Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αερισμός σε κτίριο τριτογενή τομέα


zio7

Recommended Posts

Και φωτισμό, εσωτερικές συνθήκες, φορτία από χρήστες και συσκευές σαν τι; Εντέλει ποια κύρια χρήση θα θεωρηθεί για το κτήριο; Προσωπικά λέω βοηθητικός χώρος, σε όλα του όμως (και να έχει μηδενικές απαιτήσεις σε ΖΝΧ και μηδενικά φορτία από χρήστες και εξοπλισμό). Άλλος μπορεί να πει εστιατόριο κι ας μην είναι. Κι αυτός δίκιο θα έχει. Ας αναθεωρήσουν τις αραχνιασμένες ΤΟΤΕΕ.

 

parth & dib, η αντιμετώπιση που προτείνεται με χρήση τιμών από δύο χρήσεις δεν μπορεί να γίνει. Το Κ.Α. θα πάρει τιμές για την κύρια χρήση ή την χρήση της/των ζώνης/ζωνών. Δεν γίνεται το εξεταζόμενο να υπολογιστεί βάσει άλλων τιμών.

Edited by panos-vicious
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 57
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

panos, σωστή η παρατήρηση οτι το ΚΑ θα πάρει τιμές για τη κύρια χρήση (που όμως δε υπολογίζεται στη ΜΕΑ αφού είναι υπαίθριος ή ημι. χώρος). πρέπει όμως να υπολογιστεί κατανάλωση ΖΝΧ για τα άτομα που θα εξηπυρετούνται στο χώρο εστίασης + βοηθητικών, άρα τι ?

 

Εν ανάγκη, η ΜΕΑ ας βγεί με μειονέκτημα στη χρήση ΖΝΧ ως προς το ΚΑ !

 

Όσο για την αναθεώρηση των αραχνιασμένων ΤΟΤΕΕ ... συμφωνώ με 1000 ! :smile:

Αν θυμάμαι καλά αυτές πρέπει να επικαιροποιούνται ανα 2 χρόνια ... βγήκε το '16 .. ήρθε το '17 και είμαστε ακόμα στο 2014 ! :sad:

Link to comment
Share on other sites

Άρα ή εστιατόριο ή βοηθητικός χώρος χωρίς εν μέρει θεωρήσεις. Δεν είναι το ζητούμενο να υπολογιστεί ενεργειακή κατανάλωση για όλες τις κατηγορίες, αλλά να γίνει όπως πρέπει η ΜΕΑ, οπότε ας βγει και με μηδενική κατανάλωση για το ΖΝΧ. Έτσι κι αλλιώς και για τον αερισμό άλλες τιμές θα χρησιμοποιηθούν στη διαστασιολόγηση, άσχετες με αυτές τις ΤΟΤΕΕ.

Μια παρατήρηση. Τιμές το Κ.Α. παίρνει και υπολογίζει βάσει της χρήσης της κάθε θερμικής ζώνης. Το μόνο που ορίζεται ενιαίο για όλες τις θερμικές ζώνες εντός ενός κτηρίου με πολλαπλές χρήσεις, είναι η μηνιαία περίοδος λειτουργίας, η οποία προκύπτει από την κύρια χρήση.

Το κακό είναι πως εδώ δεν μπορούν να οριστούν περισσότερες από μία θ.ζ. Εκτός κι αν μπορούν. Αλλά βάσει των χρήσεων που λέει ο parth ότι θα υπάρχουν, δεν βλέπω πως θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Καλησπέρα σε όλους. Θα ήθελα την άποψή σας καθώς δε μου έχει ξανατύχει κτίριο τριτογενούς τομέα που να έχει εναλλάκτη. Πρόκειται για πολυόροφο κτίριο γραφείων με εσωτερικό κλιμακοστάσιο που απομονώνεται με πόρτα. Ο κάθε όροφος είναι μια ενιαία αίθουσα και σε κάθε όροφο υπάρχει ξεχωριστό σύστημα εξαερισμού με τη μονάδα που επισυνάπτω. Το σύστημα θέρμανσης είναι αντλίες θερμότητας με εσωτερικό δίκτυο σε κασέτες οροφής, οπότε δε μιλάμε για ΚΚΜ.

1. Το πατάρι έχει ύψος 2,65μ και επικοινωνεί ελεύθερα με το ισόγειο. Κλίνω στο να υπολογίσω κανονικά την επιφάνειά του για τις ελάχιστες απαιτήσεις εξαερισμού. Τι λέτε;

2. Ποιον συντελεστή ανάκτησης θα παίρνατε; Αυτόν για τη θερμοκρασία ή για την ενθαλπία; Φαντάζομαι ότι υπάρχει διαφοροποίηση στην υγρασία των δύο ρευμάτων εξού και ο διαφορετικός βαθμός απόδοσης

3. Για τον υπολογισμό του Event σκέφτομαι να λάβω τη δυσμενέστερη περίπτωση (extra high) και αντίστοιχα το συντελεστή ανάκτησης. Βέβαια το ταμπελάκι του μηχανήματος δε συμφωνεί απόλυτα...

 

post-41353-0-47413600-1492109007_thumb.jpg

 

post-41353-0-04596400-1492109021_thumb.jpg

 

post-41353-0-39254200-1492109092_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

2). Αυτό που μας ενδιαφέρει με τη χρήση εναλλάκτη θερμότητας, δεν είναι η αύξηση (με απορρόφηση θερμότητας από το εισερχόμενο ρεύμα εξωτερικού αέρα) της θερμοκρασίας του αέρα το χειμώνα και η ελάττωσή της (με έκλυση ή απορρόφηση από το απορριπτόμενο ρεύμα εσωτερικού αέρα); Με αυτό το σκεπτικό, οι συντελεστές ανάκτησης για την θερμοκρασία λέω πως θα πρέπει να ληφθούν. Έτσι λέω. Στους εναλλάκτες περιστροφικού τροχού έχουμε και απορρόφηση υγρασίας.

 

3). Κάπως όπως και με την μέγιστη ισχύ που λαμβάνεται σαν ονομαστική όταν αυτή δεν δίνεται. Κι εγώ την μέγιστη παροχή θα έπαιρνα αν δεν ήξερα την ρύθμιση που έχει.

Ωστόσο, δεν καταλαβαίνω π.χ. στην χαμηλή παροχή αέρα, σε τι συνθήκες αντιστοιχούν οι παροχές 235/208 [L/s].

Γιατί ο β.α. 63% αντιστοιχεί σε παροχή 235 [L/s] και ανάκτηση ενθαλπίας στην ψύξη 63%, το 68% στη θέρμανση (πάλι ενθαλπία), το 76,5 σε ανάκτηση θερμότητας για την θερμοκρασία (αλλά σε ποια λειτουργία;;; ).

Παρομοίως τα 65%, 70% και 78% αλλά για παροχή 208 [L/s].

post-22627-0-95711200-1492122360_thumb.jpg

Edited by panos-vicious
Link to comment
Share on other sites

Πάνο έχεις δίκιο, δεν αναφέρει πουθενά σε όλο το φυλλάδιο τις συνθήκες αναφοράς. Βέβαια, από ένα επιφανειακό διάβασμα εδώ, ο βαθμός απόδοσης εξαρτάται από τη θερμοχωρητικότητα C του μέσου και τα σχεδιαστικά χαρακτηριστικά τησ συσκευής A, u (αριθμός NTU) κλπ.

Επίσης δεν υπάρχει επεξήγηση πότε έχω 235 και πότε 208 L/s (αφού και οι δύο παροχές αναφέρονται στη χαμηλή ταχύτητα). Το μόνο που μπορώ να υποθέσω είναι ότι αναφέρεται στα 50/60Hz του ρεύματος.

Αν καταφέρω να βρω κάτι στις σημειώσεις του προπτυχιακού/μεταπτυχιακού θα το διαβάσω με περισσότερη λεπτομέρεια και θα ενημερώσω. Ευχαριστώ πάντως για τις ιδέες

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Αν και έχει περάσει καιρός, να προσθέσω στο προηγούμενο μήνυμά μου, πως αν υπάρχει και ανακυκλοφορία αέρα, τότε ο τελικός (λειτουργικός όπως τον αποκαλεί η ΤΟΤΕΕ) συντελεστής ανάκτησης θερμότητας (βαθμός απόδοσης του εναλλάκτη) δεν θα είναι αυτός που δίνεται στα τεχνικά χαρακτηριστικά, δηλαδή ο nhe, αλλά αυτός που προκύπτει από την σχέση 4.9. ενότητα 4.6.3. της ΤΟΤΕΕ 20701-1/2010, δηλαδή ο: nhe_total = R + nhe*(1-R).

Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

Θα ήθελα και εγώ να κάνω μια ερώτηση.

Σε ΜΕΑ ξενοδοχείου, ο Κενακ μου ζητάει μηχανικό αερισμό. Αυτό είναι υποχρεωτικό?

Σύστημα ψύξης-θέρμανσης έχει απλά multi split units.

Επί της ουσίας πρόκειται για επιπλωμενα διαμερίσματα (πιο πολύ σε πολυκατοικία ταιριάζει παρά σε ξενοδοχείο).

Μήπως στον Κενακ πρέπει να το δηλωσω πολυκατοικία? Και πάλι αυτό δεν είναι λάθος αφού προορίζεται για τουριστικό κατάλυμα?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.