Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αναγνώριση πτυχίου Πολιτικού Μηχανικού ως master στο εξωτερικό


vpan

Recommended Posts

Είμαστε εκτός θέματος αλλά.... δεν μπορώ..

Λοιπόν, το ΠΔ38/2010 λέει:

Άρθρο 1

Σκοπός (Άρθρο 1 της Οδηγίας 2005/36/ΕΚ)

Με το παρόν διάταγμα εναρμονίζεται η εθνική νομοθεσία προς:

α) την Οδηγία 2005/36/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 7ης Σεπτεμβρίου 2005 «σχετικά με την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων», (Ε.Ε.αριθ.L 255/30−9−2005 σελ. 22) και θεσπίζονται οι κανόνες, σύμφωνα με τους οποίους αναγνωρίζονται, για την ανάληψη και την άσκηση νομοθετικά ρυθμιζόμενου επαγγέλματος, τα επαγγελματικά προσόντα που έχουν αποκτηθεί σε ένα ή περισσότερα άλλα κράτη μέλη (στο εξής αναφερόμενα ως “κράτη μέλη καταγωγής”) και δίνουν στον κάτοχό τους το δικαίωμα, να ασκεί αυτό το επάγγελμα˙

.....

Άρθρο 2

Πεδίο εφαρμογής (Άρθρο 2 της Οδηγίας 2005/36/ΕΚ)

1. Οι διατάξεις του παρόντος εφαρμόζονται σε κάθε υπήκοο κράτους μέλους ο οποίος επιθυμεί να ασκήσει νομοθετικά ρυθμιζόμενο επάγγελμα στην Ελλάδα έχοντας αποκτήσει τα επαγγελματικά του προσόντα σε άλλο κράτος μέλος είτε ως αυτοαπασχολούμενος είτε ως μισθωτός, συμπεριλαμβανομένων των ασκούντων ελευθέρια επαγγέλματα.

...

 

ΤΙΤΛΟΣ II

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

Άρθρο 5

Αρχή της ελεύθερης παροχής υπηρεσιών (Άρθρο 5 της Οδηγίας 2005/36/ΕΚ)

1. Με την επιφύλαξη ειδικών διατάξεων του κοινοτικού δικαίου, καθώς και των άρθρων 6 και 7 του παρόντος διατάγματος, η ελεύθερη παροχή υπηρεσιών στην Ελλάδα από υπηκόους κρατών μελών, συμπεριλαμβανομένων και των Ελλήνων υπηκόων, δεν περιορίζεται για λόγους που αφορούν τα επαγγελματικά προσόντα:

α) εάν ο πάροχος είναι νομίμως εγκατεστημένος σε άλλο κράτος μέλος, με σκοπό να ασκεί εκεί αυτό το επάγγελμα (στο εξής αναφερόμενο ως το “κράτος μέλος εγκατάστασης”) και

β) σε περίπτωση μετακίνησης προς την Ελλάδα, εάν έχει ασκήσει στο κράτος μέλος εγκατάστασης το συγκεκριμένο επάγγελμα επί δύο τουλάχιστον έτη στο διάστημα των δέκα ετών που προηγούνται της παροχής υπηρεσιών στο κράτος μέλος εγκατάστασης, εφόσον το επάγγελμα δεν είναι νομοθετικά ρυθμιζόμενο στο εν λόγω κράτος μέλος. Στην περίπτωση που το επάγγελμα ή η εκπαίδευση για το εν λόγω επάγγελμα είναι νομοθετικά ρυθμιζόμενη το ανωτέρω εδάφιο δεν εφαρμόζεται

 

Επίσης στο παράρτημα V σημείο 5.7 αναφέρει τους τίτλους εκπαίδευσης αρχιτέκτονα που αναγνωρίζονται με το άρθρο 46 ενώ στο VI αναφέρει τους τίτλους εκπαίδευσης αρχιτέκτονα που αναγνωρίζονται με το άρθρο 49§1

Για άλλους τίτλους, πλην του αρχιτέκτονα, έχει καμμία αναφορά;

 

Ναι, κάνει αναφορά στο

Άρθρο 10

Πεδίο εφαρμογής (Άρθρο 10 της Οδηγίας 2005/36/ΕΚ)

Το παρόν κεφάλαιο εφαρμόζεται σε όλα τα επαγγέλματα που δεν καλύπτονται από τα κεφάλαια II και III του παρόντος τίτλου...

όπου είναι η διαδικασία μη αυτόματης αναγνώρισης επαγγελματικών δικαιωμάτων.

 

Η διαδικασία αυτόματης αναγνώρισης είναι στο κεφ. ΙΙΙ, δηλαδή στο κεφάλαιο που αναφέρει μόνο τους αρχιτέκτονες.

 

Εάν υπάρχει κάτι άλλο, που δεν μπόρεσα να το αντιληφθώ, παρακαλώ να με διορθώσετε.

Edited by Faethon11
Link to comment
Share on other sites

Θεσμικά ο Pappos έχει δίκιο

 

Διαφωνώ για τους εξής λόγους .

Μια νόμιμη διαδικασία ενός μηχανικού από ΤΕΙ για να αναγνωριστεί στο εξωτερικό π.χ για την Γερμανία έχει ως εξής :

1.Κατάθεση των δικαιολογητικών στο Γερμανικό ΔΟΑΤΑΠ .

2.Ελεγχος του Γερμανικού ΔΟΑΤΑΠ ως προς το τι δικαιώματα έχει ο συγκεκριμένος τίτλος στην χώρα καταγωγής του .

3.Έπειτα του ελέγχου σταματάει η διαδικασία και εκδίδεται πράξη μη αναγνώρισης από την στιγμή που διαπιστωθεί ότι αυτός ο τίτλος στην Ελλάδα δεν έχει δικαιώματα για την άσκηση του επαγγέλματος .

 

Από εκεί και πέρα ή όποια συνέχιση της διαδικασίας συγκρούεται με το ίδιο το υπουργείο παιδείας της Ελλάδος διότι αυτό είναι υπεύθυνο για τον συγκεκριμένο τίτλο που δεν έχει ακόμα τα δικαιώματα στην Ελλάδα και επηρεάζεται η σχέση αμοιβαιότητας και συνεργασίας μεταξύ των δύο ΔΟΑΤΑΠ . Για αυτό και το Γερμανικό ΔΟΑΤΑΠ από την στιγμή που ενημερώνεται από το αντίστοιχο Ελληνικό ΔΟΑΤΑΠ για τον συγκεκριμένο τίτλο και από την στιγμή που γνωρίζει το εκπαιδευτικό σύστημα της Ελλάδας όπως το γνωρίζει και το Ελληνικό ΔΟΑΤΑΠ το αντίστοιχο γερμανικό θα έπρεπε το γερμανικό να εκδώσει πράξη μη αναγνώρισης του συγκεκριμένου τίτλου με τα αντίστοιχα Γερμανικά .Στις προϋποθέσεις αναγνώρισης στην Γερμανία που δημοσίευσα στην άλλη ενότητα κάνει σαφή αναφορά ως προς την ακαδημαϊκή αναγνώριση των τίτλων στο θέμα του κύρους του ιδρύματος του αλλοδαπού τίτλου με βάση το επίπεδο που έχει στην χώρα καταγωγής του .Από την στιγμή που τα ΤΕΙ μέχρι και σήμερα που μιλάμε δεν έχουν εξισωθεί με τα πολυτεχνεία στην χώρα μας , δεν θα έπρεπε να παίρνουν και την αναγνώριση και την εξίσωση με τα αντίστοιχα Γερμανικά λόγο της διαφορά τους κύρους .Αυτά όλα όσον αφορά την ακαδημαϊκή τους αναγνώριση η οποία επηρεάζει άμεσα και την επαγγελματική στο εύρος των δικαιωμάτων που τους αποδίδουν από το ξένο κράτος από την όποια μη αμοιβαία στάση του Γερμανικού ΔΟΑΤΑΠ .

Κάποιοι θα πούνε αφού υπάρχει η συνθήκη της Μπολόνια που κάνει λόγο για αυτό και για αυτό και ότι ακόμα και με τρία έτη σπουδών αρκεί .Αυτό όμως στην πράξη αφορά και τα δικαιώματα που έχουν αυτά τα τρία χρόνια .Διότι και εγώ μπορώ να σας συστήσω ίδρυμα του εξωτερικού με τρία έτη τίτλου αλλά βγαίνεις βοηθός στην χώρα που εδρεύει .Τότε και από εκεί κάποιος θα μπορεί να επικαλεστεί την Μπολόνια λόγο των ετών που έχει αλλά δεν μπορεί να το κάνει διότι δεν έχει τα επαγγελματικά δικαιώματα πανεπιστημίου ως προς την άσκηση του επαγγέλματος στην χώρα του. Από εκεί και πέρα και τα ΤΕΙ στην χώρα μας χωρίς να έχουν δικαιώματα άσκησης του επαγγέλματος στον δικό μας κλάδο δεν μπορούν να επικαλεστούν την Μπολόνια στα ξένα κράτη .Διότι είναι ξεκρέμαστα ως προς τα δικαιώματα που θα έπρεπε να είχαν στην χώρα μας από την στιγμή που βρίσκονται στην ανώτατη εκπαίδευση .

Edited by Ferari
Link to comment
Share on other sites

Ferari lazarizεις επικίνδυνα με αυτά τα ασυνάρτητα που πετάς. Πρόσεχε γιατί ο προηγούμενος που έλεγε τέτοια είχε γίνει ο περίγελος του michanikos. Εκτός και αν είσαι ο ίδιος και ήρθες για 2ο γύρο.

 

Το πτυχίο ΤΕΙ είναι αντίστοιχο και ισότιμο με κάθε ευρωπαϊκό BSc. Καλύπτεται η αναγνώριση του στο εξωτερικό με την ίδια οδηγία που αναγνωρίζονται και τα κολέγια στην Ελλάδα. Όλοι όσοι δραστηριοποιούνται ως μηχανικοί στο εξωτερικό αποδεδειγμένα δεν έχουν πρόβλημα, είτε στη Γερμανία, είτε στη Βρετανία, είτε οπουδήποτε στην ΕΕ...

Link to comment
Share on other sites

Ο Λάζαρος είναι και αυτά που λέει δεν είναι φυσικά βάσιμα. Απλά επειδή σπούδασε Βουλγαρια βγάζει τα κόμπλεξ του.

 

1.Κατάθεση των δικαιολογητικών στο Γερμανικό ΔΟΑΤΑΠ .

2.Ελεγχος του Γερμανικού ΔΟΑΤΑΠ ως προς το τι δικαιώματα έχει ο συγκεκριμένος τίτλος στην χώρα καταγωγής του .

3.Έπειτα του ελέγχου σταματάει η διαδικασία και εκδίδεται πράξη μη αναγνώρισης από την στιγμή που διαπιστωθεί ότι αυτός ο τίτλος στην Ελλάδα δεν έχει δικαιώματα για την άσκηση του επαγγέλματος .

 

Όλα τα παραπάνω άστοχα και ιδεές δικές σου. Από την στιγμή που η Γερμανία αναγνωρίζει ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ του ιδρύματος ότι εκπληρεί το πρόγραμμα σπουδών του ιδρύματος της Γερμανίας σαν B.Sc., τότε εγγράφεσαι και στο γερμανικό επιμελητήριο.

 

Και εξάλλου Λάζαρε...

 

Η οδηγία 89/48 ενσωματώθηκε στην Ελληνική νομοθεσία με το Π.Δ. 165/2000 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με το ΠΔ 385/2002.

 

Η οδηγία αυτή αναφέρεται στην αναγνώριση επαγγελματικών δικαιωμάτων πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των χωρών: Ισλανδίας, Λιχνενστάιν και Νορβηγίας, που επιθυμούν να ασκήσουν το επάγγελμά τους σε διαφορετική χώρα από εκείνη στην οποία απέκτησαν τα επαγγελματικά τους προσόντα.

Η νομοθεσία λέει...είσαι γραμμένος σε επιμελητήριο, είναι το επάγγλεμα νομοθετικά κατοχυρωμένο...ΤΕΛΟΣ !!!

 

Διότι και εγώ μπορώ να σας συστήσω ίδρυμα του εξωτερικού με τρία έτη τίτλου αλλά βγαίνεις βοηθός στην χώρα που εδρεύει .

Προφανώς Βουλγαρία...αλλά για αυτόν τον λόγο όταν ένας με πτυχίο Β.Sc. και αναγνωρισμένο πρόγραμμα σπουδών με βάση την συνθήκης της Bologna, το ίδρυμα του εξωτερικού τον αναγνωρίζει έπειτα από εξέταση και μετά ο υποψήφιος μπορεί να συνεχίσει για τις σπουδές του και να αποφοιτήσει με το M.Sc....GAME OVER. Εγγράφεται στο επιμελητήριο και τέλος. Δεν σημαίνει ήρθα και αμέσως γίνομαι δεκτός. Πρώτα θα περάσεις από εξεταστική επιτροπή.

Edited by Pappos
Link to comment
Share on other sites

Προφανώς Βουλγαρία...αλλά για αυτόν τον λόγο όταν ένας με πτυχίο Β.Sc. και αναγνωρισμένο πρόγραμμα σπουδών με βάση την συνθήκης της Bologna, το ίδρυμα του εξωτερικού τον αναγνωρίζει έπειτα από εξέταση και μετά ο υποψήφιος μπορεί να συνεχίσει για τις σπουδές του και να αποφοιτήσει με το M.Sc....GAME OVER. Εγγράφεται στο επιμελητήριο και τέλος. Δεν σημαίνει ήρθα και αμέσως γίνομαι δεκτός. Πρώτα θα περάσεις από εξεταστική επιτροπή.

 

Για πες και την συνέχεια γιατί το κόβεις στα μισά ? Μετέπειτα της επιτυχής εξέτασης των μαθημάτων επιστρέφει και δίνει την βεβαίωση εκείνη από το ίδρυμα ότι πέρασε τα μαθήματα και το ΔΟΑΤΑΠ είτε αυτό είναι στην Ελλάδα είτε αυτό είναι στην Γερμανία του εκδίδει την Πράξη αναγνώρισης προέδρου στην οποία αναγράφεται ότι ο ξένος τίτλος είναι ισότιμος και αντίστοιχος του τίτλου της ημεδαπής .Οπότε η διαφορά είναι στο ότι αυτό το έγγραφο της πράξεως αναφέρει μέσα και τον ξένο τίτλο ενώ ο original τίτλος δεν αναγράφει μέσα άλλον τίτλο από αυτόν που εκδίδει το ξένο ίδρυμα .Εάν γυρίσεις κάμποσα μηνύματα πίσω θα διαπιστώσεις ότι σε αυτές τις περιπτώσεις η έκδοση της πράξεως απονέμεται από το ΔΟΑΤΑΠ και όχι από το ξένο ίδρυμα που αναφέρεις ΤΕΛΟΣ. Από εκεί και πέρα το θέμα είναι εάν εσύ αναγνωρίζεις τις προϋποθέσεις που δημοσίευσα και που έχει το Γερμανικό ΔΟΑΤΑΠ για την αναγνώριση των αλλοδαπών τίτλων ή τις αμφισβητείς .Τις αναγνωρίζεις ????

Edited by Ferari
Link to comment
Share on other sites

Όλα τα παραπάνω άστοχα και ιδεές δικές σου. Από την στιγμή που η Γερμανία αναγνωρίζει ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ του ιδρύματος ότι εκπληρεί το πρόγραμμα σπουδών του ιδρύματος της Γερμανίας σαν B.Sc., τότε εγγράφεσαι και στο γερμανικό επιμελητήριο.

 

Στα πάνω οφείλω να δώσω μια απάντηση και να πω ότι δεν είναι δικές μου ιδέες όπως θεωρούν ορισμένα άτομα αλλά έτσι είναι η νόμιμη διαδικασία που κάνει το κάθε ΔΟΑΤΑΠ της κάθε χώρας .Όταν λοιπόν ένας τίτλος φεύγει από την χώρα μας για να αναγνωριστεί σε μια άλλη χώρα της Ευρώπης τότε πριν φύγει από την χώρα μας περνάει από δύο Υπουργεία .Το ένα είναι το Υπουργείο Παιδείας το οποίο σφραγίζει τον ελληνικό τίτλο πιστοποιώντας την γνησιότητα του ως προς τις άλλες χώρες .Έπειτα από το Υπουργείο Παιδείας ο τίτλος πηγαίνει στο Υπουργείο Εξωτερικών για να επικυρώσει όλες τις σφραγίδες μαζί και με εκείνη του Υπουργείου Παιδείας .Η επικύρωση γίνεται με την λεγόμενη σφραγίδα της Χάγης (Apostille) .Έπειτα ο τίτλος είναι έτοιμος για να αναχωρήσει για την άλλη χώρα του εξωτερικού .Τι κάνει σε αυτή την περίπτωση π.χ το Γερμανικό ΔΟΑΤΑΠ που δεν μπορεί να το κάνει το γερμανικό ίδρυμα ? Αυτό λοιπόν που κάνει το Γερμανικό ΔΟΑΤΑΠ είναι να αποστείλει συστημένη επιστολή ο αρμόδιος εισηγητής του κλάδου των μηχανικών από εκεί προς το αντίστοιχο ΔΟΑΤΑΠ της Ελλάδος για να πιστοποιήσει την γνησιότητα του τίτλου και τις σφραγίδες που έχει επάνω .Στην συγκεκριμένη επιστολή το Γερμανικό ΔΟΑΤΑΠ έχει δικαίωμα να ρωτήσει πέρα της γνησιότητας του τίτλου και τι δικαιώματα έχει αυτός ο τίτλος στην Ελλάδα και ότι άλλο χρειαστεί προκειμένου να καταλάβει για το τι είδους τίτλο πρόκειται .Έπειτα το Γερμανικό ΔΟΑΤΑΠ ενημερώνει το γερμανικό ίδρυμα για όλα τα στοιχεία τα οποία ενδιαφερόταν να μάθει .Αυτή η επιστολή καταχωρείται στα μητρώα του ΔΟΑΤΑΠ που ενδιαφέρθηκε να μάθει για τον τίτλο .Από εκεί και πέρα οι επιτροπές του ιδρύματος λαμβάνουν όλα αυτά τα στοιχεία και εξετάζουν για το εάν πρόκειται να γίνει δεκτή ή όχι η όποια αίτηση και το όποιο πρόγραμμα σπουδών του ξένου τίτλου .Συνήθως τα περισσότερα ξένα ιδρύματα σήμερα συμπεριφέρονται όπως τα ελληνικά και έτσι όταν κατατίθεται κάποιος ξένος τίτλος σε αυτούς π.χ ο τίτλος του ΤΕΙ τότε εξετάζουν εάν πρόκειται να τον κατατάξουν στο δεύτερο ή στο τρίτο έτος αναλόγως με το κύρος και τις απαιτήσεις που έχει το γερμανικό ίδρυμα σε σύγκριση με όλα τα στοιχεία και με την εικόνα που έχουν για τον ελληνικό τίτλο που κατατίθεται .

 

Πληροφορίες για την σύμβαση και την σφραγίδα της Χάγης η οποία καρφιτσώνεται στον τίτλο και έχει υπογραφεί μέχρι σήμερα από 70 χώρες ανά τον κόσμο δίνονται παρακάτω.

 

http://www2.mfa.gr/w...ices/Apostille/

Edited by Ferari
Link to comment
Share on other sites

Έχω κάνει αίτηση για ΜΕng στα παρακάτω Πανεπιστήμια α)University of liverpool β)Universtity of East London γ)University of Kingston δ)Univertity of Bradford ε)University of Salford

Ακούω γνώμες για τα παρακάτω πανεπιστήμια και για τις πόλεις οπού βρίσκονται!!!!!!!!!

Link to comment
Share on other sites

Μια ιδέα μπορείς να πάρεις από την καταταξη το 2012. http://www.guardian.co.uk/education/table/2011/may/17/university-guide-engineering-civil-

Τώρα από πόλεις σαφώς και το Λονδίνο είναι άλλη κλάση....εννοείται. Από και και πέρα δεν έχω πάει Bradford, αλλά Liverpool και Manchester είναι καλά, κυρίως για μένα το Manchester, σε κάθε περίπτωση πάντως έχει να κάνει με τις εμπειρίες του καθενός. Πολλές φορές συμβαίνει κάποιος που φοιτεί σε μικρές επαρχιακές πόλεις της Αγγλίας να περνάει καλύτερα από το Λονδίνο. Εχει να κάνει με πολλά πράγματα, καταλαβαίνεις....

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Λοιπών, Manchester θα σου πρότεινα και εγώ αλλά όχι όμως για MEng. Το MEng είναι προπτυχιακό! Δεν είναι μεταπτυχιακό και είναι ένα πτυχίο που το συναντάς κυρίως στη Βρετανία. Στην Ελλάδα δε θα σου χρειαστεί να δεν κάνεις και MSc, γιατί το δεύτερο είναι must από τον ΔΟΑΤΑΠ.

 

Μεταπτυχιακό είναι μόνο το M.Sc. Για να το θέσω αλλιώς, το ΜΕng είναι σαν να λέμε "μικρό μεταπτυχιακό". Κάνεις κανονικά τα 3 έτη του BSc και μετά παρακολουθείς 4 μαθήματα μεταπτυχιακού και κάνεις πτυχιακή. Στο MSc παρακολουθείς 8 μαθήματα μεταπτυχιακού και κάνεις διπλωματική. Η διαφορά της πτυχιακής με τη διπλωματικής είναι στο μέγεθος της εργασίας! Είναι κάτι ανάλογο του MPhil με το PhD (προσοχή μη συγχέετε το MPhil με το ΜLit!). Το πρώτο είναι το "μικρό διδακτορικό" (ανώτερο από το MSc με διάρκεια 2 χρόνια). Να σημειωθεί ότι στη Βρετανία οι απόφοιτοι ελληνικών πολυτεχνικών σχολών δεν θεωρούνται σε καμία περίπτωση ότι έχουνε μεταπτυχιακό! Ο τίτλος τους είναι Dipl.-Εng. Για τους απόφοιτους ΑΤΕΙ, BSc. Πηγή: http://www.ice.org.u...d-Course-Search

 

Για να είμαι ειλικρινής, οι Άγγλοι θα παραξενευτούν αν πάει κάποιος με ΒSc για ΜΕng, γιατί πολύ απλά μπορεί να κάνει απευθείας MSc. Είναι σαν να σπουδάζει κάποιος το ίδιο ακριβώς πράγμα για δεύτερη φορά!! Περνάς το τελευταίο σου μάθημα, ουφ το πήρα λες, και έπειτα πηγαίνεις και γράφεσαι στην ίδια σχολή αλλά σε άλλη πόλη! Το λεγόμενο Greek-Koulo.Τώρα βέβαια και με την αύξηση των διδάκτρων θα τρίβουν τα χεράκια τους οι Brits.. Άλλο αυτό! :smile:

 

Προσωπική μου άποψη, κάνε μεταπτυχιακό MSc γιατί σύντομα βλέπω τη δικαίωση να έρχεται και για τους αποφοίτους των ΑΤΕΙ, και τους κατόχους μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών...

 

Καλά κούλουμα σε όλους!!

Edited by Earl
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.