό. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να έχεις μια εξ ολοκλήρου, 100%, αυθαίρετη κατασκευή σε έναν παραδοσιακό οικισμό, η οποία ουσιαστικά «τακτοποιείται», αφού περάσει από την επιτροπή. Κι αν δεν προσαρμόζεται, υποδεικνύει η ειδική επιτροπή που συστήνεται αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν για να προσαρμοστεί.

ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΦΑΡΜΑΚΗ – ΓΚΕΚΗ: Σε κάτω των δύο χιλιάδων; Όχι. Έτσι όπως το λέτε εδώ, δεν επιτρέπεται η υπαγωγή στις διατάξεις του παρόντος αυτοτελών νέων κατασκευών μετά την κήρυξη του οικισμού ως παραδοσιακού, οι οποίες έχουν υπέρβαση ύψους μεγαλύτερη του 5% του επιτρεπομένου. Στα επτάμιση μέτρα το 5% είναι…

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΗΦΟΥΝΑΚΗΣ: Είναι μόνο ως προς το ύψος.

ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΦΑΡΜΑΚΗ – ΓΚΕΚΗ: Ως προς το ύψος μόνο;

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΗΦΟΥΝΑΚΗΣ: Και αυτό γιατί; Διότι αφορά τις νέες κατασκευές. Διότι, δυστυχώς, σε υπέροχους παραδοσιακούς οικισμούς υπάρχουν αυθαίρετες κατασκευές, όπου αλλοιώνουν τον οικισμό κατά τραγικό τρόπο. Υπάρχουν αυθαιρεσίες με τρεις ορόφους ή τέσσερις ή πέντε, ανάλογα με την κλίση. Αυτές όχι…

ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΦΑΡΜΑΚΗ – ΓΚΕΚΗ: Συμφωνώ απολύτως, αλλά θεωρώ ότι το 5% στα επτάμιση μέτρα…

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΗΦΟΥΝΑΚΗΣ : Και πολύ είναι.

ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΦΑΡΜΑΚΗ – ΓΚΕΚΗ: …είναι μόνο τριάντα πέντε εκατοστά.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΗΦΟΥΝΑΚΗΣ (: Και πολύ είναι.

ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΦΑΡΜΑΚΗ – ΓΚΕΚΗ: Νομίζω ότι πρέπει να το δείτε θετικά μέχρι τη λήξη της συζήτησης.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, θέλω πραγματικά να ευχαριστήσω το Υπουργείο, γιατί αυτό το μεγάλο ζήτημα των παραδοσιακών οικισμών λύνεται σήμερα με την τροπολογία αυτή με τον πλέον καλύτερο τρόπο……….

  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

όταν λέει ''αυτοτελών νέων κατασκευών'' εδώ:

δ. Σε παραδοσιακούς οικισμούς <2000 κατοίκων δεν επιτρέπεται η υπαγωγή αυτοτελών νέων κατασκευών όταν έχουν υπέρβαση ύψους > 5% ή οποιουδήποτε όρου δόμησης,

τι εννοεί νέες κατασκευές?

έχω μια περίπτωση ισόγειας κατοικίας με ένα αυθαίρετο γκαράζ του 2000 σε οικισμό < 2000 κατοίκων (απογραφή 2001-->1990 κάτοικοι!!!!)

η μόνη υπέρβαση είναι η απόσταση του γκαράζ κ της κατοικίας που είναι <2,50μ...επομένως δεν μπορώ να το εντάξω διότι έχω >5% παραβίαση Δ?

γιατί διαχωρίζει το ύψος και τον οποιοδήποτε όρο δόμησης???

εντάξει το ύψος το καταλαβαίνουμε, δεν θα κανεις και 4οροφα...αλλά τα άλλα γιατί? αφού περνάς από αρχιτεκτονική επιτροπή ........:((((((

Link to comment
Share on other sites

μα για αυτό συνάδελφε αναφερόμαστε όλοι, σε τρέλα

 

μηπως καταλαβαινετε απο τη τροπολογια που ψηφιστηκε αν αυτη ισχυει και για τους διπλοχαρακτηρισμενους οικισμους?πχ παραδοσιακοι και ιστορικοι τοποι??

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.