Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ενόργανη Εκτίμηση Σεισμικής Διακινδύνευσης Κτιρίων


 
vitrouvios

Recommended Posts

Προφανώς είναι μία προσπάθεια αντιγραφής της μεθόδου HAZUS για χρήση σε Ελλάδα και Τουρκία. Καθώς δεν υπάρχει το αναγκαίο GSI υπόβαθρο για την εφαρμογή της HAZUS, αναπτύσσουν μία μέθοδο που δεν απαιτεί στοιχεία από GIS αλλά μπορεί να ταϊστεί με στοιχεία από τον χρήστη.

 

Ωστόσο, χρειάζεται λίγη σοβαρότητα: H HAZUS είναι διαφανής διαδικασία, με δωρεάν λογισμικό, που έχει αναπτυχθεί από την FEMA (Federal Emergency Management Agency). Σκοπός της μεθόδου είναι η εκτίμηση πιθανών οικονομικών ζημιών λόγω φυσικών καταστροφών (του σεισμού συμπεριλαμβανομένου) για θέματα πολιτικής και άμεσης λήψης αποφάσεων.

 

Η EQ-Fast τί είναι; Μία no-name μέθοδος, με μόνη βιβλιογραφική αναφορά την σε άθλια αγγλικά αίτηση διπλώματος ευρεσιτεχνίας; Που την πιστοποίησε η TUV σε ρόλο FEMA και την πλασάρει ως πασπαρτού διά πάσαν νόσον και πάσαν μαλακίαν;

Στον επίσημο ιστότοπό της η TUV γράφει: "Διασφαλίστε ότι το κτήριό σας είναι ασφαλές έναντι σεισμού". Και ακόμη ότι κάνει "Ενόργανη Εκτίμηση Σεισμικής Διακινδύνευσης Κτιρίων"...

Αυτά τα πράγματα τα κάνει μόνο ο ΕΚ-8. Είναι απαράδεκτο να χρησιμοποιεί κανείς τέτοιου είδους παραπλάνηση για να επιβληθεί στην αγορά. Πολλώ δε μάλλον, όταν εκμεταλλεύεται το όνομα που έχει ως κορυφαίος οίκος αξιολόγησης/πιστοποίησης. Είναι προφανές ότι το target group τους δεν είναι η υπηρεσία πολιτικής προστασίας, αλλά ο κοσμάκης...

 

Θα τρέχει τώρα ο κοσμάκης, να του κάνουν "διασφάλιση" ότι δεν θα πέσει το σπίτι του...

 

Edit:

Βιβλιογραφία στα ελληνικά

Edited by AlexisPap
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 20
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Απο την πλευρά μου θα έλεγα οτι με το profometer εαν δεν έχεις σοβαρότατη εμπειρία και μπορείς να "δεις" δεν διαβάζεις το μήκος αγκύρωσης ούτε σε 100 χρόνια. Θα χρειαστείς τομογράφο ή GPR υψηλής ανάλυσης. Πάμε τώρα στα οικονομικά. Ας πούμε οτι έχουμε 20 κόμβους το κόστος με τίποτα δεν πεφτει κάτω απο 2500 Ε μόνο για το μήκος αγκύρωσης. Αρα τα 2Ε/τμ δεν παίζουν με τίποτα. Βέβαια αποσκοπούν στο να κάνουν ενισχύσεις και μελέτη που είμαι σίγουρος οτι θα την κάνουν παντού. Μπορεί και εργολαβία. Τώρα συστήματα διέγερσης υπάρχουν αλλα μιλάμε για τρομακτικό κόστος και δεν γινονται στην Ελλαδα ουτε σε γέφυρες.

 

Και κάτι που είδα χθες απο παρουσίαση της ARUP. Seismic Isolation using Thixotropic gels. Ανακαλύφθηκε απο το Yokohama University και ήδη έχει μπει αντί για εφέδρανα σε γέφυρες. Η τεχνική βασίζετε στην μεταβολή του ιξώδους με τις διατμητικές τάσεις του σεισμού. Ξεκίνησε η ιδεά απο ενα Διδακτορικό απο ένα τύπο φυσικό που κοιτούσε ενα φελλό ψαρέματος σε ένα μπόλ με νερό. Παρατήρησε οτι οταν κουνούσε το μπολ το καλαμάκι του φελλού δεν κουνιόταν. Η τεχνολογία αγοράστηκε απο Dupont έναντι 400Μ δολαρίων και μέσα σε 3 χρόνια έφτιαξαν τα πρώτα εμπορικά συστήματα για γέφυρες. Θεωρείτε η πλέον αξιόπιστη και φθηνή λύση διότι βασίζετε στην φυσική ιδιότητα του υλικού. Αντίστοιχες λύσεις με χρήση current agitation gels δουλεύονται σήμερα σε αρκετά παν/μια της Αμερικής. Ενας επιταχυνσιογράφος παίρνει το σήμα έναρξης του σεισμού και σε 2ns περνάει μια τάση στο gel και αλλάζει το ιξώδες. Θεωρείτε απο πολλούς η μεγαλύτερη ανακάλυψη στην αντισεισμική τεχνολογία των τελευταίων 100 ετων.

Edited by Ροδοπουλος
  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

Ως προς το timing της εμφάνισης της "νέας μεθόδου", συσχετίζω την υπουργική απόφαση για τον ΚΑΝΕΠΕ, αλλά κυρίως τις μελέτες στατικής επάρκειας του 4014...

Link to comment
Share on other sites

Εγώ από τα λίγα που είδα με βάση αυτά που παραθέτει ο Alex αντιλαμβάνομαι ότι το προωθούν με μια λογική μεσιτικού γραφείου.

 

Ερώτημα ουσιαστικό και φυσικά θα πρέπει να πάει προς ΤΕΕ.

Η «πιστοποίηση» που θα δίνουν ποιος την υπογράφει?

Πολιτικός Μηχανικός ή αλμπάνης λογιστής που πατεί μερικά ender σε οποιοδήποτε «μαγικό» πρόγραμμα?

 

 

(ο χαρακτηρισμός αλμπάνης στην ειδικότητα λογιστής αφορά γνωστικό περιεχόμενο μηχανικού φυσικά και όχι το δικό τους)

Link to comment
Share on other sites

Ας το υπογράψει πρώτα και ας έχει κάνει τον έλεγχο όπως θέλει....

Δική του η υπογραφή δική του και η ευθύνη.

Link to comment
Share on other sites

Διότι το θεωρώ τρελό, Πολιτικός Μηχανικός να υπογράψει σαπάκια με μεθόδους κουκουρούκου.

 

Τι να πω βρε φίλε, στο τέλος θα χάσουμε την έννοια του αυτονοήτου έτσι που πάμε.

Link to comment
Share on other sites

με την πείνα που έχει πέσει θα δείς πολλά (άσε που και στις καλές μέρες θα έβρισκες). Μην ξεχνάς τους ενεργειακούς πρεσβευτές!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Link to comment
Share on other sites

Το πρόβλημα δεν είναι η υπογραφή.

Η αξιολόγηση με βάση τις καμπύλες θραυστότητας είναι καινούργια και πολύ σημαντική μέθοδος παραμετρικής ανάλυσης. Είναι ένα εργαλείο στα χέρια του μηχανικού, διότι -μετά από πολύ δουλειά- απεικονίζει γραφικά ποιότητες και παραμέτρους που δεν γίνονται αντιληπτές με την συμβατική ανάλυση.

Υπάρχει πολύ έρευνα από πίσω, πολλή δουλειά, πολλές δημοσιεύσεις.

Αλλά φυσικά δεν είναι μέθοδος που μπορούμε να αρχίσουμε να την εφαρμόζουμε για πλάκα όπου λάχει... και με 2€/m²!!!...

Και είναι μέθοδος που δεν περπατάει αυτή τη στιγμή κανονιστικά. Δηλαδή, το προϊόν αυτής της ανάλυσης δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να εκδόσεις μία βεβαίωση συμμόρφωσης με τον κανονισμό. Ούτε φυσικά μία βεβαίωση στατικής επάρκειας -αν δεχτούμε ότι υπάρχουν τέτοιες.

 

 

Το πρόβλημα είναι ότι η TUV με τον τρόπο που προωθεί την νέα της υπηρεσία, προσβάλει όλον τον τεχνικό κόσμο.

Δεν γίνεται να ζητάς μερίδιο της αγοράς στον τομέα της αποτίμησης, αξιολόγησης, αποκατάστασης και ενίσχυσης των κατασκευών και το μόνο χαρτί που έχεις να δείξεις να είναι μία αίτηση πατέντας. Τύφλα νά 'χει ο υδραυλικός ελκυστήρ δηλαδή.

Και τελικά, η μέθοδός σου να αποδεικνύεται αντίγραφο ενός εργαλείου τύπου HAZUS.

 

Υπάρχουν συνάδελφοι που κάνουν σοβαρή δουλειά στους τομείς αυτούς, υπάρχει κανονιστικό πλαίσιο, υπάρχει ευθύνη και δεοντολογία. Κανείς από αυτούς -τους πολύ πετυχημένους στον χώρο τους- δεν διανοήθηκε να γεμίσει σε μία μέρα όλα τα μπλογκ της Ελλάδας με άρθρα - διαφήμιση για κάποια σούπερ - ντούπερ μέθοδο...

Edited by AlexisPap
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.