Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Καλημέρα σας. Για ένα καινούριο κτίριο τριτογενούς τομέα, αναφορικά με το μηχανικό εξαερισμό με ανάκτηση, θα πρέπει να εγκαταστήσω σύστημα που καλύπτει όλες τις απαιτήσεις σε νωπό αέρα που θέλει η Τ.Ο.Τ.Ε.Ε. ή μπορω και κάποιο μέρος αυτών; (πχ 60%)

Δημοσιεύτηκε
On 5/13/2025 at 5:01 PM, ioannis73 said:

Καλησπέρα.

Σε κτίριο γραφείων, το οποίο ήταν σε λειτουργία κατά την τότε χρονική περίοδο, εκδόθηκε τον Αύγουστο του 2016 Π.Ε.Α. Το Πιστοποιητικό αυτό χρησιμοποιήθηκε σε συμβόλαιο μεταβίβασης που έγινε λίγους μήνες μετά.

Έκτοτε και τουλάχιστον για τα τελευταία 8,5 χρόνια όπως ενημερώθηκα, το κτίριο είναι εκτός λειτουργίας, σε πλήρη εγκατάλειψη, φθορά και με σημαντικό μέρος κουφωμάτων των όψεων του να έχει απομακρυνθεί, καθώς και ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού, ενώ έχει διακοπεί και η χρήση φυσικού αερίου που αναφέρεται στο τότε Πιστοποιητικό.

Τυπικά, η ισχύς κάθε Πιστοποιητικού είναι για 10 έτη, εκτός από την περίπτωση ριζικής ανακαίνισης του κτιρίου πριν παρέλθει η δεκαετία, οπότε η ισχύς του λήγει με το πέρας των εργασιών ανακαίνισης και πρέπει να εκδοθεί νέο. Στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν υπάρχει βέβαια καμία ανακαίνιση, αλλά θα έλεγα λόγω εκκένωσης, εγκατάλειψης και απομάκρυνσης κουφωμάτων, προκύπτει επιδείνωση της ενεργειακής αξιολόγησης ενός ανενεργού και μη λειτουργούντος κτιρίου.

Επισημαίνεται ότι η τότε ενεργειακή κατάταξη ήταν Δ και συνεπώς δεν είναι ότι ούτως ή άλλως είχε καταταγεί στην χαμηλότερη, σύμφωνα με την κλίμακα, κατηγορία Η.

Επειδή επίκειται η μεταβίβαση του εν λόγω ακινήτου, έχει προταθεί η έκδοση νέου Π.Ε.Α. με αξιολόγηση της σημερινής υφιστάμενης κατάστασης.

Θα εκτιμούσα ιδιαίτερα την άποψή σας και ως προς το τυπικό σκέλος, σύμφωνα δηλαδή με το γράμμα του Νόμου, αλλά και ως προς το ουσιαστικό της αναγνώρισης και επιβεβαίωσης της σημερινής ενεργειακής κατάταξης του κτιρίου.

Ευχαριστώ θερμά για το χρόνο σας. 

Καλησπέρα

Ελήφθη η παρακάτω απάντηση από το Helpdesk ΚΕΝΑΚ.

Κυρία/Κύριε καλημέρα.
Ευχαριστούμε για την επικοινωνία.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο με Α.Π.: ΥΠΕΝ/ΔΕΠΕΑ/111748/705 από 19/11/2020 και
θέμα: Διευκρινίσεις για την εφαρμογή του ν.4122/2013 για την «Ενεργειακή
Απόδοση Κτιρίων», δεν επιτρέπεται η έκδοση ΠΕΑ για κάθε κατασκευή (για να
θεωρηθεί μια κατασκευή κτίριο πρέπει να είναι ολοκληρωμένη, άρτια και να
μπορεί να επιτελέσει τη λειτουργία για την οποία προορίζεται
) που ενώ η
πολεοδομική της χρήση εμπίπτει στις κατηγορίες κτιρίων που
απαιτείται/προβλέπεται κατανάλωση ενέργειας για τη ρύθμιση των εσωτερικών
κλιματικών συνθηκών - προκειμένου να διασφαλιστεί η άνεση των χρηστών
τους, εντούτοις λόγω της ειδικής κατάστασης που βρίσκεται, δεν πληροί την
έννοια του κτιρίου ή της κτιριακής μονάδας κατά τον ορισμό του άρθρου 2
του νόμου 4122/2017 όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει και ως εκ τούτου δε
νοείται ως κτίριο (στην κατάσταση που βρίσκεται), όπως σε περιπτώσεις που
δεν υπάρχει κλειστό διαμορφωμένο κέλυφος, όπως είναι η περίπτωση της
αλληλογραφίας σας.

Σε αυτή την περίπτωση δεν εκδίδεται ΠΕΑ (π.χ. σε ημιτελή, ασκεπή κατασκευή
ή ερειπωμένο κτίσμα), όμως απαιτείται να εκδοθεί σχετική βεβαίωση ότι
εμπίπτει στη κατηγορία εξαίρεσης της περίπτωσης β’ της παρ. 7 του άρθρου
12 του νόμου 4122/2017, από Ενεργειακό Επιθεωρητή που έχει το δικαίωμα
έκδοσης ΠΕΑ για το συγκεκριμένο κτίσμα.

Σημειώνεται ότι η έλλειψη ή η φθορά – θραύση μεμονωμένων κουφωμάτων δεν
κατατάσσει το κτίριο / κτιριακή μονάδα σε αυτή τη κατηγορία και το ΠΕΑ
εκδίδεται αφού αποκατασταθεί η βλάβη και διαμορφωθεί κλειστό διαμορφωμένο
κέλυφος.

Δημοσιεύτηκε (edited)

@ioannis73 συνάδελφε καλησπέρα, προσωπικά και εφόσον το ΠΕΑ του '16 δεν έχει λήξει θα έβαζα αυτό στην μεταβίβαση, άλλωστε σε λίγο καιρό θα λήξει. Εναλλακτικά βεβαιώνεις όπως περιέγραψες για την κατάσταση του κτιρίου και δεν εκπονείς. Δεν ξέρω όμως αν στο διαβιβαστικό που έκανες σχετικά στο ΥΠΕΝ, τους ενημέρωσες ότι υπάρχει ήδη ΠΕΑ...θα είχε ενδιαφέρον να δούμε τι θα απαντούσαν τότε.

Edited by akis73
Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα! Σε ενεργειακή επιθεώρηση κτιρίου, έχω οριζόντια οροφή (πλάκα) κάτω από μη θερμομονωμένη στέγη. Θεωρούμε ότι η πλάκα οροφής επίσης δεν είναι θερμομονωμένη. Για την ενεργειακή επιθεώρηση χρησιμοποιώ το λογισμικό EasyKENAK. Παραθέτω τον σχετικό πίνακα από το λογισμικό και θα ήθελα να μου επιβεβαιώσει κάποιος ότι οι τιμές που έχω συμπληρώσει είναι σωστές, διότι δεν βρίσκω ακριβή απάντηση (κυρίως για τους συντελεστές σκιασμού). Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων!

Στιγμιότυπο οθόνης 2025-06-05 210341.png

Δημοσιεύτηκε (edited)

Καλησπέρα, η τιμή που έχει επιλεγεί είναι σωστή για οροφή κάτω από μ.θ. στέγη και χωρίς θερμομονωτική προστασία. Δες τον Πιν. 3.5β της 1ης ΤΟΤΕΕ. 

Γνώμη μου είναι να διαβάσεις καλά τις ΤΟΤΕΕ και να μην χρισιμοποιείς λογισμικά που συμπληρώσεις στα τυφλά το xml χωρίς να γνωρίζεις που υπάρχει αυτό στην ΤΟΤΕΕ και τι αφορά γενικότερα.

Edited by akis73
Δημοσιεύτηκε
On 5/6/2025 at 9:09 ΜΜ, akis73 said:

Καλησπέρα, η τιμή που έχει επιλεγεί είναι σωστή για οροφή κάτω από μ.θ. στέγη και χωρίς θερμομονωτική προστασία. Δες τον Πιν. 3.5β της 1ης ΤΟΤΕΕ. 

Γνώμη μου είναι να διαβάσεις καλά τις ΤΟΤΕΕ και να μην χρισιμοποιείς λογισμικά που συμπληρώσεις στα τυφλά το xml χωρίς να γνωρίζεις που υπάρχει αυτό στην ΤΟΤΕΕ και τι αφορά γενικότερα.

Καλημέρα και ευχαριστώ για την απάντηση. Έχω διαβάσει την ΤΟΤΕΕ, από εκεί πήρα την τιμή του U. Μια απλή επιβεβαίωση ήθελα για το συγκεκριμένο. Την ερώτηση την έκανα κυρίως για τους συντελεστές σκιασμού. Ξέρω ότι οι συντελεστές σκιασμού λαμβάνονται 1 για καθόλου σκίαση και 0 για πλήρη σκίαση. Στην συγκεκριμένη περίπτωση το ερώτημα μου σχετικά με του συντελεστές σκιασμού είναι το εξής: Μπορώ να θεωρήσω ότι η πλάκα οροφής σκιάζεται πλήρως από τη στέγη από πάνω; και συνεπώς να βάλω συντ. σκιασμού=0. Διότι για το συγκεκριμένο ερώτημα δεν βρήκα ακριβή απάντηση στην ΤΟΤΕΕ. Το μόνο σχετικό που βρήκα είναι ότι σε οριζόντια στοιχεία για πλήρη σκίαση βάζουμε συντ.σκιασμού=0,3 αλλά έχω την εντύπωση ότι αυτό αναφέρεται σε οριζόντια δώματα που σκιάζονται πλήρως από εξωτερικά εμπόδια. Ποια είναι η γνώμη σας;image.thumb.png.c6a5430d343105e01a16d2e5806b1f49.png

Δημοσιεύτηκε

Καλημέρα, αφού πάνω από την οροφή υπάρχει η στέγη βάζεις πλήρη σκίαση όπως είπες άρα =0. Οι άλλοι συντελεστές δηλ. 0,3-0,6 κλπ είναι για τις περιπτώσεις που έχεις οροφή σε εξωτερικό αέρα. Εσύ δεν εμπίπτεις σε τέτοια περίπτωση άρα σωστά έλαβες σκίαση =0.

Δημοσιεύτηκε
On 6/6/2025 at 9:41 ΠΜ, akis73 said:

Καλημέρα, αφού πάνω από την οροφή υπάρχει η στέγη βάζεις πλήρη σκίαση όπως είπες άρα =0. Οι άλλοι συντελεστές δηλ. 0,3-0,6 κλπ είναι για τις περιπτώσεις που έχεις οροφή σε εξωτερικό αέρα. Εσύ δεν εμπίπτεις σε τέτοια περίπτωση άρα σωστά έλαβες σκίαση =0.

Τέλεια, σας ευχαριστώ

Δημοσιεύτηκε
On 6/5/2025 at 6:16 PM, akis73 said:

@ioannis73 συνάδελφε καλησπέρα, προσωπικά και εφόσον το ΠΕΑ του '16 δεν έχει λήξει θα έβαζα αυτό στην μεταβίβαση, άλλωστε σε λίγο καιρό θα λήξει. Εναλλακτικά βεβαιώνεις όπως περιέγραψες για την κατάσταση του κτιρίου και δεν εκπονείς. Δεν ξέρω όμως αν στο διαβιβαστικό που έκανες σχετικά στο ΥΠΕΝ, τους ενημέρωσες ότι υπάρχει ήδη ΠΕΑ...θα είχε ενδιαφέρον να δούμε τι θα απαντούσαν τότε.

Καλημέρα.

Στο διαβιβαστικό είχα αναφέρει κανονικά ότι υπάρχει Π.Ε.Α. από τον Οκτώβριο του 2016. Σε κάθε περίπτωση, θα γίνει τελικά χρήση του εκδοθέντος Π.Ε.Α. για το συμβόλαιο.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.