Μετάβαση στο περιεχόμενο

Συζήτηση περί καθυστέρησης διευθέτησης του θέματος των ενεργειακών επιθεωρητών


Recommended Posts

μολις χθες αλλαξε σε "απορριφθηκε απο ΓΕΠΕ" . Οπως εχω αναφερει και σε αλλο topic, τους κανω ένσταση για της αισχρότητας τους με το να με κοψουν λογω της γνωστης Υ/Δ περι δημοσιων υπαλληλων και οχι λογω των βασικων προϋποθεσεων οπως η προϋπηρεσία.

Edited by LeftLane
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
  • Απαντήσεις 62
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Καλησπέρα συνάδελφοι, παρακολουθώ από την αρχή τις εξελίξεις στο θέμα της χορήγησης άδειας ενεργειακού επιθεωρητή. Κι εγώ νέα μηχανικός είμαι και βιώνω με πολύ άσχημο τρόπο τον αποκλεισμό από τη διαδικασία. Έχω συντάξει μία επιστολή την οποία πρόκειται να στείλω στο ΥΠΕΚΑ και στο ΤΕΕ, με την ελπίδα να κατορθώσουμε να άρουν τον περιορισμό της ελάχιστης εμπειρίας. Εύχομαι να ακολουθήσουν κι άλλοι. Ένας-ένας ίσως τελικά γίνουμε πολλοί....

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Διαβάστε την κι εσείς και πείτε τη γνώμη σας. Δεν την έχω στείλει ακόμη

 

"Αγαπητοί συνάδελφοι

Είμαι νέα αρχιτέκτων μηχανικός και παρακολουθώ συνεχώς τις εξελίξεις και τη νομοθεσία στο θέμα του ΚΕΝΑΚ και των ενεργειακών επιθεωρήσεων. Είχα μάλιστα την τύχη να έχω καθηγητή στο Πανεπιστήμιο έναν εξαίρετο επιστήμονα – ερευνητή σε θέματα ενεργειακού και βιοκλιματικού σχεδιασμού, του οποίου το όνομα δεν χρειάζεται να αναφέρω, μέσω του οποίου αποκόμισα άρτιες γνώσεις και εφόδια για να εμβαθύνω περαιτέρω σε ζητήματα που αφορούν την ενέργεια και το δομημένο περιβάλλον.

Ο λόγος για τον οποίο γράφω αυτή την επιστολή είναι οι προκλητικοί και απαράδεκτοι επιστημονικά περιορισμοί για την απόκτηση άδειας ενεργειακού επιθεωρητή, με αποκορύφωμα την απαίτηση για ελάχιστη εμπειρία 2 ετών.

Κατ’ αρχήν βρίσκω άκρως υποτιμητική την υποχρέωση παρακολούθησης σεμιναρίων και τη διενέργεια εξετάσεων από επιστήμονες Διπλωματούχους Μηχανικούς οι οποίοι έχουν παρακολουθήσει 5ετείς κύκλους σπουδών και έχουν αποκτήσει Άδεια Ασκήσεως Επαγγέλματος.

Ακόμα πιο τραγελαφικό είναι το γεγονός ότι όλη αυτή η διαδικασία (σεμινάρια και εξετάσεις και τα αντίστοιχα παράβολα που τα συνοδεύουν) γίνεται προκειμένου να χορηγηθεί μία άδεια περιορισμένης όμως ισχύος, καθώς πρέπει να ανανεώνεται κάθε χρόνο με την πληρωμή επιπλέον παραβόλου 100 ευρώ[1].

Τρίτο παράλογο σημείο είναι η απαγόρευση διενέργειας ενεργειακής επιθεώρησης από ενεργειακό επιθεωρητή σε κτίριο το οποίο έχει μελετήσει ο ίδιος μηχανικός ή ανήκει σε συγγενή του έως β’ βαθμού, υποτιμώντας για μία ακόμη φορά το επιστημονικό έργο του μηχανικού – ενεργειακού επιθεωρητή[2] και υπαινίσσοντας πως σε αυτές τις περιπτώσεις δεν μπορεί να γίνει αντικειμενική και εμπεριστατωμένη επιθεώρηση.

Τέλος καταλήγω στο πιο σημαντικό σημείο της διαδικασίας που αποτελεί το λόγο της επιστολής μου. Πρόκειται για τον απαράδεκτο περιορισμό για την απόκτηση της άδειας ενεργειακού επιθεωρητή ελάχιστης εμπειρίας 2 ετών.

Εφόσον καταρχήν είναι υποχρεωτική η παρακολούθηση των σεμιναρίων και η επιτυχής συμμετοχή στις εξετάσεις, ποιος ο λόγος να υπάρχει επιπρόσθετα και ελάχιστη απαιτούμενη εμπειρία; Αφού πρόκειται για μία διαδικασία για την οποία υποχρεωτικά εκπαιδευόμαστε; Επίσης όταν οι ίδιοι «άπειροι» μηχανικοί έχουν κανονικά τη δυνατότητα διενέργειας Μελέτης Ενεργειακής Απόδοσης, η οποία είναι σαφώς μία πολύ πιο πολύπλοκη και απαιτητική διαδικασία σε όλα τα επίπεδα, γιατί να μην έχουν το δικαίωμα να κάνουν την απλούστερη ενεργειακή επιθεώρηση; Επιπλέον τι νόημα έχει η εγγραφή στο Τεχνικό Επιμελητήριο και η απόκτηση της Άδειας Ασκήσεως Επαγγέλματος όταν ο χρόνος κατοχής της Άδειας δε μετράει πρακτικά σε τίποτα άλλο παρά στην καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών στο ΕΤΑΑ;

Δυστυχώς με τα αντιεπιστημονικά αυτά κριτήρια έχει δημιουργηθεί εξαρχής ένα κλειστό επάγγελμα από το οποίο αποκλείονται αυτομάτως χιλιάδες «νέοι» μηχανικοί οι οποίοι καλούνται να αποκτήσουν εμπειρία με έναν άγνωστο(?) τρόπο σε μία εποχή όπου το επάγγελμα των μηχανικών πλήττεται ολοένα και περισσότερο. Ταυτόχρονα οι ασφαλιστικές εισφορές αυξάνονται αδιαφορώντας για την πραγματική επαγγελματική ενασχόληση των μηχανικών η οποία είναι σχεδόν ανύπαρκτη το τελευταίο διάστημα. Ήδη γνωρίζω ότι νέοι συνάδελφοι έχουν κινηθεί νομικά κατά των αποφάσεων του υπουργείου, διότι γίνεται προκλητική και προνομιακή μεταχείριση μερίδας των μηχανικών στερώντας νόμιμα εισοδήματα από σημαντική μερίδα των μηχανικών, οι οποίοι εξαιρούνται με τρόπο επιστημονικά μη αποδεκτό από την άσκηση των καθηκόντων τους, ενώ δημιουρούνται συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού.

Απαιτώ να επανεξεταστεί η διαδικασία χορήγησης αδειών των ενεργειακών επιθεωρητών και να αρθεί ο περιορισμός της ελάχιστης εμπειρίας, επαναφέροντας τη δυνατότητα σε όλους τους μηχανικούς να κάνουν το αυτονόητο: τη δουλειά τους.

 

 

 

[1] Έγγραφο με Αριθμό Πρωτοκόλλου 153 από 30.01.2012 με Θέμα: Ανανέωση προσωρινών αδειών Ενεργειακού Επιθεωρητή, της Ειδικής Γραμματέως κας Καραβασίλη.

 

[2] Άρθρο 4 - Π.Δ.100 από 06.10.2011 "

  • Upvote 2
  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

για ελαχιστη εμπειρια ,τα λεγαμε μερικοι εδω και 2 χρονια , οταν ψηφιζοταν ο νομος .........

απο εκει και περα ας μην ξεχνανε οι συναδελφοι οτι αν καταργηθει η ελαχιστη εμπειρια , τοτε πρεπει να μπει υπογραφη , αναλογα με δικαιωματα.........οποτε πολλοι θα χασουν το δικαιωμα να υπογραφουν ΠΕΑ , (ιδιως για τριτογενη) ,.κατι που αρκετους δεν τους συμφερει...........

δεν γινετε ολοι να υπογραφουν ολα......

οπως εγινε στους ελεγκτες ας πουμε που οι μηχανολογοι εμμεσα αποκλειστηκαμε απο το 95% ελεγχων..............

 

 

για το αλλο θεμα της υπευθυνης δηλωσης , δινω στο ΥΠΕΚΑ λιγο δικιο...........υπαρχει περιπτωση πως μερικοι ισως εσκεμμενα ξεχασαν , αυτο περι δημοσιων υπαλληλων.........εσεις δεν βλεπετε τι γινετε 2 χρονια ............απλως αν οι μηχανικοι δηλωσουν ξεκαθαρα οτι δεν ειναι ΔΥ,πρεπει να δικαιωθουν στην ενσταση........

Edited by savas76
Link to comment
Share on other sites

Σε κάθε περίπτωση το θέμα της ελάχιστης εμπειρίας είναι άκυρο και θα πρέπει να καταργηθεί άμεσα!!! Είναι προσβλητικό και εξευτιλιστικό για τους μηχανικούς. Μακάρι το νέο σχήμα να δει την αλήθεια, αλλά και εμείς από την πλευρά μας θα πρέπει να τους ζαλήσουμε στα μαιλ μπας και ξυπνήσουν.......

Link to comment
Share on other sites

Αν και νομίζω ότι το ΥΠΕΚΑ την έκανε την πατάτα και όχι το ΤΕΕ, θα πρέπει να πιέσουμε και εκεί....Ας στείλουμε μάιλ και στο Υπεκά και στο ΤΕΕ. Παιδιά, να μην το αφήσουμε....μαζί σας σε κάθε κίνηση που αποφασιστεί.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.