Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πρώτο ΠΕΑ - διάφορα ερωτήματα


mem_fretz

Recommended Posts

Σε επιτοίχιο λέβητα Φ.Α. που χρησιμοποιείται και για παραγωγή ΖΝΧ με ταχυθερμαντήρα, τοποθετημένο εξωτερικά, στην αποθήκευση παίρνουμε απώλειες 12% (5% + 7%) ή καθόλου;

Επίσης, βοηθητικά συστήματα στο ΖΝΧ σε τέτοια εγκατάσταση, δεν μπαίνουν καθόλου έτσι; Εκτός κι αν μετράει καμιά ηλεκτροβάνα μέσα στη συσκευή.

Σε περίπτωση που συνδιάζεται με ηλιακό θερμοσίφωνα, αν τοποθετηθεί κάποιο κιτ με δύο τρίοδες το οποίο κάνει by pass στο λέβητα αν το νερό του ηλιακού είναι αρκετά ζεστό και ανάμιξη ώστε να περιορίσει τη μέγιστη θερμοκρασία για προστασία του χρήστη (κάτι σαν αυτό δεξιά), αυτό μπορεί να θεωρηθεί σαν "Διάταξη αυτομάτου ελέγχου ΖΝΧ"; Η αλήθεια είναι πως οι διατάξεις αυτομάτου ελέγχου αναφέρονται σε κεντρικά συστήματα, αλλά λέω μήπως...

Link to comment
Share on other sites

Σε επίτοιχο λέβητα ΦΑ δεν έχουμε αποθήκευση ΖΝΧ.

Βοηθητικά συστήματα επίσης δεν έχουμε γιατί και αν ακόμα υπάρχει το εξάρτημα της φωτογραφίας , αυτό δεν είναι ηλεκτρικό άρα κατανάλωση μηδεν. (Τότε όμως έχουμε αποθήκευση ΖΝΧ στον ηλιακό)

Link to comment
Share on other sites

Αποθήκευση δεν έχουμε, έχουμε όμως εναλλάκτη. Αλλά λες ότι παίρνουμε υπόψη απώλειες από τον εναλλάκτη και το δοχείο (που στον ταχυθερμαντήρα δεν υπάρχει), μόνο όταν υπάρχει αποθήκευση;

Για την μηδενική κατανάλωση του εξαρτήματος συμφωνώ. Αποθήκευση στον ηλιακό θα έχουμε, αλλά εφόσον είναι μιας πηγής ενέργειας, δηλαδή ηλιακής, δεν υπάρχει και κατανάλωση συμβατικού καυσίμου / ενέργειας.

Πάντως ευχαριστώ.

 

edit: Στην 4.8.4* πάντως, για το Κ.Α. με θερμαντήρες ροής θεωρεί απώλειες 2% (πλευρικές θερμικές απώλειες για τοποθέτηση σε εσωτερικό χώρο), οπότε λέω μήπως και για τον επίτοιχο ροής Φ.Α. πρέπει να πάρουμε 7% για τοποθέτηση σε εξωτερικό χώρο;

 

* "Για το κτήριο αναφοράς ο συνολικός συντελεστής θερμικών απωλειών από τους τοπικούς θερμαντήρες ηλεκτρικούς ή αερίου (ροής ή αποθήκευσης) λαμβάνεται 2% επί της συνολικής θερμικής ενέργειας για Ζ.Ν.Χ. και αντίστοιχα 7% για κεντρικές μονάδες με εναλλάκτη θερμότητας (σερπαντίνα)".

Edited by panos-vicious
Link to comment
Share on other sites

Επειδή ο εναλλάκτης είναι μέσα στο κουτί του λέβητα, δεν έχουμε έξτρα απώλειες, δηλαδή όλες οι απώλειες αθροίζονται στο βαθμό απόδοσης του λέβητα.

Link to comment
Share on other sites

Μήπως εννοεί τους θερμαντήρες που είναι μόνο για ΖΝΧ και άρα δεν έχεις άλλο βαθμό απόδοσης?

Link to comment
Share on other sites

Δεν γνωρίζω :confused: . Κι επίσης, η ερμηνεία του 2% για το Κ.Α. είναι δική μου. Δεν ξέρω αν το Κ.Α. έχει τους τοπικούς θερμαντήρες ηλεκτρικούς ή αερίου (ροής ή αποθήκευσης) τοποθετημένους εσωτερικά.

Δηλαδή λες πως για επίτοιχους λέβητες, για θέρμανση και ΖΝΧ, ο β.α των τερματικών μονάδων θα είναι μονάδα (100%);

Link to comment
Share on other sites

Οι τερμάτικές μονάδες θέρμανσης (σώματα) πάνε κανονικά όπως με λέβητα πετρελαίου. Το δίκτυο θεωρείται μικρό και άν είναι και όλο μέσα τότε δεν έχει απώλειες.

Link to comment
Share on other sites

Μάλλον κάπου χάθηκε το τόπι. Για τις τερματικές μονάδες ΖΝΧ με "τοπικό" επίτοιχο λέβητα φ.α., τοποθετημένο σεε εξωτερικό χώρο, που καλύπτει τις ανάγκες τόσο της θέρμανσης όσο και την παραγωγή ΖΝΧ (με θερμαντήρα ροής) λέγαμε. Ας αφήσουμε κατά μέρος τις τερματικές μονάδες θέρμανσης καθώς και την έκταση των δίκτυων (θέρμανσης και ΖΝΧ). Οι ΤΕΡΜΑΤΙΚΕΣ μονάδες ΖΝΧ σε αυτή την περίπτωση έχουν μηδενικές απώλειες ή έχουν κάποιο ποσοστό απωλειών και πόσο; Απόψεις θα ήθελα. Please.......

Link to comment
Share on other sites

Guest
Αυτό το θέμα πλέον έχει κλείσει για περαιτέρω απαντήσεις.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.