Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αντιστοιχούσα δόμηση παραχωρούμενης λωρίδας


Recommended Posts

Συνάδελφοι,

 

έχω την παρακάτω περίπτωση:

 

Οικισμός <2000 κατοίκων.

 

Το οικόπεδο άρτιο αλλά μη οικοδομήσιμο, παραχώρησε σε κοινή χρήση λωρίδα (για διαπλάτυνση υπάρχοντος δρόμου) προκειμένου να καταστεί οικοδομήσιμο.

 

Στο Δ.Κ. της οικ. άδειας που έχω μπροστά μου, η επιτρεπόμενη δόμηση έχει υπολογιστεί επί της επιφανείας του οικοπέδου ΠΡΙΝ την παραχώρηση, δηλ. συμπεριλαμβάνει ως "επιτρεπόμενη" ΚΑΙ τη δόμηση που αντιστοιχεί στην παραχωρούμενη λωρίδα.

 

Το μόνο σαφές βάσει ΝΟΜΟΥ είναι ότι δεν χάνει την αρτιότητά του εξαιτίας της παραχώρησης (που ακόμα κι αν δεν ίσχυε - στη συγκεκριμένη περίπτωση - έτσι κι αλλιώς το εναπομένον τμήμα εξασφάλιζε την αρτιότητα)

 

Μπορεί όμως (και προκύπτει από κάποια διάταξη ή διευκρίνιση) να χρησιμοποιήσει τη δόμηση που αντιστοιχεί στην παραχωρημένη λωρίδα ??????

 

(Δηλ. η επιτρεπόμενη δόμησή του οικοπέδου να προκύπτει από την επιφάνεια του οικοπέδου ΠΡΙΝ την παραχώρηση????)

 

 

 

 

 

Υ.Γ

ΔΕΝ αναφέρομαι στην ήδη καταργηθείσα παραγρ. 4 του άρθρου 6 η οποία αναφερόταν σε ΗΔΗ άρτια ΚΑΙ οικοδομήσιμα που παραχωρούσαν λωρίδα και έπαιρναν επαύξηση στη δόμηση αν και μια "ακροβατική" ερμηνεία της θα μπορούσε να σημαίνει ότι αυτό που ρωτάω θα μπορούσε να γίνει.

Edited by Kapa
Link to comment
Share on other sites

Απ όσο ξέρω όλοι οι υπολογισμοί για την δόμηση πρέπει να γίνουν με το εναπομείναν κομμάτι του οικοπέδου. Το παραχωρημένο είναι πια δημοσια έκταση.

 

Μοναδικές περιπτώσεις που μπορούσες να κρατήσεις και τι επιφάνεις από διελεύσεις ήταν όταν δημιουργούσες δουλεία διόδου για να αποκτήσει αρτιότητα το οποιο όμως δεν σε αφορά.

Link to comment
Share on other sites

Κι εγώ έτσι πιστεύω, επειδή δεν προκύπτει ΣΑΦΩΣ από πουθενά το αντίθετο ή τουλάχιστον δεν γνωρίζω εγώ κάτι από το οποίο να προκύπτει.

 

Ρωτάω όμως επειδή μπορεί να υπάρχει κάτι που δεν ξέρω και επειδή έχω μπροστά μου μια οικ. άδεια που εκδόθηκε με επιτρεπόμενη δόμηση υπολογισμένη επί της αρχικής επιφάνειας του οικοπέδου και εγκεκριμένη - πραγματοποιούμενη δόμηση ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ από αυτήν η οποία αντιστοιχεί στη δόμηση του εναπομείναντος τμήματος.

 

Και ενώ συνεχίζει να υφίσταται το πρώτο ερώτημα (αν ξέρει κάποιος συνάδελφος κάτι σχετικό),

 

... προχωράω και πάω στο επόμενο ερώτημα :

 

Αν θεωρήσω ως δεδομένο ότι η εσφαλμένα εγκεκριμένη δόμηση κακώς εγκρίθηκε και υπερβαίνει την πραγματικά επιτρεπόμενη δόμηση -->-->-->

 

Πώς θα μπορούσα να τακτοποιήσω με 4014 τη διαφορά πραγματοποιημένης ΗΔΗ δόμησης (βάσει οικ. αδείας) η οποία φαίνεται ότι προκύπτει από την "εγκεκριμένη" δόμηση που υπερβαίνει την επιτρεπόμενη???????

 

Πώς μπορεί να τακτοποιηθεί μια επιφάνεια που ΔΕΝ είναι πλήρως καθορισμένη κατά θέση και διαστάσεις αλλά ΜΟΝΟ κατ' επιφάνεια (αριθμητικά)?????

Edited by Kapa
Link to comment
Share on other sites

... έχω μπροστά μου μια οικ. άδεια που εκδόθηκε με επιτρεπόμενη δόμηση υπολογισμένη επί της αρχικής επιφάνειας του οικοπέδου και πραγματοποιούμενη δόμηση ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ από αυτήν η οποία αντιστοιχεί στη δόμηση του εναπομείναντος τμήματος.

Τι να σου πω φιλε, δυστυχώς στα πολεοδομικά δεν υπάρχει το δεδικασμένο.

Τώρα τι ίσχυε όταν έβγαλε την άδεια ή αν είναι πατέντα ή ανακλητή δεν μπορώ να το ξέρω.

 

Φυσικά μπορεί κάποιος να ξέρει κάτι περισσότερο από εμάς και να σε φωτίσει.

Link to comment
Share on other sites

Επιτρέπεται σε άρτια και οικοδομήσιμα οικόπεδα αύξηση της δομήσιμης επιφάνειάς τους, εφόσον τμήμα του οικοπέδου αφήνεται ως ενιαία έκταση κατά μήκος της πρόσοψης του οικοπέδου και παραχωρείται στην κοινότητα χωρίς αποζημίωση από τον ιδιοκτήτη για δημιουργία κοινόχρηστου χώρου.

Η αύξηση της δομήσιμης επιφάνειας υπολογίζεται σε ποσοστό 30% της επιφάνειας του παραχωρούμενου τμήματος του οικοπέδου και προστίθεται στη συνολική δομήσιμη επιφάνεια που αντιστοιχεί στο οικόπεδο πριν από την αφαίρεση του παραχωρούμενου τμήματός του. Η παραπάνω αύξηση της δομήσιμης επιφάνειας δεν επιτρέπεται να είναι μεγαλύτερη από 300 τ.μ. Η κάλυψη του οικοπέδου δεν μπορεί να υπερβεί το 70% της επιφάνειας, που απομένει ύστερα από την αφαίρεση του παραχωρούμενου τμήματός του. Το τμήμα του οικοπέδου που παραχωρείται πρέπει να είναι κατάλληλο για διαμόρφωση κοινόχρηστων χώρων. Η παραχώρηση γίνεται με συμβολαιογραφική πράξη η οποία συντάσσεται και μεταγράφεται μετά την έκδοση της απόφασης του νομάρχη, η οποία και μνημονεύεται στη συμβολαιογραφική πράξη. Η συμβολαιογραφική πράξη αποτελεί απαραίτητο στοιχείο για την έκδοση της άδειας ανέγερσης οικοδομής με αυξημένη δόμηση στο εναπομένον μετά την παραχώρηση οικόπεδο. Το εναπομένον οικόπεδο μετά την παραχώρηση κατά τις διατάξεις των προηγούμενων παραγράφων εξακολουθεί να θεωρείται άρτιο και οικοδομήσιμο όπως απομένει μετά την παραχώρηση.

  • Upvote 2
  • Downvote 2
Link to comment
Share on other sites

ΘΕΟΧΑΡΗΣ αποδεικνύεις ότι πάντα κάποιος ξέρει περισσότερα για κάποιο θέμα.

Χρήσιμη και πλήρη η απάντηση σου.

Link to comment
Share on other sites

Αυτό που παρέθεσε ο συνάδελφος ΘΕΟΧΑΡΗΣ είναι η παραγρ. 4 του άρθρου 6 η οποία καταργήθηκε με την παρ. 2, άρθρου 35 του Ν. 3937/28/31.3.2011 (ΦΕΚ 60Α΄).

 

Αναφέρθηκα ΗΔΗ σε αυτήν στο Υ.Γ του αρχικού μου μηνύματος, αλλά αυτή αν και ίσχυε στο χρόνο έκδοσης της οικ. αδείας που με ενδιαφέρει, αναφέρεται σε ΗΔΗ άρτια και οικοδομήσιμα οικόπεδα και ΟΧΙ σε εκείνα που παραχωρούν λωρίδα προκειμένου να καταστούν οικοδομήσιμα.

 

Όπως και ανέφερα στο πρώτο μήνυμα, ΜΟΝΟ με "ακροβατική" ερμηνεία την οποία παρακάτω παραθέτω, θα μπορούσε κάποιος να εξάγει ΕΜΜΕΣΑ και φυσικά ΜΗ ΑΣΦΑΛΩΣ κάποιο σκεπτικό που δικαιολογεί την υπό εξέταση περίπτωση....

 

 

 

Εφόσον το σκεπτικό του Νομοθέτη ήταν να δώσει "δώρο" στους ευεργετούντες, τότε όπως το έχει διατυπώσει, το δώρο που τους έκανε ήταν η αύξηση της δομήσιμης επιφάνειας, και αφορούσε στο ΕΠΙΠΛΕΟΝ 30% της δόμησης που αντιστοιχούσε στην παραχωρούμενη λωρίδα, μια και την δόμηση που αντιστοιχούσε ΑΡΧΙΚΑ σε αυτήν τη θεωρούσε δεδομένη.

 

Αναλύοντας λοιπόν την ακριβή διατύπωση που είναι όπως παρακάτω.....

 

"Η αύξηση της δομήσιμης επιφάνειας υπολογίζεται σε ποσοστό 30% της επιφάνειας του παραχωρούμενου τμήματος του οικοπέδου και ΠΡΟΣΤΙΘΕΤΑΙ στη συνολική δομήσιμη επιφάνεια που αντιστοιχεί στο οικόπεδο πριν από την αφαίρεση του παραχωρούμενου τμήματός του".

 

ΤΟΤΕ

 

Είναι σα να θεωρεί τη δόμηση της αρχικής επιφάνειας ως δεδομένη και ως "δώρο" ΠΡΟΣΤΙΘΕΤΑΙ το ΕΠΙΠΛΕΟΝ (με το 30% κ.λ.π.)

 

Αλλιώς θα έπρεπε να λέει κάτι σαν -------> "ΤΟΣΟ η δομήσιμη επιφάνεια του παραχωρούμενου τμήματος ΟΣΟ ΚΑΙ επιπλέον ποσοστό 30% επ' αυτής,ΠΡΟΣΤΙΘΕΝΤΑΙ στη δομήσιμη επιφάνεια που αντιστοιχεί στο οικόπεδο ΜΕΤΑ από την αφαίρεση του παραχωρούμενου τμήματός του".

 

Οπότε με πλάγιο τρόπο θα μπορούσε κανείς να πει ότι κατ' αναλογία θα ίσχυε ότι και σε άρτια και ΜΗ οικοδομήσιμα, η δόμηση της παραχωρούμενης λωρίδας συνεχίζει να υπολογίζεται στο εναπομένον τμήμα.

 

Βεβαίως η παράγραφος αναφερόταν σε ΗΔΗ άρτια και οικοδομήσιμα, απλά λέω ότι ΕΜΜΕΣΩΣ διαχωρίζει το "δώρο" από τη δεδομένη δόμηση,

 

 

 

ΕΞ ΟΥ και ο χαρακτήρας "ακροβατική" που αποδίδω σε μια τέτοιου είδους δική μου ερμηνεία.

Edited by Kapa
Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφε ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ τι σημασία έχουν οι ημερομηνίες?

 

Το ανέφερα ήδη παραπάνω ότι τότε που εκδόθηκε η συγκεκριμένη άδεια ίσχυε η καταργηθείσα παράγρ. 4.... (και συμπληρωματικά να αναφέρω ότι οι άδειες που έχουν εκδοθεί βάσει αυτής της παραγράφου έως την ημερομηνία που καταργήθηκε. δηλ. 31.03.2011. εκτελούνται όπως εκδόθηκαν και αναθεωρούνται μέχρι την κύρωση του δικτύου κοινοχρήστων χώρων ΧΩΡΙΣ νέα προσαύξηση της δομήσιμης επιφάνειας των ακινήτων

 

Ε και?

 

 

Το θέμα είναι ότι απο πουθενά ΔΕΝ μπορεί να πει κανείς ότι το περιεχόμενο αυτής της παραγράφου διακαιολογεί τον τρόπο που υπολογίστηκε η επιτρεπόμενη δόμηση του οικοπέδου, το οποίο παραχώρησε τη λωρίδα προκειμένου να καταστεί οικοδομήσιμο και ΟΧΙ ενώ ήταν ΗΔΗ άρτιο και οικοδομήσιμο ( η παράγραφος αναφερόταν στα ΑΡΤΙΑ και ΟΙΚΟΔΟΜΗΣΙΜΑ).

 

Την "ακροβατική" ανάλυση που παρέθεσα παραπάνω, την έβαλα ΜΟΝΟ και μόνο για να δείξω ότι ακόμα και τότε που ίσχυε... πάλι τραβηγμένο θα ήταν να στηριχτεί κανείς σε αυτήν για να υπολογίσει όπως υπολόγισε την επιτρεπόμενη δόμηση στην εν λόγω οικ. άδεια.....

 

Το πρόβλημά μου παραμένει το ίδιο...... και είναι ότι ΑΝ ΔΕΝ υπάρχει σαφής διάταξη που να επιτρέπει στα άρτια και ΜΗ οικοδομήσιμα που παραχωρούν λωρίδα (για συμπλήρωση των 2.00 μ. από τον άξονα ΥΠΑΡΧΟΝΤΟΣ δρόμου στον οποίο ΗΔΗ έχουν πρόσωπο) προκειμένου να καταστούν ΚΑΙ οικοδομήσιμα, να χρησιμοποιούν τη δόμηση που αντιστοιχεί στην παραχωρούμενη λωρίδα, ΤΟΤΕ έχω μπροστά μου μια οικ. άδεια με... εγκεκριμένη (εκ λάθους υπολογισμών) Υπέρβαση Δόμησης!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Edited by Kapa
  • Upvote 1
  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

Πάντως αυτό με τον αυθαίρετο χαρακτηρισμό ενός οικοπέδου ως "μη οικοδομήσιμου" μόνο και μόνο επειδή δεν έχει πρόσωπο σε δρόμο πλ 4.0μ (που προβλέπονταν στο Π.Δ οικ<2000 και εξ αυτού το εξανάγκαζε σε παραχώρηση τμήματος προκειμένου να καταστεί οικοδομήσιμο) πιστεύω ότι είναι και αυθαίρετο και εντελώς παράλογο

 

και αυτό επειδή:

1. κάτι αντίστοιχο δεν προβλέπεται για οικόπεδα εντός εγκ ρυμοτομικών σχεδίων, στα οποία μέχρι και 2 μ δρόμο έχω συναντήσει(έστω και αν χαρακτηρίζεται ως πεζόδρομος και όχι ως δρόμος)αλλά παρόλα αυτά κρίνονται οικοδομήσιμα και

2. το "οικοδομήσιμο" εξαρτάται "πολεοδομικά" από το σχήμα του οικοπέδου και όχι από τον δρόμο ή το πλάτος του, για τα οποία καμία ευθύνη δεν φέρει ο ιδιοκτήτης του

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.