Μετάβαση στο περιεχόμενο

Απόδοση αντλιών θερμότητας σε χαμηλές θερμοκρασίες


ΟΩΝ

Recommended Posts

Γιά το πιό οικολογικός σίγουρα δεν είναι ούτε το πετρέλαιο και βέβαια όχι το ξύλο η το πέλετ . Γιά το οικονομικός με το πετρέλαιο στο 1,40-1,50 ρωτάω .

Link to comment
Share on other sites

Η οικονομία στην θερμανση επιτυνχάνεται με δυο τρόπους.

  1. Ισχυρή θερμομόνωση
  2. ΑΠΕ

Όλα τα άλλα, κατα την ταπεινή μου γνώμη, είναι μπαρούφες. Το γεγονός οτι ένα καύσιμο είναι φθηνό μια συγκεκριμένη στιγμή δεν σημαίνει οτι θα συνεχίσει να είναι έτσι για πάντα, και ιδιαίτερα όταν μιλάμε για το ηλεκτρικό ρεύμα (του οποίου η τιμή δεν αντικατοπτίζει την πραγματική του αξία αυτή την εποχή).

Και εξηγώ: Δεν μπορεί η τιμή της kwh του πετρελαίου να είναι ακριβότερη από αυτή του ηλ. ρεύματος δεδομένου οτι το ηλ. ρεύμα δεν αποτελεί πρωτογενή πηγή ενέργειας και ποράγεται ΚΑΙ απο το πετρέλαιο.

Παλαυτά οι αντλίες θερμότητας με υψηλούς β.α. είναι μια καλή επιλογή (οικονομικά) θέρμανσης/ψύξης (μιλάμε για cop, EER>3.2)

 

@BAS οι αντλίες θερμότητας που αναφέρεσαι δουλεύουν καλά μόνο με ενδοδαπέδια ή fan coil. Για να τις δουλέψεις με σώματα πρέπει να προμηθευτείς αντλίες με extra ηλ. αντισταση η οποία αυξάνει την κατανάλωση ρεύματος.

 

Καλημέρα σας!

Edited by qwert
Link to comment
Share on other sites

......

Και εξηγώ: Δεν μπορεί η τιμή της kwh του πετρελαίου να είναι ακριβότερη από αυτή του ηλ. ρεύματος δεδομένου οτι το ηλ. ρεύμα δεν αποτελεί πρωτογενή πηγή ενέργειας και ποράγεται ΚΑΙ απο το πετρέλαιο.

...

 

Μπορεί και γίνεται στην Ελλάδα. Γιατί ενώ η χονδρική αγορά είναι απελευθερωμένη χωρίς να καθορίζονται οι καθημερινές τιμές αγοραπωλησίας κεντρικά από μια απόφαση υπουργού, στην λιανική αγορά συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Οι τιμές πώλησης είναι δεδομένες από υπουργικές αποφάσεις. Την χρονιά που πέρασε για παράδειγμα, ήταν πολλές οι ημέρες που στη ΔΕΗ κόστιζε περισσότερο η παραγωγή ή η αγορά ενέργειας από τις διεθνείς διασυνδέσεις, από ότι τις πουλούσε στο σύστημα. Για αυτό και τα αποτελέσματα του 2011 ήταν στα τάρταρα..

 

Και η απελευθέρωση της λιανικής είναι πάγιο αίτημα όλων των παραγωγών ηλ. ενέργειας, όχι μόνο της ΔΕΗ, για αυτό ακριβώς τον λόγο.

 

Από αυτό και μόνο καταλαβαίνει κανείς σε τι χώρα βρισκόμαστε.

Edited by nikmmech
Link to comment
Share on other sites

Με τα καλοριφέρ να πετυχαίνουν ονομαστική ισχύ για μέση θερμοκρασία νερού 80°C, η απαιτούμενη θερμοκρασία προσαγωγής θεωρείται πολύ υψηλή για αντλία θερμότητας.

Δεν είναι ότι δεν γίνεται, απλά απαιτείται ειδικός σχεδιασμός της αντλίας (υψηλότερη πίεση συμπιέσεως) για να υγροποιείται το ψυκτικό υγρό στην επιθυμητή θερμοκρασία (έστω 85°C).

Υψηλότερη πίεση σημαίνει μικρότερο cop, ας πούμε ότι εκεί που θα είχες cop=4 με fancoils, με σώματα θα λάβεις cop=2,8...

 

Επομένως δεν συμφέρει:

Παρά το σχετικό κόστος, είναι προτιμότερη η αντικατάσταση σωμάτων με fancoils, καθόσον απαλλάσσεσαι από την απαίτηση για ασυνήθιστο σχεδιασμό της αντλίας θερμότητας, από την απαίτηση για μεγαλύτερη ηλεκτρική ισχύ, ενώ κερδίζεις σημαντικά σε κατανάλωση.

Edited by AlexisPap
Link to comment
Share on other sites

το μηχάνημα που ρωτά ο BAS μπορεί να δώσει 80°C χρησιμοποιώντας δυο κυκλώματα σε σειρά άλλα με COP=2.4 ονομαστικό που πέφτει όμως κάτω από το 2 όταν πλησιάζουμε το μηδέν έξω

Link to comment
Share on other sites

Fan coils είναι δύσκολο να βάλεις σε υπάρχον . Πολλοί ενοχλούνται από τον ανεμιστήρα . Εγώ μιλάω γιά αντικατάσταση υπάρχοντος με νέο κύκλωμα .

 

Το λίνκ που έβαλα παραπάνω μιλάει γιά κάποιες λύσεις και γιά αυτές ρωτάω .

Link to comment
Share on other sites

Ναι βρε BAS, γιαυτό μιλάμε...

 

Αυτό που λέει "υψηλής θερμοκρασίας" είναι αυτό που περιγράφω. Αλλά, πρόσεξε:

Δεν αναφέρει τον cop. Στα γενικά μιλάει για αντλίες θερμότητας και αφήνει να εννοηθεί cop=4,

αλλά στις αντλίες θερμότητας υψηλών θερμοκρασιών δεν αναφέρει τίποτα.

Φυσικά δεν θα είναι 4. Θα κυμαίνεται γύρω στο 2,5.

 

Δες και το μήνυμα του nvel.

 

Σε γερμανικούς ιστότοπους βλέπω cop=2,88, αλλά δεν μπορώ να καταλάβω σε τι θερμοκρασίες αναφέρεται.

 

Εδώ θα δεις συντελεστές συμπεριφορά για διάφορα μοντέλα (από 2,88 μέχρι 3,08) για θερμοκρασία προσαγωγής 65°, επιστρεφόμενα 55°, θερμοκρασία περιβάλλοντος 7°C.

 

Με αυτά τα χαρακτηριστικά θα έλεγα ότι είναι μία απελπιστικά μέτρια αντλία.

Φυσικά με νερό 60° δεν ζεσταίνεις υφιστάμενη εγκατάσταση καλοριφέρ.

Κι αν πας στους 80° θα έχεις cop=2,5 με το ζόρι, ίσως 2,2.

Edited by AlexisPap
Link to comment
Share on other sites

H άποψη σου Αλέξη γιά να μπεί τέτοια αντλία με σώματα χαμηλών θερμοκρασιών και νέο δίκτυο θέρμανσης σε υπάρχον διαμέρισμα που θα έχει μονωθεί και θα έχει νέα κουφώματα , δεν θα είναι μιά λύση αυτονομίας ?

 

Πόσο καλή θα είναι ?

Link to comment
Share on other sites

Βας αν τα σώματα είναι υπερδιαστασιολογημένα κατα 50 % σε σχέση με της απώλειες τότε μπορεί να λειτουργήσει και με αντλιά...

Στην Αθήνα συνήθως τα σωματα είναι υπερδιαστασιολογημένα και παραπάνω απο 50%..,ακόμα και πολύ παραπάνω.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.