Μετάβαση στο περιεχόμενο

Είναι πρόβλημα το νερό στο υπέδαφος μιας οικοδομής;


 
CostasV

Recommended Posts

Αφού ο αγωγός έγινε μετά τις γραμμές, έγινε με διάτρηση και μετά από άδεια και έγκριση του ΟΣΕ. Αντί για το μητρώο επεμβάσεων ζήτα τη μελέτη και τις σχετικές αδειοδοτήσεις (αν καταφέρει ο δικηγόρος να στοιχειοθετήσει έννομο συμφέρον).

 

Η ΔΕΥΑΠ έχει σίγουρα την ευθύνη για την αποκατάσταση των βλαβών του αγωγού όχι των ζημιών λόγω των βλαβών του αγωγού. Αυτό ναι, είναι νομικά μεγάλο ερώτημα.

 

Το σκανάρισμα δείχνει ύπαρξη υδάτων από το -1.82 έως που; Μήπως προϋπήρχε υπόγειος ορίζοντας; Δεν το βλέπω και πολύ πιθανό να οφείλεται η ύπαρξη τόσου νερού σε σποραδικές διαρροές του αγωγού (περίπου δύο επεισόδια το χρόνο αναφέρεις πιο πάνω). 

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 128
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Καθολικές αστοχίες του σωλήνα και όχι απλά διαρροές είναι καταγεγραμμένες 18 φορές απο την πυροσβεστική απο το 2005.

 

και τι έγινε με αυτές τις καθολικές αστοχίες? πώς αποκαταστάθηκαν?

 

άρα τα ζητούμενα είναι δύο....

  • να επισκευαστεί σωστά επιτέλους ώστε να μην ξανασυμβεί.... που πράγματι είναι δύσκολο να το "επιβάλλουν" οι ιδιοκτήτες...
  • να λάβουν αποζημίωση για τις όποιες ζημιές έχει υποστεί η πολυκατοικία... που "θεωρώ" ότι ευθύνεται η ΕΥΔΑΠ, αλλά θα φάνε 10 χρόνια δικαστικά και μάλλον δεν θα βρουν άκρη....

το σκεπτικό του δικηγόρου με προβληματίζει λίγο... δεν ξέρω αν έχει κάτι άλλο στο μυαλό του.... (δεν αντιλαμβάνομαι γιατί θέλει να κάνει έλεγχο στο κατά πόσο γίνεται σωστά η συντήρηση.... δεν σας αφορά άμεσα.... και ούτε θα βρείτε άκρη... εσάς άλλα είναι τα ζητούμενα...)

 

θα συμφωνήσω με τον McRaster ως προς την διαδικασία διαχείρησης του θέματος....

Link to comment
Share on other sites

Μπορώ να μεταφέρω το σκεπτικό του δικηγόρου όπως ειπώθηκε όταν ήμουν παρών στην γενική συνέλευση. 

 

α) Θεωρεί οτι μια απλή αυτοψία απο το ΤΕΕ χωρίς στοιχεία ιδιαίτερα του γεωτέχνη μπορεί να οδηγήσει σε υποβάθμιση του προβλήματος.

β) Θεωρεί οτι δεν πρέπει οι ιδιοκτήτες νομικά να εμπλακούν σε καταστάσεις ανάλυσης υπαιτιότητας μεταξύ ΟΣΕ/ΔΕΥΑΠ.

γ) Θεωρεί οτι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υπολογιστεί αποζημίωση πριν τον πλήρη προϋπολογισμό για την διασφάλιση της στατικής επάρκειας του κτηρίου για τα επόμενα 20-30 χρόνια.

δ) Επειδή υπάρχουν περιπτώσεις προσημείωσης απο τράπεζες, στεγαστικών δανείων, εμπορικών χρήσεων κλπ προσπαθεί να κρατήσει πολύ μικρό καλάθι πριν την επόμενη κίνηση.

ε) Δεν έχει αποκλείσει την πιθανές ευθύνες και της Πολεδοδομίας, μηχανικού αδείας, εργολάβου, κλπ. 

 

Ο υδροφόρος ορίζοντας απο πρόσφατες μελέτες σε απόσταση 2500 μέτρων για μεγάλο τεχνικό έργο έχει εκτιμηθεί στα -6 μέτρα. Προφανώς η απόσταση είναι μεγάλη για συμπεράσματα.

Link to comment
Share on other sites

και τι έγινε με αυτές τις καθολικές αστοχίες? πώς αποκαταστάθηκαν?

 

 Άγνωστο

Link to comment
Share on other sites

Φτιάχνει ο ΟΣΕ και γραμμές ύδρευσης; καλή φάση....

 

Το νερό το έχει η υπηρεσία ύδρευσης, άλλο χώρος ευθύνης ΟΣΕ και άλλο ιδιοκτησία ΟΣΕ.

 

Καταρχάς αν κληθεί η ΔΕΥΑΠ για αποκατάσταση της βλάβης, είναι το πρώτο βήμα για απόδοση ευθυνών.Αρκεί να την φέρεις, να ανοίξει το σημείο και να αποκαταστήσει τη βλάβη.Ακόμα δεν έχω καταλάβει γιατί η ΔΕΥΑΠ δεν είναι εκεί να αποκαταστήσει τη διαρροή του νερού και γιατί έχουν γίνει άσχετες μετρήσεις με το πρόβλημα.

 

Καλά αν έχει 5 χρόνια αγωγό να τρέχει το νερό είσαστε για τα πανηγύρια στη Πάτρα. Στη Λάρισα θα τους κόβαμε το κώλο!!!

Edited by McRaster
Link to comment
Share on other sites

....

 

Ο υδροφόρος ορίζοντας απο πρόσφατες μελέτες σε απόσταση 2500 μέτρων για μεγάλο τεχνικό έργο έχει εκτιμηθεί στα -6 μέτρα. Προφανώς η απόσταση είναι μεγάλη για συμπεράσματα.

 

Γενικές μελέτες ευρύτερης περιοχής και κατ εκτίμηση ότι στη θέση του ακίνητου είναι -6 είναι μπρίκια.

Πίστεψε με, έχω συναντήσει συχνά μελέτες σαν κι αυτές.

Υπάρχουν και μικρά υπόγεια ποταμάκια που μετράς εδώ και είναι στα – 6μ και δέκα μέτρα πιο εκεί είναι στα -2μ …

Μη το γενικεύεις.

Αλλά το υποσκαφο συχνά είναι σε μεγαλύτερο βάθος το πρόβλημα συχνά άσχετο με το νερό. Αν υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις και πιθανότητες όπως λες υποσκαφής τεχνικά αυτό πρέπει να λυθεί πρώτα απ όλα.

Μπας και τα τελευταία 5 – 10 χρόνια έγινε κάποια προσθήκη καθ ύψος του κτιρίου? (αλλάζει και το τόξο καμπύλης του θεμελίου στη γη οπότε αν είχε υποσκάφο πιο κάτω από εκεί να άρχισε να το επηρεάζει)

 

 

Επιμένω. Χρειάζεστε έμπειρο ΠΜ στην παρέα εκεί.

Link to comment
Share on other sites

εγώ αντιλαμβάνομαι ότι επειδή έχει γίνει σίριαλ από το 2005, χωρίς να δίδεται οριστική λύση, ο δικηγόρος ή/και οι ιδιοκτήτες έχουν αποφασίσει να πάνε μακριά την βαλίτσα... έχω όμως την αίσθηση ότι τα δικαστήρια συνήθως είναι φειδωλά στις αποζημιώσεις όταν διάδικος είναι έμμεσα ή άμεσα το ελληνικό δημόσιο....

 

θεωρώ όμως πως αν πράγματι τίθεται, σοβαρά, θέμα στατικής επάρκειας του κτιρίου, η "χρονοτριβή" μπορεί να ερμηνευθεί "αρνητικά" από τα δικαστήρια... σίγουρα δεν είναι απλή υπόθεση... αλλά ο δικηγόρος μάλλον έχει στο μυαλό του να ανοίξει πολλά μέτωπα (τουλάχιστον εξετάζει να ανοίξει) και ίσως χαθεί η ουσία... άραγε οι ιδιοκτήτες είναι προετοιμασμένοι οικονομικά και χρονικά για μια τέτοια διαδικασία???

 

τέλος, αντιλαμβάνομαι πως στην ουσία ο δικηγόρος ζητά το ιστορικό βλαβών - επισκευών, το οποίο δεν νομίζω ότι θα πάρετε στα χέρια σας ποτέ... μάλλον πρέπει να στηριχθείτε σε ένορκες σε συνδιασμό με την πυροσβεστική... αυτά αρκούν ως αποδεικτικά.... το παιχνίδι παίζεται στο να αποδειχθεί ότι τα ύδατα είναι από τον αγωγό και εκεί θα παίξει το ρόλο του το ΤΕΕ ζητώντας ο ορισμένος από το δικαστήριο πραγματογνώμονας γεωτεχνική μελέτη... πριν δεν έχει νόημα να κάνετε ο,τιδήποτε που έχει σημαντικό κόστος....

 

άρα... ασφαλιστικά άμεσα (ζητώντας άμεσα αποκατάσταση της ζημιάς + πραγματογνωμοσύνη) και αγωγή μετά την πραγματογνωμοσύνη....

 

Υ.Γ. όλα αυτά βεβαίως αν έχετε σχεδόν βεβαιότητα ότι ευθύνεται ο αγωγός....

Link to comment
Share on other sites

.θα έρθω να σας κλείσω το νερό για να δούμε πώς θα πάει....

Καλά του λέω εγώ να έχει ΠΜ μαζί να λυθεί το πρόβλημα. Ιδου η λύση. :mrgreen:  :mrgreen:  :mrgreen:

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Υπάρχει ομάδα απο 3 ΠΜ ήδη στο έργο. Η επισκευή του αγωγού έγινε στις 22/08. Η ΔΕΥΑΠ δήλωσε οτι το πρόβλημα ήταν μικρής έκτασης, επισκευάστηκε και εφόσον το υπόγειο συνεχίζει να πλημμυρίζει φταίει το εσωτερικό δίκτυο. Ήρθε υδραυλικός που μετά απο εκσκαφή, έλεγξε τον κεντρικό αγωγό της πολυκατοικίας μέχρι το collecter. Δεν βρέθηκε πρόβλημα διαρροής πουθενά. Δεν έγινε καμία προσθήκη. Μας προβληματίζει ιδιαίτερα το γεγονός οτι το υπόγειο τοιχίο που βρίσκεται η διαρροή είναι εσωτερικό και σύμφωνα με τα σχέδια το Νο. 3 απο την παρεία του αγωγού. Στο 1ο+2ο τοιχίο απο τον αγωγό δεν υπάρχει πρόσβαση.  Οπως έγραψα και παραπάνω υπάρχει διαφορά στην στάθμη του υδατος. θεωρώ λοιπόν οτι βλέπουμε το τέλος του προβλήματος και όχι την αρχή.  Ο γεωτέχνης και ο υδρογεωλόγος κρίνει πιθανό σενάριο οτι με τα χρόνια και τις διάφορες αστοχίες του αγωγού έγιναν κάποιοι δρόμοι σύνδεσης με τον υδροφόρο ορίζοντα. Λόγω της διαφοράς πιέσεως και της εποχικότητας θεωρούν οτι κάποια στιγμή το πρόβλημα θα ενταθεί.

 

Καταρχήν τον δικηγόρο τον βρήκαν η ιδιοκτήτες απο Αθήνα και είναι εξειδικευμένος στο Διοικητικό Δίκαιο και παρ' Αρείω Πάγω. Οπως εξήγησε στους ιδιοκτήτες χρειάζεται αποδείξεις για να διαπιστώσει αν υπάρχει αμέλεια απο την πλευρά του δήμου. Ήταν ο πρώτος που ζήτησε χρόνο ώστε να ψάξει να δει αν υπάρχουν προδιαγραφές για σωλήνες που μπαίνουν στην ζώνη του ΟΣΕ. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε βρει κανένας τίποτα. Αύριο θα κάνει αίτημα στο ΤΕΕ και ΔΕΥΑΠ για να διαπιστώσει κατά πόσο τηρούνται οι προδιαγραφές (που δεν υπάρχουν).

 

Δεν θέλει να κάνει ασφαλιστικά μέτρα άμεσα διότι δεν γνωρίζει την έκταση του προβλήματος. Η στρατηγική του είναι η απόδειξη χρόνιας ελλιπούς συντήρησης και κακοτεχνίας απο το επίσημο κράτος σε πρώτη φάση. Πλήρη γνώση των προβλημάτων και του κόστους ανάκτησης της ασφάλειας των ενοίκων και της περιουσίας τους (μην ξεχνάμε οτι μετά απο επίσημη γνωμάτευση του ΤΕΕ κανένας δεν θα μπορεί να πουλήσει για χρόνια, διαφορετικά υπάρχει δόλος), πολιτική πίεση μέσω τοπικών εφημερίδων και καναλιών ώστε να πιέσει για εξωδικαστική λύση, καταγγελία στο ΚΕΔΕ, καταγγελία στην Περιφέρεια, ΟΣΕ, κλπ... 

 

μην ξεχνάμε οτι για να γίνουν οι γεωτρήσεις στον δρόμο απαιτείται άδεια απο τον δήμο που πιθανότατα δεν θα την δώσει εύκολα. 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.