Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ποιά είναι η νομική αξία των διευκρινιστικών εγκυκλίων;


Recommended Posts

Ακούω από πολλούς συνεδέλφους να λένε: Τι σημασία έχει που σε μια διευκρινιστική εγκύκλιο λέει κάτι, αφού δεν είναι νόμος, δεν είσαι καλυμένος.

Προσωπικά πιστεύω ότι ό,τι γράφεται σε μια διευκρινιστική εγκύκλιο έχει και νομική αξία. Δεν μπορεί να βγαίνει το υπουργείο και να γράφει κάτι δημοσίως και να κάνουμε σαν αυτό να είναι αέρας! Σε μια πιθανή -λέμε τώρα- δικαστική διαμάχη θα μπορεί κάποιος να επικαλεστεί τις εγκυκλίους.

 

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Δ.Ε. Ε7:

 

<<Έχει υποχρέωση και κυρώσεις ο μηχανικός να ελέγχει θέματα κυριότητας για τις αυθαίρετες κατασκευές που ρυθμίζονται με το ν. 4014/11 ;

 

Όχι, ακέραια την ευθύνη έχει ο φερόμενος ιδιοκτήτης σε ότι αφορά τα ιδιοκτησιακά του δικαιώματα >>

 

Που "αγγίζει" βαθιά νομικά θέματα.

Edited by Julius Caesar
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Αν αναφέρεσαι σε διευκρινιστικές εγκύκλιους έχεις απόλυτο δίκιο... Αν εννοείς τις ερωταπαντήσεις, θα διαφωνήσω...

Αλλά σε κάθε περίπτωση ειδικά για ζητήματα όπως αυτό που αναφέρεις στο παράδειγμά σου, υπάρχουν 100άδες άλλοι σχετικοί νόμοι.

Το θέμα από την αρχή ήταν γιατί να υπάρχουν διαβαθμίσεις στη σοβαρότητα των διευκρινήσεων από το υπουργείο και μάλιστα για τόσο σοβαρό θέμα... γιατί οι ερωταπαντήσεις δεν αποτελούσαν εγκυκλίους; Ο λόγος σαφής, γιατί δεν τεκμηριώνονται σε συμφωνία με άλλους υπάρχοντες νόμους με τους οποίους μάλιστα μερικές φορές απέχουν χιλιόμετρα... έτσι προτιμήθηκε να υπάρχουν αντιφάσεις με ανεπίσημες απαντήσεις και όχι με νομοθετήματα και υπουργικές αποφάσεις που θα τους έκαναν να φαίνονται ακόμη πιο βλάκες...

Το θέμα όμως είναι ότι η πολιτεία λειτουργεί με κάποιες κατευθύνσεις που ονομάζονται νόμοι και όχι ανώνυμες γνωμοδοτήσεις... Οπότε επίτρεψέ μου να αμφιβάλλω για την ισχύ και τη βαρύτητα των ερωταπαντήσεων.

Link to comment
Share on other sites

Εννοώ και τις ερωταπαντήσεις. Γενικά δεν μπορεί να βγαίνει και να λέει κάτι δημοσίως το ΥΠΕΚΑ και να κάνουμε σαν να μη συμβαίνει τίποτα. Αυτό λέγεται ανευθυνότητα (από τη μεριά του ΥΠΕΚΑ).

Link to comment
Share on other sites

Οι εγκύκλιοι είναι οδηγίες προς τις υπηρεσίες περί του πως πρέπει να εφαρμόζουν/ερμηνεύουν τον νόμο.

 

Δεν είναι υποχρεωτικές. Υπάλληλος που θα θεωρήσει ότι μία εγκύκλιος αντιβαίνει στον νόμο, οφείλει να μην την εφαρμόσει.

 

Δεν είναι νόμος και δεν δεσμεύει τα δικαστήρια.

 

Βεβαίως είναι μία κάποια εξασφάλιση όταν οι ενέργειές μας συμβαδίζουν με όσα ορίζουν οι εγκύκλιοι, όπως και όταν συνοδεύονται από διοικητικές πράξεις. Απλά δεν είναι απόλυτη εξασφάλιση.

Edited by AlexisPap
Link to comment
Share on other sites

Δηλαδή τί ακριβώς σε εκπλήσσει... η ανευθυνότητα του ΥΠΕΚΑ;

Δεν θα επανιδρύσουμε το κράτος που έλεγε και ο Καραμανλής junior... Τα πράγματα αν θέλουν να τα λειτουργήσουν σωστά και νόμιμα, υπάρχει τρόπος και λέγεται ΦΕΚ .

Link to comment
Share on other sites

Ανεξάρτητα από το εάν η ερώτηση του topic starter περιορίζεται στο αντικείμενο των ερωταπαντήσεων του ΥΠΕΚΑ για τη διαδικασία τακτοποίησης των αυθαίρετων, θεωρώ ότι η έννοια των εγκυκλίων και το πεδίο αφαρμογής τους αποτελούν ένα άγνωστο τμήμα του διοικητικού δικαίου για τους περισσότερους Έλληνες και, ειδικά, για τους μηχανικούς.

 

Θα επιχειρήσω να μεταφέρω μερικούς βασικούς ορισμούς των εννοιών αυτών ελπίζοντας να ρίξουμε λίγο φως στο άγνωστο αυτό τμήμα του διοικητικού δικαίου.

 

Η Εγκύκλιος είναι μια πράξη της Διοίκησης που εξαντλεί τη δεσμευτική ισχύ της μέσα στα πλαίσια της Διοίκησης. Οι Εγκύκλιοι διακρίνονται σε Ερμνευτικές και Κανονιστικές.

Τις Ερμηνευτικές Εγκυκλίους εκδίδουν οι ιεραρχικά Προϊστάμενοι των διαφόρων υπηρεσιακών σχηματισμών του Κράτους και των ΝΠΔΔ (πχ Υπουργοί, Περιφερειάρχες, Γενικοί Γραμματείς, Διοικητές) κατά την άσκηση του προληπτικού ιεραρχικού ελέγχου και με αυτές επαναλαμβάνουν, σχολιάζουν και επεξηγούν τις διατάξεις των νομοθετικών και κανονιστικών πράξεων και παρέχουν οδηγίες για τον τρόπο εφαρμογής τους.

Με τις Κανονιστικές Εγκυκλίους καθορίζονται καθήκοντα των ιεραρχικά υφισταμένων υπαλλήλων έναντι των προϊσταμένων τους και επβάλλονται υποχρεώσεις και αναγνωρίζονται δικαιώματα των διοικούμενων.

Πηγή: Επ. Σπηλιωτόπουλος, Εγχειρίδιο Διοικητικού Δικαίου, Β' Έκδοσις, Εκδόσεις Σάκκουλα, Αθήνα-Κομοτηνή 1982.

 

Όπως είναι προφανές, μας ενδιαφέρουν οι Ερμηνευτικές Εγκύκλιοι, με τις οποίες οι διοικούμενοι δεν απειλούνται με κυρώσεις και οι Εγκύκλιοι δεν έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα.

Στην ουσία, η Εγκύκλιοι είναι μια πράξη της Διοίκησης που έχει χαρακτήρα Κανονιστικής διοικητικής πράξης αλλά της λείπουν τα δύο παραπάνω στοιχεία.

 

Επομένως, η παράβαση μιας Εγκυκλίου δεν αποτελεί λόγο ακύρωσης αλλά μπορεί να αποτελεί λόγο ποινής για τον χειριστή υπάλληλο.

Edited by MAKAP
  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

Κατ' αρχήν πολύ χρήσιμη η διευκρίνηση...

Αλλά το συμπέρασμα που βγαίνει δεν είναι καθόλου ευχάριστο. Αρα εκτός των αρχικών νόμων έχουμε ανεπίσημες και αμφιβόλου κύρους διευκρινήσεις... Οπότε αν κάποιος δεν έχανε το χρόνο του διαβάζοντας όλα αυτά που έχουμε διαβάσει ως σήμερα αλλά τακτοποιούσε με τους νόμους και μόνο... θα ήταν προφανώς ευτυχισμένος αλλά και σωστός!

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα,

Μην περιορίζεσαι, αποκλειστικά, στο θέμα της τακτοποίησης αυθαιρέτων.

Όπως προκύπτει από το Διοικητικό Δίκαιο, η Ερμηνευτική Εγκύκλιος δίνει οδηγίες και κατευθύνσεις στα όργανα του Κράτους, στην προκειμένη περίπτωση, για να αντιμετωπίσουν ένα συγκεριμένο νόμο.

 

Επομένως, ο υπάλληλος θα ακολουθήσει τις οδηγίες, που του δίνονται με την Εγκύκλιο, ακόμη και αν αυτές είναι αντίθετες με τον νόμο και έτσι η προσπάθεια του μηχανικού να προωθήσει το θέμα του, με την αντίθετη ερμηνεία, δεν θα έχει τύχη και αποτέλεσμα. Μην ξεχνάμε ότι ο Υπαλληλικός Κώδικας παρέχει το δικαίωμα και τη διαδικασία στον υπάλληλο να αμφισβητήσει την εντολή που του δίνει ο ιεραρχικά ανώτερος, εάν θεωρήσει ότι αυτή είναι αντίθετη με το νόμο, αλλά είναι ελάχιστες οι περιπτώσεις που έχει γίνει χρήση αυτής της διαδικασίας, για διάφορους λόγους.

 

Το συμπέρασμα είναι ότι ο υπάλληλος θα ακολουθήσει, στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, τις οδηγίες της Εγκυκλίου, για να είναι κατοχυρωμένος, και δεν θα προωθηθεί το θέμα σου.

 

Τέλος, ας μην ξεχνάμε ότι η παροχή οδηγιών με τη μορφή ερωταπαντήσεων δεν έχει ούτε καν την τυπική κάλυψη της Εγκυκλίου, όπως ορίζεται στο Διοικητικό Δίκαιο.

 

Θυμίζω, ακόμη, το θέμα των απαντήσεων που πέρνουμε από διάφορους συναδέλφους και μη, οι οποίοι "ορίζονται", κατά καιρούς, ως αρμόδιοι του ΤΕΕ ή του ΥΠΕΚΑ να παρέχουν οδηγίες στους μηχανικούς και τους πολίτες, σε διάφορα επίκαιρα και μεγάλα θέματα, χωρίς να έχουν, σε πάρα πολλές περιπτώσεις, την απαιτούμενη γνώση στο συγκεκριμένο αντικείμενο.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Άσχετο με την κυρίως έννοια του θέματος αλλά για να έχουμε μια "εγκύκλιο" ενημέρωση...

 

 

dada001.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

 

dada002.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

  • Upvote 2
  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.