Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πρόγραμμα για ενεργειακη επιθεωρηση


katrmp

Recommended Posts

ikaros13, για μένα το θέμα έχει κλείσει αφού προτιμάτε εξελάκια.

 

Παρατηρώ όμως οτι έχεις την άνεση να ποστάρεις αναξιόπιστες πληροφορίες και μετά να τις παίρνεις πίσω.

Επίσης να προσβάλεις συναδέλφους.

Έχεις κάποια ιδιότητα που δεν έχουν οι άλλοι?

  • Upvote 1
  • Downvote 2
Link to comment
Share on other sites

Αδερφέ, ποιες αναξιόπιστες πληροφορίες μου λές και πράσινα άλογα? Τι σκάλωμα έχεις φάει? Γουστάρεις AutoKenak? Ε, δούλεψε με αυτό. Τι πρόβλημα υπάρχει δηλαδή με τους υπόλοιπους? Σε πρόσβαλα επειδή δεν παίζω με το Αutokenak σου? Πλάκα μας κάνεις?

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

hkamp έχεις δίκιο, τα περισσότερα προγράμματα έχουν παγίδες, αλλά όχι όλα.

Πιστεύεις οτι οι περισσότεροι επιθεωρητές ξέρουν όλες τις λεπτομέρειες του ΚΕΝΑΚ?

Ειδικά εκείνοι που σπάνε τελείως τις τιμές δεν ασχολούνται με λεπτομέρειες. Δεν ξέρουν πότε πρέπει να βάλουν δάπεδο ή οροφή σε διαμέρισμα ανάλογα με τι συνορεύει. Δεν ξέρουν πότε ο τοίχος θεωρείται αδιαβατικός κλπ. Δεν ξέρουν ποιά η διαφορά μεταξύ όμορου Μ.Θ. και κλιμακοστασίου Μ.Θ. Έχω ακούσει τρελά πράγματα σε σεμινάριο του ΤΕΕ από ανθρώπους που ήταν ήδη επιθεωρητές.

Ένα καλό πρόγραμμα τους δίνει λύσεις αυτόματα (τουλάχιστον αυτό που χρησιμοποιώ εγώ). Το ΤΕΕ-ΚΕΝΑΚ βάζει ότι του πεις.

Το ΤΕΕ-ΚΕΝΑΚ στο θέμα εισαγωγής στοιχείων είναι απλό εξελόφυλλο, δεν είναι πρόγραμμα.

 

Δεν αναφέρομαι λοιπόν στους έμπειρους και προσεκτικούς αλλά στους υπόλοιπους.

Δεν ξερουν ποτε πρεπει να βαλουν δαπεδο η οροφη? Δε χρειαζεσαι να εισαι επιθεωρητης για αυτο, ουτε καν μηχανικος...

Δεν ξερουν ποτε ο τοιχος θεωρειται αδιαβατικος? Ποσες γνωσεις πρεπει να εχεις για να καταλαβεις ποιες τοιχοποιιες επιτρεπουν ανταλλαγη θερμοτητας και ποιες οχι? Κι η γιαγια μου το ξερει.

Για το ομορο ΜΘ με το κλιμακοστασιο ΜΘ δεν καταλαβα τι εννοουσες...

Αλλα οι γνωσεις που πρεπει να εχεις για να βγαλεις ενα ΠΕΑ δεν πρεπει να ειναι και τοσο πολλες ωστε να σηκωσεις εμπορικο προγραμμα.

Λιγη τριβη με το αντικειμενο και καθαρισες.

 

Τα μισαωρα των συναδελφων δεν τα υποστηριζω, χωρις να τους αμφισβητω, καθοτι απο την πρωτη στιγμη που θα καθησω στο pc μου ως και την τελευταια εκτυπωση, δυσκολα θα κανω λιγοτερο απο 3ωρο.

Συνηθως για μια συνηθη κατοψη, ενα 4ωρο το θελω κατα μεγιστο.

 

Η συμπεριφορα σου απεναντι στον Ικαρο και την προσφορα του στο forum ηταν ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ

-1 απο μενα.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

@Τ-911: Καταρχήν δεν είναι συμπεριφορά σε άλλο μέλος. Άσχετα πόσες δημοσιεύσεις έχει κάνει εδώ μέσα ή πόσο έχει βοηθήσει. Και 1 δημοσίευση να είχε δεν είναι σωστό.

 

Έλεγα να μην γράψω γιατί τα έχουμε πει πολλες φορές αλλά έτσι για όσους ενδιαφέρονται:

Στην Ιρλανδία είχαν δοθεί excelόφυλλα από το υπουργείο το ανάλογο του ΥΠΕΚΑ για τους υπολογισμούς ΕΛΕΥΘΕΡΑ διαθέσιμα στο διαδίκτυο και τουλάχιστον στην αρχή με βάση αυτά γινόταν η εισαγωγή στο ανάλογο λογισμικό κατάταξης. Το 2010 εδώ όμως όλοι έψαχναν λογισμικό σαν τρελοί και έλεγαν και "ευχαριστώ" για προνομιακές τιμές όταν αγόραζαν όλοι μαζί. Σε άλλες χώρες το ανάλογο λογισμικό κατάταξης έχει δοθεί δωρεάν. ΠΡΟΣΟΧΗ: Δωρεάν όχι με ανοιχτό τον κώδικα.

 

Με ένα κομπιουτεράκι το οποίο έχει απλά παρενθέσεις (νομίζω έχουν όλοι στο γραφείο) για ένα απλό διαμέρισμα όχι μόνο η εισαγωγή γίνεται στο μισάωρο αλλά υπολογίζεις κατευθείαν απώλειες από μεταφορά και αερισμό. Εγώ προσωπικά έχω στο μυαλό μου και του αναφοράς τη μεταφορά και τον αερισμό και σε ένα εύρος 1-2 κατηγοριών σκέφτομαι πάνω κάτω που βρίσκεται ένα διαμέρισμα. Πίστεψέ με δεν είμαι ο μόνος. Αρκετοί ξέρουν με το που διαλέγουν τα U που θα "πέσει" ένα διαμέρισμα. Το μόνο που κάναμε ήταν σχεδόν να μάθουμε τις ΤΟΤΕΕ απ' έξω τόσες φορές που τις συζητήσαμε.

Έχεις έτοιμο και ένα xml με τα συστήματα αναφοράς σε μία ζώνη (θέρμανση, ψύξη, ζνχ). Αν υφίσταται κάποιο απλά το αλλάζεις. Αν δεν βρεις κάποιο σύστημα μένεις με του αναφοράς.

Αυτά χωρίς κανένα λογισμικό. χωρίς εξελόφυλλα. Σε μισή ώρα.

Αν το ΤΕΕ-ΚΕΝΑΚ ήταν on-line στο buidlingcert θα έκανες και την προσθήκη επί τόπου στην αυτοψία.

 

Στο προκείμενο:

Από τη δική μου εμπειρία λογισμικό χρειάζεται αν έχεις συνεχώς πολυκατοικίες, θες συνεννώσεις δομικών στοιχείων γιατί δεν "αντέχει" το ΤΕΕ-ΚΕΝΑΚ λόγω γραμμών, θες κάτι πιο επαγγελματικό (δεν ξέρω για ποιό λόγο αφού οι αμοιβές οι ίδιες είναι) ή κάτι πιο "εντυπωσιακό" (σε τέυχη, σκιάσεις) ή αν βαρέθηκες να υπολογίζεις προβόλους έναν ένα και θες να σχεδιάσεις, ή αν αντί για 1-2 ζώνες έχεις 7-8 σε ένα κτίριο. Εκεί ναι και τα αξίζει και τα λεφτά του. Αν ήταν έτσι όμως κάποια λογισμικά θα πουλιούνταν μόνο σε 5-10 κόπιες. Ειδικά αυτή την περίοδο.

 

Επίσης εγώ αν αγόραζα θα είχα κάποιες απαιτήσεις. Παράδειγμα: Ότι και να συναντήσω σε συστήματα να μου προσθέτει περιγραφές σε τεύχη, να μου εξάγει σχέδια κατευθείαν, να το βάλω και στο σταθερό και στο λάπτοπ και προφανώς να μην κάνει λογικά λάθη. Κάτι τέτοιο δεν υπάρχει. Η δεν υπήρχε τουλάχιστον όταν πρωτοασχολήθηκα να δω τι θα κάνω. Και είναι και νόμος για όποιον έχει ασχοληθεί με τον προγραμματισμό πως δεν υπάρχει λογισμικό χωρίς λάθη...

Ανάλογες απαιτήσεις θα είχα και στην τιμή. Είναι αυτόνομο λογισμικό και έχει πχ 1000€; Είναι υπολογιστικό και λειτουργεί ως plugin πάνω σε σχεδιαστικό; Αν "πάταγε" πάνω σε υπάρχον σχεδιαστικό και δεν είχα το σχεδιαστικό θα ήταν οικονομικά ασύμφορο να αγοράσω πρώτα το σχεδιαστικό και μετά αυτό. Και αν εγώ έχω άλλο σχεδιαστικό (που έχω και είναι και ελεύθερο ακόμα και με dwg); Με δεσμεύει. Θα έχω 2 σχεδιαστικά; Και το 2ο θα το πληρώσω;

 

Νομίζω τα λογισμικά είναι κατάρα για το επάγγελμα. Είτε είναι εμπορικά είτε ελεύθερα. Ακούγεται περίεργο όταν κάθε μηχανικός έχει 1 και 2 pc πλέον αλλά έτσι είναι. Πρέπει να μπορείς να κάνεις το υπολογιστικό κομμάτι και το σχεδιαστικό μιας μελέτης χειροκίνητα και μετά να απλουστεύεις τη δουλειά σου με λογισμικά. Δεν μπορεί να σε πάρει από το χέρι κάποιος άλλος για να κάνεις μια μελέτη θέρμανσης, ψύξης, κενακ, να σου πει και που προσθέτεις τι και να πεις έκανα μελέτη στα "τυφλά". Έχω αγοράσει και εγώ όπως οι περισσότεροι εδώ μέσα λογισμικό αλλά για εργασίες που πραγματικά τις κάνεις μια φορά στο χέρι και τρελαίνεσαι.

 

Δική μου γνώμη παίρνεις την ανάλογη ΤΟΤΕΕ για την κάθε μελέτη (που γι αυτό ακριβώς εκδόθηκε για τον ΚΕΝΑΚ τη θέρμανση η την ψύξη κ.α.) και κάνεις μια φορά "στο χέρι" τη δουλειά. Θα δεις οτι τελικά για τον ΚΕΝΑΚ τα πράγματα είναι απλά. Ακόμα πιο απλά για πιστοποιητικά. Ακόμα πιο απλά ήταν για τη θέρμανση τελικά τόσα χρόνια. Από εκεί και πέρα επιλέγει κάποιος έχοντας γνώση.

 

PS: Το 2010 μπορεί χωρίς γνώση του αντικειμένου να φαινόταν καλά μια τέτοια αγορά, τώρα δεν ξέρω. Το 2011 φαινόταν καλή και μια αγορά λογισμικού για τα αυθαίρετα και είδαμε πως κατέληξε... Το 2013-14 θα φαίνεται καλή μια αγορά για την ηλεκτρονική ταυτότητα ακινήτων κ.ο.κ.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Inzaghi μιλάμε για την εισαγωγή των δομικών σε μισή ώρα, αυτόν δηλαδή τον χρόνο που θα συγκριθεί με της χρήσης του εμπορικού λογισμικού.

Ολος ο χρόνος που χρειάζεσαι μέχρι την εκτύπωση του ΠΕΑ είναι σαφώς μεγαλύτερος.

Link to comment
Share on other sites

Για απλή περίπτωση είπα και εγώ.

Αν βρω τίποτα σύνθετο συνήθως σχεδιάζω. Όχι τα σχέδια της μελέτης (!) απλά για να κάνω μια αρίθμηση να μη χαθώ. Εκεί εντάξει μπορεί να το φας το 2ωρο με σχέδιο, εισαγωγή, σκιάσεις.

Link to comment
Share on other sites

Έπεσε ο ουρανός και με πλάκωσε!

 

Ξαναδιάβασα το post #18 του ikaros13 και κατάλαβα τι ήθελε να πεί. Με άλλη οπτική γωνία εννοεί οτι δεν είναι αρχιτέκτονας. Το εισέπραξα λάθος και παίρνω πίσω τα περί ειδικότητας.

 

Συμφωνώ με τον Sw0rdf1sh ότι οι προδιαγραφές ΚΕΝΑΚ θα μπορούσαν να είναι πιό απλές. Οστόσο θα μπορούσαν να είναι και πιο περίπλοκες αν δούμε τι εφαρμόζεται σε άλλες χώρες της Ε.Ε. Πάντως είμαι υπέρ της απλότητας. Θεωρώ οτι ο τρόπος υπολογισμού και οι προδιαγραφές ΚΕΝΑΚ και ΤΟΤΕΕ θα μπορούσαν να είναι καλύτερες. Οστόσο θα πρέπει να τις εφαρμόζουμε εφόσον αυτές ισχύουν.

 

Ο μηχανικός θα πρέπει να ξέρει καλά τη θεωρία. Συμφωνώ απόλυτα γιατί έτσι τιμά το πτυχίο του. Όλα τα λογισμικά είναι για να κερδίζουμε χρόνο και όχι για να καλύπτουν τα κενά των γνώσεών μας. Πρακτικά όμως αυτό δεν συμβαίνει. Ξέρω αρχιτέκτονες που πήραν πρόγραμμα στατικών και κάνουν στατικά χωρίς να έχουν την υποδομή.

 

Το θέμα που βάζετε οι περισσότεροι (σχεδόν όλοι) είναι οτι δεν χρειάζεται άλλο λογισμικό εκτός του ΤΕΕ-ΚΕΝΑΚ.

Όπως δεν χρειάζεται πρόγραμμα αμοιβών αφού τα υπολογίζεις με εξελάκια. Το ίδιο ίσχυε παλιά για τη θερμομόνωση. Τέλος δεν χρειάζεται αποστασιόμετρο laser για αποτύπωση διαμερίσματος, αφού μπορείς να μετράς με την κορδέλα...

 

Σε μια περίοδο κρίσης ωθούμαστε βίαια προς αυτή την κατεύθυνση. Τα παραπάνω εργαλεία γίνονται άχρηστα επειδή δεν μπορούμε να τα αποκτήσουμε/συντηρήσουμε και όχι επειδή είναι πραγματικά άχρηστα.

 

Πόσες χιλιάδες μηχανικοί τα έχουν αγοράσει και έχουν επιταχύνει τη δουλειά τους στο παρελθόν. Λένε κάποιοι ότι πλουτίσαμε τις εταιρείες λογισμικών. Υπάρχει η πικρία από τα προγράμματα ΚΕΝΑΚ που πολλά αποδείχτηκαν κατώτερα των περιστάσεων. Συμφωνώ οτι το ελληνικό λογισμικό κατά κανόνα δεν είναι καλής ποιότητας αλλά αυτό είναι ένας κανόνας που ισχύει σε όλον τον κόσμο. Εκτιμούμε τα ξένα λογισμικά (έχω δει αρκετά) επειδή αυτά που φτάνουν στην ελλάδα είναι τα καλά που έχουν ξεχωρίσει. Και έχουν ξεχωρίσει επειδή κάποιοι διέκριναν το καλό από το άχρηστο.

  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

Δεν είναι οτι δε χρειάζεται. Δεν θα κάνει κανένας προσθέσεις στο μυαλό του ή θα κάτσει να ζωγραφίζει σε Α4. Απλά αυτό που χρειάζεται γίνεται να το φτιάξεις σε ένα φύλλο εργασίας. Λογισμικό είναι ουσιαστικά και το excelόφυλλο.

πχ στις σκιάσεις δεν υπάρχει πιο γρήγορος υπολογισμός από αυτό το φύλλο υπολογισμού που υπάρχει εδώ στα downloads. Σε κανένα λογισμικό.

 

Οτι προσπαθούμε να γλιτώσουμε από παντού στη συγκυρία ισχύει αλλά δε νομίζω οτι εκμηδενίζουμε τα πάντα. Εδώ υπάρχει άλλο πρόβλημα συνάδελφε.

Το σύστημα αμοιβών του ΤΕΕ δεν δημιουργήθηκε με τη λογική του "ολοκληρωμένου" πληροφοριακού συστήματος; Νομίζω πληρώθηκε με αυτό το σκεπτικό. Αν κάποιος εκεί πάνω αποφάσισε πως τα πληροφοριακά συστήματα θα είναι "μισά" και τα άλλα "μισά" είτε θα τα φτιάχνεις σε excel είτε θα τα αγοράζεις τότε εγώ προσωπικά θα τα φτιάχνω σε excel. Ίσως κάποια στιγμή αλλάξουμε νοοτροπία.

Το ίδιο έγινε με το buildingcert και το ΤΕΕ-ΚΕΝΑΚ. Ουσιαστικά λέμε πως είναι ευτύχημα πως αν και το ΤΕΕ-ΚΕΝΑΚ δεν εχει τα πάντα έχει αρκετά και φτάνει για τη δουλειά που θες.

 

Εδώ υπάρχει εγγεγραμμένος στο forum με 1 μόνο δημοσίευση ο οποίος μπήκε να μας πει να αγοράσουμε το λογισμικό του για τον ΚΕΝΑΚ. Τι να λέμε τώρα. Επειδή δεν είμαι μόνο εδώ γραμμένος, 5 λεπτά μετά μπήκε και σε άλλα 2 παρεμφερή fora και έγραφε ακριβώς το ίδιο. 5 μήνες τώρα δεν έχει ξαναγράψει κάτι. Οτιδήποτε βρε αδερφε..Πες ένα γεια... :mrgreen:

 

Το αποστασιόμετρο θα το πάρω. Δεν μπορώ να το παράγω. Μπαταρίες μπορώ να βρω σε κάθε περίπτερο. Αν όμως δουλευε μόνο με συγκεκριμένες μπαταρίες η μεζούρα είναι δελεαστική...

Μεταφέρω λοιπόν το εξής επειδή είμαι και σχετικά νεότερος και η γενιά μου βρίσκεται έξω:

Συζητούσα online με φίλο που βρίσκεται στο εξωτερικό ότι χρησιμοποιούμε 2 λογισμικά (το 1ο, το ΤΕΕ-ΚΕΝΑΚ εμπορικό, το 2ο, οποιοδήποτε άλλο είτε εμπορικό είτε ελεύθερο) για να καταθέσουμε ένα xml (ανοιχτό πρότυπο) ο άνθρωπος με κοιτούσε με αυτό το μειδίαμα ότι "καλά που έφυγα"... και μετά ξεκίνησε τις "παράλογες" ερωτήσεις του γιατί δεν φτιάχνουν 1 αντί για 2 κλπ. Τι να του πεις; :confused:

  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

Συγγνώμη, αλλά τόοοοσο δύσκολο και πολυέξοδο θα ήταν να λειτουργεί το ΤΕΕ-ΚΕΝΑΚ (μελέτης και επιθεώρησης) σαν excelόφυλλο; Να μπορεί ρε αδελφέ να λειτουργεί με αναπτυσσόμενες λίστες, να υπολογίζει ένα εμβαδό τέλος πάντων. Να έχει, αν μη τι άλλο, ένα undo και redo; Να μπορείς να του δίνεις στοιχεία για υπολογισμό των σκιάσεων και του αερισμού; Και όχι όλα αυτά να κάθεσαι να τα κάνεις σε excel και μετά copy-paste.

Τόοοσο δύσκολο ήταν να μπορείς να αλλάξεις το ύψος/πλάτος των κελιών ώστε να βλέπεις τι γράφεις; Να μην έχει περιορισμό στον αριθμό των γραμμών;

Πόσο παραπάνω δηλαδή θα κόστιζε η πώλησή του;

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.