Μετάβαση στο περιεχόμενο

Βεβαίωση Μηχανικού για ακίνητο που έχει υπαχθεί στον Ν.4014/11


Recommended Posts

Ο νόμος λέει ότι ο ιδιοκτήτης σου προσκομίζει τα απαραίτητα δικαιολογητικά, αλλά η βεβαίωση λέει ότι: βεβαιώνω ότι δεν υπάρχουν αυθαιρεσίες ...εκτός των εξαιρέσεων τις παραγράφου 2, η οποία λέει αυτό που προανέφερα και παραπάνω. Που σίγουρα δεν αναφέρει περαίωση διαδικασίας αλλά περαίωση εξόφλησης του ειδικού προστίμου, και μάλιστα άμα δεις διαχωρίζεται από το ε) που λέει να έχει περατωθεί η διαδικασία για τους άλλους νόμους, αλλά για το 4014 λέει να έχει περατωθεί η διαδικασία καταβολής του ενιαίου ειδικού προστίμου και αποφεύγει να αναφέρει περάτωση διαδικασίας.

 

Άρα, στο δεύτερο εγώ διαφωνώ ότι είναι παράνομες οι βεβαιώσεις που δόθηκαν. Απλά συμφωνώ μαζί σου ότι με αυτό τον τρόπο δημιουργούνται πολλά προβλήματα, και ίσως είναι καλύτερο να δίνουν τις βεβαιώσεις αφού περατωθεί η διαδικασία. Αλλά δεν το αναφέρει κάποιος νόμος αυτό, σωστά? Ίσα ίσα που αφήνει να εννοηθεί το αντίθετο. Αν δεις και την απάντηση του υπουργείου που ανάρτησα παραπάνω θα δεις ότι δεν δίνει κάποια ρητή απάντηση γιατί και ο νόμος δεν είναι σαφής.

Edited by mpirmpili
Link to comment
Share on other sites

Αν δεν έχεις κάνει οριστική και εκδώσεις βεβαίωση και στη συνέχεια προστεθεί κάτι που είχε ξεχαστεί στους χώρους, τότε η βεβαίωση δεν είναι ψευδής? δηλαδή θέλω να πω ότι χωρίς οριστική μπορεί να θεωρηθεί και πονηρή η ενέργεια της έκδοσης βεβαίωσης.Αντε να πληρώσουμε κάτι λίγο τώρα να μεταβιβάσουμε και μετά τα υπόλοιπα.Υποθέτω πως η οριστική είναι αυτονόητη γιατί τότε κλείνει και οριστικά η υπόθεση τακτοποίησης και η δήλωση τυπώνεται σαν "περαίωση" και τότε μόνο δημιουργείτε και η βεβαίωση από το σύστημα (δε λέω για την περίπτωση που κάνεις βεβαίωση ξεχωριστή) Αρα για μένα μεταβιβάζουμε μετά την οριστική και για τις βεβαιώσεις που εκδόθηκαν για να μην έχουν πρόβλημα πρέπει να γίνει οριστική τώρα στις αντίστοιχες δηλώσεις.

Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ στα περισσότερα και γι αυτό λέω ότι ποιο λογικό είναι να εκδίδεται βεβαίωση μετά την οριστική υπαγωγή. Όμως, όταν δίνεις μία βεβαίωση ακόμα και χωρίς να έχει γίνει οριστική υπαγωγή μπορείς να μπεις να τσεκάρεις τι έχει δηλωθεί και για ποιες παραβάσεις έχει πληρωθεί πρόστιμο. Αν αυτές συμφωνούν με την αυτοψία σου (γιατί μπορεί την τακτοποίηση να την κάνει άλλος μηχανικός, δύσκολο αλλά μπορεί) προχωράς κανονικά με την έκδοση βεβαίωσης αφού ο ιδιοκτήτης έχει δηλώσει και πληρώσει πρόστιμο για όλες τις αυθαιρεσίες του ακινήτου. Τώρα, για τυχόν αλλαγές που μπορούν να γίνουν μετά, καλύπτεσαι από το γεγονός ότι οποιαδήποτε αλλαγή που γίνεται στην προσωρινή υπαγωγή καταγράφεται στο σύστημα του ΤΕΕ. Άρα την ημερομηνία που έδωσε κάποιος την βεβαίωση μπορεί πολύ εύκολα να ελεγχθεί αν είχαν δηλωθεί όλες οι αυθαιρεσίες.

 

Άσε που συμφωνώ ότι με την οριστική υπαγωγή είναι αυτονόητο ότι κλείνει οριστικά η υπόθεση τακτοποίησης αλλά αυτό προϋποθέτει να έχουν δηλωθεί όλες οι αυθαιρεσίες. Από ό,τι έχω διαβάσει μέσα σε αυτό το site δεν νομίζω ότι αυτό είναι αυτονόητο. Έχω διαβάσει πολλούς συναδέρφους να λένε ότι θα προβούν σε τακτοποιήσεις χωρίς να δηλώσουν όλες τις αυθαιρεσίες και μετά δεν θα δώσουν βεβαίωση. Νομίζω ότι αυτό είναι πιο πονηρό από το να δώσεις βεβαίωση χωρίς να έχει γίνει οριστική υπαγωγή και μάλιστα για λόγους που ευθύνεται περισσότερο το ΤΕΕ και όχι ο ιδιοκτήτης ή ο μηχανικός εννοώ τις ασάφειες που υπάρχουν ακόμα και τώρα και τις αδυναμίες του συστήματος). Αλλά διευκρινίζω ξανά: να μην έχει γίνει οριστική υπαγωγή, όχι να μην έχουν δηλωθεί σωστά όλες οι αυθαιρεσίες και να μην έχει πληρωθεί το πρόστιμο!!!

Edited by mpirmpili
Link to comment
Share on other sites

Ξεχνάτε το εξής:

 

Ο νόμος αναφέρει ότι, για να εκδόσεις φίλε μηχανικέ τη βεβαίωση, πρέπει ο ταλαίπωρος ιδιοκτήτης να σου προσκομίσει:

 

1. Τίτλους ιδιοκτησίας,

2. Χαρτιά νομιμοποίησης,

3. κ.ο.κ.

 

Φίλε μηχανικέ, τι χαρτί νομιμοποίησης σου προσκόμισε ο ταλαίπωρος ιδιοκτήτης;;; Δείξτο μου;;;;;

 

Χαρτί νομιμοποίησης = Τίτλος οριστικής υπαγωγής

 

Όλα τα υπόλοιπα είναι ....αλχημείες!!!!

Link to comment
Share on other sites

Συγγνώμη συνάδερφοι αλλά τα χαρτιά νομιμοποίησης που λέει πρώτα από όλα εννοεί και τους άλλους νόμους και 2ον μπορεί να είναι η απόδειξη πληρωμής.

 

Πάντως, δεν μου έχετε δώσει καμία εξήγηση για αυτό που αναφέρεται στο νόμο (στην παράγραφο 2), δηλαδή που αναφέρει περαίωση εξόφλησης ενιαίου ειδικού προστίμου και όχι περαίωση διαδικασίας.

 

Και επίσης το να κάνεις οριστική υπαγωγή χωρίς να έχεις δείξει ούτε ένα σχέδιο λόγω του συστήματος δεν είναι αλχημεία??? Βεβαιώνεις ότι έχεις όλα τα απαραίτητα σχέδια και χαρτιά που χρειάζονται, αλλά δεν τα δείχνεις πουθενά. Άρα μπορείς να δηλώσεις τώρα τις μισές, να πάρεις βεβαίωση, να μεταβιβάσεις και μετά από 2 μήνες να είσαι καθαρός αφού μπορείς να ισχυρισθείς ότι οι αυθαιρεσίες γίνανε μετά.

 

Τέλος πάντων, προφανώς δεν κάνουμε μία συζήτηση για το πως να κλέψει κάποιος αλλά πως να είμαστε σωστοί και κατά το γράμμα του νόμου.

 

Αυτό που θέλω να πω είναι ότι έτσι όπως είναι αυτή τη στιγμή η κατάσταση (δηλαδή αφού δεν ανεβαίνουν σχέδια) μπορεί να υπάρχουν 1000000 τρόποι να κοροϊδέψεις το κράτος. Εγώ όμως δεν λέω αυτό αλλά λέω αν το γράμμα του νόμου μου δίνει την δυνατότητα να πληρώσω το πρόστιμο και μετά να μεταβιβάσω γιατί να μην περιμένω να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα για την δεύτερη φάση? Δεν θα πω ψέμματα τώρα, θα δηλώσω κανονικά όλες τις παραβάσεις, θα πληρωθεί κανονικά όλο το πρόστιμο και απλά θα περιμένω να ανοίξει το σύστημα να υποβάλλω τα σχέδια. Δεν διαφωνώ με την άποψη σας, ίσα ίσα που συμφωνώ, αλλά τελικά υπάρχει νόμος που επιβάλλει την οριστική υπαγωγή?? Βλέπω πολλούς συναδέρφους σίγουρους ότι είναι αυτονόητο. Αλλά αυτονόητο δεν θα έπρεπε επίσης ότι οριστική υπαγωγή σημαίνει περαίωση της διαδικασίας που προβλέπει ο νόμος και όχι απλά μια δήλωση ότι έχω τα σχέδια και τα χαρτιά που χρειάζονται??

 

Και ξαναρωτάω, δεν μου έχετε δώσει καμία εξήγηση για αυτό που αναφέρεται στο νόμο (στην παράγραφο 2), δηλαδή που αναφέρει περαίωση εξόφλησης ενιαίου ειδικού προστίμου και όχι περαίωση διαδικασίας.

Link to comment
Share on other sites

Η λέξη περαίωση μπαίνει στο σύστημα μετά την οριστική υπαγωγή.Νωρίτερα δε φαίνεται πουθενά.Η περαίωση εξόφλησης πως αποδεικνύεται? Με τύπωμα της δήλωσης που λέει "εξοφλημένη 0" ?Είναι ένα στάδιο πριν το τέλος οπότε περαιωμένο μπορεί να είναι σε πληρωμή αλλά ότι έχει οριστικοποιηθεί και δεν θα υπάρχουν αλλαγές δεν εξασφαλίζεται.Δηλαδη είναι μια αίολη περαίωση χωρίς χρησιμότητα και ουσία (η περαίωση της εξόφλησης του προστίμου χωρίς την οριστική υπαγωγή) .

Link to comment
Share on other sites

που αναφέρει περαίωση εξόφλησης ενιαίου ειδικού προστίμου και όχι περαίωση διαδικασίας.

 

Η περαίωση εξόφλησης ενιαίου ειδικού προστίμου γίνεται με την περαίωση της διαδικασίας. Πριν την οριστική υπαγωγή δεν έχεις περαιώσει την εξόφληση, έχεις απλά εξοφλήσει το πρόστιμο που έχει προκύψει από τον προσωρινό υπολογισμό.

Link to comment
Share on other sites

Γιατί τότε το διαχωρίζει από τους άλλους νόμους (π.χ. 3843)? Για τον 3843 και του Τρίτση λέει περαίωση διαδικασίας και για το 4014 περαίωση εξόφλησης ειδικού προστίμου. Αυτό το διαχωρισμό γιατί το κάνει αν είναι επί της ουσίας είναι το ίδιο πράγμα σύμφωνα με τα λεγόμενα σας?

Edited by mpirmpili
Link to comment
Share on other sites

Ο καθένας ..."πράττει κατά το δοκούν" ή ακολουθεί την "κοινή λογική"!!!

Link to comment
Share on other sites

Σε ερώτηση στην πολεοδομία από όπου πέρναγα σήμερα μου απάντησαν ότι δεν χρειάζεται οριστική υπαγωγή για έκδοση βεβαίωσης. Τι να πω? Ο καθένας λέει το δικό του.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.