Μετάβαση στο περιεχόμενο

Διόρθωση κτηματολογίου και αυθαίρετο


Recommended Posts

Καλημέρα παιδιά!

Έχει μια περίπτωση και ήθελα τη γνώμη σας.

Έχω πελάτη, που κατά τη σύνταξη του τοπογραφικού (εντός σχεδίου, εντός κτηματολογίου) διαπιστώθηκε ότι

1. Τμήμα του οικοπέδου του δίνεται στον γείτονα, με βάση την κτηματογράφηση.

2. Στο παραπάνω τμήμα υπάρχει τμήμα της οικοδομής του, η οποία ως προς τη θέση και τις εξωτερικές διαστάσεις ειναι νόμιμη, βάση της άδειας, δηλ τμήμα της οικοδομής του ιδιοκτήτη, περίπου 20τ.μ., μαζί με το οικόπεδο εχει δωθεί στον γείτονα (χωρίς να το ξέρει κανείς από τους δύο).

3. Ετσι ξεκινάμε διαδικασία να πάμε δικαστικώς, για διόρθωση των στοιχείων του κτηματολογίου.

4. Διαπιστώνεται επίσης ότι ο ιδιοκτήτης έχει κάνει ένα παράνομο εξώστη, και μια παράνομη απόλιξη, από την άλλη μεριά του οικοπέδου, και όχι στο κοινό όριο με το γείτονά του.

 

Κατα τη δικαστική οδό θα πρέπει τα κτίσματα όλα να είναι νόμιμα, δηλ, πρέπει να γίνει νομίμοποίηση πρώτα και μετά να ξεκινήσουμε διαδικασίες με την κτηματολόγιο, η δεν λαμβάνεται υπόψη?

 

Σας ευχαριστώ και περιμένω βοήθεια

Link to comment
Share on other sites

Τι εννοείς οτι θα πάτε δικαστικά?

 

Υποθέτω πως εννοείς οτι θα ξεκινησετε διαδικασία χωρικών μεταβολών (διόρθωση κτηματολογίου).

Επίσης υποθέτω πως η περιοχή δεν είναι σε φάση Α ανάρτησης κτλ, αλλά λειτουργεί κτηματολογικό γραφείο.

 

Εαν ισχύουν τα παραπάνω και δεν υπάρχει κάτι παραπάνω, όπως πχ διαμάχη μεταξύ των ομόρων για το όριο, δεν θα σε ρωτήσει κανείς στην διαδικασία αυτή στο κτηματολόγιο αν οι κατασκευές έχουν παρατυπίες.

Link to comment
Share on other sites

Ναι εννοώ ότι θα ξεκινήσω διαδικασία χωρικών μεταβολών, όχι με βάση τη διαδικασία που περιγράφεται στο άρθρο 19.2

 

Ευχαριστώ πολύ παιδιά για τις απαντήσεις!

Θα σας έχω νέα για την έκβαση της υπόθεσης

Link to comment
Share on other sites

Αν συμφωνεί ο γείτονας για τη διόρθωση και υπογράψει πάνω στην αίτηση-ένσταση δεν πας δικαστικά.Για ψάξτο.

Link to comment
Share on other sites

Αυτό που αναφέρει ο Μανόλης είναι σίγουρο.

Αν συνταχθεί τοπογραφικό με υπογραφές των επηρεαζόμενων όμορων γίνεται η διόρθωση ορίων χωρίς κανένα πρόβλημα και πρόσκομα.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Εμένα γιατί στο παρελθόν το απέρριψαν και μου είπαν ότι πρέπει οπωσδήποτε να πάω δικαστικα; Τα έχουν λίγο συγκεχυμένα στα κατά τόπους υποθηκοφυλ..

Δεν ξέρω αν ειναι σφάλμα να παραθέσω ένα ερώτημα που με απασχολεί στη παρούσα δημοσίευση.

Θέλω να υλοποιήσω απόφαση δικαστηρίου όπου επέβαλε την οριογραμμή μεταξύ δύο γειτόνων.Έτσι σκοπεύω να εξαρτήσω το τοπογραφικό της προ 10ετίας απόφασης και αφού το ελέγξω θα το προσαρμόσω πάνω στο χάρτη του κτηματολογίου. Από τις υπόλοιπες πλευρές που δε με ενδιαφέρει η απόλυτη ταύτιση τι κάνω;; Μπορώ να επιλέξω τις πλευρές που θα διορθώσω;

Το πρόβλημα μου είναι πως θα επικαλεστώ το τοπογραφικό της δικαστικής απόφασης για να ίνει η μεταβολή στο κτηματολόγιο.

Link to comment
Share on other sites

Μήπως γιατί δε συνενούσαν όλοι οι όμοροι?

 

Θα ακολουθήσεις τη διαδικασία διόρθωσης ορίων με βάση τη δικαστική απόφαση. Στην αίτηση που θα κάνεις υπάρχει χώρος για να αναπτύξεις το αίτημα και τα επιχειρήματα σου.

Αν το μόνο που ενδιαφέρει τον πελάτη σου είναι το συγκεκριμένο όριο, τότε το τοπογραφικό θα έχει τα υπόλοιπα όρια σύμφωνα με τα όρια του κτηματολογίου και στο συγκεκεριμένο όριο θα δείχνεις το όριο κτηματογράφησης και το όριο σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δείξεις στην εφαρμογή του τοπογραφικού της απόφασης αφού από ό,τι κατάλαβα δεν είναι ενταγμένο στο ΕΓΣΑ.

Link to comment
Share on other sites

Θα ακολουθήσεις τη διαδικασία διόρθωσης ορίων με βάση τη δικαστική απόφαση. Στην αίτηση που θα κάνεις υπάρχει χώρος για να αναπτύξεις το αίτημα και τα επιχειρήματα σου.

Αν το μόνο που ενδιαφέρει τον πελάτη σου είναι το συγκεκριμένο όριο, τότε το τοπογραφικό θα έχει τα υπόλοιπα όρια σύμφωνα με τα όρια του κτηματολογίου

Αν όμως αντιπαραβάλλω το τοπογραφικό της δικαστικής απόφασης θα πρέπει να το κάνω χωρίς παρέμβαση-προσαρμογή στα όρια που δε με ενδιαφέρουν από τη στιγμή που θέλω να το επικαλεστώ, έτσι δεν είναι;; Αυτό δε θα έχει σαν αποτέλεσμα να μου ζητήσουν διόρθωση και στα υπόλοιπα όρια; Πως μπορώ να το ξεπεράσω;Εκεί είναι το θέμα μου..

Link to comment
Share on other sites

Τα έγραψα κάπως συμπιεσμένα απο το κινητο μου. Λοιπόν αν εμφανίσω το τοπογραφικό της δικαστικής απόφασης πάνω στο κτηματολόγιο τότε υπάρχουν διαφορές και σε άλλες πλευρές οι οποίες δε με ενδιαφέρει να διορθωθούμ. Η υπηρεσία του κτηματολογίου θα με υποχρεώσει να κάνω και αυτές τις αλλαγές;Με ποιό τρόπο μπορώ να το αποφύγω αυτο για να μη περιπλέκεται η κατάσταση. Εγώ θέλω να κατοχυρώσω απλά την απόφαση δικαστικής διαμάχης

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.