Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κατάργηση κατώτατων αμοιβών των ενεργειακών επιθεωρητών


venezia

Recommended Posts

Από τότε που το ψήφισαν φαινόταν ότι ήταν λάθος σε σχέση με την όλη πολιτική της απελευθέρωσης των επαγγελμάτων.

Πιστεύω ότι πρέπει να καταργηθεί και ο τρόπος "επιλογής" και "διορισμού" των ενεργειακών επιθεωρητών και να ενταχθεί στα πλαίσια των φορέων που υλοποιούν και τις υπόλοιπες επιθεωρήσεις.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 205
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Από τότε που το ψήφισαν φαινόταν ότι ήταν λάθος σε σχέση με την όλη πολιτική της απελευθέρωσης των επαγγελμάτων.

Πιστεύω ότι πρέπει να καταργηθεί και ο τρόπος "επιλογής" και "διορισμού" των ενεργειακών επιθεωρητών και να ενταχθεί στα πλαίσια των φορέων που υλοποιούν και τις υπόλοιπες επιθεωρήσεις.

Είναι η ελεύθερη αγορά συνάδελφε και η απελευθέρωση των επαγγελμάτων. Είδες πως οι λέξεις χάνουν το νόημά τους;

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι ,τι ανοιγμα επαγγελμάτων? ,εδώ κρούουμε ανοιχτές θύρες,βέβαια η αμοιβή διαμορφώνεται ελευθερα αλλά οχι και οτι το ΠΕΑ ειναι ενα απλό χαρτί,απίστευτα πράγματα. Το ΠΕΑ ειναι επιστημονικό πόνημα ενεργειακών χαρακτηριστικών του κτιρίου βάσει κανονιστικών διατάξεων, θεωρητικών γνώσεων και σημαντικής κατασκευαστικής εμπειρίας που εκτός των αλλων παρέχει και συμβουλές- σενάρια για την ενεργειακή βελτίωση και απόδοση του κτίσματος.Γι αυτό το λόγο υπήρχε και απαίτηση δεκαετούς εμπειρίας στο κτιριοδομικό αντικείμενο, εδώ χρειάζεται λεπτομερής αυτοψία ,θέσης κτιρίου ,διαστάσεων ,ποιότητας κατασκευής ,μηχανολογικών εγκαταστάσεων αποδόσεων ,σκιάσεων,πιστοποιητικό καυστηρατζή ...και δε συμαζευεται...Αν μιλάμε για ΠΕΑ ,αλλιώς ειναι για πέταμα. Αρα απαιτείται συζήτηση με τον πελάτη να τον πείσουμε για την υπεραξία που προσθέτει στο ακίνητο του, για την ενεργειακή ταυτότηταα που αποκτά,για τον περιορισμό της ενεργειακής σπατάλης και των ρύπων,για την εναρμόνηση της χώρας με τις ευρωπαικές απαιτήσεις κλπ.και οτι δεν ειναι ενα ακόμα χαράτσι!

Δεν ειναι δυνατόν να αποδυναμώνουμε την επιστημονική και τεχνική μας προσφορά ετσι ,εχουμε επενδύσει σε ενεργειακά μεταπτυχιακά χρόνο και χρήμα ,σεμινάρια,ημερίδες κλπ.συντηρούμε γραφεία,ενοίκια, εκτακτες εισφορές, τέλη επιτηδευματος,ασφαλιστικές εισφορές...εαν απαξιώνουμε ετσι τις αμοιβές μας ,τότε τι γίνεται??? Αντε κάνε απόσβεση με επιθεωρήσεις των 50 ευρώ,τρέχοντας σε πολεοδομίες απο Σωκράτους σε Συγγρού, με βενζίνη 1,85€ ουτε σε δέκα χρόνια δεν αποσβένεις το ενα δέκατο Σιγά τη προσφορά δουλειάς που υπάρχει. Τα βλέπουμε και με τους ελεγκτές δόμησης, οι υψηλές αμοιβές ειναι το κίνητρο η το 50αρι για τα εξέταστρα η μήπως επρεπε και εδώ αντιστοιχία ποινών??? Εξ΄αλλου τα φαινόμενα αυτά πάντα υπήρχαν ,στατικές μελέτες με δεκα λεπτά και Η/Μ με πέντε,ομως οι ποιοτικές δουλειές πάντα ειχαν θεση.

Τέλικά ο καθένας καθορίζει το status του...εδώ εκτός δυνατότητος εκδοσης ΠΕΑ εμειναν ''μηχανικάρες'' με τριάντα χρόνια εμπειρίας σε εργα οδοποιίας και λιμενικά η υδραυλικά επειδή η ενασχόληση με το κτιριακό αντικείμενο ηταν σποραδική,ετσι οριζε ο νόμος.

Αυτοί ομως πού ασχολούνται με το θέμα ας κρατήσουν γιατί για... το καθαρισμό οδόντων θα χρειάζεσαι δύο ΠΕΑ και για τις ασφαλιστικές εισφορές εξαμήνου 100 ΠΕΑ ,για φαγητό εχει και συσσίτια. :confused:

Link to comment
Share on other sites

οποτε αν κατεβουν οι τιμες , θα σταματησουν πολλοι να κανουν ΠΕΑ , θεωρωντας το εξευτελιστικο;;;;

 

μακαρι.......αλλα εγω νομιζω οτι ουτε ψιχουλο δεν αφηνουν........

Edited by savas76
Link to comment
Share on other sites

@myri

Αν δεν συμφωνούμε ότι ζούμε σε μια χώρα με κρατικοδίαιτη οικονομία, τότε μάλλον ζούμε σε διαφορετικές χώρες.

Τι όμως σημαίνει κρατικοδίαιτη;

Σημαίνει ότι η οικονομία κινείται από το κράτος μέσω των μισθών που δίνει στους δημόσιους υπαλλήλους, τις συντάξεις που δίνει στους ασφαλισμένους των δημοσίων ταμείων, της επιχειρηματικής ενασχόλησης του δημόσιου τομέα, δημόσιων έργων, των προμηθειών προϊόντων και υπηρεσιών που γίνονται για λογαριασμό του δημοσίου.

Δες τι ποσοστό του πληθυσμού τρέφεται από το δημόσιο τομέα, άμεσα ή έμμεσα.

Όταν αυτός ο τομέας κατέρρευσε διότι βασίζονταν σε δανεικά και οι δανειστές κάποια στιγμή είπαν ότι δεν σου δανείζουμε άλλο, κατέρρευσε και όλο το οικοδόμημα.

Αν η οικονομία δεν ήταν κρατικοδίαιτη, αν είχε εξαγωγικό προσανατολισμό, τότε δεν θα υπήρχε και η ύφεση που βιώνουμε αυτήν τη στιγμή.

Ποιοι είναι μέχρι στιγμής αλώβητοι από την κρίση; Οι επιχειρήσεις με καθαρά εξαγωγικό προσανατολισμό.

Προφανές; Προφανώς όχι για όλους!

 

Όσο για τον εξωλογιστικό προσδιορισμό του εισοδήματος, αν το θεωρείς κοινωνικά δίκαιο, τότε συγνώμη αλλά πάλι δεν έχουμε μια κοινή βάση συζήτησης για να συνεχιστεί η όποια κουβέντα.

Και πώς να έχουμε αν θεωρείς ότι ο μηχανικός ελεύθερος επαγγελματίας που κάνει τοπογραφικές μελέτες ιδιωτικών έργων, έσοδα 100.000€ και έξοδα 10.000€, αντί να φορολογηθεί για κέρδη =100.000-10.000=90.000€ φορολογούνταν με ΣΚΚ=17%*1,2=20,4% δηλαδή θα φορολογούνταν για 18.360€ και θα πλήρωνε φόρο ~2.000€

Αντιθέτως ένας συνάδελφος μηχανικός ελεύθερος επαγγελματίας κι αυτός, που όμως δεν ασχολείται με εκείνες τις μελέτες που εντάσσονταν στους ΣΚΚ, θα φορολογούνταν για 90.000€ και θα πλήρωνε φόρο ~28.000€.

26.000€ διαφορά φόρου για ελεύθερους επαγγελματίες, μηχανικούς ίδιας ειδικότητας, με ίδια έσοδα, ίδια έξοδα, αλλά διαφορετικό αντικείμενο ενασχόλησης.

 

@betonik

Το ότι το ΠΕΑ είναι ένα κωλόχαρτο άνευ πραγματικής αξίας, αποδεικνύεται από την αγορά.

Αν είχε αξία τότε θα το ζητούσαν οι ενοικιαστές που έχουν άμεσο συμφέρον να πληροφορηθούν το ενεργειακό κόστος της κατασκευής.

Ας μην ήταν υποχρεωτικό και να βλέπαμε πόσοι ιδιοκτήτες θα προχωρούσαν στην έκδοσή του.

Για περισσότερα σε παραπέμπω στο μήνυμά μου #139.

Edited by agiannis78
Link to comment
Share on other sites

Φιλε agiannis78 μα δεν καταλαβαινεις πως ολα γινονται για το συμφερον καποιων? Προσπαθεις να δικαιολογησεις οτι η Μυρι υποστηριζει την αυτοτελη φορολογηση με αντικειμενικα κριτηρια? Γινεται αυτο? Πολυ απλα με το συστημα που υπηρχε πληρωνανε λιγοτερους φορους εις υγειαν των υπολοιπων κοροιδων που φορολογουνταν βασει εσοδων-εξοδων. Τωρα λοιπον που κοβεται αυτο αντιδρουν ολοι οσοι βολευουνταν απο αυτη την κατασταση.

 

Ξερεις εσυ καμμια χωρα στην Ευρωπη που να υπαρχει αυτοτελης φορολογηση εισοδηματων? Η κοινωνικη δικαιοσυνη επιβαλλει πως ΟΛΟΙ θα φορολογουνται με τον ιδιο τροπο χωρις εξαιρεσεις. Στην Ευρωπη ολα τα εισοδηματα ειτε απο εργασια, ειτε απο τοκους, ειτε απο ενοικια, ειτε απο μερισματα μπαινουν στην κλιμακα και φορολογεισαι βασει αυτων. Εδω πολυ απλα με την πατεντα των "κατοχυρωμενων αμοιβων" η με την αλλη πατεντα των "αντικειμενικων αξιων" υπηρχε αποφυγη πληρωμης φορων.

 

Υ.Γ. Παιδια οσοι υπερασπιζεστε το προηγουμενο καθεστως θα ηταν πολυ πιο ειλικρινες να πειτε πως το κανετε γιατι σας συνεφερε απο καθε αποψη και οχι να ψαχνετε να βρειτε αστεια επιχειρηματα που μπορει μεχρι και ενα παιδι να σας τα αποδομησει.

Edited by thodoris1982
  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

Κάποια στιγμή πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι το κοινό καλό και συμφέρον είναι πάνω από το προσωπικό συμφέρον το οποίο είναι και ανήθικο, όταν δηλαδή είναι εις βάρος της κοινότητας.

 

Όχι, η επιδίωξη του κέρδους δεν είναι κάτι κακό.

Είμαι υπέρ της επιχειρηματικότητας είτε αυτή προέρχεται από μια απλή μονάδα, έναν ελεύθερο επαγγελματία, είτε από μια οικογενειακή επιχείρηση, είτε από μια μεγάλη ελληνική ή πολυεθνική επιχείρηση .

 

Όταν όμως, αυτή η επιδίωξη του κέρδους, έρχεται σε σύγκρουση με το συμφέρον της κοινωνίας και θίγει το αίσθημα δικαίου, τότε υπάρχει σοβαρό πρόβλημα.

Ακόμα σοβαρότερο όταν κάποιοι δεν το καταλαβαίνουν αυτό.

Edited by agiannis78
Link to comment
Share on other sites

Ναι καλά όλα αυτά τα περί δικαίου και δεν χρειαζόμαστε μαθήματα ηθικής, τα ξέρουμε όλα αυτά και συμφωνούμε. Αλλά μάλλον και εσείς δεν μπορείτε να ξεχωρίσετε τις διαφορές μεταξύ....δημόσιου πάλληλου που έχει μόνιμο και σταθερό εισόδημα, ενοικιαστή ο οποίος έχει εισόδημα χωρίς να κάνεί τίποτα (δεν είναι πάντα μόνιμο και σταθερό και έχει και έξοδα), μίας επιχείρησης ηοποία έχει προσωπικό, έξοδα, ρίσκα και μίας ατομικής επιχείρησης που είναι οι ελ.επ. με μικρότερο ρίσκο αλλά και πάλι που δεν έχει σταθερό εισόδημα και έχει αναγκαστικά τζίρο με λίγα έξοδα αφού είναι ατομική.

 

Όλοι αυτοί λαμβάνουν με διαφορετικό τρόπο το εισόδημα τους, παίρνουν διαφορετικά ρίσκα, έχουν διαφορετικό τζίρο κ.τ.λ. Αν εσείς θεωρείτε ότι πρέπει όλοι να φορολογούνται το ίδιο επειδή έτσι είναι το δίκαιο τι να πω...

 

Ο νέος τρόπος φορολόγησης έγινε για να ανγκαστούμε οι μηχανικοί να πάμε σε εταιρικά σχήματα, να μειωθούν οι ελ.επ. οι οποίοι είναι σε πολύ μεγάλη αναλογία στην Ελλάδα γιατί όμως δεν υπάρχουν και τα έργα να στηρίξουν τις μεγάλες εταιρείες και να πάμε σε πιο ελεγχόμενη και παραγωγική οικονομία στην οποία κατά τη γνώμη μου "γυρνάει" πιο έυκολα το χρήμα.

 

Δεν μιλάω να κάνουμε γραφεία των 20 ατόμων αλλά μικρά των 2-3 μηχανικών. Η εταιρεία είναι πολύ πιο ευέλικτο σχήμα από τον ελ.επ. Μπορεί να πάρει ένα δάνειο, να πληρώσει ένα ενοίκιο, να πάρει εταιρικό αυτοκίνητο, να προσλάβει έναν υπάλληλο κ.τ.λ. Το σύστημα προτιμάει την εταιρεία γιατί "γυρνάει"¨το χρήμα.

Edited by nik
Link to comment
Share on other sites

Αλλά μάλλον και εσείς δεν μπορείτε να ξεχωρίσετε τις διαφορές μεταξύ....δημόσιου πάλληλου που έχει μόνιμο και σταθερό εισόδημα, ενοικιαστή ο οποίος έχει εισόδημα χωρίς να κάνεί τίποτα (δεν είναι πάντα μόνιμο και σταθερό και έχει και έξοδα), μίας επιχείρησης ηοποία έχει προσωπικό, έξοδα, ρίσκα και μίας ατομικής επιχείρησης που είναι οι ελ.επ. με μικρότερο ρίσκο αλλά και πάλι που δεν έχει σταθερό εισόδημα και έχει αναγκαστικά τζίρο με λίγα έξοδα αφού είναι ατομική.

 

Όλοι αυτοί λαμβάνουν με διαφορετικό τρόπο το εισόδημα τους, παίρνουν διαφορετικά ρίσκα, έχουν διαφορετικό τζίρο κ.τ.λ. Αν εσείς θεωρείτε ότι πρέπει όλοι να φορολογούνται το ίδιο επειδή έτσι είναι το δίκαιο τι να πω...

 

 

Nik ολα τα εισοδηματα απο οπου και αν προερχονται θα πρεπει να φορολογουνται ομοιως. Τωρα σε αυτο που λες για το ρισκο, προφανως δεν εχουν ολα τα εισοδηματα τα ιδια ρισκα να αποκτηθουν, αλλα πως μπορουμε να το ελεγξουμε αυτο? Υπαρχει καποιος τροπος να συσχετιστει το ρισκο αυτο με την φορολογια? Εγω π.χ. μπορω να θεωρω πως αυτος που ειναι εισοδηματιας και ενοικιαζει γραφεια ειναι ενας ανεπροκοπος με σιγουρες εισπραξεις, ο ιδιος ομως μπορει να ισχυριστει πως και αυτος αναλαμβανει ρισκα οπως να μεινει ξενοικιαστο, ο νοικαρης να φυγει αφηνοντας φεσια, ο νοικαρης να μην πληρωνει το νοικι και πολλα αλλα.

 

Οσον αφορα την φορολογια της εργασιας, μπορει ο καθενας να μετατρεψει την ατομικη του επιχειρηση σε Μονοπροσωπη ΕΠΕ με κεφαλαιο μονο 4.500 €, οπου εκει θα παει σε φορολογια flat 20% (+21% για την διανομη του κερδους). Βεβαια αυτο αφορα μονο σοβαρη κερδοφορια και μεγαλυτερες γρεφαιοκρατικες υποχρεωσεις, αφου-σωστα βεβαιως-δεν εχει νοημα να προσφερουμε την ιδια χαμηλη φορολογια σε προσωπικες επιχειρησεις με κερδη 8.000 η 12.000 τον χρονο και την ιδια σε επιχειρησεις που απασχολουν προσωπικο, εχουν εγκαταστασεις, εχουν προμηθευτες και εχουν σημαντικους τζιρους.

 

Τελος να πω, πως για μενα εαν η φορολογια ηταν εννιαια για ολα τα εισοδηματα, θεωρω πως η ιδια η οικονομια μας θα ηταν πιο λειτουργικη. Κοιταχτε σημερα τι γινεται με τις προθεσμιακες καταθεσεις. Οσοι εχουν ποσα ανω των 100.000 εχουν βαλει τα λεφτα τους σε προθεσμιακες καταθεσεις με επιτοκιο 5%, ενω οι τοκοι αντι να μπαινουν στην κλιμακα φορολογουνται αυτοτελως με 10% μονον. Ετσι εχουμε τις επιχειρησεις που παραγουν πλουτο για την κοινωνια να πληρωνουν 40% φορο, ενω ολοι οι αραχτοι να παιρνουν μεγαλους τοκους με μολις 10% φορο. Ειναι αυτο δικαιο λοιπον? Ολοι αυτοι εαν επαιρναν τοκο 0,25% οπως σε ολη την Ευρωπη και οι τοκοι εμπαιναν στην κλιμακα, δεν πιστευετε πως θα προτιμουσαν να κανουν μια επενδυση (κατι που θα κινουσε και το χρημα)?

 

 

Υ.Γ.Το καθεστως των προθεσμιακων και η φουσκα της ακινητης περιουσιας για μενα αποτελουν το 80% του σημερινου Ελληνικου οικονομικου προβληματος.

Edited by thodoris1982
Link to comment
Share on other sites

Προθεσμιακές υπάρχουν παντού και φορολογούνται ελάχιστα ή καθόλου. Στον Λονδίνο το επιτόκιο είναι γύρω στο 2,5%. Συμφωνώ πάντως ότι το να αφήνεις τα χρήματα σου στην τράπεζα στο εξωτερικό δεν είναι τόσο κερδοφόρο όσο στην Ελλάδα και τα επιτόκια είναι χαμηλά. Αυτό όντως γίνεται για να αγοράζει ο κόσμος άλλα τραπεζικά προιόντα π.χ. ομόλογα, μετοχές κ.τ.λ. ώστε να επενδύει σε κράτη ή εταιρείες. Έτσι οι εταιρείες έχουν πιο εύκολη εισροή χρημάτων. αφού ο άλλος θα προτιμήσει να δανείσει μία κερδοφόρα εταιρεία παρά να τα βάλει στην προθεσμιακή. Δουλεύει πιο σωστά ο καπιταλισμός. Αλλά ξεφεύγουμε και αρχίζουμε να συγκρίνουμε τις ανεπτυγμένες χώρες με την Ελλάδα!

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.