Μετάβαση στο περιεχόμενο

Εγκατάσταση-ρύθμιση δορυφορικής κεραίας


NIKOS ASTROS

Recommended Posts

Οι εγκαταστάτες χωρίζονται σε 2 κατηγορίες: Χομπίστες και επαγγελματίες.

 

Εργαλεία επαγγελματία:

Πυξίδα (προαιρετικά αλλά βοηθάει αφάνταστα)

Πεδιόμετρο

Αλφάδι

Δυο κλειδιά ή κλειδί + καστάνια για τις βίδες του κατόπτρου.

 

Τα βήματα είναι τα εξής:

1. Εντοπίζεις το καλώδιο της κεραίας. Επειδή μπορείς να συνδέσεις το lnb μόνο σε μια πρίζα, αν ο πελάτης έχει πολλές τηλεοράσεις και δεν έχει χωριστό καλώδιο για την κάθε μία, πρέπει να βρεις από που θα περάσεις νέο καλώδιο. Αν δεν μπορείς να περάσεις καλώδιο από την κεραία μέχρι τον δέκτη του πελάτη δεν μπορείς να πας παραπέρα.

2. Με το dishpointer που προαναφέρθηκε ή άλλο site βρίσκεις την θέση του δορυφόρου που σε ενδιαφέρει (διεύθυνση και το ύψος σε μοίρες)

3. Βρίσκεις στην ταράτσα σημείο με καλή ορατότητα προς τον δορυφόρο. Με την πυξίδα βρίσκεις την διεύθυνση, από τις προδιαγραφές του κατόπτρου την γωνία offset κτλ. ώστε να είσαι σίγουρος ότι δεν υπάρχει εμπόδιο ούτε μπροστά ούτε πάνω! Σε αντίθεση με ότι νομίζει ο περισσότερος κόσμος τα offset πιάτα δεν κοιτάζουν ευθεία

http://www.satsig.net/22-deg-offset.gif

4. Συναρμολογείς και βιδώνεις την βάση. Απαιτείται χρήση μονωτικών στην βάση και στις τρύπες για να μην περάσει υγρασία στην πλάκα.

5. Συναρμολογείς το πιάτο με την βάση του αλλά δεν το βιδώνεις σφιχτά. Πρέπει με ελάχιστη δύναμη να μετακινείται το πιάτο ώστε να μην παραμορφωθεί. Αν παραμορφωθεί (δεν φαίνεται με το μάτι) χάνει πολύ σε απόδοση. Πάντα το πιάνουμε από το πιάτο και ποτέ από την βάση του LΝΒ. Για αρχή το τοποθετείς με την πυξίδα και με την ένδειξη κλίσης στην βάση του.

6. Συνδέεις το πεδιόμετρο στο πιάτο και με πειραματισμούς βρίσκεις την βέλτιστη θέση (μέγιστο σήμα και S/N ratio, ελάχιστο BER).

7. Αφού βρεις το ιδανικό σημείο σφίγγεις τις βίδες καλά ώστε να μην κουνηθεί από τον αέρα. Εδώ θέλει και λίγη εμπειρία καθώς βιδώνοντας θα κουνηθεί ελαφρά από την ιδανική θέση. Όποιος είναι έμπειρος το έχει ήδη πριν ελάχιστα δίπλα ώστε με το σφίξιμο να έρθει στην ιδανική θέση.

8. Συνδέεις το καλώδιο (ή περνάς νέο αν απαιτείται) στο lnb και στην πρίζα δίπλα στον δέκτη του πελάτη.

 

Υπάρχει περίπτωση να έχεις περισσότερα από ένα lnb ή Lnb για περισσότερους δέκτες, δεν θα τα αναλύσω καθώς τουλάχιστον στο 90% των περιπτώσεων οι πελάτες θέλουν μόνο 1 LNB (για Nova).

 

Εργαλεία χομπίστα

Σύγχρονο smartphone με αλφάδι/πυξίδα

Ένα satfinder

2 κλειδιά ή κάβουρες ή άλλα εργαλεία (μπορεί να φάνε λίγο το κεφάλι της βίδας αλλά είπαμε ότι μιλάμε για χομπίστα και όχι για επαγγελματία).

Τα βήματα είναι τα ίδια. Αντί για πεδιόμετρο χρησιμοποιείς satfinder. Δείχνει μόνο την ένταση του σήματος και όχι τον δορυφόρο. Πρέπει αφού πετύχεις τον δορυφόρο να συνδέσεις τον δέκτη για να δεις αν έχει σήμα το κανάλι που θες. Αν δεν έχει καλό σήμα τότε έχεις σημαδέψει κάποιον διπλανό δορυφόρο.

 

Προσωπικά στο σπίτι μου εφάρμοσα την δεύτερη λύση.

Για περισσότερες λεπτομέρειες ψάξε στο satleo.gr, είναι καθαρά δορυφορικό forum.

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα και καλή εβδομάδα σε όλους τους συναδέλφους!

Θα ήθελα την βοήθεια σας σε δυο θέματα:

1.Πως ενισχύεις το αναλογικό σήμα σε μια εγκατάσταση πέραν του κεντρικού ενισχυτή που ήδη υπάρχει σε μια εγκατάσταση έτσι ώστε να πιάνεις κάποια κανάλια καλύτερα? Σημείωση η περιοχή έχει γενικότερο πρόβλημα στην λήψη αναλογικού σήματος λόγω εμποδίου (ύψωμα λόφου).

2.Με ποιον τρόπο μπορείς εύκολα και με ασφάλεια να κατεβάσεις και να ανεβάσεις στη συνέχεια έναν ιστό όπου έχει κεραίες, έχει ύψος γύρω στα 14 μέτρα και είναι <<φυτεμένος>> σε κεραμοσκεπή?

Η βοήθεια σας θα είναι πολύτιμη!

Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Παιδιά να ρωτήσω κάτι, αν πάρω το satlink απο ebay κ.λ.π έχει καμιά διαφορά απο αυτό που θα αγόραζα απο ελλάδα? Γιατί έχει μεγάλη διαφορά στην τιμή.

Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...

Καλησπέρα σας,

 

θα ήθελα να σας ρωτήσω το εξής

 

πρόκειται να μετακινηθώ μόνιμα σε Αφρικανική χώρα λόγω δουλειας.Δεν θα θελα όμως να χασω την επαφή μου με τα ελληνικά καναλια απο εδω

 

θα μπορουσα να συνδεθω με Νοβα αν επαιρνα μαζι μου τον αποκωδικοποιητη και την καρτα απο εδω και εκανα εγκατασταση δορυφορικου πιατου εκεί?

 

παιζει να μην πιανει τον δορυφορο εκει δεδομενου οτι θα ειναι νοτιο ημισφαιριο?

 

ευχαριστω εκ των προτερω

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Καλησπερα χρόνια πολλά!! Ήθελα να ρωτήσω κάτι αν δεν έχω το πεδιομετρο δεν μπορώ να ρυθμίσω τα κανάλια της nova?

 

Στάλθηκε από το GT-I9300 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

O hotbird (nova) είναι σχετικά εύκολος δορυφόρος , γιατί δεν έχει άλλους πολύ κοντά του. Θα χρειαστεί να ξέρεις αζιμούθιο και elevation για την περιοχή σου (τα βρίσκεις αν ψάξεις στο internet) και ένα satfinfer για να μπορέσεις ακριβώς να κεντράρεις τον δορυφόρο.

 

Εγώ έχω εγκαταστήσει έτσι αρκετά πιάτα nova.

 

Για ote tv (eutelsat) τα πραματα δυσκολεύουν με το satfinder γιατί έχει κοντά και άλλους δορυφόρους και αυτό χτυπάει συνεχώς και δεν μπορείς να τον εντοπίσεις (πρέπει να έχεις και τηλεόραση κοντά με κωδικοποιήτη που να έχει κάποιο από τα ελεύθερα κανάλια του δορυφόρου).

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Καλησπέρα σε ολους και σας ευχαριστώ θερμότατα για τις πολύτιμες συμβουλές σας στο θέμα εγκατάσταση-ρύθμιση δορυφορικού πίατου. Ωστόσο οφείλω να ομολογήσω με ειλικρίνεια οτι και τρόμαξα και χάθηκα στο να κάνω όλα αυτά τα βήματα μόνος μου χωρίς να μου εχει δειξει κανείς ποτε απο κοντά. Οσον αφορά τα εργαλεία εγκατάστασης του, τα έχω ολα οσα προαναφερθηκαν (και πυξίδα), διπλά και τριπλά λόγο της ενασχόλησης μου με τον ηλεκτρισμό και κλιματισμό, (έχω και το SATlink για επίγειο ψηφιακό σήμα). Την πυξίδα γνωρίζω να την δουλεύω ελάχιστα Βορράς-Νότος από τα φωτοβολταϊκά και εχω και κλισιόμετρο. Τα υπόλοιπα που μου λέτε δορυφόροι αζιμούθιο, κλίση πιάτου, κλίση lnd κτλπ με έχουν τρομοκρατήσει και γιαυτό δεν αγόρασα και ενα Satlink ακόμα. Στο πατάρι μου έχω ένα ταψί της ΝΟΒΑ με την βάση του χωρίς αποκωδικοποιητή, αν αγοράσω το Satlink πως μπορώ να πειραματιστώ με όλα αυτά που προαναφέρατε? Α, να αγοράσω και έναν αποκωδικοποιητη, πως να τον ζητήσω?

 

Ψάχνοντας στο internet βρήκα και παρήγγειλα αυτό: http://www.maxsat.gr/satlink-ws-6933-hd-dvb-s2-lcd-%CE%B4%CE%BF%CF%81%CF%85%CF%86%CE%BF%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%BF-%CF%80%CE%B5%CE%B4%CE%B9%CE%BF%CE%BC%CE%B5%CF%84%CF%81%CE%BF-satfinder_p697.html

Edited by NIKOS ASTROS
Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Γεια σας και χαρά σας,

 

Είναι παλιό το θέμα αλλά ακριβώς σχετικό με αυτό που θέλω να ρωτήσω και είπα να προσπαθήσω. Αν κάποιος μπορεί να βοηθήσει θα το εκτιμήσω ιδιαίτερα. :)

 

Είμαι μηχανικός αλλά με εγκατάσταση δορυφορικού πιάτου Nova πρώτη φορά ασχολούμαι. Θέλω να το κάνω μόνος μου και για αυτό αγόρασα σχεδόν ότι αναφέρετε πιο πάνω και ξεκίνησα τη διαδικασία. Βρήκα πού πρέπει να στραφεί το πιάτο, αν και υπάρχουν δέντρα τριγύρω (δεν μπορώ να το βάλω στη στέγη δυστυχώς) έβαλα το πιάτο σε σημείο που να έχει καθαρό Line of sight προς τον δορυφόρο, και τώρα μένει η ρύθμιση. Με την πυξίδα και το γωνιόμετρο έστρεψα το πιάτο προς τη σωστή κατεύθυνση και συνέδεσα ένα αναλογικό satfinder ανάμεσα στο LNB και τον αποκωδικοποιητή. Με μικρές διορθώσεις και σταδιακά μειώνοντας την ενίσχυση στο satfinder έφτασα σε σημείο να δείχνει πολύ καλό σήμα. Όλα ωραία μέχρι εδώ.

 

Το πρόβλημα: στο κουτί της Nova (ανίχνευση σήματος) δεν φαίνεται να φτάνει καθόλου σήμα! 

 

Σκέφτηκα μήπως είναι χαλασμένο το καλώδιο (30 μ ομοαξονικό) αλλά αν ήταν έτσι θα έφτανε ρεύμα στο satfinder;  Ίσως πάλι να έχω πιάσει άλλο δορυφόρο και όχι το Hotbird αλλά και σε αυτή την περίπτωση ακόμα και αν δεν μπορούσα να δω τα κανάλια της Nova ο αποκωδικοποιητής θα έβλεπε κάποιο σήμα.

 

Το επόμενο βήμα (πριν φυσικά καλέσω τεχνικό) θα είναι να ελέγξω το καλώδιο και να πάρω ένα καλλίτερο πεδιόμετρο το οποίο να σου λέει σε πιο δορυφόρο έχεις κλειδώσει. Αλλά αν έχετε κάποια καλλίτερη ιδέα, παρακαλώ διαφωτίστε με.

 

Ευχαριστώ εκ των προτέρων

 

Δημήτρης  

Link to comment
Share on other sites

Έχω πάθει ακριβώς το ίδιο.

 

Έχεις πιάσει άλλο δορυφόρο που είναι δίπλα.

 

Στρίψε το πιάτο λίγο και ξαναψάξε (αριστερά ή δεξιά δεν θυμάμαι, δοκίμασε και από τις δύο πλευρές)

Edited by antloukidis
Link to comment
Share on other sites

Μάλλον αυτό έγινε που λέει ο antloukidis. Νομίζω ότι ο κωδικοποιητής της nova, αν δεν έχει σήμα από τον hotbird, δεν βλέπει τίποτα.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.