Μετάβαση στο περιεχόμενο

Τέλος στις (πρώην) Κοινοτικές Αδειες μετά τον 4030/11


Recommended Posts

Κατόπιν ερωτήματος από Δήμο και σχετική απάντηση της ΔΟΚΚ του ΥΠΕΚΑ, η ΔΙΠΕΧΩ Δυτ. Μακεδονίας γνωστοποίησε στις Πολεοδομίες Υπηρεσίες Δόμησης ευθύνης της και στους Δημάρχους της Δυτικής Μακεδονίας, ότι μετά την ισχύ του Ν4030/2011 οι (πρώην) κοινοτικές άδειες παύουν να εκδίδονται.

Σύμφωνα με το έγγραφο της Δ/νσης Νομοθετικού Εργου του ΥΠΕΚΑ:

Η έναρξη ισχύος του ν. 4030/11 ορίζεται στο άρθρο 59 αυτού. Με αυτόν ρυθμίζεται ο νέος τρόπος έκδοσης αδειών δόμησης κλπ

Θεωρούμε ότι σκοπός του νομοθέτη είναι να τεθεί σε νέες βάσεις ο τρόπος έκδοσης οικοδομικών αδειών γεγονός που προκύπτει από το περιεχόμενο των νέων διατάξεων. Συνεπώς, κατά την άποψή μας, εφόσον ρητά δεν ορίζεται διαφορετικά σε αυτό, οι προγενέστερες διατάξεις που αφορούν στον τρόπο έκδοσης οικοδομικών αδειών μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και η προαναφερόμενη υπουργική απόφαση (ΣΣ: 60885/4983/90) παύουν να ισχύουν από την έναρξη ισχύος τούτου.

Σχόλιο: Το έγγραφο της ΔΟΚΚ δεν ξέρω εάν στάθληκε σε όλες τις ΔΙΠΕΧΩ και εάν αυτές με την σειρά τους ενημέρωσαν τις Υ.Δ. Πάντως ακόμα και αν δεν συνέβη πιστεύω ότι είναι θέμα χρόνου να έχει παντού εφαρμογή

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Γιατί δεν το αναρτούν στη ειδική σελίδα ΥΠΕΚΑ "ενημέρωση Υ.ΔΟΜΗΣΗΣ" για να το ξέρουμε;;

Είναι τόσο απλό...

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

δέστε ΥΠΕΚΑ "ενημέρωση Υπ Δόμησης"

 

Έχουν το δικαίωμα να νομοθετούν με έγγραφο της " Δ/νσης Νομοθ Έργου";;;

 

Ρεζίλι!!! - έχω την αίσθηση ότι δεν υπάρχει κράτος

Link to comment
Share on other sites

Η άποψη του ΥΠΕΚΑ: "στον νέο τρόπο έκδοσης οικοδομικών αδειών που τίθεται σε νέες βάσεις δεν ορίζεται ρητά η διατήρηση προγενέστερων διατάξεων"

 

Η "άποψη" του νέου τρόπου έκδοσης αδειών (άρθρο 2 ν.4030): "Αρμόδια όργανα για τη χορήγηση της έγκρισης δόμησης και της άδειας δόμησης είναι οι Υπηρεσίες Δόμησης (ΥΔΟΜ) των Δήμων, εκτός εάν από ειδικές διατάξεις ορίζεται διαφορετικά."

 

Η άποψή μου:

Οι "Κοινοτικές άδειες" απετέλεσαν για πολλά χρόνια μια στρεβλή και πλέον πλήρως παρωχημένη διαδικασία παραγωγής δομημένου χώρου και στις περισσότερες των περιπτώσεων καταστρατηγούν τις ισχύουσες διατάξεις.

Θα έπρεπε να έχουν καταργηθεί προ πολλού από την πολιτεία δίδοντας παράλληλα διαφορετικά και ουσιαστικά κίνητρα ανάπτυξης στις δυσπρόσιτες, απομακρυνσμένες, στάσιμες, παραμεθώριες κλπ περιοχές στις οποίες αφορούσαν.

Όμως από την στιγμή που εξακολουθεί μέχρι και σήμερα να ισχύει η ειδική διάταξη της παρ.10 του άρθρου 29 του ΓΟΚ/85, βάσει της οποίας εκδόθηκε η 60885/4983/1990 Υπουργική Απόφαση, οι Δήμαρχοι μπορούν να χορηγούν τέτοιες άδειες οικοδομής μέχρι η προαναφερθείσα διάταξη να καταργηθεί ρητά (γεγονός που θα συμβεί την 9-7-2012 σύμφωνα με τα άρθρα 35 και 48 του ν.4067/12).

Edited by armenopoulos
Link to comment
Share on other sites

φίλε armenopoule

 

συμφωνώ απόλυτα με την άποψή σου, η οποία είναι και η αρχική άποψή μου

δηλ νομοθέτηση -στην ουσία κατάργηση Υπουργ Απόφασης - με έγγραφο-αν είναι δυνατόν!!

Link to comment
Share on other sites

@ armenopoulos : Απόλυτα σωστός

 

Να προσθέσω και κάτι επί της διαδικασίας του Υπουργείου: Είναι απαράδεκτο σε μία περιοχή - Δυτ. Μακεδονία (κατόπιν του ίδιου εγγράφου της Δ/νσης Νομοθετικού του ΥΠΕΚΑ) οι συγκεκριμένες άδειες να έχουν σταματήσει από μέσα Μαρτίου και στην υπόλοιπη Ελλάδα από σήμερα, λόγω της καθυστέρησης ενημέρωσης του site του ΥΠΕΚΑ

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.