Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κατάργηση κατώτατων αμοιβών των ενεργειακών επιθεωρητών


venezia

Recommended Posts

Δεν έχω καταλάβει για τι πράγμα συζητάτε σε αυτό το θέμα.

 

Πηγαίνετε στο σύστημα αμοιβών του ΤΕΕ και βγάλτε εντολή πληρωμής για ΠΕΑ ότι αμοιβή θέλετε. Το ΤΕΕ δεν σας εμποδίζει. Απλά πρέπει να πληρώσετε το 2% επί της νόμιμης για ΤΕΕ και να θέλετε και το 3% για ΤΣΜΕΔΕ, ΕΜΠ. Δηλαδή για διαμέρισμα 75τ.μ. το κράτος σε υποχρεώνει να πληρώσεις μόνο 5%*150,00Ε = 7,50Ε για εισφορές υπέρ τρίτων. Η υπόλοιπη αμοιβή και το ΦΠΑ είναι ελεύθερα προς διαπραγμάτευση μεταξύ ιδιοκτήτη και μηχανικού.

 

Απορώ ποιος ελέγχει τις ελάχιστες αμοιβές στα ΠΕΑ. Ο καθένας ότι γουστάρει κάνει...

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 205
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Αν εσένα σου πουν ότι νοικίαζεις ένα σπίτι με 600ε και πληρώνεις για θέρμανση-ψύξη-ΖΝΧ λέμε τώρα Χ ευρώ το χρόνο, και στο ίδιο οικοδομικό τετράγωνο ένα άλλο με 600ε και πληρώνεις για τα παραπάνω χ/2, που θα πας? Το ίδιο και στην αγορά....Κατά τα άλλα έχουν και τα 2 τα μπάνια τις κουζίνες που θέλεις.....

Για το.....μαγείρεμα των ΠΕΑ, ναι μπορεί να γίνει αλλά ο μηχανικός παίζει το κεφάλι του (ή μάλλον την άδεια προς το παρόν). Εσύ θα το κανες για 200 ευρώ?

Οι ενοικιαστές δεν είναι αφελείς.

Γνωρίζουν ότι ένα παλιό σπίτι, ειδικά αν είναι προ του 1990 δεν έχει τόσο καλή μόνωση ή και καθόλου αν είναι προ του 1980.

Γνωρίζουν επίσης τα πλεονεκτήματα της ατομικής θέρμανσης.

Τα πλεονεκτήματα του φυσικού αερίου.

Τα πλεονεκτήματα του ηλιακού θερμοσίφωνα.

Τα μειονεκτήματα του ρετιρέ και του διαμερίσματος του 1ου πάνω από πιλοτή.

Τα πλεονεκτήματα των κουφωμάτων με διπλά τζάμια.

Βλέπουν και έχουν αμέσως εικόνα του κόστους θέρμανσης και δεν χρειάζονται το ΠΕΑ για να σχηματίσουν εικόνα για το ενεργειακό κόστος μιας κατοικίας.

 

Όπως άλλωστε είπα και προηγουμένως, σπίτια με το ΠΕΑ να τα κατατάσσει στην ίδια κατηγορία, δεν σημαίνει ότι έχουν και το ίδιο κόστος θέρμανσης.

Διαφωνείς σ' αυτό;

 

Γι αυτό είπα ότι το ΠΕΑ δεν προσφέρει συγκριτικό πλεονέκτημα.

 

Όσο για τα μαγειρέματα δυστυχώς γίνονται. Δεν είναι θεωρητικό αυτό που λέω. Εγώ και εσύ μπορεί να μην τα κάνουμε και να χάνουμε δουλειές, υπάρχουν όμως συνάδελφοι που τα κάνουν και ναι, για 200€!!!

 

Συμπερασματικά, το ΠΕΑ είναι καλό που νομοθετήθηκε, θα πρέπει να αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού ώστε να είναι άμεσα συγκρίσιμα κατοικίες ως προς το ενεργειακό κόστος τους και να μην είναι υποχρεωτικό!

Αν πράγματι έχει αξία θα αναδειχθεί από την αγορά.

Αν πράγματι δεν είναι κωλόχαρτο άνευ αξίας, θα το ζητούν οι ενοικιαστές και οι αγοραστές.

Edited by agiannis78
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Φίλε ΝΙΚ, αυτό είναι ακριβώς το πρόβλημα... το σύστημα αμοιβών απλά θέλει να πάρει το ποσοστό του και δεν διασφαλίζει σε καμιά περίπτωση ότι ο συνάδελφος μηχανικός θα κόψει απόδειξη και θα πάρει το κράτος το νόμιμο φόρο.

 

Προσωπικά, ήμουν παρών στην έκδοση 2-3 πιστοποιητικών συγγενών και φίλων και όλοι οι μηχανικοί (προσωρινοί επιθεωρητές) που κλήθηκαν και έβγαλαν τα αντίστοιχα πιστοποιητικά, δεν έκοψαν αποδείξεις!!!!

 

Πως λοιπόν να μιλάμε για ελάχιστες/μέγιστες αμοιβές, όταν δεν μπορεί το όποιο σύστημα να διασφαλίσει ότι θα είναι νόμιμες!!!

Link to comment
Share on other sites

Μα δεν επιτρέπεται πλέον στο σύστημα να ελέγχει τις ελάχιστες, Το επάγγελμα έχει ανοίξει από πέρσι το καλοκαίρι και επίσημα στο ΤΕΕ από 15/2 οπότε έγινανα οι αλλαγές στο σύστημα αμοιβών.

 

Για αυτό ρωτάω....τι συζητάτε όλοι εδώ πέρα ?!

Link to comment
Share on other sites

Δεν ξερω αν αυτο ειναι το σωστο νημα, αλλα εριχνα σημερα μια ματια σ'αυτο:

http://portal.tee.gr...C9%C2%D9%CD.pdf

 

 

1) Ριξτε μια ματια στον πινακα (σελ. 20/98).............

2) Σελιδα 21/98:

 

Αν αναλογιστούμε ότι:

στην Ελλάδα ο αριθμός των Διπλωματούχων Μηχανικών αυξάνεται τουλάχιστον κατά

  1. 3.500 κάθε χρόνο
  2. ο
  3. 2010 έχουμε μια τεράστια πτώση στην οικοδομική δραστηριότητα της τάξης του 50% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά φέρνοντας την οικοδομή στα επίπεδα του 1995
  4. ο πρόγραμμα των δημόσιων επενδύσεων για το
  5. 2010 προβλεπόταν να είναι € 10,3 εκ και τελικά θα είναι € 8,2 στα επίπεδα της δεκαετίας του 1990 με προοπτική περαιτέρω μείωσης τα επόμενα χρόνια,

τότε είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει ένας απίστευτος ανταγωνισμός επιβίωσης για τους Διπλωματούχους Μηχανικούς ο οποίος

, εάν καταργηθούν οι ελάχιστες αμοιβές, θα είναι αθέμιτος με δραματικές επιπτώσεις στην ποιότητα των έργων. Ούτως ή άλλως το νέο φορολογικό σύστημα που υιοθετήθηκε το 2010 και που, κατά τις εκτιμήσεις του ΤΕΕ, δεν θα αντέξει στον χρόνο, έχει θέσει τις βάσεις ενός αθέμιτου ανταγωνισμού και μιας στρεβλής διαμόρφωσης του πεδίου άσκησης του Επαγγέλματος. Αν σε αυτό προστεθεί η κατάργηση του κώδικα αμοιβών, θα έχουμε να κάνουμε με εκρηκτικές καταστάσεις. Σε συνδυασμό με τους αδιαφανείς και γραφειοκρατικούς μηχανισμούς ελέγχου, θα φέρουν τις κατασκευές σε δρόμο επισφαλή και τους Διπλωματούχους Μηχανικούς σε εξαθλίωση και ταπείνωση.

 

3) Ενδιαδερον εχουν και οι σελιδες 77-83 που αναφερουν ορισμενα στοιχεια για τι ισχυει στην Γερμανια, Ισπανια και ΗΠΑ για το επαγγελμα και τις αμοιβες των μηχανικων.

Edited by Clemenza
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Προσωπικά θεωρώ το όλο σύστημα των αμοιβών του ΤΕΕ το απόλυτο θέατρο του παραλόγου. Δηλώνεις ότι αμοιβή θέλεις,αλλά οι κρα΄τησεις και καλά βγαίνουν στην νόμιμη. Και που θα μάθει το ΤΕΕ αν τελικά πληρώθηκα από τον πελάτη?Και τι θα με κάνει αν δεν πληρώσω τις κρατήσεις?Πως θα τα τσεκάρει?

Διαβάστε τις παραγράφους του 2ου μνημονίου που μιλάει για τις καταργήσεις των νταβατζήδων των μηχανικών. δικηγόρων, κλπ. Θα τους πληρώνουμε περιοδικά κάποια συνδρομή ετήσια και αυτό είναι. Νταβατζηλίκια στις αμοιβές μας....ΤΕΛΟΣ!!! Τις εποχές που οι αγελάδες ήταν παχιές, μετακυλούσαμε τις κρατήσεις στον πελάτη και όλα καλα. Τώρα που σφίξανε τα πράγματα, κρατήσεις τέλος. Πιστεύω το ΤΕΕ κάνει απέλπιδες τελευταίες προσπάθειες να μαζέψει όσα μπορεί μέχρι να έρθουν οι τροικανοί και να τους τα κόψουν. Για αυτό και εγω περιμένω....έχω εδώ και κανα εξάμηνο να τους πληρώσω κρατήσεις....

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Θα τους πληρώνουμε περιοδικά κάποια συνδρομή ετήσια και αυτό είναι. Νταβατζηλίκια στις αμοιβές μας....

και πως νομίζεις πως θα βγάλει το ΤΕΕ-ΤΣΜΕΔΕ τα σπασμένα;

 

μήπως άραγε θα διαιρεσει τις ετησιες εισφορές δια τον αριθμό των μηχανκών και θα καταλήξει σε κάνενα 1500άρι / μηχανικό

Link to comment
Share on other sites

Ενώ όταν υπήρχαν ελάχιστες αμοιβές οι μηχανικοί πληρώνονταν τις ελάχιστες και δεν γίνονταν εκπτώσεις!

Δεν υπήρχαν μηχανικοί που δούλευαν για ένα κομμάτι ψωμί, μικρό ποσοστό της ελάχιστης αμοιβής για να μπορούν οι νταβατζήδες συνάδελφοι τους μηχανικοί να κάνουν μεγάλες εκπτώσεις.

Τις υπογραφές τις έβαζαν οι νταβατζήδες που εμφανίζονταν να έχουν και μεγάλη εμπειρία, ενώ παράλληλα φορολογούνταν ως ειδική κατηγορία Ελλήνων, εξωλογιστικά, με μικρό φορολογητέο εισόδημα σε σχέση με τα πραγματικά τους κέρδη.

Στις επιβλέψεις δε, όταν γινόταν με αυτεπιστασία, ούτε που πατούσε ο μηχανικός.

Και ας μας πουν αυτοί που υπερασπίζονται τις ελάχιστες, πώς είναι δυνατόν τόσα χρόνια που ίσχυαν να έχουμε ποιοτικά έργα με πλήθος όμως αυθαιρεσιών;

 

Ηλίθιους μας θεωρούν αυτοί στο ΤΕΕ; Δεν ξέρουμε τι γινόταν τόσα χρόνια; Δεν ξέρουμε ότι το μόνο που τους καίει είναι να κρατήσουν το 2%, τα έσοδά τους και όχι η όποια ποιότητα των μελετών, των επιβλέψεων και των κατασκευών;

 

Εκεί που το ΤΕΕ έπρεπε να προσφέρει με ΔΩΡΕΑΝ σεμινάρια για ενεργειακούς επιθεωρητές και ελεγκτές δόμησης δεν το κάνει και βάζει το ΙΕΚΕΜ/ΤΕΕ να μας τα παίρνει κανονικά και με τον νόμο.

 

Το ΤΕΕ ας περιορίσει τις δραστηριότητές του ώστε να βγαίνει ο προϋπολογισμός του χωρίς να υπολογίζει ως έσοδα το 2%.

Ας αναλογιστούμε τις μας προσφέρει και θα καταλάβουμε ότι πολλά του δίνουμε.

 

Το ΤΣΜΕΔΕ είναι καμένο χαρτί. Άμα δίνεις συντάξεις υπερβολικές και όχι βάσει των όσων έχεις εισπράξει από τους ασφαλισμένους, αν έχεις υπογεννητικότητα, αν βασίζεσαι στο να αυξήσεις τα έσοδά σου δημιουργώντας περισσότερα τμήματα μηχανικών, περισσότερους ασφαλισμένους για να θρέψουν τους παλιούς είναι λογικό ότι κάποια στιγμή θα έχεις πρόβλημα.

Διότι δημιούργησες μια πυραμίδα, σαν εκείνη που έγινε στην Αλβανία και ξεσηκώθηκαν οι πολίτες και πήραν τα όπλα από τις αποθήκες του στρατού και πλέον βρίσκεις Καλάσνικοφ πιο εύκολα από τυρόπιτα.

Ό,τι δώσαμε στο ΤΣΜΕΔΕ δώσαμε. Από εδώ και πέρα τίποτα και δουλειά στη μαύρη. Ασφάλεια ιδιωτική γιατί έτσι κι αλλιώς, ειδικά οι ασφαλισμένοι μετά το 1993, θα πάρουμε τα .... μας.

Edited by agiannis78
  • Upvote 1
  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

Φιλε Agiannis 78 πολύ καλά τα λες....

Με τόσα λεφτά που δίναμε και έχει το ΤΕΕ (αν και τα μισα αποθεματικά του κουρεύτηκαν και αυτά) θα έπρεπε τα σεμινάρια να τα αναλάβει εξολοκλήρου. Ανταυτού όμως προσπαθεί το ΤΕΕ να τα τσεπώσει από παντού: σεμινάρια, εξετάσεις, κλπ.

Βάση 2ου μνημονίου πρέπει να κάνει προυοπολογισμό, να τον βγάλει στο Internet και να πει: θέλω τόσα από καθε μέλος μου για τις υπηρεσίες που του προσφέρω. Για σκεφτείτε λίγο:120.000 επί 55 € το χρόνο, πόσα εκ € μας κάνουν? 6,6 εκ € το χρόνο....

Δεν του φτάνουν? Να κόψει έξοδα, όπως κάνουμε όλοι μας. Παλιότερα υποτίθεται ότι πληρώναμε τόσα το χρόνο για να έρχεται στο σπίτι μας και καλά εκείνο το ενημερωτικό φυλλάδιο. Το κόψανε, το αναρτήσανε στο ιντερνετ για να το διαβάζουν όσοι θέλουν, αλλά για μείωση της ετήσιας συνδρομής ούτε λόγος...

Για το ΤΣΜΕΔΕ τώρα...Αποτελούσε και αποτελεί ένα από τα πιο εύρωστα ταμεία, γιατί και χαμηλές συντάξεις έδινε και η αναλογια ασφαλισμένων προς συνταξιούχων ήταν και έιναι 7 προς 1, όταν σε άλλα ταμεία είναι 2 προς1. Και είχε πριν το κουρεμα αρκετά εκατοντάδες εκ € σε αποθεματικό....Για ποιο λόγο να τους πληρώνουμε νταβατζηλίκια ποσοστά επί των αμοιβών μας?Δεν τους πληρώνουμε κάθε εξάμηνο τα μαμησιάτικα?

Συνάδελφοι, μην τους πληρώνετε ποσοστά-νταβατζηλίκι από τα χρήματα που με τόσο κόπο πλέον κυνηγάμε να βγάλουμε...Δεν θα μας κυνηγήσει κανείς, γιατί είναι θέμα χρόνου να βγει ο νόμος που θα τους κόψει τα μακριά χέρια από τη ρίζα.

Όταν οι ξένοι μιλάνε για αύξηση ανταγωνιστικότητας και μείωση των τιμών παροχής υπηρεσιών δεν εννοουν μόνο μείωση στις καθαρές αμοιβές των ελ. επαγγελματιών. Εννοούν και κόψιμο στα ποσοστα κρατήσεων για διαφόρους παρασιτικούς οργανισμούς. Απλά τα παράσιτα που ζουν από μας είναι πολλά και με πλοκάμια στο πολιτικό κατεστημένο, για αυτό και το κάνουν γαργάρα το θέμα παντού. Ιδίως στα μέσα μαζικής προπαγάνδας....

Είναι ζήτημα χρόνου

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.