Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ιδιοκτήτης με πλήρη κυριότητα και ψιλή κυριότητα σε άλλο ακίνητο


Recommended Posts

Στο μειωτικό συντελεστή της μιας και μοναδικης κατοικίας μπορεί να υπαχθεί καποιος που πληροι τις υπόλοιπες προδιαγραφές, αλλά ο οποίος διατηρεί και το 1/5 τμήματος από κληρονομιά σε εξοχική κατοικία (χωριό)?Αν γνωρίζει κάποιος παρακαλώ να βοηθήσει!!!

Ευχαριστώ

 

Εξαρτάται από το "σε τι επιφάνεια μεταφράζεται" το εξ αδιαιρέτου μερίδιό του αυτό στην εξοχική κατοικία, το πού βρίσκεται η κατοικία, αν υπάρχει υπόλοιπο δόμησης στο οικόπεδο που βρίσκεται η κατοικία και πόσο.......κ.λ.π.

 

Δες εδώ...

 

Δεν λαμβάνεται υπόψη ο μειωτικός συντελεστής της κύριας και μοναδικής κατοικίας, εφόσον ο ιδιοκτήτης ή ο σύζυγος ή οποιοδήποτε από τα ανήλικα τέκνα του έχει δικαίωμα πλήρους κυριότητας ή επικαρπίας ή οίκησης σε κατοικία ή σε ιδανικό μερίδιο αυτής που πληροί τις στεγαστικές ανάγκες της οικογένειάς του ή δικαίωμα πλήρους κυριότητας σε οικόπεδο οικοδομήσιμο ή σε ιδανικό μερίδιο οικοπέδου στο οποίο αντιστοιχεί εμβαδόν κτίσματος που πληροί τις στεγαστικές του ανάγκες. και βρίσκονται σε δημοτικό ή κοινοτικό διαμέρισμα με πληθυσμό άνω των τριών χιλιάδων (3.000). Θεωρείται ότι πληρούνται οι στεγαστικές ανάγκες, εφόσον το άθροισμα της συνολικής επιφάνειας που τους αντιστοιχεί υπερβαίνει τα 70τ.μ. Η επιφάνεια αυτή προσαυξάνεται 30τ.μ. για μέχρι δύο τέκνα και 20 τ.μ. για πάνω από δύο τέκνα, που βαρύνουν τον υπόχρεο ή τον άλλο σύζυγο.

Edited by Kapa
Link to comment
Share on other sites

Αλλη σχετικη ερωτηση...

 

Περιπτωση υπαγωγης στον Ν4014.

Επικαρπια πατερας, ψιλη κυριοτητα τα δυο τεκνα με ισα μεριδια..

 

Σε ποιο ονομα γινεται η αιτηση???

Link to comment
Share on other sites

Σαν να έχει δίκιο ο ΚΩΝ/ΝΟΣ.

Σήμερα έχει στην πλήρη κυριότητά του μόνο την ιδιοκτησία της οποίας είναι πλήρης κύριος.

Στην άλλη ιδιοκτησία δεν έχει πλήρη κυριότητα μέχρι να πάρει και την επικαρπεία ούτε καν δικαίωμα οίκησης.

Άρα η κύρια και μοναδική του οικία είναι αυτή που δηλώνει.

 

Αν όμως θελήσει να δηλώσει την άλλη ιδιοκτησία, τότε για εκείνη την αίτηση δεν θα έχει το μειωτικό συντελεστή.

 

@terry. Τα δύο τέκνα σαν συνιδιοκτήτες.

Link to comment
Share on other sites

Γιατί τα παιδιά έχουν την ψιλή κυριότητα.

 

Και λένε πως την αίτηση σε περίπτωση διαχωρισμού επικαρπίας και ψιλής κυριότητας, την υποβάλλει ο ψιλός κύριος...

Edited by Kapa
Link to comment
Share on other sites

δεν μου έχει γίνει ξεκάθαρο αν οι προυποθέσεις για την εξαίρεση αυτή απο τον μειωτικό συντελεστή αναφέρεται για το ακίνητο που είναι πρωτη και μοναδική κατοικία ή για άλλο ακίνητο.

Δηλαδή ιδιοκτήτης μιας και μοναδικής κατοικίας 300τμ χωρίς παιδιά και σύζυγο έχει μειωτικό συντελεστή. Δεν έχει τίποτα άλλο στο όνομα του με οποιαδήποτε μορφή(κυριότητα επικαρπία κτλ)

Οι προϋποθέσεις αναφέρονται σε άλλο ακίνητο. Δηλαδή για να θεωρείται το αυθαίρετο κύρια και μοναδική κατοικία πρέπει να ΜΗΝ έχει ο ιδιοκτήτης άλλο ακίνητο που να εμπίπτει στις προαναφερθείσες προυποθέσεις.
Link to comment
Share on other sites

Γιατί τα παιδιά έχουν την ψιλή κυριότητα.

 

Και λένε πως την αίτηση σε περίπτωση διαχωρισμού επικαρπίας και ψιλής κυριότητας, την υποβάλλει ο ψιλός κύριος...

Δείτε και αυτό:

[Δείτε και το αρ.26-παρ.3 που αναφέρει δικαίωμα πλήρους κυριότητας ή επικαρπείας]

Συμβολαιογράφος που ρώτησα είπε χαρακτηριστικά: δε θα αλλάξουμε τους συμβολαιογραφικούς όρους τώρα. Κύριος και ιδιοκτήτης δε θεωρείται κανένας εκ των ψιλού κύριου και επικαρπωτή.

Εγώ πιστεύω ότι αφού υπάρχει και εδώ (τι πρωτότυπο!) νομικό κενό στο Ν4014, μπορούμε να ρυθμίσουμε επ ονόματι οποιονδήποτε από τους δύο με συναίνεση του άλλου.

http://www.michanikos.gr/topic/25206-%CE%95%CF%80%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CF%81%CF%80%CE%AF%CE%B1-%CE%AE-%CF%88%CE%B9%CE%BB%CE%AE-%CE%BA%CF%85%CF%81%CE%B9%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B1/page__pid__369655#entry369655

Link to comment
Share on other sites

@letom

Ωχ με έκανες και Link... ουάου! Σ' ευχαριστώ.

Να τονίσω ότι το μη Italics είναι προσωπική άποψη.

 

Πράγματι όμως, ενώ στον 3843 διευκρινίστηκε (με εγκύκλιο αν θυμάμαι) τα περί ψιλού κυρίου, στο 4014 δεν έχουμε τίποτα. Η συμβολαιογράφος τόνισε πως δεν ορίζεται κύριος και ιδιοκτήτης στις επικαρπίες, είπε πως υποβάλλουν από κοινού τη δήλωση και όταν ανέφερα την περίπτωση διαφοράς στο πρόστιμο δεν απάντησε. Η γνώμη υποβάλλει όποιος συμφέρει είναι δική μου τη βρήκε να στέκει!

 

Για την περίπτωση που συζητήθηκε παραπάνω για κύρια και μοναδική κατοικία ιδιοκτήτη που τυγχάνει και ψιλός κύριος άλλης ιδιοκτησίας,

με βάση το νόμο (που εφόσον δεν αναφέρει => εξαιρεί)

και τη λογική (αν δεν είχε τη ιδιοκτησία αυτή δεν υπάρχει άλλη διαθέσιμη να κατοικήσει και είναι αναγκασμένος είτε να ενοικιάσει, είτε να φιλοξενηθεί)

χρησιμοποιεί το συντελεστή 0,4.

(Αυτό πιστεύω)

Edited by sagiasd
Link to comment
Share on other sites

Επιτρέψτε με να διαφωνήσω. "...έχει δικαίωμα πλήρους κυριότητας ή επικαρπίας..." Δεν αναφέρει τήν ψηλη κυριότητα. Θεωρώ ότι την εξαιρεί, αφού αναφέρει όλες τις περιπτώσεις.

 

Πλήρης κυριότητα = ψιλή κυριότητα + επικαρπία

 

Ψιλή Κυριότητα: Είναι το εμπράγματο δικαίωμα που απομένει όταν η πλήρης κυριότητα έχει στερηθεί (αποψιλωθεί) του εμπράγματου δικαιώματος της επικαρπίας, δηλαδή της χρήσης και κάρπωσης του πράγματος και συνεπώς έχει περιορισθεί μόνο στην εξουσία διάθεσής του.

Edited by georgegaleos
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.