Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αλλαγή διαρρύθμισης. Τακτοποίηση ή όχι?


Recommended Posts

Αν και για την έκδοση βεβαίωσης νομιμότητας δεν απαιτείται τακτοποίηση της αλλαγής διαρρύθμισης ενός χώρου ωστόσο είμαι σε δίλημμα σχετικά με μία περίπτωση.

 

Δεν έχω δει ακόμη σχέδια ούτε την υφιστάμενη κατάσταση. Τηλεφωνικά μου είπαν ότι υπόγειο έχει χωριστεί στη μέση (συνεπώς μεσοτοιχία) και άρα έχω αλλαγή διαρρύθμισης. Ο πελάτης θέλει να το γράψει αργότερα ( 2 διαμερισματάκια του υπογείου) στα 2 παιδιά του.

Κάνω τακτοποίηση του χώρου με παράβολο 500 ευρώ και δυνατότητα έκδοσης οικοδ. άδειας (ενημέρωση φαντάζομαι) ή δεν δηλώνω τίποτα και δίνω βεβαίωση ότι είναι οκ? Φαντάζομαι ότι ο συμβολαιογράφος δεν θα μπορεί να κάνει μετά σύσταση οριζοντίου παρόλο που θα έχω δώσει βεβαίωση.

Ή

Χωρίς να δηλώσω τίποτα με το Ν. 4014/11, απλά κάνω ενημέρωση φακέλου? Υπάρχει κάποιο πρόστιμο σε αυτήν την περίπτωση στον πελάτη?Και αν ναι πως υπολογίζετε?Για να δω τι συμφέρει στον πελάτη.

Link to comment
Share on other sites

Δεν μας είπες ποια ακριβώς μορφή και χρήση του υπογείου ψάχνεις για να νομιμοποιήσεις.Τον τοίχο που το χώρισε σε 2, τα διαμερίσματα που προκύπτουν , τι?

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Λοιπόν έχω το παρακάτω θέμα:

 

Ο πελάτης μου είχε βγάλει άδεια για ισόγειο κατάστημα - ένας ενιαίος χώρος. Πλέον έχουν δημιουργηθεί 4 μικρότερα καταστήματα στη θέση του ενός, χωρίς να αλλάξει το εξωτερικό περίγραμμα. Τα χει νοικιάσει κ τα 4 κ οι ενοικιαστές θέλουν να βγάλουν άδειες λειτουργίας, οπότε απαιτείται βεβαίωση μηχανικού ότι όλα είναι οκ (κ όχι από την πολεοδομία πλέον). Στην παρ. 7 του άρθ. 50 του σχεδίου νόμου για την ποινική προστασία του περιβάλλοντος γράφει ότι αν η αλλαγή διαρρύθμισης οδηγεί σε τροποποίηση των μηχανολογικών εγκαταστάσεων, τότε υπάγεται στην κατηγορία 13 του πίνακα του παραρτήματος του Ν 4014.

 

Οπότε καταλαβαίνω ότι υπάρχουν 2 επιλογές: α) νομιμοποίηση ή β) τακτοποίηση με τον 4014.

 

Αν α) τότε πληρώνει παράβολο και πάει για άδεια νομιμοποίησης (ή πως αλλιώς θα λέγεται) μέσα σε 3 χρόνια. Πόσο θα είναι το παράβολο αυτό; Όσα και τα τ.μ. των 4 καταστημάτων χωρίς τους εξωτερικούς τοίχους; Τι μελέτες απαιτούνται για την άδεια νομιμοποίησης; Θα πρέπει να ολοκληρωθεί η έκδοσή της, για να δώσω βεβαίωση ότι όλα οκ, ώστε να δοθεί άδεια λειτουργίας στο κατάστημα;

 

Αν β) τότε πληρώνει παράβολο και στη συνέχεια το ειδικό πρόστιμο για την τακτοποίηση με τον 4014 για 30 χρόνια. Πόσο θα είναι το παράβολο αυτό; Και πόσο το ειδικό πρόστιμο; Αν ακολουθηθεί αυτή η επιλογή, μπορώ να δώσω βεβαίωση ότι όλα οκ, ώστε να δοθεί άδεια λειτουργίας στο κατάστημα, με την καταβολή της 1ης δόσης; Επίσης, μία αίτηση θα χρειαστεί να γίνει ή για το κάθε κατάστημα ξεχωριστά; Και τέλος, χρειάζεται ηλεκτρομηχανολογικός έλεγχος (άρα κ συμμετοχή μηχανολόγου με την ανάλογη αμοιβή) επειδή πρόκειται για κατάστημα κ όχι κατοικία;

 

Ποια περίπτωση συνιστάτε; Μάλλον τη β) λέω γιατί το ψιλοβιάζεται.

Link to comment
Share on other sites

ακούγεται ότι η αλλαγή της διαμερισμάτωσης των χώρων, χωρίς αλλαγή στο περίγραμμα του ορόφου, θα αντιμετωπιστεί εύκολα πλέον με τον 4014, πληρώνοντας ένα παράβολο (ίσως και λιγότερο των 500 ) ανά ιδιοκτησία. είναι πρόταση προς ψήφιση

Link to comment
Share on other sites

Καμιά βοήθεια σχετικά με το #3;

 

Συνάδελφε, από τη στιγμή που η περίπτωση είναι σχετικά επείγουσα, σίγουρα το λιγότερο χρονοβόρο είναι το β, παρά να μπλέξεις με πολεοδομίες κτλ κτλ.

Βέβαια, ακόμη δεν έχει εκδοθεί το ΦΕΚ, οπότε δεν μπορείς να τακτοποιήσεις...

Κατά τη γνώμη μου, θα απαιτηθεί Η-Μ έλεγχος...

Επίσης, από τη στιγμή, που ο ιδιοκτήτης είναι ένας, (μάλλον) μία δήλωση πρέπει να κάνεις για την διαμερισματοποίηση.

Link to comment
Share on other sites

Σύμφωνα με τις τελευταίες αλλαγές του 4014, προβλέπεται το εξής:

 

"Η διαφορετική διαμερισμάτωση ορόφου από αυτήν που προβλέπεται στα εγκεκριμένα σχέδια της οικοδομικής άδειας, αν έχει επιφέρει τροποποίηση των μηχανολογικών εγκαταστάσεων, υπάγεται στην κατηγορία 13 του πίνακα του Παραρτήματος του ν. 4014/2011 και ως ειδικό πρόστιμο καταβάλλεται εφάπαξ, εντός της προθεσμίας της πρώτης δόσης, το ποσό των 500 ευρώ και δεν καταβάλλεται παράβολο."

 

Η περίπτωση που έχω είναι ο διαχωρισμός ενός διαμερίσματος του 3ου ορόφου σε τρία διαμερίσματα. Λόγω επιπλέον WC, έχουν γίνει αλλαγές σε ύδρευση/αποχέτευση και στους υποκείμενους ορόφους. Το εξωτερικό περίγραμμα δεν έχει επηρεαστεί.

 

Ποιο είναι λοιπόν το συμπέρασμα, μετά τις τελευταίες εξελίξεις; Μπορεί η συγκεκριμένη περίπτωση να ενταχθεί στο 4014, να πληρωθεί το πρόστιμο που λέει και στη συνέχεια τέλος; Η χρειάζεται τελικά έκδοση άδειας νομιμοποίησης εντός 3τίας, για την οποία θα χρειαστούν οι πατεράδες τους και οι μαμάδες τους στην πολεοδομία;

Link to comment
Share on other sites

Με βάση αυτά που ξέρουμε δεν γίνεται πουθενά αναφορά για υποχρέωση έκδοσης Οικ. Αδείας.

Μοναδική υποχρέωση η μία παράβαση.

Αλλά είσαι ποτέ σίγουρος μ΄ αυτούς?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.