Μετάβαση στο περιεχόμενο

Εισφορές ΤΣΜΕΔΕ για μισθωτούς κάτω των 630€


stratoz

Recommended Posts

Μα ποιο ΑΕΠ και κουραφέξαλα? Γιατί δηλαδή να υπάρχει το οποιοδήποτε πλαφόν? Από 690, 500 να το κάνουν, εμείς πχ δουλεύουμε 6ωρο βάρδιες Κυριακές κι αργίες για 440 και πάλι όλες οι εισφορές δικές μας, τουτέστι κάπου 250 καθαρά στην καλύτερη. Γιατί να μη συνεισφέρει ο εργοδότης το ποσοστό του ΑΠΟ ΤΟ 1ο ΕΥΡΩ όπως σε όλα τα φυσιολογικά ταμεία? Ακόμα και στο πολύπαθο ΙΚΑ ασφαλίζεσαι αναλογικά με το πόσο δουλεύεις. Ακόμα δηλαδή κι αυτό το τερατώδες ταμείο το οποίο έχει στις πλάτες του μεγάλο μέρος του δημόσιου χρέους ελέγχει αυστηρά τα θέματα συνεισφοράς εργοδοσίας. ΜΟΝΟ ΕΜΕΙΣ έχουμε τον παραλογισμό του τύπου "δουλεύεις για λίγα? Πλήρωνε και όλα τα ασφάλιστρα μόνος για να μάθεις".

 

Νικμεχ, σόρρυ κιόλα αλλά αυτό που προτείνεις είναι αστείο ε. Λες να μην ξέρουν οι συνάδελφοί μου ήδη τι γίνεται? Ή λες να το ανέχονται έτσι απλά? Εδώ το γνωρίζουν και το καταννοούν όλοι οι προϊστάμενοι, οι οποίοι όμως δε μπορούν να κάνουν και τίποτα.. Μάλλον όμως δεν έχεις συνειδητοποιήσει ότι όσοι είμαστε εκεί είναι γιατί ΔΕΝ ΒΡΙΣΚΟΥΜΕ ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΙΡΟ ΤΩΡΑ, κοινώς ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΟΙ και δεχόμαστε ακόμα και τέτοιους μισθούς γιατί ΔΕ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ. Wow, θα κολλήσουμε μια αφίσα και θα κάνουμε μια συνάντηση που θα συμφωνήσουμε όλοι ότι είναι χάλια η φάση, κάτι που το ξέρουμε ήδη δηλαδή. Και μετά?

 

Το θέμα είναι τι κάνουμε εμείς οι μηχανικοί με αυτή την ΑΛΗΤΕΙΑ του ταμείου μας και όχι εμείς οι συγκεκριμένοι. Κάτι δηλαδή κοντά σε αυτό που προτείνει η myri. Να αρχίσουμε να στέλνουμε την επιστολή μου, να κάνουμε κάτι άλλο? Ας συντονιστούμε.. Εγώ μπορώ να το στείλω σε mail μόνο γιατί δεν έχω πρόσβαση σε fax. Να το κάνω? Ενδιαφέρεται βασικά να στηρίξει κανείς?

Edited by stratoz
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 98
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Προτείνω το εξής, ένας από την ομάδα να το καταθέσει στο ΤΣΜΕΔΕ και στο ΤΕΕ με Αριθμό Πρωτοκολλου, το οποίο σημαίνει πως το έχουν παραλάβει επισήμως και οφείλουν να απαντήσουν γραπτώς.

Πρέπει να το κάνει ένας από την ομάδα των παιδιών που εργάζεται υπό αυτές τις συνθήκες.

 

Στη συνέχεια όλοι εμείς για να πιέσουμε θα το στείλουμε με fax ή mail.

Προτιμώ το fax διότι στο TEE-ΤΣΜΕΔΕ προσποιούνται πως δεν λαμβάνουν τα mail.

 

Αύριο θα τηλεφωνήσω στο ΤΣΜΕΔΕ να μάθω το fax του Προέδρου.

Link to comment
Share on other sites

Όσοι έχουν Widows XP υπάρχει ηλεκτρονικό fax στους εκτυπωτές, το οποίο εγκαθιστούν και λειτουργεί κανονικά τουλάχιστον για να στέλνουν έγγραφα.

Link to comment
Share on other sites

Αφού λοιπόν το ξεκίνησα, θα το προωθήσω σε όσους βρω που είναι στην ίδια κατάσταση και θα το καταθέσω από εβδομάδα που μπορώ σε ΤΕΕ και ΤΣΜΕΔΕ. Δεν ξέρω βέβαια που ακριβώς πρέπει να αποτανθώ αλλά πιστεύω θα την βρω την άκρη. Εκτός από τη myri όμως με ενδιαφέρει αν προτίθεται κανείς άλλος επίσης να το στείλει έστω και σαν mail να δούμε μην το κάνουμε και τσάμπα και μαζευτούμε 5-10 άτομα μόνο..

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Θα φροντίσω να το στείλω σε μερικούς φίλους μου μηχανικούς.

 

Είπαμε πως είμαστε λαπάδες ως κλάδος αλλά κανονικά σε τέτοιες κινήσεις θα έπρεπε να συμμετέχει οποιοσδήποτε μηχανικός έχει γκρινιάξει στη ζωή του για το ΤΣΜΕΔΕ.

Link to comment
Share on other sites

Αυτό που λέει στο site του ΤΣΜΕΔΕ ότι δηλαδή όταν έχεις μισθό κάτω από τα 634,56 ευρώ έχει αλλάξει. Υπάρχει ο νόμος 3996/2011 «Αναμόρφωση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, ρυθμίσεις θεμάτων Κοινωνικής Ασφάλισης και άλλες διατάξεις» που εφαρμόζεται από 1/8/2011. Ειδικότερα, στο άρθρο 61 του ανωτέρω νόμου περιλαμβάνονται ρυθμίσεις που αφορούν στους Τομείς του κλάδου κύριας ασφάλισης του ΕΤΑΑ.

Με την εν λόγω ρύθμιση εισάγεται κατώτατο όριο αποδοχών επί των οποίων υπολογίζονται οι ασφαλιστικές εισφορές, για τους από 1/1/1993 και εφεξής ασφαλισμένους (νέοι ασφαλισμένοι), οι οποίοι υπάγονται στην ασφάλιση του Ε.Τ.Α.Α., ως έμμισθοι. Ειδικότερα, σύμφωνα με την εν λόγω ρύθμιση, οι αποδοχές των εμμίσθων ασφαλισμένων δεν μπορούν να υπολείπονται του ποσού της 1ης ασφαλιστικής κατηγορίας, όπως αυτή διαμορφώνεται κάθε φορά. Για το 2011 το ποσό της 1ης ασφαλιστικής κατηγορίας διαμορφώνεται στα € 693,35. Σε περίπτωση που οι μηνιαίες αποδοχές υπολείπονται του ποσού της 1ης ασφαλιστικής κατηγορίας, οι διαφορές που προκύπτουν, τόσο από την εισφορά ασφαλισμένου όσο και από την εργοδοτική εισφορά, καλύπτονται από τον ίδιο τον ασφαλισμένο εντός του πρώτου τριμήνου του επομένου έτους.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Όποιος καταλάβει τι μπορεί να εννοεί το παραπάνω και μπορεί να δώσει ένα αριθμητικό παράδειγμα ας το κάνει, να διαφωτιστούμε κι εμείς.

 

Στο ΤΣΜΕΔΕ πάντως μου είπαν επί λέξει ότι "πρακτικά είναι το ίδιο" και ότι απλά αλλάζει ο τρόπος καταβολής από μεριάς του εργοδότη (παύουν δηλαδή απλά να έρχονται τα χρεωστικά στο σπίτι του μηχανικού και αποδίδονται μέσω κρατήσεων από τον εργοδότη).

 

Όπως και να έχει, αυτό που εγώ προσωπικά αποκομίζω είναι ότι υπάρχει η ποσόστωση που προβλέπεται από το ΤΣΜΕΔΕ για τις εισφορές εργαζόμενου και εργοδότη έως το ποσό της αμοιβής και από εκεί και έως τα 693 ευρώ βαρύνεται μόνο ο εργαζόμενος. Είναι δίκαιο αυτό τώρα δηλαδή?

Edited by stratoz
Link to comment
Share on other sites

Όπως αναφέρει και σχετική οδηγία του υπουργείου εργασίας προς το ΤΣΜΕΔΕ, η εισφορά για τους Τομείς του κλάδου κύριας ασφάλισης προς το ΤΣΜΕΔΕ δεν μπορεί να είναι μικρότερη των € 138,67 (εισφορά ασφαλισμένου 6,67% x € 693,35 = € 46,25 και εισφορά εργοδότη 13,33% x € 693,35 = € 92,42), για τους ασφαλισμένους άνω πενταετίας.

Οπότε αν για παράδειγμα ο μισθός είναι μηνιαίως 580 €, τότε καταβάλλονται από ασφαλισμένο και εργοδότη για κύρια ασφάλιση € 116,00 (δηλαδή κρατήσεις εργοδότη 77,31€ + κρατήσεις εργαζομένου 38,69€), με αποτέλεσμα να προκύπτει μηνιαία διαφορά € 22,67 και ετήσια € 272,04 που πρέπει να την πληρώσει ο εργαζόμενος.

Link to comment
Share on other sites

Μάλιστα. Και τα υπόλοιπα? (επικουρική, κλάδος πρόνοιας, ταμείο υγείας?).

 

Και πάλι βέβαια η διαφορά είναι μισός μισθός στους 12 ε, να μη μας διαφεύγει..

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.